Lynx AES16e bez výstupu (nehraje zvuk)

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
chim_chim

Lynx AES16e bez výstupu (nehraje zvuk)

Příspěvek od chim_chim »

Ahoj.

Obracím se na vás s prosbou o jakýkoliv nápad, co vyzkoušet v případě mého problému.
Před pár lety jsem sehnal z ebay zvukovku Lynx AES16e + kabel Lynx Studio CBL-AES1604.
Celou dobu mi ležela a až s příchodem nového PC jsem si ji nainstaloval. Ze začátku se objevily menší komplikace (myslím, že se mi poprvé po instalaci objevila modrá obrazovka a restart PC). Hned na to ale vše proběhlo normálně - instalace ovladačů, zobrazení zvukovky ve správci zařízení. Možnost výběru zvukových výstupů. V aplikaci Lynx Mixer vše ok - při puštění zvuku šlo vidět, jak db kmitají na odpovídajícím kanálu.
Jediný problém je, že zvuk z kabelu CBL-AES1604 nevychází. I když Windows ukazuje, že zvukovka zvuky přehrává.

Upřesnění - Zvukovka má 2 porty (2x 16 kanálů) - každý z portů je 26-pinový D-sub konektor.
Kabel má 4 XLR vstupy a 4 XLR výstupy (každý XLR v sobě tedy zřejmě nese 2 kanály).

Vlastnosti PC (asi stačí uvést jen základovku + procesor...nevím, jestli na to může mít vliv ještě něco jiného) :
Základová deska : ASUS ROG Crosshair VII HERO
Procesor : AMD Ryzen 9 3900X 12c/24th

Pokusy zprovoznění :

1. Obyčejný mikrofonní kabel XLR napojen na všechny výstupy kabelu CBL (+ oba porty) přímo do aktivní reprobedny.

2. Test všechny výstupy napojení na Y kabel BESPECO EAYFX2X300 - ten vede do pasivního kontroleru reprobeden (JBL NANO PATCH). Z pasivního kontroleru test odeslání zvuku na obě reprobedny + z NANO PATCH rovnou do sluchátek.

3. Reinstal ovladačů, reinstal firmware

4. Odinstalace zařízení. Vyjmutí z počítače. Vložení do jiné sběrnice. Opět se mi zdálo, že při prvním spuštění došlo k nečekanému restartu PC. Při instalaci dodržováno přesného postupu výrobce. Instalace ovladačů a firmware bez jediné chyby.

5. Zapůjčení zvukovky (s vizuálním ukazatelem hlasitosti db na vstupu) a připojení na kabel CBL.

6. Různé kombinace uvedených bodů. Bez úspěchu.

Ve sluchátkách nešlo slyšet nic. Na reprobednách šlo poznat, že nějaký signál se posílá a odpovídá hrané stopě. Pustil jsem sekvenci Kopáku a šroťáku a je tam zřetelné, že nějaký signál to vydává, ale extrémně tlumený a deformovaný. Přidávám do přílohy (nahráno na mobil - přímo před reprobednou).

Chtěl jsem se obrátit na nějakou pobočku, ale zdá se, že tady ani na Slovensku nic není.
Co mě napadá na další testy :

- Zkusit zvukovku v jiném PC
- Jiný kabel

Co může být špatně - buď je vadná zvukovka nebo si s ní hardware počítače nerozumí nebo je vadný kabel.

Problém je, že nechci kupovat jiný kabel za 2000, abych si otestoval funkčnost, protože je možné, že je kabel v pořádku. Nenapadá vás nějaký způsob, jak by se dal takový kabel (na jedné straně 26 pin D-Sub, na druhé straně XLR) otestovat jinak ?

Nevíte, na koho bych se mohl v takovém případě obrátit ? Je mi jasné, že s dotazy na výrobce moc nepochodím. Napíšou zkuste jiný PC, jiný kabel. Dobře, jiný PC vyzkouším, ale co když bude výsledek stejný ? Co bych mohl dělat pak, abych nemusel zbytečně kupovat drahý kabel jen na test ?

Omlouvám se, jestli to zní trochu roztržitě. Budu rád za každý případný nápad.

Děkuji.
Lynx aes16e.mp3
Zdeformovaný zvuk Lynx AES16e
(138.7 KiB) Staženo 98 x
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lynx AES16e bez výstupu (nehraje zvuk)

Příspěvek od pavlii »

Ahoj - podle schématu to jsou ale všechno digitální signály, takže budeš potřebovat nějaký převodník na analog; proto ti to "nehraje". Viz třeba ZDE.

Převodník (tzv. "breakout box") AES/EBU z/do analog a v daném případě s digitálními vstupy/výstupy v provedení XLR, aby se to dalo s kartou propojit (při stávajícím kabelu).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
chim_chim

Příspěvek od chim_chim »

Ahoj. Díky.
Tak to mě nenapadlo. Měl jsem za to, že XLR je vždy analog a kabel CBL-AES1604 ten signál sám o sobě převádí. Zkusím tedy. Díky za radu.
chim_chim

Příspěvek od chim_chim »

DA převodník se vstupy XLR teda asi není zrovna běžná záležitost.
Nějaký tip na produkt, co by to dokázal ? V nějaké rozumné cenové relaci ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tyjo - to fakt pogoogli, tohle jsem nikdy nezkoumal, takže stejně bych ti dal jen info, co ti internet vyplivne taky. Osobní zkušenost nemám.

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Teda musím uznale pokývat hlavou - koupit si profesionální sběrnici s 8x in/out AES/EBU a wordclockem je majstrštyk, který se povede málokomu. Ta zvukovka má AES už v názvu. Obzvlášť pokud Ti jde primárně o poslech (jestli jsem správně pochopil z hovoru o DAC), tak je ta Lynx velbloud na komára a ukázkový důkaz, že teoretická příprava se nemá podceňovat. :) Ale stane se, nemyslím to zle.

Máš dvě možnosti:

a) Pořiď externí převodník.
Problém s AES/EBU je, že je to profi formát, což obvykle znamená vyšší ceny všeho hardwaru - ostatně ani ta zvukovka a kabel nejsou zrovna zadarmo, že.
Nicméně mám takový pocit, že AES lze připíchnout do SPDIF (samozřejmě ne po optice do TOSLINKu, ale drátem do CINCHů). Nevím to bohužel na 100%, nikdy jsem to nepotřeboval, takže ověřit na guglu - ale potvrzovala by to existence tohoto kabelu.
Díky převodu do běžnějšího SPDIF by se Ti asi výrazně rozšířily možnosti výběru převodníků a třeba najdeš něco s akceptovatelnou cenou.

b) Vyndej z kompu Lynx a kup si nějakou malou usb zvukovku za pár tisíc.
Myslím, že to může pro Tebe být levnější, praktičtější a uspokojivější řešení problému.
Tady na fóru mají lidi s těma menšíma hodně zkušeností a rádi poradí s výběrem, příp. už tu spousta informací je.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo, dardy to teda jsou - rychlý "náťuk" teda, ať se tu jen tak netlachá: AES/EBU převodník.

P.

chim_chim

Příspěvek od chim_chim »

Pánové, děkuji. Uznávám se sklopenou hlavou, že jsem ustřelil - pojmy AES/EBU mi nebyly známé a měl jsem se lépe informovat. Přidělávám vám práci a omlouvám se za to. Byla to výhodná koupě za dobrý peníz, ale je pravda, že pro mé potřeby zbytečný luxus.

Jde mi hlavně o skládání hudby v digitální podobě a zde jsem si nikdy nebyl jistý, zda na to může mít jiná, než obyčejná integrovaná zvukovka nějaký vliv (kvalita generovaného zvuku z vst, sofistikovanější práce s bufferem,...). Myslím, že vliv mít může to, pokud výrobce nabízí vlastní ovladače ASIO. Ale jistý si tím nejsem, prostě nevím s jistotou, zda může ovlivnit zvuková karta něco při digitální produkci.

Sem tam potřebuji i něco nahrát živě a výstup chci vést kromě sluchátek také do studiových monitorů. Proto mě to vedlo ke koupi zvukové karty s nějakými vhodnějšími vstupy/výstupy. Interní zvukovku jsem pak volil proto, že přes pci sběrnici bude latence vždycky lepší, než přes usb u zvukovké karty externí.

Zvukovou kartu v současné chvíli po těchto nabytých zkušenostech uvažuji prodat. Jenomže nemohu ji nabídnout dříve, pokud si neověřím, že je skutečně funkční a nehraje mi pouze díky mé blbosti. A bez potřebného zařízení to neověřím.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já rozumím. Zvukovka mít vliv bude - právě díky ovladači a té základní integraci do DAW. Uvažování bylo tudíž správné. Co se týče vyzkoušení, tak tady je to zjevně prob - ideální si třeba jen půjčit jednokanál ADC/DAC a vyzkoušet vstupy/výstupy jeden po druhém. Přes net (koupě -> vrácení do 14 dnů) to je dost asi neobratné už i vzhledem k ceně, takže nejlíp by bylo někoho sehnat. Tady asi jen zkusit prostě net - fórum audiozone.cz, FB skupiny (třeba Master mix records nebo tak něco, kde jsou zjevně podle názvu víc "profíci" a byla by šance, že nějaký takový HW doma mají....zhusta jsou to ochotní lidi, i když doba tomu moc nepřeje). Kdo se nezeptá, nic se nedozví.

Škoda, karta bude víc než fajn, ale chybí prostě ta podstatná část pro tu práci v analogové doméně.

P.

chim_chim

Příspěvek od chim_chim »

Takže je to skutečně tak...nikdy jsem si nebyl jistý.
Doma mám ještě RME HDSPe AIO ... ta má analogový vstup i výstup a tedy bude pro mě snad vhodnější volbou.
Děkuju za rady.

L.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Rádo se stalo, držím palce!

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“