Rotary / vibrato efekt
Pravidla fóra
Rotary / vibrato efekt
Dobrý den, chci se zeptat, existuje nějaký modul ke stagepianu, který by vytvořil rotary, nebo vibrato efekt? Našel jsem nějaké kytarové moduly, např. tento https://kytary.cz/strymon-lex/HN170314/ kde to pán používá na pianu. Lze koupit i nějaký jiný modul, případně jaký by jste doporučili a jak se to ještě případně zapojuje. Jsem začátečník. Mám k pianu přídavné reproduktory a stagepiano Casio cdp s350. Software nechci. Děkuji za případné odpovědi. 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rotary / vibrato efekt
Kytarové krabičky samozřejmě použít lze. Zaměřil bych se na ty, co mají stereo vstupy/výstupy.
Projeď si internety a eshopy, určitě toho najdeš mnohem víc. Např. rotary EHX LESTER
Případně Fender Pinwheel, atd.
Zapojuje se to vše stejně, mezi výstupy L/R piana a repráky, pro full stereo potřebuješ 4 nástrojové kabely (jack TS konektory).
Projeď si internety a eshopy, určitě toho najdeš mnohem víc. Např. rotary EHX LESTER
Zapojuje se to vše stejně, mezi výstupy L/R piana a repráky, pro full stereo potřebuješ 4 nástrojové kabely (jack TS konektory).
Na tento modul, který ukazuješ jsem se taky už díval. Někdo o něm ale psal, že je nic moc ve vyšších tónech. Že je vhodný spíš pro nižší tóny např. pro baskytaru. Trochu mě láká právě ten Strymon Lex, jen ta cena...Hendrek píše: 22.06.2022 8:16 Kytarové krabičky samozřejmě použít lze. Zaměřil bych se na ty, co mají stereo vstupy/výstupy.
Takže 2 kabely vedou z piána do toho modulu a dva kabely vedou z reproduktorů také do toho modulu a jeden bude asi napájecí že?
https://www.youtube.com/watch?v=VXMS9SgDkPY
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jestli mluvíš o Strymonu tak ne, jeden je vstupní z piana (má to jen mono vstup), dva jsou výstupní (stereo výstupy), jeden je pro expression pedál, jeden je napájecí.
Na stránkách výrobce (ať už Strymon, EHX, atd.) najdeš ke každému pedálu manuál, tam vyčteš co a jak se zapojuje.
Srovnávat Strymon a EHX je jako srovnávat Audi a Škodovku. Pokud máš na Audi, jezdi v Audi
. Pokud na to nemáš, musíš se smířit s kompromisy.
Na stránkách výrobce (ať už Strymon, EHX, atd.) najdeš ke každému pedálu manuál, tam vyčteš co a jak se zapojuje.
Srovnávat Strymon a EHX je jako srovnávat Audi a Škodovku. Pokud máš na Audi, jezdi v Audi
RozumímHendrek píše: 22.06.2022 10:09 Jestli mluvíš o Strymonu tak ne, jeden je vstupní z piana (má to jen mono vstup), dva jsou výstupní (stereo výstupy), jeden je pro expression pedál, jeden je napájecí.
Srovnávat Strymon a EHX je jako srovnávat Audi a Škodovku. Pokud máš na Audi, jezdi v Audi. Pokud na to nemáš, musíš se smířit s kompromisy.
Hele, jestli chceš jít po kvalitě, tak všichni berou NEO Vent, u varhaníků (co jsem viděl), když mají pedál alá leslie, mívají tenhle (maj různě komplexní varianty - podle toho co potřebuješ).
Jinak srovnání tu:
Jinak já s oblibou používám HX stomp (leslie je tam taky v několika variantách), páč já leslie (když už) tak jen přimíchávám. Do plna ji vlastně nemusím.
Edit: Jinak koukám na ten tvůj nástroj a stage pianem bych ho nenazval, už jen pro to že chybí výstupy obvyklé na stagei - má to jeden stereo malej jack (tzv. velikost 1/8, TRS - tedy má tři části tip, ring, sleeve, které jsou rozděleny na pravý audio kanál, levý audio kanál a zem). Tudíž na zapojení do klasického stereo efektu, který má dva velké jacky (velikost 1/4 a to TS; tip a sleeve (nemá kroužek uprostřed) - jeden z kanálů a zem) budeš potřebovat redukci a kabel, co to rozdělí, popřípadě tuhle věc integrovanou. Z toho efektu zas budeš muset dostat signál do beden -> tedy budeš potřebovat kabel, který má na jednom konci onen velký jack a na druhé straně to co zapojuješ do beden - tipuju cinch?
Ještě drobné upozornění závěrem: jacky TRS, se používají na dva typy signálů za a) na stereo -> třeba klasická sluchátka, levej kanál, pravej kanál, zem;
nebo za b) na symetrické mono vedení, kde je to rozdělené na signál, „antisignál“ (signál s otočenou fází, se signálem se anihiluje
) a zem.
Třeba se s tím při zapojování setkáš, tak ať to víš -> stereo signál do symetrického vstupu poskytuje jen rozdíl levého a pravého kanálu.
Jenom koncem doplním, že úplně nevidím smysl k tomuto pianu kupovat nějaký drahý rotary efekt, protože má malinko lepší zvuk tu či tu. Jsou to rozdíly, které již pravděpodobně smaže zdroj signálu a až půjdeš za malinko lepším, tak ho s velkou pravděpodobností nebudeš potřebovat (v nějaké základní kvalitě bude v nástroji s velkou pravděpodobností obsažen).
Jinak srovnání tu:
Jinak já s oblibou používám HX stomp (leslie je tam taky v několika variantách), páč já leslie (když už) tak jen přimíchávám. Do plna ji vlastně nemusím.
Edit: Jinak koukám na ten tvůj nástroj a stage pianem bych ho nenazval, už jen pro to že chybí výstupy obvyklé na stagei - má to jeden stereo malej jack (tzv. velikost 1/8, TRS - tedy má tři části tip, ring, sleeve, které jsou rozděleny na pravý audio kanál, levý audio kanál a zem). Tudíž na zapojení do klasického stereo efektu, který má dva velké jacky (velikost 1/4 a to TS; tip a sleeve (nemá kroužek uprostřed) - jeden z kanálů a zem) budeš potřebovat redukci a kabel, co to rozdělí, popřípadě tuhle věc integrovanou. Z toho efektu zas budeš muset dostat signál do beden -> tedy budeš potřebovat kabel, který má na jednom konci onen velký jack a na druhé straně to co zapojuješ do beden - tipuju cinch?
Ještě drobné upozornění závěrem: jacky TRS, se používají na dva typy signálů za a) na stereo -> třeba klasická sluchátka, levej kanál, pravej kanál, zem;
nebo za b) na symetrické mono vedení, kde je to rozdělené na signál, „antisignál“ (signál s otočenou fází, se signálem se anihiluje
Třeba se s tím při zapojování setkáš, tak ať to víš -> stereo signál do symetrického vstupu poskytuje jen rozdíl levého a pravého kanálu.
Jenom koncem doplním, že úplně nevidím smysl k tomuto pianu kupovat nějaký drahý rotary efekt, protože má malinko lepší zvuk tu či tu. Jsou to rozdíly, které již pravděpodobně smaže zdroj signálu a až půjdeš za malinko lepším, tak ho s velkou pravděpodobností nebudeš potřebovat (v nějaké základní kvalitě bude v nástroji s velkou pravděpodobností obsažen).
Naposledy upravil(a) José dne 22.06.2022 14:53, celkem upraveno 1 x.
Sorry, ale myslím, že pro začátečníka s Casiama jste krapítek v overkillu. 
Kouknul bych se na YT na toto:
https://kytary.cz/joyo-r-09-vision/HN199026/
Slušný je Nux Roctary, ale netuším, jak lze nyní koupit, resp. zda ho ještě dělají.
Měl by být za cca 2500.
Fender Pinwheel je lepší, hraje dobře a vypadá dobře - tadyhle za 4000 mi k těm Casiům přijde ještě jako rozumná koupě:
https://imusicdata.cz/fender-the-pinwhe ... r-emulator
Cokoli dražšího - Neo, Leslie, Strymon samozřejmě ano, pokud to člověk chce a dokáže ocenit top kvalitu.
Kdyžtak na bazaru je Eventide Modfactor, po všech stránkách top level:
https://hudebnibazar.cz/eventide-modfactor/ID450846/
Něco se napsalo zde:
leslie-kytara-26180
Kouknul bych se na YT na toto:
https://kytary.cz/joyo-r-09-vision/HN199026/
Slušný je Nux Roctary, ale netuším, jak lze nyní koupit, resp. zda ho ještě dělají.
Měl by být za cca 2500.
Fender Pinwheel je lepší, hraje dobře a vypadá dobře - tadyhle za 4000 mi k těm Casiům přijde ještě jako rozumná koupě:
https://imusicdata.cz/fender-the-pinwhe ... r-emulator
Cokoli dražšího - Neo, Leslie, Strymon samozřejmě ano, pokud to člověk chce a dokáže ocenit top kvalitu.
Kdyžtak na bazaru je Eventide Modfactor, po všech stránkách top level:
https://hudebnibazar.cz/eventide-modfactor/ID450846/
Něco se napsalo zde:
leslie-kytara-26180
| Cruel YT | Cruel sptf
Už jsem to taky kouknul, co to je za nástroj a editnul původní příspěvek.
Pánové, mnohokrát děkuji za názory a rady. Po zvážení to nakonec vidím na Joyo. V budoucnu bych to viděl pak někdy případně na lepší piano, kde bude vše potřebné. Reproduktory mám Presonus Eris 4,5 a vidím, že tam jsou dva vstupy na velké jacky. Tzn. to by problém nebyl. Problém by spíš byl svést ty zbývající dva kabely z modulu do toho malého mono jacku. Redukce z velkého jacku na malý, s tím jsem se už setkal, ale s tou rozdvojkou ještě ne. Jakou přesně bych na to potřeboval? Bude to mít stereozvuk i když to bude zapojeno v mono jacku?José píše: 22.06.2022 14:54 Už jsem to taky kouknul, co to je za nástroj a editnul původní příspěvek.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, mono jackem pochopitelně stereo neprotáhneš. Ale lze vést mono z piana do krabičky a stereo efekt ti udělá až ten rotary. Ať to nekomplikujeme. Stejně to stereo z piana bude víceméně o ničem (basové tóny víc vlevo, výškové tóny víc vpravo).
Rozumím, ještě se zeptám, ta krabička má dva vstupy právě na ty stereo kabely z piana. Stereo jsme ale vyloučili (bude částečně v rámci rotary efektu). Stačí tedy, když povede z onoho malého mono jacku pouze jeden kabel s redukcí do krabičky ?
U vyvedení zvuku monokabelem bych se bál abys o část signálu nepřišel, přeci jen je to primárně sluchátkový výstup a nejsem si jistý zdali se přepne na mono po připojení takovéhoto kabelu. Je tam někde možnost přepnout to do mona manuálně?
Jinak já bych stereo signál do krabičky se stereovstupem nevylučoval -> nevidím důvod, naopak vedení sterea se stávajícími vstupy a výstupy mi přijde jako větší jistota.
Kabely rozvádějící jeden stereo signál z jacku 3.5mm TRS na dva mono jacky 6.3mm TS jsou samozřejmě k dispozici, třeba tu
https://kytary.cz/zvukova-technika/kabe ... ovný%20(M)
Jinak já bych stereo signál do krabičky se stereovstupem nevylučoval -> nevidím důvod, naopak vedení sterea se stávajícími vstupy a výstupy mi přijde jako větší jistota.
Kabely rozvádějící jeden stereo signál z jacku 3.5mm TRS na dva mono jacky 6.3mm TS jsou samozřejmě k dispozici, třeba tu
https://kytary.cz/zvukova-technika/kabe ... ovný%20(M)
U digipiana mi to stereo dava o mnoho vetsi smysl (ac neni smrtelne nutne), nez u kytary, protoze zvuky casto hrajou tak, jak by se realny nastroj snimal stereo mikrofony. Je to pak hezci a sirsi, ne ze ne 
| Cruel YT | Cruel sptf
Já bych tenhle efekt nezvolil. Z ukázek na YT mi to Leslie moc nepřipomíná. Nemá to ani klasické ovládání pro tento typ efektu, tedy poměr hlasitosti obou reproduktorů (basáku a horny), a nemá přepínač a nastavení pozvolné změny rychlosti rotace (ramping).Goris píše: 23.06.2022 22:27Pánové, mnohokrát děkuji za názory a rady. Po zvážení to nakonec vidím na Joyo. V budoucnu bych to viděl pak někdy případně na lepší piano, kde bude vše potřebné. Reproduktory mám Presonus Eris 4,5 a vidím, že tam jsou dva vstupy na velké jacky. Tzn. to by problém nebyl. Problém by spíš byl svést ty zbývající dva kabely z modulu do toho malého mono jacku. Redukce z velkého jacku na malý, s tím jsem se už setkal, ale s tou rozdvojkou ještě ne. Jakou přesně bych na to potřeboval? Bude to mít stereozvuk i když to bude zapojeno v mono jacku?José píše: 22.06.2022 14:54 Už jsem to taky kouknul, co to je za nástroj a editnul původní příspěvek.
Nux Roctary je perfektní, škoda, že teď nikde není. Velmi povedená simulace je v multiefektu ZOOM:
https://www.thomann.de/cz/zoom_multi_st ... 70_cdr.htm
Nemá sice nožní přepínač pro ramping, ale při změně rychlosti rotace jedním z potenciometrů nastavení efektu je změna rychlosti rotace pozvolná, jako u reálné Leslie. Hammondisti to koneckonců taky ovládají rukou, u klasických hammondech je přepínač u klaviatury.
Možná bych mrknul i na další multiefekty ZOOM, které mají v sobě navíc simualci lampového zesilovače (se zkreslením), jak mají pořešenou simulaci Leslie. Simulace lampového zkreslení je pro zvuk hammondek nepostradatelná, IMHO (např. Jon Lord - Deep Purple).
https://www.thomann.de/cz/zoom_multiefekty.html
Edit: Tak Leslie preset (Roto Closet) na ZOOM MS70CDR má i nastavení Drive, což předpokládám je nějaká simulace lampového zkreslení.