Dobrý den všem.
Pročítám si tady diskuze krátím si tu často čas. A tak mě napadlo se zeptat, kdo v čem a jak jste se vyvinuli, posunuli ve vnímání nástrojů, Ať se jedná o tvary, druhy dřeva nebo o výrobce kytar, co se dříve líbilo a teď už je to mimo nebo naopak. Nějak jsem si u sebe uvědomil, o kolik se to mé vnímání změnilo, tak mě ten "progres" zajímá i u ostatních, ale třeba i kroky vedle v hledání a tak, prostě cokoliv se týká vašich změn v pohledu na nástroje, případně samotného hraní.
Já sám jsem začal hrát na kytaru tak před 30 lety a hrál jsem od začátku prsty a učil se od samého začátku vybrnkávat, trsátko jsem vzal do ruky zřídka. A začínal jsem na starou kytaru, kterou snad někdo našel u popelnic zlomenou a taťka jí slepil a natáhl na ní dokonce myslím elektrické struny, takže to hrálo potichu, stará struny příliš nezněly ale zvykl jsem si na to a nějak jsem se "necítil", když jsem dostal do ruky jinou kytaru, která už hrála normálně. A pak jsem teda po dlouhé době vyměnil struny a ten zvuk se mi hodně nelíbil. Dlouho jsem si zvykal a pak, když jsem si koupil normální kytaru, tak jsem tomu nemohl přijít na chuť. to jumbo bylo hlasité, cinkalo to, byla slyšet každá struna při trsnutí. Koupil jsem pak ještě několik kytar a dlouho mě to nějak táhlo ke kytarám s menším tělem, a vlastně teprve nedávno jsem si koupil klasické déčko s tím, že mám radost z toho, jaký má zvuk. Mezitím jsem měl i jednu cedrovou kytaru a ta jak se mi ze začátku líbila tak se mi velmi brzy oposlouchala a myslím, že už si jinou podobnou nekoupím.
Posuny, změny ve vnímání kytary, tvarů, značek.
Pravidla fóra
Re: Posuny, změny ve vnímání kytary, tvarů, značek.
No bohušu...
Re: Posuny, změny ve vnímání kytary, tvarů, značek.
já si strašně dlouho hledal cestu k Furchům. Ale jak o tom zpětně přemýšlím, dost možná to bylo kvůli sousedovi. On má kytaru tak z roku 95, má široký krk a struny odhaduju ještě z válečné kořisti, po těch létech docela vysoko. Taky jí má na chalupě, kde mrzne a nebo se topí, tak myslím, že i když jí má v penále, tak jí to moc neprospívá. No a tak jsem ho na ní slýchal hrát a bylo to asi tak všechno, co jsem si pod "pojmem" Furch uměl představit. A taky to bylo v době, kdy jsem o dražší kytaře příliš nepřemýšlel, tak mě nenapadlo si je zkoušet na krámě, no. A pak se to nějak zlomilo a nějak jsem začal koketovat s koupí lepší kytary jiné značky než Yamaha a tak jsem občas něco zkusil. Ale pořád neproběhlo to "oups, tu chci", pořád mi to přišlo docela drahé. A pak jsem u nás narazil na Red plus a tu jsem chtěl na první dobrou a koupil si jí vlastně hned. ta se mi líbila hned na první dobrou a myslím, že dost roli sehrálo i to, že jsem dal na tenhle pocit a nezačal porovnávat. U nás srovnatelnou kytaru neměl a jezdit do Prahy, to si člověk nesrovná nic. Prostě jsem dal na ten první pocit a nelituji. Později jsem přikoupil ještě déčko Vintage 2 ale tam už jsem si tak jistý nebyl - chtěl jsem se rozhodnout mezí jí a FGX5, kterou měli taky na krámě, tak jsem jel do Brna a oni jí přes noc poslali do světa, tak nebylo co srovnávat ale hrála taky jak víno a opět, možná dobře, že jsem se nezamotal do srovnávání....
I když trochu kecám. po revoluce se mi hodně líbil malej akustickej Furch Silueton s jednořadou ladící mechanikou, tedy v jedné řadě jako u kytary. Hrál na to Michal Vašíček od Rédla. Tu jsem chtěl... A taky jsem už od dávna chtěl kytaru od p. Navrátila a .... sny se plní.
I když trochu kecám. po revoluce se mi hodně líbil malej akustickej Furch Silueton s jednořadou ladící mechanikou, tedy v jedné řadě jako u kytary. Hrál na to Michal Vašíček od Rédla. Tu jsem chtěl... A taky jsem už od dávna chtěl kytaru od p. Navrátila a .... sny se plní.