Regulace hlasitosti

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
bucenec

Regulace hlasitosti

Příspěvek od bucenec »

Ahoj.
Postavil sem si distortion krabičku.
Docela mě překvapil zvuk - s mým lamp. zesilovačem a boxem, je ten zvuk fakt dobrý.
Každopádně mám jeden problém.
Volume potenciometr (na obrázku OUT master) nedokáže úplně ztlumit zvuk.
I na minimální hlasitost je zvuk dost hlasitý.
Chtěl bych se zeptat jak tento problém vyřešit?
Když sem tak nad tím schématem přemýšlel, tak nechápu, proč je regulace hlasitosti na výstupu a ne na vstupu?
Napadlo mě dát do série na vstup signálu nějaký malý potenciometr - asi 100ohm (červená šipka na obrázku).
Co myslíte?

Díky za rady.
Přílohy
KrankDistortusMaximusaccurateoriginal.gif
KrankDistortusMaximusaccurateoriginal.gif (8.41 KiB) Zobrazeno 4372 x
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Regulace hlasitosti

Příspěvek od Hendrek »

Pokud je Master out v krajní poloze, tzn. jezdec na zemi, pak není možné, aby ti z toho něco lezlo ven, signál je zkratován do země.
Jedině bys měl vadný potenciometr, který má na konci dráhy mezi jezdcem a krajní polohou ještě nějaký zbytkový odpor. Zkus proměřit multimetrem poťák.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pot do serie na vstupu je nesmysl ze dvou duvodu, to je ti k nicemu.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
bucenec

Příspěvek od bucenec »

Tak už sem na to přišel.
Krajní poloha poenciometru, která má vést do země, tak mi vedla do druhé krajní polohy.
Nyní už Volume funguje, "jak má".
Bohužel při snížení volume se brutálně mění fyziologie zvuku.
Takže volume spíše funguje jako takový "gain2" :D

Napadá někoho, jak tohle vyřešit? Nějaké nápady?
Napadá mě jenom na výstup připojit tento fyziologický regulátor hlasitosti (druhý obr.).
bucenec

Příspěvek od bucenec »

bucenec píše: 9.07.2020 12:50 Tak už sem na to přišel.
Krajní poloha poenciometru, která má vést do země, tak mi vedla do druhé krajní polohy.
Nyní už Volume funguje, "jak má".
Bohužel při snížení volume se brutálně mění fyziologie zvuku.
Takže volume spíše funguje jako takový "gain2" :D

Napadá někoho, jak tohle vyřešit? Nějaké nápady?
Napadá mě jenom na výstup připojit tento fyziologický regulátor hlasitosti (druhý obr.).
https://www.belza.cz/audio/lpots.htm
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Je třeba si uvědomit, že hlasitost signálu na výstupu krabičky ovlivní míru zkreslení i na samotném lampovém zesilovači.
Jaký je účel toho distortionu? Vytvářet zkreslení výlučně v krabičce? Pak nastavuješ zkreslení gainem na krabičce a master volume na krabičce má sloužit k tomu, abys doladil výstupní hlasitost signálu na stejnou úroveň, jako má vstupní signál. Pak ti nebude přidávat další zkreslení signálu i samotný lampový zesilovač.
Pokud má naopak krabička za účel přebuzovat lampový zesilovač za ní, pak k tomu použiješ jak gain, tak master na krabičce. Výsledné zkreslení bude pak kombinací zkreslení z krabičky a přebuzené hlavy vlivem silného výstupu z krabičky.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, neměl bys míchat zesilovač pro kytaru a audiozesilovač pro přehrávání hudby z LP nebo CD. Fyziologický regulátor hlasitosti bývá součástí Hi-Fi zesilovačů, u nástrojových zesilovačů nemá co dělat. Zkontroluj si oba potenciometry, měly by být logaritmické. Lineární v těchto pozicích nefungují správně - hlasitost se při sjetí běžce z krajní polohy zvětší nikoliv plynule, ale skokově.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

bucenec píše: 9.07.2020 12:50 Napadá mě jenom na výstup připojit tento fyziologický regulátor hlasitosti (druhý obr.).
Nevím o žádné krabičce ani zesilovači na kytaru, který by měl fyziologickou regulaci.
Pokud tím myslíš korekce, tak ty jsou ve tvém schématu před Masterem a tam si můžeš regulovat barvu zvuku.
Je možné, že to, co vnímáš jako změnu fyziologie zvuku, je zkreslení zesilovače, co máš za Krankem, jak píše Hendrek.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Popisované zařízení má vysokoimpedanční výstup. Protože nebylo řečeno do jakého vstupu to pouští, těžko soudit, zda to není frekvenčně závislé.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“