Zmocnila se mě myšlenka na stavbu barytonového telecastera, jakožto celkem levnou cestu, jak se seznámit s barytonkou. Navíc se tím zabavím v téhle divné době po celkem překvapivém úspěchu při stavbě part-telecastera.
Chci se zeptat na nějaká vaše doporučení a poznámky. Všiml jsem si, že hyenik, asi celkem kovaný baryton, doporučuje menzuru spíše delší (>700), zatímco telata jsem našel jen 686 (27"). Kloním se spíše k tomu kratšímu, aby to na mě dělalo dojem "trochu hlubší kytary", spíše než úplně jiného nástroje.
Taky se neorientuji ve strunách. Jsou to stále stejné, akorát se u delších menzur ladí A-A a u kratších H-H?
Díky za tipy.
Barytonový telecaster
Re: Barytonový telecaster
Ja mam tricitku (struny 0.024 - .100), ladim e-h-e-a-c#-f# a prijde mi to tak akorat, ale ze by hral clovek komplikovanejsi hmaty v prvnich polohach, to zas ne.
Jde taky o to jak na to planujes hrat. Jestli treba planujes hrat spise takovym tim “fingerstyle” stylem zvlast basova linka a zvlast harmonicko melodicka, je to super a sel bych do co nejdelsich menzur (slozitejsi hmaty hrajes az vyse).
Pokud chces hrat kytarove akordy, ale trosku plnejsi a hlubsi tak pod 700 bude mensi peklo.
Ladění bych si upravoval na miru, opet podle stylu hry - ony pouzivane barytonove struny maji pomerne velky rozptyl tloustek.
Jde taky o to jak na to planujes hrat. Jestli treba planujes hrat spise takovym tim “fingerstyle” stylem zvlast basova linka a zvlast harmonicko melodicka, je to super a sel bych do co nejdelsich menzur (slozitejsi hmaty hrajes az vyse).
Pokud chces hrat kytarove akordy, ale trosku plnejsi a hlubsi tak pod 700 bude mensi peklo.
Ladění bych si upravoval na miru, opet podle stylu hry - ony pouzivane barytonove struny maji pomerne velky rozptyl tloustek.
Vida, diky! Urcite spise fingerstyle nebo dejme tomu jazz chord & melody, coz byva tak 2-3 hlasy.
To ladeninuplne nechapu, dolni e mas e1, nebo e2?
Urcite chci standardni ladeni (intervaly), jen nekam soupnute. Kdyby e zustalo e, je to bomba, ale pocitam, ze oktava je moc?
To ladeninuplne nechapu, dolni e mas e1, nebo e2?
Urcite chci standardni ladeni (intervaly), jen nekam soupnute. Kdyby e zustalo e, je to bomba, ale pocitam, ze oktava je moc?
Nejhlubsi mam E, ono ladeni by slo nazvat drop E.
O oktavu dolu vuci e standard se pouziva 30 menzura a ty tlustsi struny (na A-A se pouziva nejtlustsi kolem .080). Tusim, ze s konceptem prisli jako prvni u Danelectra, ovsem Fender s tim slavil uspech (model bass VI v dobach surfovych).
Otazka je jestli chces paku (coz je zdroj problemu). Do ted se v elektrifikovane 30 prodaval hlavne squier (bass VI) a Schecter (hellcat VI). Tusim, ze obe nedavno ukoncili. Takze z levnych vod je k dispozici Harley Benton, Subzero rogue VI, ve nizsich strednich vodach Danelectro 66BT (tu casto ve videich pouziva Pete Thorn - sic to neni jazzik, ovsem ma tedy dost ukazek kdy je slyset), Gretsch Jet baritone (bejval k dispozici s pakou i bez paky).
U ceho jsem slintal, tak byla Gretsch G6120TB-DE. Ale ta cena..
Zel, zadne tele jsem s tricitkou menzurou nevidel, natozpak skladacky ci krky.
Prima je, ze labella dela v tech vetsich tloustkach i hlazenky, co je nepekne je jejich cena..
O oktavu dolu vuci e standard se pouziva 30 menzura a ty tlustsi struny (na A-A se pouziva nejtlustsi kolem .080). Tusim, ze s konceptem prisli jako prvni u Danelectra, ovsem Fender s tim slavil uspech (model bass VI v dobach surfovych).
Otazka je jestli chces paku (coz je zdroj problemu). Do ted se v elektrifikovane 30 prodaval hlavne squier (bass VI) a Schecter (hellcat VI). Tusim, ze obe nedavno ukoncili. Takze z levnych vod je k dispozici Harley Benton, Subzero rogue VI, ve nizsich strednich vodach Danelectro 66BT (tu casto ve videich pouziva Pete Thorn - sic to neni jazzik, ovsem ma tedy dost ukazek kdy je slyset), Gretsch Jet baritone (bejval k dispozici s pakou i bez paky).
U ceho jsem slintal, tak byla Gretsch G6120TB-DE. Ale ta cena..
Zel, zadne tele jsem s tricitkou menzurou nevidel, natozpak skladacky ci krky.
Prima je, ze labella dela v tech vetsich tloustkach i hlazenky, co je nepekne je jejich cena..
Tak zrovna samotny krk problem neni, chci pouzit neco takoveho
https://www.ebay.com/itm/Mahogany-Elect ... 890.l49292
https://www.ebay.com/itm/Mahogany-Elect ... 890.l49292
bohužel Harley Benton zmizel z nabidky, uz jsem ho pomalu kupoval 
za mě je minimalni menzura 704mm, vsechno co je niz uz planda (samozrejme zalezi taky na stylu hrani konkretniho kytaristy, jemný hladič může jit i na kratší, ale hlazení telete si moc nedokazu predstavit)
struny baritone Daddario pro zacatek https://kytary.cz/daddario-exl157/HN143726
na druhou stranu 30" bych velmi zvazil, ergonomicky to neni moc pohodlne, kytaristi s tim dost zápasí (cherreda potvrdí)
ladení imho H nebo A, to Joseho éčko není barytonka, ale basokytara (stylove imho dost jinde, proste uz je to moc hluboke, akordy nebudou znit, musi se hrat pres malo strun atd)
jinak dobrý kanal na elektriky, sice je to metálista ale na zorientovaní v segmentu OK
(prestoze jsem vyznavac dlouhych menzur, na metal to imho moc neni)
za mě je minimalni menzura 704mm, vsechno co je niz uz planda (samozrejme zalezi taky na stylu hrani konkretniho kytaristy, jemný hladič může jit i na kratší, ale hlazení telete si moc nedokazu predstavit)
struny baritone Daddario pro zacatek https://kytary.cz/daddario-exl157/HN143726
na druhou stranu 30" bych velmi zvazil, ergonomicky to neni moc pohodlne, kytaristi s tim dost zápasí (cherreda potvrdí)
ladení imho H nebo A, to Joseho éčko není barytonka, ale basokytara (stylove imho dost jinde, proste uz je to moc hluboke, akordy nebudou znit, musi se hrat pres malo strun atd)
jinak dobrý kanal na elektriky, sice je to metálista ale na zorientovaní v segmentu OK
(prestoze jsem vyznavac dlouhych menzur, na metal to imho moc neni)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋