PRS kobylka s tremolem

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
ryunin67
Nový uživatel

PRS kobylka s tremolem

Příspěvek od ryunin67 »

Snažil jsem se najít jestli to už někdo tady neřešil, ale vyhledávač mi nenašel PRS v kombinaci s tremolem. Tak se zeptám.

Jde o to, že mám novou kytaru PRS SE ST 24-08, kterou jsem koupil v kytary.cz. Protože jsem tam už jednu kytaru reklamoval a dostal peníze zpátky, u této nové kytary jsem značně opatrný. Hrabal jsem se v informacích o PRS kytarách a narazil na stránky PRS, kde se vysvětluje, jak funguje tremolo vyloženě u PRS kytary. Zdá se, že PRS tremolo funguje jinak a jde o to, že šroubky, o které se opírá kobylka, musí být všechny stejně vysoko, což u mé kytary není. Dnes jsem se byl v kytary.cz zeptat prodavače, jestli o tom něco neví a nevěděl. Koukal jsem na všechny PRS kytary s tremolem, které v obchodě byly vystavené a skoro ani jedna neměla šroubky v rovině. Přitom na PRS webu je důraz na správné nastavení šroubků, které nefungujou stejně jako u Fender například. Pak jsou videa PRS, kde technik vysvětluje, že je naprosto zásadní, aby šroubky byly v jedné rovině. U mé kytary tomu tak není. Tak hledám někoho v Praze, kdo umí nastavovat PRS kytary a nebude tvrdit, že je jedno, jaká je to značka, že to je všechno stejný. Jde taky o to, že pokud jsou šroubky nastaveny blbě, ničí se tím to tremolo a kytara má problém s laděním.
volfi

Re: PRS kobylka s tremolem

Příspěvek od volfi »

Ano je nutné mít všechny šrouby v jedné výšce - jedná se o šest břitů. Seřídí ti to jakýkoliv kytarář. Celkově bych tohle seřizování dohmatů, tremol apod. zařadil do běžné údržby každého kytaristy.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Ze zájmu jsem na to mrk, protože momentálně tremola (chybně ooznačovaná jako vibrata) docela řeším na svých kytarách. To PRS vypadá na první pohled jako běžné 6-vruté s nějakým nálitkem vzadu. Ale když zapátráš (odkazy níže), asi to je sofistikovanější, možná to nejsou vruty, ale 6 šroubů do pouzder s dříkem a deska tremola má asi v otvorech břit. Je to teda vopičárna, ale fungovat to bude. Toho nastavení bych se zas tak nebál, prostě vem pravítko a seřiď je do stejný výšky, kytarář neudělá nic jiného. Hlavně nesmí být dotažené na fest, deska tremola nesmí přilehat pevně k tělu, musí tam být prosor pro "vakl", aby při stlačení páky tón zatremoloval dolů, příp. i lehce nahoru.

https://support.prsguitars.com/hc/en-us ... RS-Tremolo
https://eu.prsguitars.com/electrics/mod ... 24_08_2024
P.S.: Tady je to vidět celkem dobře. Kónické otvory, spešl vruty. Tedy ne šrouby+pouzdra.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
ryunin67
Nový uživatel

Příspěvek od ryunin67 »

volfi píše: 14.05.2026 19:00 Ano je nutné mít všechny šrouby v jedné výšce - jedná se o šest břitů. Seřídí ti to jakýkoliv kytarář. Celkově bych tohle seřizování dohmatů, tremol apod. zařadil do běžné údržby každého kytaristy.
Věřím, že to zvládne každý kytarář, ale ví každý kytarář, jak se to seřizuje konkrétně u tremola PRS a že ty šrouby mají být v jedné rovině?

nakonec jsem vygooglil nějqaký komentář přímo z fora zde

" PRS se šesti vruty nechtěl (šest drážek a šest břitů mi přijde výrazně zranitelnějších než...Fender"

Já se jen bojím, aby každý kytarář věděl, že to není šest obyč šroubků a že se s tím musí zacházet opatrně a nastavit do jedné roviny...
Naposledy upravil(a) ryunin67 dne 14.05.2026 23:07, celkem upraveno 1 x.
ryunin67
Nový uživatel

Příspěvek od ryunin67 »

torst píše: 14.05.2026 21:30 Ze zájmu jsem na to mrk, protože momentálně tremola (chybně ooznačovaná jako vibrata) docela řeším na svých kytarách. To PRS vypadá na první pohled jako běžné 6-vruté s nějakým nálitkem vzadu. Ale když zapátráš (odkazy níže), asi to je sofistikovanější, možná to nejsou vruty, ale 6 šroubů do pouzder s dříkem a deska tremola má asi v otvorech břit. Je to teda vopičárna, ale fungovat to bude. Toho nastavení bych se zas tak nebál, prostě vem pravítko a seřiď je do stejný výšky, kytarář neudělá nic jiného. Hlavně nesmí být dotažené na fest, deska tremola nesmí přilehat pevně k tělu, musí tam být prosor pro "vakl", aby při stlačení páky tón zatremoloval dolů, příp. i lehce nahoru.

no právě, vypátral jsi ten problém - takže já jen aby každý kytarář věděl, že nesmí být dotaženo na fest, že deska nesmí přílehat pevně k tělu, že tam musí být prostor a že to zkrátka nefunguje jako u Fenderu
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Vida, máš v tom už jasno, tak kytaráře už nepotřebuješ. Seřízení tremola není žádná raketová věda, návody jsou k dispozici.

Za kytarářem bych šel jen v případě potřeby např. přepražcovat, nebo přebrousit hmatník či jinou náročnější opravu nebo modifikaci, kde je k tomu potřeba mít zkušenost i nějaké nástroje z dílny, co třeba nejsou doma v šuplíku.

Kytaráři nejsou ale zase hlupáci, netřeba je podceňovat v jejich úsilí nastavit i tremolo od PRS. Své informace, když je to třeba, si umí zjistit sami než se pustí do zpracování objednávky.
torst

Příspěvek od torst »

ryunin67 píše: 14.05.2026 21:37
torst píše: 14.05.2026 21:30 Ze zájmu jsem na to mrk, protože momentálně tremola (chybně ooznačovaná jako vibrata) docela řeším na svých kytarách. To PRS vypadá na první pohled jako běžné 6-vruté s nějakým nálitkem vzadu. Ale když zapátráš (odkazy níže), asi to je sofistikovanější, možná to nejsou vruty, ale 6 šroubů do pouzder s dříkem a deska tremola má asi v otvorech břit. Je to teda vopičárna, ale fungovat to bude. Toho nastavení bych se zas tak nebál, prostě vem pravítko a seřiď je do stejný výšky, kytarář neudělá nic jiného. Hlavně nesmí být dotažené na fest, deska tremola nesmí přilehat pevně k tělu, musí tam být prosor pro "vakl", aby při stlačení páky tón zatremoloval dolů, příp. i lehce nahoru.

no právě, vypátral jsi ten problém - takže já jen aby každý kytarář věděl, že nesmí být dotaženo na fest, že deska nesmí přílehat pevně k tělu, že tam musí být prostor a že to zkrátka nefunguje jako u Fenderu
Ale Funguje to úplně stejně jako na Fenderu !! Jen je různé provedení otvorů a vrutů. Ani u Fendera nesmí být vruty na krev, protože by to prostě netremolovalo !
Totéž s výškou vrutů. Má snad být u Fendera různá ?!?
Umělou inteligenci už máme. Teď ještě tu přirozenou ...
P.S.: Preferuji dvoupivotová staccata se šrouby do pouzder. Občas je modernizace vyjímečně k lepšímu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
ryunin67
Nový uživatel

Příspěvek od ryunin67 »

Takže pokud mají skoro všechny kytary PRS v obchodě kytary.cz s tremolem šroubky hala bala výška tak to v továrně PRS nepovažovali za nutné kontrolovat a technici v kytary.cz si toho nevšimli? Zákazníkům jje to šumák? Prodavači o tom nic nevědí? Tady mi něco nesedí. To je jako - na party přišel slon, ale nikdo si toho nevšiml…. A když mou kytaru kontroloval nejmenovaný kytarář v nejmenovaném obchodě a vyloženě jsem ho prosil aby zkontroloval že je vše ok ( to jsem ještě nic o tremolu kobylce nevěděl ) tak si ničeho nevšiml. Logicky měl říct - ty šroubky nejsou v rovině - to vám rád opravím.
Naposledy upravil(a) ryunin67 dne 15.05.2026 8:47, celkem upraveno 3 x.
torst

Příspěvek od torst »

"Logicky měl říct - ty šroubky nejsou v rovině - to vám rád opravím."
Ano, to měl.

P.S.: Tak hele, možná se mýlím, mrkni na video. Osobně tomu důvodu různé výšky nerozumím, já nastavuju všech 6 stejně, ale asi to není dogma. Takto se ale z Vintage vibrata udělá "pseudodvoupivotové", kdy vnitřní vruty jsou tam spíš pro parádu, zbytečné a všechno odnášejí ty 2 krajní, což nepovažuju za dobré.

čas 4:15

tady ty 4 vnitřní nejdřív povolí a pak je zas dotáhne zpět, čas 12:10. Souhlasím, ale nechápu.
ryunin67
Nový uživatel

Příspěvek od ryunin67 »

torst píše: 15.05.2026 10:19 "Logicky měl říct - ty šroubky nejsou v rovině - to vám rád opravím."
Ano, to měl.

P.S.: Tak hele, možná se mýlím, mrkni na video. Osobně tomu důvodu různé výšky nerozumím, já nastavuju všech 6 stejně, ale asi to není dogma. Takto se ale z Vintage vibrata udělá "pseudodvoupivotové", kdy vnitřní vruty jsou tam spíš pro parádu, zbytečné a všechno odnášejí ty 2 krajní, což nepovažuju za dobré.

čas 4:15

tady ty 4 vnitřní nejdřív povolí a pak je zas dotáhne zpět, čas 12:10. Nechápu.
[youtube]OUkKZy8U_gA&t=524s[/youtube]
Tak to je zajímavý. Zdá se, že celá věc není tak uplně jasná. Jdu dnes za dopoiručeným kytarářem a uvidím, co mi řekne, rovnou mu řeknu, že jsem perfekcionista a paraonidní a že chci mít jistotu, že je kytara v pořádku nastavená.
volfi

Příspěvek od volfi »

Obecný problém všech 6 vrutých tremol je, že nemusí být díry vyvrtány v jedné ose, může se vůči sobě lišit i úhel vrtání a následně je důležitá geometrická přesnost všech vrutů a otvorů v tremolu. Ohledně videa nevidím jediný důvod proč by měly být 4 vnitřní vruty výrazně výše než dva krajní, když bych dosedací plochy hlav nechal ve stejné výšce +0,1mm jako jsou ty krajní, tak se bude chovat úplně stejně a bude to opticky trochu lépe vypadat. Respektive dotahuji každý vrut, tak aby nehýbal s tremolem.

Jestli se divíš, že v prodejně je neseřízená kytara v ceně +- 20k, tak je to standard. Nedávno jsem lovil Music Many a žádný nebyl dobře seřízený. Následně jsem koupil MM od nějakého učitele kytary a stejně jsem jí musel seřídit podle svého. Nauč se seřizovat kytary (krk, tremolo, oktávy atd.), za mě je to základ a hlavně se dostaneš k tomu nejlepšímu výsledku. Já ti seřídím kytaru pro mé preference, ale třeba budeš chtít ještě nižší dohmat atd.
Jinak oslov nějakého vyhlášeného pražského kytaráře, máte jich tam dost. Na jihu čech bych tě poslal k panu Steinbauerovi.

A poslední věc, né všechny PRS mají "břity" a k nim příslušné vruty, jsi si jistý, že je máš? Nechceš sem hodit fotku?
Snímek obrazovky 2026-05-15 v 12.02.08.JPG
Snímek obrazovky 2026-05-15 v 12.02.08.JPG (92.12 KiB) Zobrazeno 19 x
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
ryunin67
Nový uživatel

Příspěvek od ryunin67 »

https://www.ebay.co.uk/itm/326523382253 ... =view_item

Moje PRS tremolo je GEN III. A na obrazku jsou ty vruty.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“