Jak zahrát - Máma mi na krk dala klíč?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
leguan44
Nový uživatel

Jak zahrát - Máma mi na krk dala klíč?

Příspěvek od leguan44 »

Zdravím, nevěděl by mi někdo pomoc jak zahrát písničku máma mi na krk dala klíč od Nohavici? Nikde jsem nenašel vzor jak vybrnkávat, jsem začátečník a návod potřebuju :D Děkuju moc
bromden

Re: Jak zahrát - Máma mi na krk dala klíč?

Příspěvek od bromden »

Akord D, hraješ postupně struny D-G-e-G
Akord A, struny A-D-G-H-D
Akord Em, struny E-G-H-G
Akord G, struny E-H
Akord A, struny A-H

Neni to přesný, ale je to snadný, a zní to podobně jako origoš
cid

Příspěvek od cid »

Všichni folkoví hráči začínali na notách a klasické kytaře, jenom tak se naučíš jak používat pravou ruku. Domluv si pár lekcí s učitelem, musíš do sebe dostat základy, potom se chytíš.
himself

Příspěvek od himself »

At si klidne domluvi ucitele, ale vsichni folkaci urcite s notami nezacinali. A myslim, ze ani vetsina.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Tak, tak. Alespoň ti old-school +/- v mém pokročilém věku. Pokud si tak pamatuji řeči na tohle téma, tak většinou samouci, případně chodili na jiný nástroj do lidušky. V té době obvykle = housle. Nevím jak jinde, ale u nás na vsi se na LŠU ani kytara nevyučovala. Možná příliš kapitalistický nástroj, možná jen bylo málo učitelů. Pokud člověk nechtěl do ničeho foukat, tak byl výběr housle/fňukna/piano a nevzali každého. Holt je třeba hodina lidského sádla, alespoň ob den, a ono to přijde. Naposlouchat, ta písnička je prach jednoduchá. A nikde není psáno, že to musí do noty sedět. Hrajeme občas třeba Na kameni kámen jako bigbít, “holky” trsaj (55+ :D) ... a zdá se mi to zábavnější, než Honzíkovo afektované kvílení. Puristy neřešit :).
cid

Příspěvek od cid »

http://www.nohavica.cz/cz/tvorba/archiv ... blicka.htm

Když si zaplatí pár lekcí od učitele, ušetří si hodně omylů a špatných návyků. Na YT jsou lekce, ale učitel(ka), hned upozorňuje na chyby v prstokladu, držení těla, lokty atd. Zadal jsem si Vladimír Merta, dva roky LŠU, tam chytil základ, dál už nehledám.
bromden

Příspěvek od bromden »

Nechci se přít, z pozice gumy, co se nikdy naučila hrát z notoveho zápisu, se znalci teorie. Ale osobně mi přijde, že zrovna na písničky tohoto typu toho fakt moc třeba není, spíš jen naprosté minimum.
1. Naučit se ten "pattern" typu nothing else matters, a pak to samý s dvěma dobama navíc na 4/4
2. Naučit se kde má akord tu hlavní notu podle které se akord jmenuje, aby to palec hrál automaticky
3. Naučit se to zkrátit na půl takty
4. Pridat si na pátou (čtvrtou) dobu další basovou strunu palcem ( jako "na půl cesty" do travise)
5. Případně si naposlouchat základní basové a melodické "přechody" (v této fázi sám od sebe pochopí proč je ve zpěvníku řada "divných" akordů typu Am/C Am/H Am Am/G)

To zvládne kdokoli, kdo dává základní akordy, snadno a rychle, a dokáže s tím následně tak nějak přibližně překlopýtat spoustu věcí, včetně půlky písniček od nohavicy... A spousty dalších folk/country věcí. Osobně mi tohle přijde na naučení snazší než dobře zahranej doprovod trsátkem.
himself

Re: Jak zahrát - Máma mi na krk dala nůž?

Příspěvek od himself »

Kouzlo nechteneho: ve zpevnicich je opravdu spousta divnych akordu (proto jsem chytal uchem, co slo).
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“