Valeton Bass Dapper vs. Bass Dapper mini

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
Pawlik

Valeton Bass Dapper vs. Bass Dapper mini

Příspěvek od Pawlik »

IMG_20260601_175021_691.jpg
IMG_20260601_175021_691.jpg (3.77 MiB) Zobrazeno 16 x
Rozhodl jsem se napsat sem krátkou recenzi těchto dvou levných basových "krabiček". Ony jsou totiž levné, ale zdaleka ne špatné, takže pár informací by se mohlo někomu hodit. Mini je poněkud "chudší" verze toho "plnotučného", ovšem já si jej koupil dříve, takže začnu s ním a spíš jenom doplním rozdíly mezi nimi.
K nákupu mě vedly požadavky na malý, levný "preamp" , do kterého se budu moci zapojit doma na cvičení a bude celkem jedno, co bude tvořit "koncový stupeň", prostě aby to bylo zapojitelné do comba, sluchátek - nebo třeba i do PC bedniček (opravdu šlo hlavně o tohle, na basu je lepší cvičit "přes něco" než jen tak nasucho, hlavně proto, že při cvičení nasucho si člověk nevšimne, pokud špatně tlumí "neaktivní" struny a když chytí tenhle špatný návyk, těžko se jej zbavuje), takže požadavek byl hlavně na domácí hraní. Z tohoto důvodu jsem si jako první koupil verzi Mini: má totiž přímo sluchátkový výstup, který plná verze postrádá. A do sluchátkového výstupu jdou zapojit jak sluchátka, tak libovolné PC bedny.
Přístroj obsahuje tři základní funkce: Boost comp, Bass Amp a Chorus. Plus integrovanou ladičku. Ladička je sice poněkud primitivní, chvíli ji občas trvá poznat, který tón zrovna hraje a člověku trochu trvá, než si na ni zvykne. Nicméně je použitelná. Který tón ladíte, je indikováno rozsvícením čudlíku, který má u sebe název tónu, "křížek" je indikován změnou barvy a výška (přesnost) má rovněž své tři čudlíky. V režimu hraní pak rozsvícení ovládacích prvků jednotlivých sekcí indikuje jejich zapnutí.
Chorus je "takový normální", ani neoslní, ani nezklame.
Bass amp je vlastní "preamp", obsahuje tři pásma korekcí (řekl bych, že pouze "do plusu", tedy dané pásmo umí jen zesílit, nikoli potlačit), přičemž pásma jsou zvolena imho dobře, pracuje se s nimi dobře a "instinktivně". Celkem rychle jsem našel nastavení basy do půlky, středy úplně dole a výšky zoubek nad minimum. Nastavovat je třeba začít od Volume, prostě ho dát naplno a pak jemně přidávat Gain. Pokud začnete od gainu, začne vám to kreslit dříve, než se nadějete. (Což nemusí být ovšem špatně, ale "o tom potom".)
Poslední funkcí je Boost comp a jelikož to je opravdu zajímavé, nechal jsem si jej na konec: kompresor je zatraceně dobrý, na to, že je jenom "jednočudlový" a v takhle levném přístroji - tak to opravdu valím bulvy! Jenže v našem světě není nic dokonalé, takže je natvrdo spojen s funkcí Boost. Která v zásadě není vlastně špatně, signál trochu (nebo hodně, podle toho, jak si přejete) nakopne, a současně trochu "naekvalizuje", je to něco jako nastavení ekvalizéru na jakési "širší U". Vzdáleně to připomíná funkci Pre shape na preampech firmy Trace Elliot. Není to úplně to samé (Elliotí Pre shape je imho mnohem lepší), nicméně spolu s tím kompresorem asi nejsilnější zbraň tohoto prcka. Jediná věc, která mě pořád trochu štve: i při úplně staženém potu Boost to pořád trochu zesiluje. Ne moc, ale kdyby to nedělalo, byl by tento mini preamp úplně geniální věc za neuvěřitelnou cenu. Ta je kolem 1900 Kč, mi se jej podařilo "ulovit" v akci za necelých 1600...
A teď to zásadní: Zvuk. Opravdu jsem u takhle levné hračky nečekal, že to bude až tak dobré! Nejvíc mě překvapilo úplně jemné (z jednopásmových beden prakticky neslyšitelné) zkreslení. Opravdu, máte pocit, že máte čistý zvuk - a při "akorát" nastavení to úplně jemně kreslí, ovšem - a to je nejlepší - nikoli na základních tónech, ale až na alikvotách. Pokud přidáte zoubek víc gainu, je slyšet jemné zkreslení na vyšších polohách na hmatníku, ale "spodek" je pořád hutný a pevný. Prostě máte pocit, že hrajete téměř "jazzově čistou" basu, ale ta lehká "chlupatost" na středech pomůže zvuku prolézt přes mix. Že to umí Trace Elliot, který je mnohonásobně dražší, je celkem známá věc, ovšem u takhle levné hračky je to téměř zázrak (i když to v porovnání s tím TE dělá o něco "humpoláčtěji").
Mini verze má poměrně jednoduchou "konektivitu". Klasický vstup a výstup na 1/4" TS konektorech, sluchátkový výstup a AUX vstup na 3,5 mm jack a XLR out, u kterého je ovšem v návodu uvedeno, že nesmí být připojen na vstup s aktivním Phantom napájením.
A tím se dostáváme k "plnotučné" verzi.
Tam v návodu toto upozornění není a XLR out má možnost odpojení země, takže to bude o něco "vyšší liga". Vedle vstupního jacka je ještě jeden "thru" (pravděpodobně paralelní výstup), a přístroj je vybaven ještě efektovou smyčkou (podle blokového schématu mezi octaverem a chorusem). Další rozdíl je v tom, že chorus, na rozdíl od mini verze má pouze ovládání Depth, Speed zde chybí. Trochu škoda...
Sekce Bass amp a Boost comp jsou naprosto shodné s mini verzí (a při shodném nastavení to hraje úplně stejně), chybí sekce sluchátkového zesilovače a AUX vstup.
Navíc jsou zde dvě sekce: Dirty Q a Octave. A právě kvůli oktaveru jsem do toho přístroje šel. Nikdy jsem s ním totiž ještě nehrál (a to mi bude za pár let šedesát). Dirty Q je dynamický filtr, zde i s možností funkce fuzz. No, co bych o něm... Na blbnutí možná dobrý, ale já mám tuhle funkci v "dvojšlapce" HB Bass camp, sice bez fuzzu, ale imho o kategorii lepší. Ovšem Octave je jiná káva. Dělá to imho co má, a na rozdíl od většiny basových oktaverů umí nejen jednu, ale i druhou oktávu dolů. Ta je sice při hraní "v základních polohách" trošku moc (při jejím použití je třeba hrát ve vyšších polohách) ale třeba při úplně minimálním nastavení potu Ostave 2 to dělá takovou zajímavou "modulaci".
V situaci "vše zapnuto" se člověk vyblbne do alelujá a ty synth zvuky, které z toho lezou, jsou docela peklo :D
Dapper Bass v "plnotučné" verzi stojí kolem 2800 Kč a já jej hodnotím jako "spoustu zábavy za cenu velmi přijatelnou".
A na závěr: Proč si proboha kupuju takové blbosti, když mám docela slušnou sadu od Trace Elliota? No tak třeba proto, že tu "hlavní" výbavu mám už ustájenou ve zkušebně a nechce se mi pořád všechno balit a převážet, a doma je taky zapotřebí něco mít... A taky si rád hraju... Kdosi kdysi prohlásil, že "rozdíl mezi klukem a mužem spočívá hlavně v ceně hraček". A tady ty ceny zase tak nesnesitelné nejsou.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“