Zdravím, používám bedny od věže Aiwa NSX-V900. Když je připojím ke stereo receiveru SONY STR-DE215 co používám v jiné místnosti, tak hrajou slušně jak basovou složku tak i zbytek. Ovšem pokud je připojím k pětikanálu SONY STR-DE595, tak ve zvuku basová složka prakticky není, přitom ve sluchátkovém výstupu vpředu je zvuk pěkný. Jako zdrojový signál pro hudbu používám CD přehrávač SONY CDP-415. Moc toho nezmůže ani posílení basů v menu.
K STR-DE595 mám připojených ještě 5 malých beden co používám na filmy z DVD a BD a přednes filmového zvuku je excelentní, pěkný prostorový zuvk, dialogy i efekty super. Přes malé bedny hraje hudba podle očekávání špatně, prostě na to nejsou dělané. Receiver je tedy v této kombinaci použitelný na filmy, ale nepoužitelný na hudbu.
Ted se ale dívám že impedance jsou nastavené takto:
- STR-DE215 - min 4 OHM
- bedny AIWA - impedance 6 OHM
- STR-DE595 - minimálně 8 OHM, z nějakého důvodu receiver ustojí bedny se slabší impedancí
- malé bedny Phillips - impedance 8 OHM
Napadá mě tedy že problémem může být právě připojení 6ohm beden na 8ohm výstupy. Dá se nějak z reprovýstupů STR-DE595 dostat lepší hudební zvuk připojením nějakých 2-3pásmových beden s vyšší imepdancí? Nebo tenhle receiver na hudbu prostě není a je lepší přikoupit k tomu pětikanálu ještě stereo zesilovač/receiver a mít jeden na hudbu a druhý na filmy?
SONY STR-DE595 - slabé basy
Pravidla fóra
Re: SONY STR-DE595 - slabé basy
Nemůže to být tím, že 5-kanálový zvuk má ve 4 kanálech ořezané basy, které má přenášet pouze 5. kanál pro subwoofer?
https://forums.audioholics.com/forums/t ... 595.52243/
Podle tohoto odkazu to vypadá, že ten receiver nemá nastavitelnou výhybku, jen jakási 2 nastavení SMALL a LARGE. Zkoušel jsi je přepínat?
Podle tohoto odkazu to vypadá, že ten receiver nemá nastavitelnou výhybku, jen jakási 2 nastavení SMALL a LARGE. Zkoušel jsi je přepínat?
No pochopil jsem to podle manuálu tak že když nastavím LARGE a subwoofer na NO, tak mají jít basy přes hlavní reproboxy připojené na L a R, naopak SMALL má pásmo ořezávat a odesílat basy do subwooferu. Ale jak to tak vypadá tak tohle nastavení nemá téměř žádný vliv. Subwoofer nemám, takže nemám možnost vyzkoušet.Fořt píše: 10.06.2022 8:04 Nemůže to být tím, že 5-kanálový zvuk má ve 4 kanálech ořezané basy, které má přenášet pouze 5. kanál pro subwoofer?
Ale ted mi připadá že i zbytek frekvencí je na těch bednách mírně zkreslený. Ještě je zkusím zpátky připojit k tomu stereo receiveru STR-DE215
Tak zkusil jsem připojit ty bedny k STR-DE215 a dost mě překvapilo že rozdíl ve zvuku mezi oběma receivery není velký, dost možná jsem narazil na limity beden. Basová složka téměř stejná jako u STR-DE595, akorát mi u toho stereo receiveru připadá ten zvuk celkově čistší a přesnější. Takže nejspíš bude opravdu lepší používat samostatný receiver na filmy a samostatný na hudbu
Hurá, otázka k HiFi 
Protože jsem náruživým posluchačem, jen tě chci ubezpečit, že tvůj result jest správným. Domácí kino je domácí kino. Nehledě na to, že je to více méně marketingovej trik, jak vytáhat z lidí peníze a z počátečního nadšení se stává spíše noční můra (zahuhlanost, tisíce nesmyslů nalepenejch na krabicích abys byl klidnej, že ty prachy za to stojí -THX,DTS,DD,Atmos atd, osekaný frekvenční pásma, desítky tisíc za nesmysly - bedny, subwoofer apod. a stejně nic nepomůže, pořád je to jak kdybys repráky přikryl dekou), je třeba se vážně zamyslet nad konstrukcí AV receiveru a integrovaného zesilovače.
Pokud bys chtěl z kina vytáhnout čistej plnohodnotnej zvuk, tak potřebuješ solidní AV předzesilovač a pětikanálovej - sedmikanálovej AB koncák a to už se pak nebavíme v rámci desítek, ale v rámci stovek tisíc). Čili ano, na kino AV receiver, ale na stereo integráč bez zbytečností, ideálně v konstrukci AB, a přepínač reprosoustav, abys mohl přepínat zdroje signálu a nemusel přehazovat dráty. Nakonec zjistíš, že vícekanál nepotřebuješ, že dobře postavené stereo úplně stačí. Ale lze použít i koncák pouze na front bedny, pokud máš pre-out na AV receiveru. Otázkou je, jak kvalitní signál tím AV receiverem proteče.
Protože jsem náruživým posluchačem, jen tě chci ubezpečit, že tvůj result jest správným. Domácí kino je domácí kino. Nehledě na to, že je to více méně marketingovej trik, jak vytáhat z lidí peníze a z počátečního nadšení se stává spíše noční můra (zahuhlanost, tisíce nesmyslů nalepenejch na krabicích abys byl klidnej, že ty prachy za to stojí -THX,DTS,DD,Atmos atd, osekaný frekvenční pásma, desítky tisíc za nesmysly - bedny, subwoofer apod. a stejně nic nepomůže, pořád je to jak kdybys repráky přikryl dekou), je třeba se vážně zamyslet nad konstrukcí AV receiveru a integrovaného zesilovače.
Pokud bys chtěl z kina vytáhnout čistej plnohodnotnej zvuk, tak potřebuješ solidní AV předzesilovač a pětikanálovej - sedmikanálovej AB koncák a to už se pak nebavíme v rámci desítek, ale v rámci stovek tisíc). Čili ano, na kino AV receiver, ale na stereo integráč bez zbytečností, ideálně v konstrukci AB, a přepínač reprosoustav, abys mohl přepínat zdroje signálu a nemusel přehazovat dráty. Nakonec zjistíš, že vícekanál nepotřebuješ, že dobře postavené stereo úplně stačí. Ale lze použít i koncák pouze na front bedny, pokud máš pre-out na AV receiveru. Otázkou je, jak kvalitní signál tím AV receiverem proteče.