Zápach z reproboxu

Baskytarová aparatura ...
Odpovědět
bucenec

Zápach z reproboxu

Příspěvek od bucenec »

Ahoj.

Nedávno jsem si pořídil hlavu Hartke LX8500 (800W@4ohm) a k tomu box Hartke Hydrive HD410 (8ohm - 1000W) - propojeno kabelem s konektory speakon.

Zvuk celkem fajn, ale zarazilo mě, že i na slabou hlasitost začne po pár minutách hraní (nejspíš box) vydávat takový zápach, jako by se něco uvnitř pomalu pálilo.
Není to nic strašného a asi bych s tím dokázal i žít... chápu.. výrobce použije levné materiály, lepidla atd. a ty vlivem tepla můžou nějak páchnout (si myslím).

Nějak bych to neřešil, ale úplně stejný problém sem řešil s kombem Fender Rumble 100v3.
Hrál sem s ním cca na 70% výkon a začal z něj lést úplně stejný zápach a mnohem intenzivnější.
Vedlo to až k tomu, že sem to kombo musel poslat na reklamaci, protože to kombo ztratilo hodně výkonu (hlasitosti).

Tak mám právě strach, aby se zde nejednalo o stejný problém.

Hraju na basu teprve krátce, tak nemám moc zkušenosti s aparáty, co je, a co není normální.
Děje se to i u Vás, na vašich aparátech?
Chápu, že se repráky asi vlivem hraní zahřívají, ale zajímalo by mě, jak moc je to normální, že z boxu leze zápach.

Díky.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Zápach z reproboxu

Příspěvek od Hendrek »

No mi to normální nepřijde. Repráky mají hrát, ne se zahřívat a smrdět.
To jsem tě asi moc nepotěšil.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Bucenec: než začneš hrát (vše je studené) vypni na off výškový měnič.
- Pokud to při hraní nebude smrdět, může být přičmoudlý výškový reproduktor. Ten výškáč se může připálit např. tím, že aparát chytne vazbu na vysokém kmitočtu a pod.
- Pokud to bude smrdět i bez výškače, jsou pravděpodobně chycené některé 10" repráky.

Reproduktory se při hraní zahřívají dost, plyne to z principu. Pokud ale "smrdí", je to špatně a dříve nebo později můžou odejít. Smrad je příznak připálené cívky reproduktoru...
bucenec

Příspěvek od bucenec »

JirkaT píše: 17.06.2021 7:14 Bucenec: než začneš hrát (vše je studené) vypni na off výškový měnič.
- Pokud to při hraní nebude smrdět, může být přičmoudlý výškový reproduktor. Ten výškáč se může připálit např. tím, že aparát chytne vazbu na vysokém kmitočtu a pod.
- Pokud to bude smrdět i bez výškače, jsou pravděpodobně chycené některé 10" repráky.

Reproduktory se při hraní zahřívají dost, plyne to z principu. Pokud ale "smrdí", je to špatně a dříve nebo později můžou odejít. Smrad je příznak připálené cívky reproduktoru...
Tak to jste mě opravdu nepotěšili, ale nějakou takovou reakci sem tak nějak očekával.
Hledal sem trochu i na anglických fórech a víceméně máte stejné názory na věc, jako tam.
Hornu mám celou dobu vypnutou a taky to smrdí - ještě vyzkouším se zapnutou, zda to nebude lepší/horší.
Zpětnou vazbu sem zatím nikde nechytil... ještě sem s tím boxem nebyl ani ve zkušebně - zkoušel sem to jen doma.
Takže jedině vratka do 14ti dnů, nebo reklamačka.
bucenec

Příspěvek od bucenec »

bucenec píše: 17.06.2021 8:33
JirkaT píše: 17.06.2021 7:14 Bucenec: než začneš hrát (vše je studené) vypni na off výškový měnič.

Tak to jste mě opravdu nepotěšili, ale nějakou takovou reakci sem tak nějak očekával.
Hledal sem trochu i na anglických fórech a víceméně máte stejné názory na věc, jako tam.
Hornu mám celou dobu vypnutou a taky to smrdí - ještě vyzkouším se zapnutou, zda to nebude lepší/horší.
Zpětnou vazbu sem zatím nikde nechytil... ještě sem s tím boxem nebyl ani ve zkušebně - zkoušel sem to jen doma.
Takže jedině vratka do 14ti dnů, nebo reklamačka.
Tak menší update.
Ten zápach neleze z reproboxu, ale z hlavy.
Rozdělil sem box a hlavu zvlášt do každého pokoje a bylo t jasné - ten zápach leze z hlavy.
Přitom hlava je chladná, nijak se nepřehřívá a ventilátor vyfukuje studený vzduch.
Ten zápach bych popsal jako kdybyste vypalovali barvu, nebo tak něco.... je to OK?
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Zažil jsem to u většího mixu Allen Head, smrdělo to několik let... Pokud se to dá vydržet, nechat byť... :)
bucenec

Příspěvek od bucenec »

JirkaT píše: 17.06.2021 12:36 Zažil jsem to u většího mixu Allen Head, smrdělo to několik let... Pokud se to dá vydržet, nechat byť... :)
Mě to ani tak nevadí, jen sem měl strach, aby se to časem nepokazilo a neztratilo to výkon, jak to minulé kombo.
Zatím asi řešit nebudu - kdyby se to nějak hodně zhoršilo, nebo ztratilo výkon, tak jedině reklamačka no.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“