Patina vs. koroze

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Čavli

Patina vs. koroze

Příspěvek od Čavli »

Co si myslíte o tomhle?

https://www.facebook.com/commerce/listi ... attachment

Takhle "stařená" mechanika už přece musí mít vliv na funkci.
Přílohy
233609869_5951765228229169_8505243237104025645_n.jpg
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Čavli

Re: Patina vs. koroze

Příspěvek od Čavli »

Přílohy
11700629_10153126938918542_7559004337763224981_o.jpg
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Jednu fest relicovanou kytaru od Fišera má kamarád a ač to není můj šálek kávy (jinej kamarád má podobně obouchanýho půl tuctu Martinek prostým používáním), naživo to vůbec nevypadá přehnaně. Příště omrknu mechaniky. Ale jestli dává bacha co nechat zreznout, proč ne, hlavně když budou šnek a zuby v pohodě a namazaný.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Právě že vidím korozi i v převodu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Na tohle jsem na FB taky koukal, za me je to uz trosku pres caru - vizualne urcite a funkcne tezko posoudit jen podle fotek. Netusim, jestli tady byla cilem nejaka postapo estetika (kam by to asi sedelo), ale zbytek kytary na to moc nevypada. Spis nez vyhrane to takhle podle mechanik pusobi, ze 30 let hnila nekde v kulne...

Abych trosku odbehnul - vic nez tohle me stvou renovace starych kytar nebo soucastek kdy se odstrani kompletne vsechna patina a dana vec pak vypada, jako by vcera vyjela z tovarny. Dokud to nejde jinak v ramci zachovani funkce a stabilniho stavu (a ze to vetsinou jinak jde), proste proc? Pekna patina se tvori desitky let, celou ji strhnout je proste blbost a velka skoda... (nemluvim ovsem o umyti :D)
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Určitě bych se nebál nějaké zhoršené funkce takové mechaniky. Sundal bych je, rozebral a pročistil nějakým sprejem proti korozi (WD-40) spolu s kartáčkem, určitě ne chemickým odrezovačem. Staří šoféři používali na uvolnění rezavých šroubů i brzdovou kapalinu, ta by mohla taky tu rez trochu potlačit. Ty šroubečky (na ozubeném kolečku) vypadají trochu hůř, tak buď postupovat stejně, nebo je přečernit, příp použít jiné z nějaké starší mechaniky. Samozřejmě je možná radikální renovace v podobě galvanického čištění/poniklování ale jak píše Farell, k čemu by to bylo dobré.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Farrell píše: 18.08.2021 15:08 Na tohle jsem na FB taky koukal, za me je to uz trosku pres caru - vizualne urcite a funkcne tezko posoudit jen podle fotek. Netusim, jestli tady byla cilem nejaka postapo estetika (kam by to asi sedelo), ale zbytek kytary na to moc nevypada. Spis nez vyhrane to takhle podle mechanik pusobi, ze 30 let hnila nekde v kulne...
Kytarář šel evidentně po vintage vzhledu. Ale s mechanikami to přehnal. Souhlasím s tebou, je to jako pěst na oko. Něco decentněji vystařeného jako na druhém odkazu od Čavliho by ke zbytku sedělo daleko lépe. Jinak, koukám, co je u nás stavitelů. Fišera jsem neznal, ale pár dalších “mlaďochů” to zkouší, k tomu 5-6 zavedených, asi to nebude úplná sranda se prosadit. Našel jsem rozhovor s Fišerem, říká, že většinu prodá ven. Na fotkách ten nástroj vypadá velmi dobře. Až na ty shnilé mechaniky, teda :wink:
Japhy

Příspěvek od Japhy »

5-6 zavedených? To přidej. Jen z hlavy co zakázkového hraje kolem mě - Stehno, Holoubek, Zajíček, Procházka, Kučera, Jirovský...
Brzdovka (stará červená) je na uvolnění spoje, určitě ne ne konzervaci, je to hrozně agresivní mrcha, na kytaru nikdy. Podle mě tady diskutujeme jen nad fotkou, ne nad konkrétní kytarou. Když by to mělo funkčně vadit tak koupit jiný mechaniky a zaprasit si je svépomocí.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Myslel jsem že se řeší co s tímto problémem, nečetl jsem odkaz na FB. Takto že má vypadat Gotoh stařený nikl? Nedovedu si představit namontovat něco takové na jinak pěknou kytaru. Jako prodává se spousta relic kytar ale tam je to opotřebení celkově, ne jen mechanika, tady je to jak pěst na oko.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Tak ona je tam i odrbaná přední deska, resp. okraj díry.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Japhy píše: 19.08.2021 11:04 5-6 zavedených? To přidej. Jen z hlavy co zakázkového hraje kolem mě - Stehno, Holoubek, Zajíček, Procházka, Kučera, Jirovský...
Jasně. Tak 7 :D (pokus o vtip). Jirovskýho mám ještě mezi mlaďochy :) a přidal bych Šťovíčka, Kobrleho (nevím, jestli už jen neservisuje) a Navrátila … jiný už fakt neznám.

Mimochodem, neznáte někdo někoho dobrého, kdo by přepražcoval drahou kytaru a netrvalo mu to půl roku? Zkoušel jsem Zajíčka, poslal mě slušně kamsi … nejlépe JČ - PHA.

K té Fišerovce. Jo, podle FB to je úmyslný relic, ale s těmi mechanikami to fakt přehnal.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Nějak nechápu to šílení po relicu a patině. Mám LP Studio z roku 93 s gold hardwarem. Na několika místech ta barva už slezla a spíš mě to s**e, než že bych to považoval za nějakej bonus.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
jastud

Příspěvek od jastud »

jbiker píše: 20.08.2021 11:03 Mimochodem, neznáte někdo někoho dobrého, kdo by přepražcoval drahou kytaru a netrvalo mu to půl roku? Zkoušel jsem Zajíčka, poslal mě slušně kamsi … nejlépe JČ - PHA.
V Brne Janeko. Delali mi preprazcovani dvakrat, vzdy do 14 dnu a spickova prace za rozumnou cenu.janeko-nastroje-brno-14621-20
jbiker

Příspěvek od jbiker »

jastud píše: 22.08.2021 18:08
jbiker píše: 20.08.2021 11:03 Mimochodem, neznáte někdo někoho dobrého, kdo by přepražcoval drahou kytaru a netrvalo mu to půl roku? Zkoušel jsem Zajíčka, poslal mě slušně kamsi … nejlépe JČ - PHA.
V Brne Janeko. Delali mi preprazcovani dvakrat, vzdy do 14 dnu a spickova prace za rozumnou cenu.janeko-nastroje-brno-14621-20
Dík!
torst

Příspěvek od torst »

pokud vám zkoroduje rolna a vibrapáka, popř. jiná železná věc, korozi rozpustí 8-10 denní octová lázeň. Bouřlivá reakce na hladině svědčí o zdárném průběhu!
P1130567.JPG
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 13.10.2024 22:02 pokud vám zkoroduje rolna a vibrapáka, popř. jiná železná věc, korozi rozpustí 8-10 denní octová lázeň. Bouřlivá reakce na hladině svědčí o zdárném průběhu!P1130567.JPG
Rozpustí, nicméně to bude vesele korodovat dál. To bys musel nechat někde znovu poniklovat nebo pochromovat.
torst

Příspěvek od torst »

Nebude, protože to nebudu mít položené ve sklepě mezi mrkví a bramborama jako zřejmě předchozí majitel. :-Q
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

Jenže tím ležením ve sklepě a pak tvým mořením ti odešlo původní asipochromování, a teď tomu bude k zreznutí pravděpodobně stačit běžné používání. No uvidíš.
torst

Příspěvek od torst »

Samozřejmě ano, ale až páka přerezne, to už tu nikdo z nás nebude ... Je to ta silnější vintage. Takže po oslabení rezem tak na úrovni těch slabších. No a kdyby přeci jen, zajedu do Kytar do Modřan a tam těch Stratů na zdi visí ... nějakou si vyšroubuju ! :-Z
P.S.: Pravidelné macerování Diavou korozi zastaví, možná dokonce ocel doroste!!!
P.P.S.: Foto - jak od Gigera!
P1130573.JPG
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“