SONY STR-DE595 - slabé basy

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
JanM

SONY STR-DE595 - slabé basy

Příspěvek od JanM »

Zdravím, používám bedny od věže Aiwa NSX-V900. Když je připojím ke stereo receiveru SONY STR-DE215 co používám v jiné místnosti, tak hrajou slušně jak basovou složku tak i zbytek. Ovšem pokud je připojím k pětikanálu SONY STR-DE595, tak ve zvuku basová složka prakticky není, přitom ve sluchátkovém výstupu vpředu je zvuk pěkný. Jako zdrojový signál pro hudbu používám CD přehrávač SONY CDP-415. Moc toho nezmůže ani posílení basů v menu.

K STR-DE595 mám připojených ještě 5 malých beden co používám na filmy z DVD a BD a přednes filmového zvuku je excelentní, pěkný prostorový zuvk, dialogy i efekty super. Přes malé bedny hraje hudba podle očekávání špatně, prostě na to nejsou dělané. Receiver je tedy v této kombinaci použitelný na filmy, ale nepoužitelný na hudbu.

Ted se ale dívám že impedance jsou nastavené takto:
- STR-DE215 - min 4 OHM
- bedny AIWA - impedance 6 OHM
- STR-DE595 - minimálně 8 OHM, z nějakého důvodu receiver ustojí bedny se slabší impedancí
- malé bedny Phillips - impedance 8 OHM

Napadá mě tedy že problémem může být právě připojení 6ohm beden na 8ohm výstupy. Dá se nějak z reprovýstupů STR-DE595 dostat lepší hudební zvuk připojením nějakých 2-3pásmových beden s vyšší imepdancí? Nebo tenhle receiver na hudbu prostě není a je lepší přikoupit k tomu pětikanálu ještě stereo zesilovač/receiver a mít jeden na hudbu a druhý na filmy?
Fořt

Re: SONY STR-DE595 - slabé basy

Příspěvek od Fořt »

Nemůže to být tím, že 5-kanálový zvuk má ve 4 kanálech ořezané basy, které má přenášet pouze 5. kanál pro subwoofer?
https://forums.audioholics.com/forums/t ... 595.52243/
Podle tohoto odkazu to vypadá, že ten receiver nemá nastavitelnou výhybku, jen jakási 2 nastavení SMALL a LARGE. Zkoušel jsi je přepínat?
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 10.06.2022 8:04 Nemůže to být tím, že 5-kanálový zvuk má ve 4 kanálech ořezané basy, které má přenášet pouze 5. kanál pro subwoofer?
https://forums.audioholics.com/forums/t ... 595.52243/
Podle tohoto odkazu to vypadá, že ten receiver nemá nastavitelnou výhybku, jen jakási 2 nastavení SMALL a LARGE. Zkoušel jsi je přepínat?
No pochopil jsem to podle manuálu tak že když nastavím LARGE a subwoofer na NO, tak mají jít basy přes hlavní reproboxy připojené na L a R, naopak SMALL má pásmo ořezávat a odesílat basy do subwooferu. Ale jak to tak vypadá tak tohle nastavení nemá téměř žádný vliv. Subwoofer nemám, takže nemám možnost vyzkoušet.

Ale ted mi připadá že i zbytek frekvencí je na těch bednách mírně zkreslený. Ještě je zkusím zpátky připojit k tomu stereo receiveru STR-DE215
JanM

Příspěvek od JanM »

JanM píše: 10.06.2022 10:18 Ještě je zkusím zpátky připojit k tomu stereo receiveru STR-DE215
Tak zkusil jsem připojit ty bedny k STR-DE215 a dost mě překvapilo že rozdíl ve zvuku mezi oběma receivery není velký, dost možná jsem narazil na limity beden. Basová složka téměř stejná jako u STR-DE595, akorát mi u toho stereo receiveru připadá ten zvuk celkově čistší a přesnější. Takže nejspíš bude opravdu lepší používat samostatný receiver na filmy a samostatný na hudbu
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Hurá, otázka k HiFi :)
Protože jsem náruživým posluchačem, jen tě chci ubezpečit, že tvůj result jest správným. Domácí kino je domácí kino. Nehledě na to, že je to více méně marketingovej trik, jak vytáhat z lidí peníze a z počátečního nadšení se stává spíše noční můra (zahuhlanost, tisíce nesmyslů nalepenejch na krabicích abys byl klidnej, že ty prachy za to stojí -THX,DTS,DD,Atmos atd, osekaný frekvenční pásma, desítky tisíc za nesmysly - bedny, subwoofer apod. a stejně nic nepomůže, pořád je to jak kdybys repráky přikryl dekou), je třeba se vážně zamyslet nad konstrukcí AV receiveru a integrovaného zesilovače.
Pokud bys chtěl z kina vytáhnout čistej plnohodnotnej zvuk, tak potřebuješ solidní AV předzesilovač a pětikanálovej - sedmikanálovej AB koncák a to už se pak nebavíme v rámci desítek, ale v rámci stovek tisíc). Čili ano, na kino AV receiver, ale na stereo integráč bez zbytečností, ideálně v konstrukci AB, a přepínač reprosoustav, abys mohl přepínat zdroje signálu a nemusel přehazovat dráty. Nakonec zjistíš, že vícekanál nepotřebuješ, že dobře postavené stereo úplně stačí. Ale lze použít i koncák pouze na front bedny, pokud máš pre-out na AV receiveru. Otázkou je, jak kvalitní signál tím AV receiverem proteče.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“