Více žesťů najednou - vliv na nátisk

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Kathe
Nový uživatel

Více žesťů najednou - vliv na nátisk

Příspěvek od Kathe »

Zdravím,
chtěla bych se na něco zeptat.
Hraju už tři roky na trubku, a mám doma ještě pozoun po strejdovi. Učitel mi řekl, že když budu hrát na oboje zároveň, tak si zničím nátisk. Párkrát jsem na něj hrála a nic se nestalo, takže teď úplně nevím, jestli na něj mám hrát nebo ne. Prosím o radu.
Dále jsem nedávno s tou trubkou byla na hudebním táboře ČHTM (ten doporučuji, je fakt super :) ), a zkusila jsem si tam fouknout i na lesní roh a strašně mě to chytlo. Zatím ho ale nemám, a tak se chci zeptat, jestli je vůbec dobrý nápad ho pořizovat, jestli to taky nebude mít špatný vliv na nátisk.

Budu ráda za jakoukoli odpověď. Děkuji :D
Anton

Re: Více žesťů najednou - vliv na nátisk

Příspěvek od Anton »

Jestli Tě to povzbudí. Máme šikovného učitele, který pozoruje jak nasazuješ rty na nátrubek. Pak Ti řekne, jestli je lepší pro Tebe malý nátrubek (trumpeta) či větší nátrubek.
Jestli Ti sedí nátrubek na trumpetu a pěkně se Ti ozývají tóny i ve výškách, pak z Tebe bude trumpeťák.
Já hraji na křídlovku či trumpetu a občas zaskakuji na baskřídlovku. Zas takový problém s tím nemám a znám vícero takových muzikantů (včetně jednoho učitele), kteří zahrají na malý i velký nátrubek.
Co tím pan učitel myslí, že se kazí nátisk? Mám za to, že při průměrném hraní, ten rozdíl v nasazování na oba nástroje není až tak velký. Když mám více natrénováno na trumpetě, mám svaly na puse napnuté a tóny tahám spíše pnutím rtů. Když vezmu do ruky trombon, mimické svaly musím spíš uvolnit a pak zkouším tóny. Než se mi tony začnou pěkněji ozývat potřebuji v lepším případě dva pokusy (dva dny si pohrát). A pak to zanedbané na trumpetě znovu doháním.
Každý učitel má radost z pokroků žáka. Když Ti udělá radost fouknout si na pozoun, tak si pamatuj, že aby muzikant při muzice vydržel, musí mu hra přinášet radost. Ať se daří.
Anton.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“