himself píše: ↑18.03.2021 8:05
Jen krátká poznámka: kratší krk/pražce blíž u sebe - hledej údaj scale length (menzura). Standardní je cca 648 mm (25,5"), mají Fendery a většina odvozenin, akustiky, španělky a pod. Kratší obvyklá je 628 mm (většina Gibsonů), 624 myslím právě PRS, Jaguary/Jazzmastery ještě některé 610 mm, do kratší bych nešel. O křivých prstech jsem ještě neslyšel, že by to měl být handycap, to spíš často lidi píšou o tlustých prstech. Je to věc zvyku/cviku, časem Tě překvapí, jak málo síly na ten stisk stačí.
Diky, koukal sem na ty Jaguary od Fenderu s menzurou 24" ale zaroven sem cetl, ze je lepsi se ucit na standartni delce 25,5" a nezvykat si na kratsi, protoze z dlouhodobeho hlediska ma pak clovek jisty handicap, na druhou stranu, mezi kytarou co ma 22 a 24 prazcu bude asi taky rozdil v sirce prazcu ne? neni tedy lepsi sahnout po standardu 25,5" ale s 24 prazci, tim padem vyhodou pro male ruce? + 8ky struny by mely take pomoct se silou stisku, ano?
ajdam píše: ↑18.03.2021 9:27
Ještě bych dodal, že 30 000 je hodně vysoký rozpočet. Ony ty drahé nástroje nehrajou zas o tolik líp než levné, tak abys nebyl zklamaný že ti to furt nezní jako Satrianimu

. Důležitý je správný seřízení + kvalitní hardware. Osobně bych pořídil něco levnějšího a univerzálního a pak si případně koupil dražší nástroj, až budeš vědět co od kytary čekáš.
Naprosto s tebou souhlasim ze rozpocet je mozna vetsi nez u vetsiny ale abych to uvedl na pravou miru, to ze momentalne nejsem omezen rozpoctem neznamena ze mam v planu koupit kytaru jejiz potencial jako zacatecnik nevyuziju, to je jako koupit 18ti letymu synovi BMW M4 GTS

Jde o to, ze si myslim ze vzhled je pro mne taky dulezity, proste se mi ta prvni kytara musi libit, aby kdykoliv jdu kolem ni jsem ji vzal a hral a tesil se az ji zas budu mit v ruce, a mne se proste libi ty leskle s fialovym finishem a pod 20k jsem snad zadnou nenasel, takze klidne si priplatim
bundes píše: ↑18.03.2021 9:13
Ahoj, ten mexickej FENDER Player Stratocaster je z tvýho výběru určitě nejslabší kandidát a zároveň má nejdelší menzuru. Osobně bych šel z tvýho výběru do toho PRS. Každopádně to chce určitě zkusit, ideálně se nějak domluvit na prohlídce přímo v prodejně. Na závěr přidávám zákaldí české názvosloví:
Fret=pražec
Scale=menzura
Pickup=snímač
Fretboard=hmatník
Neck=krk
Headstock=hlava kytary
Body=tělo kytary
Tuner=ladicí mechanika
Diky za preklady, hned po tomto prispevku sem si tady u vas nasel popisy v cestine at nejsem za blbce, jen teda uprimne me rozespal pojem "kobylka"

Jinak nejvic se priklanim k tomu ESP LTD a te PRS Custom, obe dve maji 2x Humbucker snimace, PRS ma jednozvratne tremolo a ESP LTD ma pevnou kobylu, k cemu by ses priklanel ? Nejaky duvod proc nejit do te ESP LTD? jednoznacne se mi totiz libi nejvic
José píše: ↑18.03.2021 9:06
Tohle je daleko víc ovlivnitelné polohou nástroje vůči tělu, s kytarou vodorovně u kolen barre na prvním pražci nezahraje nikdo. A na klasickou kytaru (která je stajně dlouhá) ti hraje kdejaká drobná dívenka i ty barré. Mně se na kratších menzurách zas hůř pidliká ve vyšších polohách (rozuměj pokusy o sólování).
Když se podíváš na kytaristy od Joea Bonammasy přes Toma Morella, Adama Jonese až po Kerryho Kinga tak mají všichni ořech kytary plusmínus ve výšce ramen, což udělá v pohodlí víc než ty dva cenťáky na menzuře. Co jsem tím chtěl říct? Menzurou bych se netrápil. On větší rozdíl pro fyziologii udělá i profil krku nástroje, kterej ti u vysněného modelu nemusí třeba sednout, proto bych určitě volil bazar, ať to můžeš bez ztráty zas poslat dál a zkusit něco jiného.
Rozumim a dik, prave ze ten krk dost casto naklanim dopredu 45 stupnu od tela abych to zahral a jeste stale roztahuju a procvicuju prsty a casem to snad pujde, plochy hmatnik oproti tomu vypouklemu a mozna sirsi krk bude lepsi protoze i kdyz mam prsty kratke tak nejsou uplne hubene, treba A chord aniz bych mirne tlumil e strunu bokem prstu apod. takze to chce asi osahat ruzne modely az otevrou obchody konecne, jestli nekdy a zkusit jak to je pocitove.
Ta PRS vypada naprosto fantasticky <3