Nahrávání podcastu praskání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Tomter

Nahrávání podcastu praskání

Příspěvek od Tomter »

Dobrý den,

mám otázku na téma nahrávání, včera jsem nahrával podcast přes ableton live 11, na notebooku s windowsama docela výkonný notebook amd ryzen 7, 16gb ram, ssd, nicméně po asi hodině a půl se v nahrávce vytvořili praskavé zvuky jakoby elektrické a chci se zeptat co by to mohlo být zda jestli to jde nějak odstranit? zvuková karta byla focusrite 2i2 3d gen a mikrofony pouzity 2 klopové a aston origin v odposlechu ze zvukovky bylo vse v pohodě, proto jsem nevěděl že se něco stalo až v souboru v notebooku mi to dělá toto zhruba od jedné hodiny a pěti minut do konce = 1:20 minut, chci se zeptat čím by to mohlo být jelikož sám si nejsem vůbec jistý, cliping nebyl maximálně byli urovně furt v zeleném, je mi jasné že se audio muselo pokazit nějak v notebooku při nahrávání jelikož v těch sluchátkách monitoring z focusritu jsem nic neslyšel, navíc v první hodině a něco je to čisté ...

přikládám kousek audio s problémem/praskáním čas: 06-08/29-30
podcast 7 zkouska pro net.mp3
(682.17 KiB) Staženo 58 x
Děkuji za odpověď,
Tomáš
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání podcastu praskání

Příspěvek od pavlii »

Hmmm....tak to je docela průserovka, totok odstranit myslím dost dobře nepůjde. Ještě kouknu doma na analyzátor, ale opravdu se nejedná o clipping. Předpokládám, že v odposlechu to slyšet nebylo, protože se použilo přímé monitorování (Direct) a ne monitorování skrz Ableton (tj. za A/D převodníkem). Jinak by to poněkud nemělo logiku, leda by to vzniklo chybným zápisem na disk, což mi přijde ze veho to nejméně pravděpodobné.... Nicméně mě napadá: jedná se o velice dlouhý záznam, takže z tohoto pohledu vlastně nemusí být varianta problému zápisu na disk úplně lichá, vzniká prostě děsně dlouhý soubor, který musí systém zvládat obsluhovat. Těžko říct.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
José

Příspěvek od José »

Taky bych si tipoval nezvládnuté zapisování na disk. SSD jaké? Jaká je kvalita záznamu? (myšleno sample rate, bit depth)
himself

Příspěvek od himself »

Já jsem to neposlouchal a zkušenosti s tím nemám, ale v dnešní době rychlostí zápisů stovek MB/s u SSD se může stát, že to disk nestihne?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Může. Nejde o rychlost disku jako takovou, ale právě o souběh různých faktorů. Stejně jako tě "u ploten" zajímaly dvě věci: datový tok nepřerušovaný a seek-time, což jsou prostě dvě různé věci. SSD samozřejmě není plotna, ale pořád je to jen součást systému.

P.

Tomter

Příspěvek od Tomter »

nahrával jsem přímo na SSD notebooku : https://www.digifit.cz/lenovo-legion-5-15ach6h--modra/
NB Lenovo Legion 5-15ACH6H, 15,6"FHD /R7 5800H/16GB/1TB SSD M.2/NV RTX3060
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jako "papírově" je to podle mého víc než OK, nicméně vždycky se doporučovalo nenahrávat na systémový disk. Netvrdím, že to je možná/jediná/jakákoli příčina, ale prostě to zmiňuju. A nemyslím si, že by to výrazně přestalo platit se SSD disky :-D každopádně v tomhle jsem a budu staromilec.

P.

Tomter

Příspěvek od Tomter »

Další co mě napadlo, v budově se pracovalo rekonstrukce nad námi ( nad studiem ) zvukově izolováno, akorát si říkám jestli se třeba jak se zapínali přístroje neměnila nějak elektřina výkyvy ...narazil jsem taky na tzv .power conditioner který tomu má předejít. Mohlo by to být něco takového ? v odposlechu direct jsem to ale neslyšel ... Spíš se přikláním k tomu notebooku ale nechápu že to hodinu fungovalo a pak najednou každá půl minuta praskání ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm.....teoreticky to může být, ale v takovém případě by se to podle mého projevilo ve slyšitelné (ne nutně zcela stejné) formě i v DIrect monitoringu. Já se pořád přikláním k diskové operaci a systému. Nahrávky bych opravdu ukládal na jiný než systémový disk.

Jen tak pro formu by se to dalo podle mého vyzkoušet - ani by se nemuselo mluvit do mikrofonu. Prostě se zapne nahrávání (datový obsah ticha je zcela objemově shodný s datovým obsahem jakéhokoli zvuku). No a po hodině se uvidí..........

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Mě jedině napadá, páč je to tak dlouhý záznam + systém, že přestala stačit vyrovnávací paměť v SSD. Pak dokáže klesnout rychlost pod HDD. Takže bych voli variantu PAvlii - ještě jeden disk. Anebo by se mohlo jednat ještě o tenhle problém, že nahraný soubor je větší než 2GB. https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... ter-saving
Naposledy upravil(a) pavlii dne 27.03.2024 14:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu. :-)
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Mně se ta varianta s diskem nezdá. To by podle mě takhle "neznělo". Kamarád měl kdysi podobný problém ve studiu - už je to dávno, ale myslím, že to takhle nějak znělo - jednalo se o plynový kotel, který poslal do el. sítě tento "zvuk" při startu. Ale v direct monitoringu to slyšet bylo. Zkusil bych vyšetřit u takovouhle variantu.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Tak jedině to zkusit jak píše Pavlii. Nahrát naprázdno. Všechno co jde bych od noťasu odpojil a pustil bych aspoň na hodinu záznam a samozřejmě by noťas musel jet na baterku.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

"Hmmm....tak to je docela průserovka, totok odstranit myslím dost dobře nepůjde"
Wavelab má funkci, která prskance dokáže najít a následně vyčistit. Čímž se samozřejmě neřeší problém.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Píšeš o 3 mikrofonech - dělá to na všech 3 stopách?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

torst píše: 27.03.2024 17:41 Wavelab má funkci, která prskance dokáže najít a následně vyčistit. Čímž se samozřejmě neřeší problém.
No to sice má, ale dost se bojím, že tohle bude nad síly pomalu jakéhokoli algoritmu. Ale samozřejmě vyzkoušet by se to dalo, Izotope RX by taky třeba moho nějak zafungovat (DeClicker modul nebo tak nějak).

Pokud je to opravdu způsobeno něčím externím, tak by to problém v zásadě rešilo (ve smyslu postprodukčních úprav). Samozřejmě by bylo dobré odhalit příčinu. Ale jak tady už zaznělo - tyhle věci by se promítly i do přímého odposlechu, kdežto tady se pracuje až s digitálními daty (pokud platí všechny informace, jež tu zazněly).

Rottenovo dotaz je také dost dobrý.

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

pavlii píše: 28.03.2024 10:02
torst píše: 27.03.2024 17:41 Wavelab má funkci, která prskance dokáže najít a následně vyčistit. Čímž se samozřejmě neřeší problém.
No to sice má, ale dost se bojím, že tohle bude nad síly pomalu jakéhokoli algoritmu.
Jj, tam jde spíše o odečítání šumu apod.

Možná by nebylo špatné zkusit nějakou AI - vzít část toho podcastu, nakolonovat si hlas a poškozené pasáže znovu "namluvit". Nedávno jsem zkoušel Fluxon (https://www.fluxon.ai/), ale jen na angličtinu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já si to doma vyzkouším z té ukázky tady. Písnu result (po 20.).

P.

Tomter

Příspěvek od Tomter »

rotten77 píše: 28.03.2024 6:45 Píšeš o 3 mikrofonech - dělá to na všech 3 stopách?
Má to jednu stereo stopu z dvou mikrofonů klípáků, které jdou do krabičky receiver a z ní do zvukovky focusrite a pak jednu mono - aston origin ..
Takže dve audio stopy a tři mikrofony.. dělá to na všech stopách...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zapomněl jsem na to, ale vzpomněl si teď :-) a neumím to z toho dostat, aniž by nebyl zásadně porušen užitečný audio materiál.

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Tomter píše: 29.03.2024 10:42
rotten77 píše: 28.03.2024 6:45 Píšeš o 3 mikrofonech - dělá to na všech 3 stopách?
Má to jednu stereo stopu z dvou mikrofonů klípáků, které jdou do krabičky receiver a z ní do zvukovky focusrite a pak jednu mono - aston origin ..
Takže dve audio stopy a tři mikrofony.. dělá to na všech stopách...
To potvrzuje myslím moji teorii - je to něco z venku.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“