Kovová trsátka
Pravidla fóra
Kovová trsátka
Mám tady takovou anketu ohledně kovových trsátek. Pracuji ve firmě, která vyrábí různé věci z kovu a jedním z mnoha nápadů bylo to, že bychom mohli vyrábět i kovová trsátka ať už jako dárkové předměty nebo i jako funkční kvalitní trsátko. Rozhodně se nejedná o to, že bych vám tady chtěl něco prodávat, zatím je to pouze nápad a možná zjistíme, že je to technologicky absolutní nesmysl.
Rád bych tady rozvinul diskuzi o kovových trsátkách a dovolím si nastřelit pár otázek:
1. Je kovové trsátko něco, co běžně používáte. Nebo je to pouze doplněk například na nahrávání?
2. Jaký materiál vám sedí nejvíce? (mosaz, bronz, hliník, nerez)
3. Něco, co kovovým trsátkům chybí?
Rovnou i odpovím sám za sebe:
1. Ne nepoužívám.
2. Nedokážu říct, ale osobní názor, že hliník a bronz by mohli být ke strunám ještě dostatečně "hodný".
3. Možná nějaký extra protiskluzový povrch.
Jakékoliv názory a zkušenosti jsou vítány.
Rád bych tady rozvinul diskuzi o kovových trsátkách a dovolím si nastřelit pár otázek:
1. Je kovové trsátko něco, co běžně používáte. Nebo je to pouze doplněk například na nahrávání?
2. Jaký materiál vám sedí nejvíce? (mosaz, bronz, hliník, nerez)
3. Něco, co kovovým trsátkům chybí?
Rovnou i odpovím sám za sebe:
1. Ne nepoužívám.
2. Nedokážu říct, ale osobní názor, že hliník a bronz by mohli být ke strunám ještě dostatečně "hodný".
3. Možná nějaký extra protiskluzový povrch.
Jakékoliv názory a zkušenosti jsou vítány.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Re: Kovová trsátka
Mám zkušenost jen s prstýnky ale to je asi nanic, je to úplně jiná technika hraní 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
zkus si jedno upližlat a brnkni si, resp. dají se koupit např. od Fenderu. Osobně nevidím jedinou výhodu oproti klasickým trsátkům. Na nějaké jsem hrál, ale jejich ťik-ťik-ťik kovový attack mi teda nesedí vůbec. 'Devastující' účiněk na struny i celou kytaru je taky na pováženou.
Já mám dvě. Postupně jsem při svém hraní chtěl tvrdší a tvrdší trsátka. Jedno (to jsem někde s něčím dostal) je tenoučký plech. Tuhost je značná, ale pocit z tenkého plíšku není příjemný. Zvuk jak píše kolega výše.
Druhé je mnohem silnější, s příjemným profilem a dobrým opracováním. Je celkově lepší (i zvuk), ale je tak těžké, že se s ním nedá hrát ani trochu rychle. Možná to zní nepravděpodobně, ale fakt to tak cítím. Jako jít zaběhnout stovku v kanadách.
Druhé je mnohem silnější, s příjemným profilem a dobrým opracováním. Je celkově lepší (i zvuk), ale je tak těžké, že se s ním nedá hrát ani trochu rychle. Možná to zní nepravděpodobně, ale fakt to tak cítím. Jako jít zaběhnout stovku v kanadách.
Na pižlání samozřejmě dojde, respektive lisování. Zkoušel jsi třeba více materiálů?bubucci píše: 11.04.2023 8:15 zkus si jedno upližlat a brnkni si, resp. dají se koupit např. od Fenderu. Osobně nevidím jedinou výhodu oproti klasickým trsátkům. Na nějaké jsem hrál, ale jejich ťik-ťik-ťik kovový attack mi teda nesedí vůbec. 'Devastující' účiněk na struny i celou kytaru je taky na pováženou.
Zajímavé a to těžké trsátko je nerez? Jinak dík za postřehy.himself píše: 11.04.2023 8:34 Já mám dvě. Postupně jsem při svém hraní chtěl tvrdší a tvrdší trsátka. Jedno (to jsem někde s něčím dostal) je tenoučký plech. Tuhost je značná, ale pocit z tenkého plíšku není příjemný. Zvuk jak píše kolega výše.
První pokusy povedou asi k hliníku.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Já to nepoznám, ale skoro bych řekl, že na nerez je to lehké.
To asi bude lité trsátko, takže nerez asi těžko.
- bazdesh
- last.fm: bazdesh
- Bandzone: bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
Ja mel vzdycky smulu a dostaly se mi do ruky jen kusy "neohnutelneho" kovu. kazdopadne kdybys delal neco jako co vyrabi tady amici - https://ice-pix.com/metal-copper-flex-m ... -81-gauge/ - mas zakaznika. Tady to i trochu ukazuje - https://www.youtube.com/watch?v=gINp4JnxGJM - mi se moc nedari najit nejaky obrazek kde by ta tloustka sla odhadnout...
U tech neflexibilnich trsatek mi prijde ze se strasne ztraci vysky (treba steve albini ze shellac hraje prave na nejake "cutouts of sheet spring copper", ale teda asi dost tenke).
Agresivnejsi hra je uplne mimo, to struny nesnesou, vyzkouseno - ale pokud by se to pocitove dalo priblizit nejakym dunlop tortex, treba zlutym (.73mm), tak hned beru.
A jeste - takhle dopadaji snimace v albiniho egc

U tech neflexibilnich trsatek mi prijde ze se strasne ztraci vysky (treba steve albini ze shellac hraje prave na nejake "cutouts of sheet spring copper", ale teda asi dost tenke).
Agresivnejsi hra je uplne mimo, to struny nesnesou, vyzkouseno - ale pokud by se to pocitove dalo priblizit nejakym dunlop tortex, treba zlutym (.73mm), tak hned beru.
A jeste - takhle dopadaji snimace v albiniho egc

Díky za názor, ohebné kovové trsátko je jen o volbě materiálu a tloušťce, takže tohle by nebyl problém. Tam se pak naráží na to, že už jsou třeba až moc tenká a někomu to může vadit.
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
S tim souhlasim, ale zase se s tloustkou ztraci ta 'podobnost' v pocitu s obycejne silnyma trsatkama, vicemene kazdy pak bude pevny jak kamen:))
Objednal jsem schvalne ten jeden balicek po deseti, uvidime za jak dlouho se do republiky dostane, ti je pak premerim a udelam nejaky sound test.
Objednal jsem schvalne ten jeden balicek po deseti, uvidime za jak dlouho se do republiky dostane, ti je pak premerim a udelam nejaky sound test.
1) ne, pouze občas
2) pár jsem si jich vypižlal z roztřískaného činelu tl. asi 0,8mm. Oproti 1mm ultexu neuhne, ale attack je překvapivě měkký..,..prostě to je nutné si vyzkoušet..
3) lze to řešit např. provrtáním několika otvorů o průměru cca 3mm
2) pár jsem si jich vypižlal z roztřískaného činelu tl. asi 0,8mm. Oproti 1mm ultexu neuhne, ale attack je překvapivě měkký..,..prostě to je nutné si vyzkoušet..
3) lze to řešit např. provrtáním několika otvorů o průměru cca 3mm
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
tak mi konecne prisly ty copper flex ze statu - tlouska je asi 0.2mm. oproti .73 dunlopu je to docela pocitem podobne, ale v tonu to jde poznat - takovy vic perkusivni, kazda zmena uhlu trsatka se projevi ve vyraznejsim pick scrapu, ma to trochu jiny charakter ve vyskach - akorat skoda na kytare/povrchu snimacu/strunach bude asi brzy nevycislitelna - //edit - fotka po jednom koncertu. na dreveny kytary to vubec nebude 
No kytara dostala pěkně zabrat. Díky za info.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To máš hliníkové tělo? To bude za chvíli weight relief.
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
jojo, 6061-T651. porovnaval jsem nejak podle ruznejch tabulek tvrdosti a teoreticky by to co trsatko napachalo melo byt jen v tom "acid dipped" finisi. ale uvidime, snad nebude dira 
- Fany
- Bandzone: https://bandzone.cz/kahuna
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi napadlo - v éře plně dostupných technologií, kdy každý může mít doma nejen 3D tiskárnu, ale i laserovou gravírku a řezačku - co takhle zkusit prostě prohnat mašinkami různé plechy či jiné materiály a pak porovnat stovky, ne-li tisíce různého? Hrany se lehce zaoblí prostým poválením ve skleněných kuličkách o jmenovité zrnitosti nebo prostě jemném písku (oboje také běžně ke koupi) v nějakém jednoduchém otáčejícím se hranatém bubnu, který si každý také lehce sestrojí.