Roland UA-55 Quad-Capture problém

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
tomasberan218

Roland UA-55 Quad-Capture problém

Příspěvek od tomasberan218 »

Ahoj,

chtěl bych Vás požádat o radu. Měl jsem do zvukovky Roland UA-55 Quad-Capture zapojený dynamický mikrofon (Shure PG58) a nechtěně jsem zapnul phantom napájení. Mikrofon fungoval asi dvě sekundy, pak se ozval takový zvláštní brum a zvukovka se vypla. Od té doby nereaguje na nic, nesvítí, nefunguje, ani s vypnutým phantomem. Napadá vás, co jsem tam mohl odpálit? Pujde to nějak zachránit, nebo jí můžu vyhodit do koše a oprava by stála stejně jako nová zvukovka? Četl jsem, že phantom s dynamickým mikrofonem by neměl zvukovku ani mikrofon nijak poškodit.

Díky za tipy
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Roland UA-55 Quad-Capture problém

Příspěvek od pavlii »

Pokud není špatný/vadný kabel či mikrofon a výrobce to u konkrétního mikrofonu výslovně nezakazuje (ale to se týká spíš páskových), tak to platí, jak píšeš. Tj. Phantom napájení by nemělo s připojeným mikrofonem nic udělat.

Tohle bude nejspíš otázka na servis, nejspíš odešlo něco v elektronice zvukovky, ale zapnutý Phantom nemusel být původcem problému.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
tomasberan218

Příspěvek od tomasberan218 »

Dnes se mi podařilo vypátrat příčinu. Zvukovku jsem měl připojenou do Macbooku skrze USB->USB-C redukci a phantom pravděpodobně nějakým zvláštním způsobem poškodil tu redukci.

Zkusil jsem zvukovku zapojit do Windows počítače skrze USB a naskočila bez problémů. Skrze redukci a USB-C ale pořád dělala mrtvého brouka. Připojil jsem jí tedy skrze jinou redukci a už jede jak víno.

Co mi ale neleze do hlavy je to, že přes původní redukci stále bez problémů připojím flashku, tzn. neodešla uplně, jen prostě z nějakého důvodu nechce napájet zvukovku (obyčejná redukce od Smarty). Proto jsem si původně myslel, že v redukci nebo v portu problém nebude, Windows notebook jsem měl k dispozici až dnes. Každopádně jsem rád že nemusím kupovat novou zvukovku :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm....to je zajímavé. Phantom to poškodit nemohl - tedy ne v tomhle slova smyslu. Otázka je ale na "proudovou unositelnost" té redukce, protože (byť je Phantom poměrně malý proud) aktivace napájení samozřejmě zvedne odběr z USB portu. Ale vařím z vody, nicméně 48V se na redukci rozhodně nedostalo (to by to udělalo paseku i za ní).

Nevím, co všechno se schovává v těhle redukcích, ale zjevně už není schopná přes sebe propustit větší proudové odběry (tj. ani zvukovku bez Phantomu). Tyhle věci chce jednak napájet bez redukce (ale chápu, když není jiná možnost) a druhak je dobré mít zvukovku s externím napáječem (ale zase chápu požadavky případné mobility).

Osobně bych nechtěl jen USB-powered zvukovku se záměrem pouštět na ní Phantom.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“