"trojnulka"
Pravidla fóra
"trojnulka"
Ahoj,
omlouvam se , ze zakladam nove vlakno, ale mam jeden rychly dotaz, na ktery jsem nikde nenasel odpoved. Co znamena v kytarove reci slovo "trojnulka" ? Diky za odpoved
omlouvam se , ze zakladam nove vlakno, ale mam jeden rychly dotaz, na ktery jsem nikde nenasel odpoved. Co znamena v kytarove reci slovo "trojnulka" ? Diky za odpoved
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: "trojnulka"
Přesouvám do akustické sekce a
Sorac za spatne zarazeni (myslel jsem ze jsem to zakladal tam) a diky za doporuceni google, kde jsem zamozrejme hledal uz pred zalozenim sveho dotazu, ale odpoved jsem uplne nenasel . Ted uz teda vim jak hledat, takze ok klidne to smaz
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
V pohodě. Třeba se bude v budoucnu chtít zeptat někdo na totéž.
A jinak:

A jinak:

Já bych jenom dodal, že třeba u Martina je velikost těla 000 a OM naprosto stejná (narozdíl od obrázku), liší se jenom menzurou. 000 ji má kratší.
Ještěre, zajímavá informace!
-
MikeDundee
Zde je má OOO vyrobená na zakázku - smrk x palisandr, menzura 635mm, napojení na 12. pražci, hmatník 48mm.
Za sebe můžu říct že na můj fingerstyle jsem zatím neměl v ruce lepší kytaru. Snadnost hry jen o něco těžší než klasická španělka, ale ten zvuk... Ve zvukovém spektru vyrovnaná, hlasitá a cinkavá...
Za sebe můžu říct že na můj fingerstyle jsem zatím neměl v ruce lepší kytaru. Snadnost hry jen o něco těžší než klasická španělka, ale ten zvuk... Ve zvukovém spektru vyrovnaná, hlasitá a cinkavá...
Naposledy upravil(a) MikeDundee dne 9.03.2021 8:44, celkem upraveno 1 x.
Nádherná! Jen bych si nakonec přeci jen rozmyslel (ač jsem toho byl dřív fanda) to napojení na dvanáctém pražci. Vím, je to pak jiná kytara...
-
MikeDundee
Zde jeden kytarista srovnává rozdíl napojení na 12. a 14. pražci:
https://www.youtube.com/watch?v=sklpwFwEuk8
(pozn. porovnává 12 pražcové OOO a 14 pražcové OM nebo OOO - vyloženě ukazuje na tu kytaru a říká "14 fret OM or OOO", tak jak píše Jester je to asi skoro stejné...)
12. pražcová má výhodu, že je kobylka více vzdálená od ozvučného otvoru a žebrování a je tak snažší rozeznít desku. Zvuk je měkčí a barevnější.
u 14. pražcové vyzdvihuje výhodu že jsou jednotlivé tóny více ostřejší...
Každému asi sedne něco jiného...
https://www.youtube.com/watch?v=sklpwFwEuk8
(pozn. porovnává 12 pražcové OOO a 14 pražcové OM nebo OOO - vyloženě ukazuje na tu kytaru a říká "14 fret OM or OOO", tak jak píše Jester je to asi skoro stejné...)
12. pražcová má výhodu, že je kobylka více vzdálená od ozvučného otvoru a žebrování a je tak snažší rozeznít desku. Zvuk je měkčí a barevnější.
u 14. pražcové vyzdvihuje výhodu že jsou jednotlivé tóny více ostřejší...
Každému asi sedne něco jiného...
On na to opravdu ani nebrnknul? Bóže...
Mně ten 12. pražec vadí kvůli tomu, že si o dva půltóny zkrátím hratelný rozsah. Jinak by mi to bylo sympatičtější.
Mně ten 12. pražec vadí kvůli tomu, že si o dva půltóny zkrátím hratelný rozsah. Jinak by mi to bylo sympatičtější.
-
MikeDundee
Jasný, to je taky třeba vzít do úvahy. Já naštěstí ve svém repertoáru mám většinu not do 12. pražce a pro těch pár co je nad, tam vždy nějak ty prsty (teda kromě akordu) poskládámhimself píše: 9.03.2021 11:45 Mně ten 12. pražec vadí kvůli tomu, že si o dva půltóny zkrátím hratelný rozsah
Jinak ještě jsem našel jedno video s porovnáním dvou OOO - kratší 14 pražcové a delší 12 pražcové, tady na ně dokonce hraje
https://www.youtube.com/watch?v=5D3OxknnDig