Ladící mechanika na Les Paul

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
hash

Ladící mechanika na Les Paul

Příspěvek od hash »

Mám Epi Les Paul a začíná zlobit mechanika. Chci si pořídit novou. Můžete mi prosím doporučit nějakou osvědčenou značku? Má smysl pořídit uzamykatelnou?
Fořt

Re: Ladící mechanika na Les Paul

Příspěvek od Fořt »

A je to Standard (s otevřenými ("Kluson") mechanikami nebo Custom s uzavřenými?
Na Standrada jsem kupoval z Ali za hubičku zamykací korejské Guyker, naprostá spokojenost. Uzamykatelnost je tak trochu "hype". Ono to de facto pomáhá jen při navíjení, s dalšími závity, které zamknou strunu (pokud navíjíš 1. závit nad konec struny a další pod něj), už zámek IMHO žádnou funkci neplní. Roli může hrát vyšší váha zamykací mechaniky, která nejspíš ovlivňuje zvuk. Podle mě pozitivně, ale je to věc názoru.
torst

Příspěvek od torst »

Podle mě negativně, ale věc názoru. Jako staromilec zam. mechaniky nevyhledávám. A moje poslední pokusy (viz vedlejší téma) mě vedou k co nejlehčím (Gibson Vintage) mechanikám, které nejméně ovlivní zvuk. I za cenu horší stability ladění. Ale jestli máš na Epi ty novější (s matkami) pak asi jiná cesta není. I když ...
www.prozeny.cz: „Naše dítě má staré rodiče a může z toho mít pekelný stresy!“ Zora Jandová v 9. dílu podcastu Kauza menopauza
hash

Příspěvek od hash »

Díky za odpovědi. Vyfotím stávající mechaniku a přiložím.
hash

Příspěvek od hash »

Pořídil jsem fotky stávající mechaniky:
Photo0535.jpg
Photo0533.jpg
Uvažuji o mechanice se zamykáním.
dream7000

Příspěvek od dream7000 »

osvedcene znacky su schaller, gotoh a mnohe ine, zalezi ci chces zachovat vzhlad gibson alebo to neriesis, https://www.shop.sollerguitars.com/ladi ... g-ni-sk-sk
https://www.shop.sollerguitars.com/ladi ... t-ni-sk-sk
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pozor na to, že na té Epin2 jsou mechaniky se závitem a matjou kolem kolíčků, na rozdíl od echt vintage Kluson mechanik, kde sedí kolíček voně v naklepávacím futru. Je třeba změřit, jaký je průměr otvorů v hlavě pro kolíčky, aby nebyl pro futra příliš volný. Těsný otvor lze zvětšit, ale příliš volný se zmenšuje blbě.
Vintage se závitem jsou třeba tyto:
https://www.thomann.de/cz/gibson_gimh010.htm
https://www.thomann.de/cz/schaller_st6kn_mechanik.htm
Ale ani tam nění jasné, jaký průměr mají.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Fořt píše: 19.12.2022 12:23 Pozor na to, že na té Epin2 jsou mechaniky se závitem a matjou kolem kolíčků, na rozdíl od echt vintage Kluson mechanik, kde sedí kolíček voně v naklepávacím futru. Je třeba změřit, jaký je průměr otvorů v hlavě pro kolíčky, aby nebyl pro futra příliš volný. Těsný otvor lze zvětšit, ale příliš volný se zmenšuje blbě.
Vintage se závitem jsou třeba tyto:
https://www.thomann.de/cz/gibson_gimh010.htm
https://www.thomann.de/cz/schaller_st6kn_mechanik.htm
Ale ani tam nění jasné, jaký průměr mají.
U obou píšou 9.8 mm, takže klasika jako u všech diecast mechanik.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Existují redukční futra s vnějším průměrem 10mm a vnitřním 6mm, takže lze dát ty echt vintage mechaniky tam, kde byly původně ty šroubované odlévané (diecast). Bohužel jsou drobné rozdíly ve vzdálenosti upevňovacích šroubů od osičky mechaniky, takže pravděpodobně bude nutno zaslepit staré a vrtat nové dírky. Řeším to ve vedlejším tématu: ladici-mechanika-vymena-15328-40#p811512
Možná by se dalo sloučit

Btw. Na té Epi jsou z fabriky Schallery? Podle fotky to tak vypadá.
hash

Příspěvek od hash »

Kytaru jsem koupil na bazaru, jestli jsou Schallery původní nevím.
Nejde mi o vintage ani drobné změny zvuku mi nevadí. Uvažuji, že vyzkouším tyto výše zmiňované:
GUYKER Tuning Pegs Deluxe Vintage Guitar Machine Heads Locking String Tuners.
Chci vyzkoušet pohodlí zamykací mechaniky. Už jsem zde na fóru četl o dobrých zkušenostech s nimi.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Pro ty Guykery přesně platí to, co je psáno výše. Je nutno dokoupit jiná futra 10mm/6mm. Ty co jsou u toho jsou 8,5mm/6mm. A nejspíš nebudou sedět dírky pro šroubky. Já ty Guykery mám a namísto origo Gibson deluxe (diecast pro 10 mm díry v hlavě, ne ty echt vintage plechové) to o chlup nesedí. Bude tedy potřeba zaslepit původní a vrtat malý kousek vedle nové. Jestli se nepletu, tak vzdálenosti šroubků od hřídelky jsou:
Gibson lité deluxe/Schaller: 9.5 mn a 14.5 mm
Gibson plech deluxe/Guyker: 10.5 (10) mm a 13.7 mm
hash

Příspěvek od hash »

Našel jsem tyto náčrty s rozměry:

Guyker o kterém uvažuji:
Guyker.PNG
Předpokládám stávající Schaller:
Schaller.PNG
Jsou zde průměry 9,8mm a 9,9mm a rozteče 24mm a 23.8mm Myslím, že by to mohlo pasovat, ten rozdíl 0.2mm rozteče by snad neměly vadit. Nicméně jednu mechaniku sundám a změřím.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Aha, tak to beru zpět. Ten tvůj guyker je diecast (zinkový odlitek) pro díru 10. To by snad mohlo sedět. Jen tam chybí ta kóta od osičky mechaniky.
Ty moje guyker jsou ty plechové. Vzdálenost otvorů je taky 24 mm, ale od osičky je to 13.5 a 10.5
https://www.rajce.net/a18255679
hash

Příspěvek od hash »

Jak jsi s mechanikou guyker spokojený?
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Tyhle konkrétní ještě na kytaře nemám, nechtěl jsem na gibsonu vrtat nové díry a využiju je na jedné ze staveb, až na ni přijde řada.
Mám ale zamykací guykery na stratu (lité, systém bez šroubků - 2 piny) a jsou úplně v pohodě. Při otáčení jsou téměř bez vůlí a ladění drží fakt dobře. Tremolo mám na floating a celkem ho používám a při celovečerním hraní témeř není potřeba dolaďovat.
U těch co navrhuješ, vidím ale jeden problém, který je daný konstrukcí. Jaký problém máš s těmi Schallery? Tipuju, že jsou volné a viklají se ladící kolíky a víčka. Chyba je ve spojení víčka a základny - jsou tam dva kruhové a jeden podlouhlý pin, které jsou jen roznýtované. Jelikož je to asi jen zinek, tak se to časem vymačká a uvolní. Bohužel to má schaller, gibson i ten tvůj guyker úplně stejně blbě. Platí to pro ty mechaniky se závitem. Ty, co jsou do narážecích futer, to mají trochu jinak - víčko drží 2 plechové (ocelové) packy. Mám obdobně konstruované (kluson style) wilkinsony na teleti a drží.
torst

Příspěvek od torst »

Kamarád má G LP Studio a na něm zhruba totéž co Hash na Epi. A neustále bojuje s rozlaďováním, hlavně D a G. Takže zamykáče by my logicky měly pomoct....
www.prozeny.cz: „Naše dítě má staré rodiče a může z toho mít pekelný stresy!“ Zora Jandová v 9. dílu podcastu Kauza menopauza
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Zamykání není vše. To víčko je u tohoto typu mechanik stejně blbě přidělané u zamykacích i u nezamykacích.
Zrovna D a G jsou u LP nejvíc na ráně, pokud navíc třeba kytaru nosí v gigbagu, je za chvilku zaděláno na problém.
Tady je to roznýtování vidět
Obrázek
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Výše píšu, že ty zamykací Guykery mám a jsou v pohodě. Samozřejmě, to roznýtování by se stát mohlo, kdyby se s kytarou někde drblo. Kdysi se mi to stalo na Epině, a ta postižená mechanika byla náchylná k rozladění, ale pouze ve futrálu, jinak držela. Po letech jsem ji trochu opravil doklepnutím toho nýtu. Tenhle problém mají i vintage Klusony, a přesto na kytarách slouží třeba 50 let. Sám od sebe se ten systém IMHO nepokazí.
Jinak jak jsem psal, IMHO je to zamykání k ničemu, zamyká pouze "nultý" závit struny. Pokud je struna blbě navinutá (třeba hodně závitů, křivě, nepravidelně) nebo se kouše v ořechu, tento zámek je k ničemu.
A propos, uvažuji o Guyker TOM, v "relic" úpravě. Nemáte s ní někdo zkušenosti?
https://www.aliexpress.com/item/1005003658770368.html
https://www.aliexpress.com/item/1005003822113024.html
(provedení "Old")
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Pochopil jsem, že máš ty do naklepávacích futer.
Tedy něco jako toto (zde konkrétně jiná značka, ale to je asi jedno):
Obrázek
To je ale trochu jiná konstrukce - ocel.
Btw.: Když máš zamykací mechaniky, tak tam snad nenevíjíš 10 závitů ne?
Naposledy upravil(a) kodl258 dne 20.12.2022 21:37, celkem upraveno 1 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jo, mám ty s naklepávacími futry, poniklované (na výběr byly i chromované).
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“