Roland JV80 a rozšiřující karty

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Jarda_xxx

Roland JV80 a rozšiřující karty

Příspěvek od Jarda_xxx »

Kluci, kteří JV80 používáte, nebo znáte,
při použití rozšiřující karty, třeba SR-JV80-01 Pop - dojde k rozšíření stávajících zvuků JV80, nebo k jejich nahrazení jinými?
Díky, Jarda.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Roland JV80 a rozšiřující karty

Příspěvek od pavlii »

K rozšíření.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Jarda_xxx

Příspěvek od Jarda_xxx »

No právě,
to jsem si myslel taky.
Ale jak se to projeví, kde mám nové zvuky hledat? S vloženou 256 kB RAM kartou tam mám banky I,C,A,B a přitom tam je vložená v tom spec. konektoru ještě SR-JV80-01.
Nevíte, kde se ty nové zvuky navíc objeví, kde a jak se to zjistí a využije?
Taky si říkám, jestli tedy třeba není ta karta vadná, na pohled je v pořádku, ale je tam původní elektolyt. kondenzátor, o kterém jsem něco viděl na youtube, že odcházejí, sice na pohled vypadá dobře, ale vyměním ho ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No - já mám z téhle rodiny jen JD-880, střílím od boku (ale jinak by ta funkcionalita neměla smysl). Moje oblíbené: co na to manuál? :-D

P.

Jarda_xxx

Příspěvek od Jarda_xxx »

Právě, že jsem v manuálu JV80 našel jen to, kam se rozšiřující karty dávají a jak, ale nic víc jsem neobjevil. Samozřejmě dává smysl to rozšíření. Možná jsem něco přehlédl a tak proto bych se rád zeptal někoho, kdo s JV80 dělá a rozšiřující kartu tam má. U JV1080 je situace naprosto jasná, tlačítky se přidané rozšiřující karty aktivují k použití, ale tady to tlačítko postrádám.
A v manuálu u karty jsou detailně vyjmenovány zvuky a jak se namontuje do nástroje, ale použití je odkázáno na manuál konkrétního nástroje, samozřejmě, je používána v nástrojích několika.
Ještě tedy se budu snažit něco najít v manuálu JV80, a kdyby to někdo věděl od boku, moc rád se poučím, dokonalý nejsem.
Naposledy upravil(a) Jarda_xxx dne 19.02.2024 11:40, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Manuál k nástroji strana 17:

INT (interní patche, 11-88)
CAR (patche z rozšiřující karty, 11-88)
A/B (presetové patche ze skupiny A nebo B).

Takže stačí stisknout příslišné tlačítko, kterým se cyklicky přepíná mězi těmito 4 možnostmi.

P.

Jarda_xxx

Příspěvek od Jarda_xxx »

INT (interní patche, 11-88)
CARD(patche z RAM karty 11-88)
A/B (presetové patche ze skupiny A 11-88 nebo B 11-88)
Tady by se nabízelo přepínání presetových patchů A, B, a třeba D (C je použito na presety z RAM karty, D by byly presety te rozšiřující karty)
Ale bohužel, takto se mi to nechová, na rozšiřující kartu se nejsem schopen přepnout, nevím jak.
Přitom rozšiřující karta je v pořádku, v JV1080 funguje. A tam je na každou rozšiřující kartu zvláštní tlačítko.
Protože jsem si pořídil JV1080, již mne problém tak nepálí, zajímá mě to už jen ze zvědavosti.
Nějak to fungovat musí, slot na rozšiřující kartu u JV80 je.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm...podivné. Ale jak píšu - CARD je pro "DATA card", tj. rozšiřující. Máme tu strany 27 a 33 manuálu. A ještě 161-163, ale nemyslím, že toto by bylo potřeba udělat. Zdá se mi to docela průhledné a jednoduché na funkci. Já k Rolandu rozšiřující karty nemám, takže nemůžu sloužit praktickými zkušenostmi.

Manuál se zmiňuje i o chování, při nesprávné funkci karty. Pokud je v pořádku, nemůže být problém na straně nástroje?

P.

Jarda_xxx

Příspěvek od Jarda_xxx »

Ano, na str. 27 je pěkně vidět ten čtyřpolohový přepínač. Ten přepíná mezi bankami A,B (jsou ROMky), I - Internal, pracovní RAM, a C je také RAM karta - na str. 33, M-256E, lze na ní zapisovat (má i mechanickou ochranu proti nechtěnému zápisu) a mohla by tedy asi i sloužit k přenosu upraveného zvuku i do jiného nástroje, která má stejný systém. Ale není to právě rozšiřující karta, protože rozšiřující karta je v každém případě ROMka s dalšími x zvuky, které se pak dají dále upravovat a uložit do banky I, nebo C. Je označena SR-JV80- a číslo, které určuje, jaké zvuky tam jsou. Tak třeba 01 je, myslím, POP. A taky JV80 se bez rozšiřující karty chová tak, že má přístupné banky I,A,B a pokud je tam strčena ta RAM karta M-256E, tak je vidět i banka C. I fyzicky se rozšiřující karta úplně liší od RAM karty M-256E, rozšiřující karta se montuje zespodu po odšroubování krytu s osmi šrouby, RAM karta se strká zezadu, ihned, nic se nešroubuje.
U toho přepínače na str. 27 mi chybí další, pátá, poloha, protože tam lze namontovat pouze a jen jedna rozšiřující karta.
Ano, je možné, že ty moje klávesy se chovají nějak divně, karta SR-JV80-01 je v pořádku, což jsem odzkoušel v JV1080.
Asi tu JV80 už nikdo skoro nepoužívá, nebo se sem nepodíval, nebo nemá žádnou rozšiřující kartu.
Je pravda, že dneska ještě má smysl JV1080 se 64 hlasy, kdežto JV80 má jen 28 hlasů.
Já ji mám hlavně historicky, podařilo se mi opravit vyteklou oranžovou pryskyřici z vyvažovacích elementů klávesnice, čímž trpí staré klávesy Roland z 90. let a nehrající klávesy, kde zase šlo o nefunkční doteky na snímačích. Případně se mohu podělit. Ale používám jí na tvorbu midi, v Cubase, stopu po stopě.
Omlouvám se, jak jsem se rozepsal :-).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-)

Rozepsání je perfektní a víc než výtané - obecně vzato.

Hmm - už se asi posouváme. Rozšiřující karta ale tedy není "DATA card", to je ta do slotu zezadu, už je mi to asi malinko jasnější.

V tom případě mi po pročítání obou manuálů (nástroj, karta) není jasné, JAK provést to načtení patchů z karty do nástroje (toto zmiňuje manuál karty, ale nevyklíčoval jsme nikde tenhle proces v manuálu nástroje).

Zkusil bych FB skupinu "Syntetizéry CZ/SK", určitě se tam někdo s JV80 nebo větší praxí s rozšiřujícími kartami najde. Já z toho na teoretické úrovni víc nevyvařím, pardon za relativně neplodnou konverzaci :-/

Držím palce, P.

Jarda_xxx

Příspěvek od Jarda_xxx »

Ale kdepak, pane Pavlii, konverzace má smysl vždy, věci se tím posunují dopředu a já za ní děkuji. Na FB bohužel nejsem a ani o něm moc nepřemýšlím,
kdybyste o někom věděl, kdo s těma JV80 má trochu zkušenosti, rád bych popovídal.
Díky, J.Z. :-).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aha, tak já tam hodím dotaz. Budu informovat.

P.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to vypadá na (možná) docela prozaické řešení - viz ofiko dokument od Rolanda ZDE.

Ještě si budu stejně volat s jedním mým kamarádem (větší expert na syntezátory), takže kdyžtak doplním nějaké info. Ale co jsem si to tak v rychlosti projel, tak tohle je asi to pravé.

P.

Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“