Strat, superstrat pro začátečníka do 30000

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Beo420
Nový uživatel

Strat, superstrat pro začátečníka do 30000

Příspěvek od Beo420 »

Ahoj vsichni,

Jsem uplny zacatecnik a nadsenec na el. kytaru, hraju zatim par tydnu ("hraju", zatim to stoji za starou backoru ale blitzkrieg bob, neco od arctic monkeys apod uz trochu zvladnu :D ) a ackoliv jsem si vetsinu informaci dohledal a cerpam kazdy den - zatim jedu dle guitartricks.com / justinguitar + mam rocksmith a ucim se teorii, rad bych se vas zkusenych expertu a hudebnich nadsencu zeptal na Vas nazor ohledne par veci.

Predem se omlouvam za neznalost ceskych ekvivalentu, jelikoz cestinu moc nepouzivam a jako vse ostatni i hudbu a vse ohledne kytary se ucim v anglictine, takze predem pardon za terminologii.

Premyslim nad nejakou solidni kytarou co by mi vydrzela i do budoucna jako odmenu pro sebe pokud se zlepsim jako motivaci, mam celkem jasny prehled o tom co se mi libi a co bych rad, ale s par vecmi bych si rad nechal od vas poradit.

Mam zajem o pravorukou elektrickou 6ti strunnou kytaru do 30 000, s H-S-S nebo H-H pickups, momentalne mymi favority jsou:
PRS SE Custom 24 CA 2021 https://kytary.cz/prs-se-custom-24-ca-2021/HN223069/
IBANEZ RG550-PN https://kytary.cz/ibanez-rg550-pn/HN186870/
FENDER Player Stratocaster HSS MN PWT FENDER Player Stratocaster HSS MN PWT
ESP LTD MH-1000NT QM STP
(no.1 favorit) https://kytary.cz/esp-ltd-mh-1000nt-qm-stp/HN186502/

Rad bych zminil, ze moje nejvetsi slabina jsou kratke, krive prsty a 2x zlomene zapesti v minulosti, takze power chords, barred chords apod nize na krku mezi frety 1-5 kdy mam mit prsty pres 4 frety (prazce?) tak s tim dost bojuju, tudiz pokud vas napada kytara, ktera ma kratsi krk nebo prazce bliz u sebe, asi bych to uvital a byla by to pro mne spravna volba :)

Posledni dotaz z me strany je ohledne whammy bar/Tremolo, osobne se v teto oblasti zatim az tak nevyznam, ale bylo mi nescetnekrat receno ze jako zacatecnik se mam drzet dal od "Floyd Rose" tremola, jelikoz je udajne s tim vice neplechy a problemu, nez uzitku, co je na tom pravdy, ci nepravdy a jak se k tomu stavet?

Diky moc predem za jakoukoliv radu, ci reakci :!: 8)
himself

Re: Strat, superstrat pro začátečníka do 30000

Příspěvek od himself »

Jen krátká poznámka: kratší krk/pražce blíž u sebe - hledej údaj scale length (menzura). Standardní je cca 648 mm (25,5"), mají Fendery a většina odvozenin, akustiky, španělky a pod. Kratší obvyklá je 628 mm (většina Gibsonů), 624 myslím právě PRS, Jaguary/Jazzmastery ještě některé 610 mm, do kratší bych nešel. O křivých prstech jsem ještě neslyšel, že by to měl být handycap, to spíš často lidi píšou o tlustých prstech. Je to věc zvyku/cviku, časem Tě překvapí, jak málo síly na ten stisk stačí.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Co tohle? Pro začátečníka asi zbytečnej luxus, ale překvapuje mě, že to na bazaru pořád visí. Sám mám chuť se na ty nástroje jít podívat, takže to někdo kupte :-)

https://hudebnibazar.cz/g-l-usa-legacy- ... /ID347108/

https://hudebnibazar.cz/prs-s2-vela-sat ... /ID361711/
José

Příspěvek od José »

Beo420 píše: 17.03.2021 17:21 Rad bych zminil, ze moje nejvetsi slabina jsou kratke, krive prsty a 2x zlomene zapesti v minulosti, takze power chords, barred chords apod nize na krku mezi frety 1-5 kdy mam mit prsty pres 4 frety (prazce?) tak s tim dost bojuju, tudiz pokud vas napada kytara, ktera ma kratsi krk nebo prazce bliz u sebe, asi bych to uvital a byla by to pro mne spravna volba :)
Tohle je daleko víc ovlivnitelné polohou nástroje vůči tělu, s kytarou vodorovně u kolen barre na prvním pražci nezahraje nikdo. A na klasickou kytaru (která je stajně dlouhá) ti hraje kdejaká drobná dívenka i ty barré. Mně se na kratších menzurách zas hůř pidliká ve vyšších polohách (rozuměj pokusy o sólování).
Když se podíváš na kytaristy od Joea Bonammasy přes Toma Morella, Adama Jonese až po Kerryho Kinga tak mají všichni ořech kytary plusmínus ve výšce ramen, což udělá v pohodlí víc než ty dva cenťáky na menzuře. Co jsem tím chtěl říct? Menzurou bych se netrápil. On větší rozdíl pro fyziologii udělá i profil krku nástroje, kterej ti u vysněného modelu nemusí třeba sednout, proto bych určitě volil bazar, ať to můžeš bez ztráty zas poslat dál a zkusit něco jiného.
Hills Next HNB5n - BSS AR133 - JHS p’n’p - Echolette M120 - Soundelirium NY 121 (B&C 12HPl64)
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bundes »

Ahoj, ten mexickej FENDER Player Stratocaster je z tvýho výběru určitě nejslabší kandidát a zároveň má nejdelší menzuru. Osobně bych šel z tvýho výběru do toho PRS. Každopádně to chce určitě zkusit, ideálně se nějak domluvit na prohlídce přímo v prodejně. Na závěr přidávám zákaldí české názvosloví:
Fret=pražec
Scale=menzura
Pickup=snímač
Fretboard=hmatník
Neck=krk
Headstock=hlava kytary
Body=tělo kytary
Tuner=ladicí mechanika
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Ještě bych dodal, že 30 000 je hodně vysoký rozpočet. Ony ty drahé nástroje nehrajou zas o tolik líp než levné, tak abys nebyl zklamaný že ti to furt nezní jako Satrianimu :-). Důležitý je správný seřízení + kvalitní hardware. Osobně bych pořídil něco levnějšího a univerzálního a pak si případně koupil dražší nástroj, až budeš vědět co od kytary čekáš.
bundes píše: 18.03.2021 9:13 ...
Scale=menzura
...
Drobná oprava: scale=stupnice, menzura se řekne "scale length"
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Taky si myslím, že kupovat kytaru za třicet litrů, když hraješ jen pár týdnů, je trochu zbytečné, v této fázi nebudeš schopný ten rozdíl v kvalitě oproti levnějším nástrojům posoudit. Určitě by byl vhodný bazar, na kterém se dá například podobný PRS SE pořídit kolem 15 tis naprosto běžně, při troše štěstí i za míň. Souhlasím s příspěvkem výše José, profil krku může udělat víc než menzura, PRS má právě příjemný tvar Thin Wide. V tvém případě bych se ale vůbec nebál jít i do levnějších kytar a rozhodovat se už s postupem času jak ti to půjde.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Beo420
Nový uživatel

Příspěvek od Beo420 »

himself píše: 18.03.2021 8:05 Jen krátká poznámka: kratší krk/pražce blíž u sebe - hledej údaj scale length (menzura). Standardní je cca 648 mm (25,5"), mají Fendery a většina odvozenin, akustiky, španělky a pod. Kratší obvyklá je 628 mm (většina Gibsonů), 624 myslím právě PRS, Jaguary/Jazzmastery ještě některé 610 mm, do kratší bych nešel. O křivých prstech jsem ještě neslyšel, že by to měl být handycap, to spíš často lidi píšou o tlustých prstech. Je to věc zvyku/cviku, časem Tě překvapí, jak málo síly na ten stisk stačí.
Diky, koukal sem na ty Jaguary od Fenderu s menzurou 24" ale zaroven sem cetl, ze je lepsi se ucit na standartni delce 25,5" a nezvykat si na kratsi, protoze z dlouhodobeho hlediska ma pak clovek jisty handicap, na druhou stranu, mezi kytarou co ma 22 a 24 prazcu bude asi taky rozdil v sirce prazcu ne? neni tedy lepsi sahnout po standardu 25,5" ale s 24 prazci, tim padem vyhodou pro male ruce? + 8ky struny by mely take pomoct se silou stisku, ano?
ajdam píše: 18.03.2021 9:27 Ještě bych dodal, že 30 000 je hodně vysoký rozpočet. Ony ty drahé nástroje nehrajou zas o tolik líp než levné, tak abys nebyl zklamaný že ti to furt nezní jako Satrianimu :-). Důležitý je správný seřízení + kvalitní hardware. Osobně bych pořídil něco levnějšího a univerzálního a pak si případně koupil dražší nástroj, až budeš vědět co od kytary čekáš.
Naprosto s tebou souhlasim ze rozpocet je mozna vetsi nez u vetsiny ale abych to uvedl na pravou miru, to ze momentalne nejsem omezen rozpoctem neznamena ze mam v planu koupit kytaru jejiz potencial jako zacatecnik nevyuziju, to je jako koupit 18ti letymu synovi BMW M4 GTS :D Jde o to, ze si myslim ze vzhled je pro mne taky dulezity, proste se mi ta prvni kytara musi libit, aby kdykoliv jdu kolem ni jsem ji vzal a hral a tesil se az ji zas budu mit v ruce, a mne se proste libi ty leskle s fialovym finishem a pod 20k jsem snad zadnou nenasel, takze klidne si priplatim :)
bundes píše: 18.03.2021 9:13 Ahoj, ten mexickej FENDER Player Stratocaster je z tvýho výběru určitě nejslabší kandidát a zároveň má nejdelší menzuru. Osobně bych šel z tvýho výběru do toho PRS. Každopádně to chce určitě zkusit, ideálně se nějak domluvit na prohlídce přímo v prodejně. Na závěr přidávám zákaldí české názvosloví:
Fret=pražec
Scale=menzura
Pickup=snímač
Fretboard=hmatník
Neck=krk
Headstock=hlava kytary
Body=tělo kytary
Tuner=ladicí mechanika
Diky za preklady, hned po tomto prispevku sem si tady u vas nasel popisy v cestine at nejsem za blbce, jen teda uprimne me rozespal pojem "kobylka" :D :lol: Jinak nejvic se priklanim k tomu ESP LTD a te PRS Custom, obe dve maji 2x Humbucker snimace, PRS ma jednozvratne tremolo a ESP LTD ma pevnou kobylu, k cemu by ses priklanel ? Nejaky duvod proc nejit do te ESP LTD? jednoznacne se mi totiz libi nejvic
José píše: 18.03.2021 9:06 Tohle je daleko víc ovlivnitelné polohou nástroje vůči tělu, s kytarou vodorovně u kolen barre na prvním pražci nezahraje nikdo. A na klasickou kytaru (která je stajně dlouhá) ti hraje kdejaká drobná dívenka i ty barré. Mně se na kratších menzurách zas hůř pidliká ve vyšších polohách (rozuměj pokusy o sólování).
Když se podíváš na kytaristy od Joea Bonammasy přes Toma Morella, Adama Jonese až po Kerryho Kinga tak mají všichni ořech kytary plusmínus ve výšce ramen, což udělá v pohodlí víc než ty dva cenťáky na menzuře. Co jsem tím chtěl říct? Menzurou bych se netrápil. On větší rozdíl pro fyziologii udělá i profil krku nástroje, kterej ti u vysněného modelu nemusí třeba sednout, proto bych určitě volil bazar, ať to můžeš bez ztráty zas poslat dál a zkusit něco jiného.
Rozumim a dik, prave ze ten krk dost casto naklanim dopredu 45 stupnu od tela abych to zahral a jeste stale roztahuju a procvicuju prsty a casem to snad pujde, plochy hmatnik oproti tomu vypouklemu a mozna sirsi krk bude lepsi protoze i kdyz mam prsty kratke tak nejsou uplne hubene, treba A chord aniz bych mirne tlumil e strunu bokem prstu apod. takze to chce asi osahat ruzne modely az otevrou obchody konecne, jestli nekdy a zkusit jak to je pocitove.
ajdam píše: 18.03.2021 8:34 Co tohle? Pro začátečníka asi zbytečnej luxus, ale překvapuje mě, že to na bazaru pořád visí. Sám mám chuť se na ty nástroje jít podívat, takže to někdo kupte :-)

https://hudebnibazar.cz/g-l-usa-legacy- ... /ID347108/

https://hudebnibazar.cz/prs-s2-vela-sat ... /ID361711/
Ta PRS vypada naprosto fantasticky <3 :D
Beo420
Nový uživatel

Příspěvek od Beo420 »

stenly67 píše: 18.03.2021 10:29 Taky si myslím, že kupovat kytaru za třicet litrů, když hraješ jen pár týdnů, je trochu zbytečné, v této fázi nebudeš schopný ten rozdíl v kvalitě oproti levnějším nástrojům posoudit. Určitě by byl vhodný bazar, na kterém se dá například podobný PRS SE pořídit kolem 15 tis naprosto běžně, při troše štěstí i za míň. Souhlasím s příspěvkem výše José, profil krku může udělat víc než menzura, PRS má právě příjemný tvar Thin Wide. V tvém případě bych se ale vůbec nebál jít i do levnějších kytar a rozhodovat se už s postupem času jak ti to půjde.
Diky za odpoved, ty ESP LTD modely maji skoro vsechny "Thin U" krk a plochy hmatnik, co tak ctu recenze, v kombinaci s tim ze jejich vizualni stranka je presne muj vkus, oproti PRS napriklad, tak se mi momentalne zamlouvaji nejvic. Z tech levnejsich napriklad https://kytary.cz/esp-ltd-mh-200qm-nt-stbc/HN186469/
Ale koukal jsem se i po Schecter Banshee viz https://www.all4sound.cz/p/schecter-ban ... cka-kytara
Co myslis ? Dik!
Placka

Příspěvek od Placka »

taky mi přijde nerozumné utrácet 30k, když jsi začátečník a nevíš ještě přesně, co je pro tebe to pravé. Levnější kytary poslouží stejně dobře:
já mám neoblíbenější kytaru obyčejnýho levnýho Schectera:
Ta kytara je lehká, i tovární snímače velmi dobrý a hlavně má dokonalej krk. Nechal jsem ho přepražcovat a seřídit o Onry Vlka a nemá chybu. Na bazaru jsem tu kytaru kupoval za 9000.
doma se mi vystřídal Parker, USA standard tele, Mexiko tele, PRS S2, Halabica, Gibson, vintage Yamaha...a stejně si dycky zahraju na tohodle levnýho Schectera a pro moje použití prostě nemá chybu. Na tvrdou muziku to teda není ono, ale na vše ostatní super kytara za pár korun.
Právě proto že jsi začátečník bych volil kytaru z bazaru, aby jsi prodal s menší ztrátou, až zjistíš, že to pro tebe není to pravé. Takhle otočíš pár kytar a pořádnou kytaru si koupíš až budeš přesně vědět. Bude tě to stát míň než koupit teď novou kytaru a pak ji prodávat na bazaru se ztrátou.

Mě se líbí to PRS S2 z bazaru. S2 jsem měl a za cenu kolem 20000 je to dost slušná kytara. Za těch 25 ji inzeruje docela dlouho, adekvátní cena je o trochu menší. Nebál bych se nabídnout o trochu menší částku.

Taky se mě líbí tahle kytara: https://hudebnibazar.cz/carvin-dc-127-c ... /ID358565/

Jinak zlomený zápěstí na levé ruce mám taky, navíc ohoblovanej prostředníček. Upřímně - nejvíc to používám jako výmluvu, i když vím, že problém není v ruce, ale v nedostatku cvičení:-)
himself

Příspěvek od himself »

Jejda, pozor na to, počet pražců nemá s menzurou co dělat.
Je-li menzura 25,5, pak je délka první pražce vždy stejná (a je jedno, kolik pražců krk má).
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bundes »

Beo420 píše: 18.03.2021 10:38 Diky za preklady, hned po tomto prispevku sem si tady u vas nasel popisy v cestine at nejsem za blbce, jen teda uprimne me rozespal pojem "kobylka" :D :lol: Jinak nejvic se priklanim k tomu ESP LTD a te PRS Custom, obe dve maji 2x Humbucker snimace, PRS ma jednozvratne tremolo a ESP LTD ma pevnou kobylu, k cemu by ses priklanel ? Nejaky duvod proc nejit do te ESP LTD? jednoznacne se mi totiz libi nejvic
Jednozvratné tremolo je úplně bezporuchová záležitost, ani nevíš, že ho tam máš. Pokud ho tedy nepoužíváš, tak tě vůbec neštve ale zároveň máš i možnost si "zapákovat" :D
Kup si tu, co se ti nejvíc líbí a třeba to bude láska na celý život :)
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Záleží jestli chceš tremolo nebo pevnou kobylku. Tohle licenční jackson tremolo neni špatné, ale moje zkušenost je taková že se celkem rychle opotřebuje a to i tehdy když se páka nepoužívá. Dřív nebo později je nutné měnit vytlačené zámky a kameny a překvapilo mě jak brzo se to stalo, navíc když zohledníš věk kytary je celkem jisté že další investice do kytary se blíží.

Pokud bych chtěl jackson dinky a MIJ tak bych si počkal na DKMG, který se za tuto cenu pohybuje, což mi přijde jako velmi dobrá kytara střední třídy. Za DXMG s těma EMGHZ bych těch 12000 ani nedal.

Pak tu máš toho soloista, je sice z Indonésie, ale měl jsem doma kamarádovu SL3X taky z Indonésie a když jsem ji porovnal se svojí DK2 mij, tak bylo sice cítit že zaostává a je to o něco horší, ale pořád to byla slušně hratelná a seříditelná kytara a v tomto případě navíc i s real EMG, tak bych se toho nebál. Pokud bys chtěl to tremolo tak bych počkal na DKMG nebo pokud netrváš na aktivních snímačích i DK2, akorát tu hrozí stejný problém s tremolem.
torst

Příspěvek od torst »

- jestli si opravdu začátečník, nekupuj si kytaru s vibrátem Floyd Rose. Nejsem tak skeptický jako Slayer, pár levných Floydů jsem v ruce měl a pošteloval jsem je, ale pro mlaďase to moc není.
Ta první taky nic moc. Prostě nefandim stratům s gibsoňáskou kobylou. Struny jsou výš nad tělem jako u Gibsona, ale přitom je to superstraT ... vypadá to podivně.
Raději se poohlédni na hudebníbazar.cz. Bazoš není úplně bezpečný, jednou jsem si tam malinko naběh a četl jsem podobné i u jiných.
https://hudebnibazar.cz/cort-g250/ID421338/
https://hudebnibazar.cz/kytara-ibanez/ID370758/
www.prozeny.cz: „Naše dítě má staré rodiče a může z toho mít pekelný stresy!“ Zora Jandová v 9. dílu podcastu Kauza menopauza
Nacrewl

Příspěvek od Nacrewl »

Torste ta Ibaneza je přísná. Mimochodem díky tvému upozornění v jiné diskuzi (Kytary HB) teď koukám na každou kytaru na fotce, zdali nemá vyosené struny. Díky za to.

Pro Beo420 jestli chceš kytaru za 30k tak ji vyzkoušej a pokud ti bude vyhovovat tak ji kup. Časem ji stejně odložíš a koupíš jinou, to ovšem neznamená že ji musíš prodat. Zeptej se tady kluků kolik maj doma kytar :lol:
Bazarové kousky ti na začátku jistě ušetří peníze, ty peníze které stejně nacpeš do jiné, prokazatelně lepší aparatury :lol: :lol: :lol:

Abych si nevysloužil status 'Nedůvěryhodný žvanil' tak teď vážně. Všeobecná rada, zajdi si do hudebnin a vyzkoušej. Já koupil kytrau u Thomana protože se mi prostě líbila, hraje dle mého názoru skvěle, ale už bych měnil přepínač, Nut...to z fotek nepoznáš.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 26.01.2022 14:26 - jestli si opravdu začátečník, nekupuj si kytaru s vibrátem Floyd Rose. Nejsem tak skeptický jako Slayer, pár levných Floydů jsem v ruce měl a pošteloval jsem je, ale pro mlaďase to moc není.
Ta první taky nic moc. Prostě nefandim stratům s gibsoňáskou kobylou. Struny jsou výš nad tělem jako u Gibsona, ale přitom je to superstraT ... vypadá to podivně.
Raději se poohlédni na hudebníbazar.cz. Bazoš není úplně bezpečný, jednou jsem si tam malinko naběh a četl jsem podobné i u jiných.
https://hudebnibazar.cz/cort-g250/ID421338/
https://hudebnibazar.cz/kytara-ibanez/ID370758/
Ta Ibanezka má zámek na nuláku a přitom klasické vibráto bez dolaďovacích šroubků? Jak se to dá naladit?
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Beo420 tu bol naposledy 18.03.2021 :) teda, ked sa mi nemarí, možno si koupil motorku, miesto gitary, to sa už pýta pavel 815, asi uplne iny uživatel, a dáva gitky okolo 9 - 12 000
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Nebi sa s kominárom, lebo sa zašpiníš !
pavel 815

Příspěvek od pavel 815 »

Děkuji za názory! Mám rok a půl staré SLX od Thomanna s FR a pasivkama(slevněnka-byl vadný přepínač) a na to moje drnkání,jsem s ním moc spokojený,ale chtěl bych do,,sbírky,,druhou kytaru ideálně taky superstrat na podladění a zkusil bych možná aktivky... (p.s. hraní mám jen jako koníčka a relaxaci)
torst

Příspěvek od torst »

Fořt píše: 26.01.2022 22:19 Ta Ibanezka má zámek na nuláku a přitom klasické vibráto bez dolaďovacích šroubků? Jak se to dá naladit?
Samozřejmě jsem si všiml a je to paradox. No nevim, buď nechat povolené, nebo naladit klasicky a zamknout, ono to dotažení už s laděním tolik nepohne. Nebo mít vyzkoušené, že před zamčením musím pod/nadladit tak a tak, aby to po utažení klaplo. :-D Jinak ta černá IB se mi už dlouho líbí designově. Taková ta 80ková Ibaneza ...
Nacrewl píše: 26.01.2022 22:10 Torste ta Ibaneza je přísná. Mimochodem díky tvému upozornění v jiné diskuzi (Kytary HB) teď koukám na každou kytaru na fotce, zdali nemá vyosené struny. Díky za to.
Rádo se stalo. Tohle je dobrý hlídat.
www.prozeny.cz: „Naše dítě má staré rodiče a může z toho mít pekelný stresy!“ Zora Jandová v 9. dílu podcastu Kauza menopauza
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“