Bzučení pocházející z kobylky

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Jezich
Nový uživatel

Bzučení pocházející z kobylky

Příspěvek od Jezich »

Zdravím, nedávno jsem na mé akustické kytaře zpozoroval bzučení pocházející z kobylky. Konkrétně pár týdnů po výměně strun (konkrétně za Elixir Nanoweb, se kterými jsem jinak spokojen). Bzučení je nejintenzivnější při struně A hrané na prázdno. Poté při hraní 12.-14. pražce a nejhůř zní při harmonickým tónu na 12. pražci (to už je spíš čistě bzučení než tón). Myslel jsem si, že je bzučení způsobeno rezonancí strun, proto jsem zkusil všechny struny přidržet, a poté i všechny až na A sundat (vím, že to není pro kytaru dobré), ale bzučení zde bylo stále. Také jsem strunu A vyměnil a bez výsledku. Bzučení se občas objeví i u jiných strun, hlavně u E, ale jen u pár pražců a ne tak intenzivně. Zkoušel jsem i utáhnout a povolit krk, ale ten se zdá být v pořádku. Kytaru jsem kupoval novou asi před půl rokem, nikde sama o sobě nechrastí. Kolíky mám pevně zandané. Nějaké další nápady čím by to mohlo být? Přikládám mp3 nahrávku pro lepší představu. Díky moc.
(Na nahrávce hraji struny na prázdno, poté čistě strunu A, poté harmonické na 12. pražci a ke konci struna E)
download/file.php?mode=view&id=14256
Přílohy
kytara.mp3
(849.67 KiB) Staženo 260 x
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Bzučení pocházející z kobylky

Příspěvek od džetro »

Jestli tam máš elektroniku, zkontroluj kablíky jestli někde nerezonují o tělo a baterii, taky někdy chrastí a rádo to dělá jen při určité frekvenci. Jinak bych to zanesl kytrářovi, bude to prkotina.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

Já bych podotkl, že sundání strun a ponechání jedné určitě kytaře nijak nevadí.
Jezich
Nový uživatel

Příspěvek od Jezich »

Na kablíky jsem se díval a nic volně položeného nezahlédl, ale asi to bude chtít elektroniku vyndat a pořádně to zkontrolovat, díky.
To s těmi strunami jsem kdysi někde četl. Napnuté struny mají na krk velký tlak a při sundaní všech se úplně uvolní a krk prohne zpátky, což pro něj hádám není nejlepší. Proto někteří mění struny postupně jednu po druhé, ale když to udělám jednou za čas, asi to tolik vadit nebude.
Jezich
Nový uživatel

Příspěvek od Jezich »

Teď jsem vyndal baterku a opravdu to bylo kvůli ní. To by mě fakt nenapadlo :D. Ještě jednou díky moc, zachránil jsi mě!
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Řeším tyhle věci často, už mám zkušenost že když to dělá jen u některých frekvencí, něco v nástroji rezonuje. Baterky chrastí taky často, v elektronikách kde je plastové pouzdro na baterku s jackem na spodní straně kytary, stačí kousek tvrdšího papíru, přeložit (působí jako pružina) a v vtlačit k baterii.
Jsem rád že se to lehce vyřešilo.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“