Ahoj, mám dva dotazy týkající se konstrukce akustických kytar.
První se týká montáže kovového struníku na akustiku s plochou vrchní deskou (jedná se o podobný struník, jaký se používá na dobrech). Má být "na těsno", to znamená v kontaktu s vrchní deskou (aby lépe přenášel vibrace), nebo naopak o něco výše nad vrchní deskou (aby neomezoval rozkmit vrchní desky a případne nedrnčel). Pokud nad, tak zhruba o kolik? Pozn.: jedná se o starou téměř bezcenou kytaru, cílem je omezit tah na kobylku.
Druhý dotaz je trochu z jiného soudku. Týká se kytary Tanglewood TWCR O Crossroads. Celkem slušná levná kytara, ale originální plastové kobylkové kolíčky jsou neobvykle tenké a to natolik, že často nelze provléknout kovovou koncovku struny (pouze s použitím síly). Navíc každý kolík se zarazí v jiné výšce a vypadá to divně. Chtěl jsem je nahradit mahagonovými kolíčky, ale ty jsou příliš silné. Jak hodně barbarské je otvory pro kolíky převrtat a mít možnost struny hladce měnit a použít jakékoliv normální kolíky? Nebo v žádném případě do tohoto nezasahovat? Máte někdo nějaký odkaz zabývající se touto problematikou?
Díky a hraní zdar!
Umístění struníku a velikost kobylkových kolíků
Pravidla fóra
Re: Umístění struníku a velikost kobylkových kolíků
Tak na první otázku si odpovím sám. Z většiny dostupných fotek, které jsem na netu našel, je vidět mezera mezi vrchní ozvučnou deskou a koncem struníku. Z většiny fotek je také vidět, že struník je vůči vrchní desce pod určitým úhlem. Což je vlastně logické, protože by měl bý pokračováním strun zahnutých přes kobylkový plátek (proto se někdy dělají struníky s "kloubem").
Zbývá tedy ještě druhá otázka. Máte někdo nějaké zkušenosti s úpravou otvorů pro kolíčky v kobylce, nebo se to mezi "slušnými" hudebníky nedělá?
Díky za případné odpovědi nebo odkazy.
Honza
Zbývá tedy ještě druhá otázka. Máte někdo nějaké zkušenosti s úpravou otvorů pro kolíčky v kobylce, nebo se to mezi "slušnými" hudebníky nedělá?
Díky za případné odpovědi nebo odkazy.
Honza
Re: Umístění struníku a velikost kobylkových kolíků
Struník stačí kousek nad desku (0,5 mm) zkrátka aby se ten konec nedotýkal horní desky. Zvětšení otvorů pro kolíčky, není to prasárna, jen opatrně, já na to používám kuželovitý výhrubník ale jde to i normálním vrtákem.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/