Hraní na kytary v hospodě - kolektivní správce autorských práv

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
cara

Hraní na kytary v hospodě - kolektivní správce autorských práv

Příspěvek od cara »

Když amatérští muzikanti vytáhnou v hospodě kytáry, začnou hrát třeba Hudsonský šífy. Je v takovém případě potřeba mít předem povolení orgánu, tedy asi kolektivního správce autorských práv, pro konkrétní set-list? A komplikovanějsí situace je, když ti muzikanti zahrají třeba od Poutníků "Zvony mě do dáli zvou", což je překlad amerického tradicionálu Roll in My Sweet Baby's Arms od Josefa Šuláka.

Jak to dnes má provozovatel hospody - hrozí mu pokuta? Hrozí pokuta muzikantům?
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní na kytary v hospodě - kolektivní správce autorských práv

Příspěvek od vasekh »

Nikdy jsem neslyšel, že by někdo někde naháněl muzikanty, ale problém může mít pořadatel akce nebo provozovatel místa.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

OSA má přímo na papírové žádosti zaškrtávací položku "Živá hudba v hospodě do 50 lidí a bez vstupného". Celý systém je ale nastaven na organizované akce, s nahlášením předem, takže nějaké spontánní hraní korektně ošetřit nelze.
Pokud to neorganizuje majitel hospody asi se to dá napasovat na "volné užití?", jinak by si nemohli zazpívat ani opilci u piva.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

No já bych to viděl, že kde není soudce, není žalobce. Resp. kdo by měl mít zájem hospodského někde napráskat (pokud je to tedy fakt protizákoné), W. Daněk už to asi za ty Hudsonský šífy nebute a hlavně co by mu vlastně mělo hrozit. Já bych se nějakého hospodského hraní (pokud to není sál pro 500 lidí) vůbec nebál. Ono by se nakonec vlastně dost špatně cokoli komukoliv dokazovalo, nějaká spontální akce, která nemá propagaci atd. jakýkoliv bonz by se dal úspěšně zpochybnit.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Dnes není problém cokoliv zdokumentovat pomocí mobilu, takže tady díra nebude... Nezbývá než spoléhat na rozumný přístup OSA, jiná varianta pro drobné akce neexistuje. Já věřím, že ho mají. Sami určitě nestojí o to, aby museli administrovat každý hospodský hulákání. Existují tradované storky o kontrolách dětských besídek - osobně to považuju za urban legends a z důvěryhodných zdrojů jsem žádný neadekvátní přístup nezaznamenal.
Jinak spousta informací se dá vyčíst z ohlašovacího formuláře: https://forms.osa.cz/forms/LicencniSmlo ... dukce.aspx
cara

Příspěvek od cara »

No a musím tedy to hraní Daňka nebo Ryvoly v hospodě, ať už jako hudebník nebo hospodský, ohlašovat nebo nemusím?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jako hudebník si můžeš hrát kde chceš, co chceš, dokud tě hospodský bude tolerovat a na vlastní riziko ti produkci povolovat. Autorské výpalné platí organizátor akce (hospoda), ne hudebník. A pokud jde o neorganizovanou akci, tak nemá nikdo nikoho za co popotahovat.
cara

Příspěvek od cara »

Jako řidič taky můžu jet v obci 60. Bude to na vlastní riziko a když mě nikdo nezměří, tak bude všechno cajk a nikdo mě nebude popotahovat. Rozumíte, já se neptám na to, jak se to dělá, ale jaký je právní stav. A to jak z pohledu hudebníka, tak provozovatele. Speciálně, když se za vstupné na akci neplatí případně pokud je úplně neorganizovaná. Za komunistů taky hráli lidi Kryla a dokud je někdo nebonznul, bylo to v pohodě - ale to neznamená, že se to mohlo.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No, tak je pak lepší si to nastudovat sám, protože lidi ti tady můžou psát všelijaký blbosti, co nemusí být pravda.
Na stránce OSA je spousta informací a odkazy na příslušné zákony.
Obecně vzato, ta situace je typická - dle zákona nemůžeš prakticky nic (bez hlášení/placení) a je na libovůli dozorového orgánu, co toleruje a co ne. Čili je důležité se orientovat v tzv. provozní praxi. Důležitá je taky výše pokut, na základě které může člověk vyhodnotit to riziko.
cara

Příspěvek od cara »

Díky hoši za odpovědi. Já se nechci hádat nebo prosazovat svou pravdu, jen mě zajímá, jak to jiní mají. Vrtá mě to totiž poslední dobou hlavou, jelikož jsem se bavil s několika muzikanty, kteří mi řekli, že OSA je fajn, protože jim od nich chodí bakšiš. Jenže já si kladu otázku, zda těch pár drobných, co jim chodí, stojí za tuhle právní nejistotu pro všechny. Nemělo by ve svobodné zemi být v autorském zákonu jasně napsáno: "nekomerční živé hraní je od poplatků osvobozeno"?

Na závěr odpovím na komentář Vaška: můžu si přečíst autorský zákon, třeba najdu i konmentáře a relevantní judikaturu. Nevím, k čemu by mi to ale bylo, protože jsem laik a klidně bych si z toho všecho mohl udělat opačný závěr, než zběhlý právník. Co se týče stránek OSA, tak to je přesně zdroj, kterému bych se vyhnul obloukem. Oni si to samozřejmě vykládají tak, aby to pro ně bylo maximálně výhodné. Objektivitu bych tam nehledal.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Platí jedno: ty jako muzikant pokud nejsi pořadatel, tak nic OSA neplatíš. Hospodský, kterému hrají pravidelně v hospodě muzikanti jako součást nějakého kulturního programu k pivku si pak musí udělat studii sám. Ale pokud někdo neorganizovaně vytáhne kytaru a jiní se k němu přidají se zpěvem, pak by právní vymáhání poplatků za takový akt stálo na hodně tenkém ledě.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

cara: způsob, jak získáš a zpracuješ informace, je už na tobě. Nejdřív se ptáš, jaký je právní stav a potom se ptáš na provozní praxi. To můžou být dvě odlišné věci, takže na to pozor.
Jen ještě jedna poznámka - problém je, že hraní v hospodě není "nekomerční". Hospoda na tom vydělá, protože tam přijdou lidi a konzumují. V principu někdo profituje z toho, že někdo jiný napsal dobrou píseň. Tím se OSA nezastávám, jen je potřeba si vydefinovat pojmy, aby člověk pak nebyl překvapený.
cara

Příspěvek od cara »

No jo, z debaty vyvstaly nové otázky a upřesnily se ty původní. To je víceméně její celý smysl. Já vám všem samozřejmě děkuju za čas strávený vymýšlením odpovědí, protože tato diskuze je pro mě poučná. Jinak to, že spontánní hraní v hospodě je komerční, je zajímavá domněnka. Právník OSA by tímto určitě u soudu argumentoval. Otázka je, co na to judikatura. Podle mého skromného názoru je tahle logika už příliš pokroucená - co když naopak lidi z hospody odejdou kvůli špatnému hraní muzikantů a hospoda o tržbu přijde?
torst

Příspěvek od torst »

Všechny tyto obavy a dotazy jsou zcela na místě a plynou z naší platné legislativy o ochraně autorských práv. Ale trochu bych rozporoval samotný titulek tématu. Nejde jen o produkci autorsky chráněné hudby s doprovodem kytary a nejde jen o hospodu. Neoprávněného užití autorského díla se podle zákona a vyhlášky OSA dopouští každý, kdo jen pouhým zpěvem, tedy a capella, bez doprovodu, reprodukuje autorsky chráněnou skladbu. A samozřejmě nejen v hospodě, ale i na veřejnosti. Tuším, že to musí být více jak 8 taktů, ale to už jsou detaily. Důrazně bych proto varoval všechny ty zedníky, popeláře, silničáře a zahradníky. Opravdu, prosím, dávejte si na to pozor!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Torst to sice píše ironicky, ale je to tak. Pod neoprávněné užití autorského díla se schová skoro každé hraní převzatých věcí a samozřejmě se to určitým způsobem týká i samotných muzikantů. Po těch se ale moc nejde, protože jsou hůře uchopitelní. Chápu to tak, že se jde po pořadatelích a provozních, protože to jsou obvykle právnické osoby (nebo fyzické podnikající).
starypard

Příspěvek od starypard »

Hleďte ..... my přece všichni hrajeme rock´n´roll. Každý si hraje na malého Hendrixe. Takže je potřeba hrát to, co tě napadne, co ti zrouna padá z nebes. Nebudu se ptát nikoho, zda smím nebo nesmím, protože bych zničil tu hudbu. Nám (s kapelou) se kdysi stalo to, že jsme měli zaracha, nikoliv za porušení autorského zákona, ale za to, že jsme hráli hudbu. Mluvili o nás i na Hlasu Ameriky a na Svobodné Evropě. Jako o utlačovaných muzikantech. My jsme se tomu všemu jen smáli. Protože to je přesně to, jak to má být. Pokud budeš hrát to, co se líbí ouřadům, nehraješ hudbu.
cid

Příspěvek od cid »

Tak jsem se tomu tématu smál a jak zde odkazujete, příslušný dokument OSA jsem si našel a smích mě přešel. V oddíle II. Zvláštní užití, je to napsané. Jak tomu rozumíte, co je tam napsané? :shock: Komentáře ve stylu "já na ně .....to já také", jsou zbytečné.
https://www.osa.cz/storage/Download_Dow ... 6.2022.pdf
Naposledy upravil(a) cid dne 9.11.2025 20:17, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

je to tak.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

cid píše: 9.11.2025 20:06 Tak jsem se tomu tématu smál a jak zde odkazujete, příslušný dokument OSA jsem si našel a smích mě přešel. V oddíle II. Zvláštní užití, je to napsané. Jak tomu rozumíte, co je tam napsané? :shock: Komentáře ve stylu "já na ně .....to já také", jsou zbytečné.
https://www.osa.cz/storage/Download_Dow ... 6.2022.pdf
Živá hudba v hospodě, restauraci či kavárně s kapacitou do 50 osob a bez vstupného – Jedná se o případy, kdy jsou
hudební díla provozována výlučně návštěvníky provozovny tzv. u stolu bez nároku na honorář za vystoupení a kdy hudba
dotváří sousedskou atmosféru provozovny. Hudební produkce však mohou být inzerovány či propagovány, např. na
sociálních sítích či formou plakátů. Tato sazba se dále aplikuje na opakované živé hudební produkce v provozovnách
s kapacitou do 50 osob a bez vstupného v případech, kdy se jedná o pravidelnou hudební kulisu pro dotvoření atmosféry
provozovny v provedení maximálně dvěma interprety (např. klavírní produkce plus zpěv). Sazba se nevztahuje na
produkce v hudebních klubech či v podobných zařízeních
163,42 Kč za produkci
No tak se u stolu složte, dejte každý hospodskému pětku, ať to OSE vykáže a máte po starostech. Protože neorganizované impulsivní hraní (nepřipravené dopředu) nemá provozovatel jak nahlásit dopředu, bude to stejně muset udělat až zpětně (takže nejspíš vůbec).
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Ono bohužel nejde jen o peníze, ale o strašnou drbačku s playlistem. Ke každýmu songu musíš najít ten jejich kód a to je fakt opruz :(
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“