Struny: nikl vs. ocel

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Struny: nikl vs. ocel

Příspěvek od dayslypper »

Zdravím,
máte nějaké poznatky ohledně druhů strun?

- ocelové
- niklové
- ocelové jádlo +nilkové opletení (hybridnní - snad se nemýlím)

a to asi v aspektech:

- zvuk
- životnost (rychlost koroze)
- jiné mechanické vlastnosti (rozdíl např. ve vytahování strun) atd.

Můžete postovat i odkazy na nějaké stránky, kde to je popsáno.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.02.2008 20:23, celkem upraveno 1 x.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já si koupil posledně D'addaria ty celo nerezové v očekávání, že vydrží můj aliení pot (jinak to napsat nejde :D ) a houby. Ze začátku měly sice fakt brutální zvuk, asi nejlepší co jsem slyšel zatím, ale zrezly úplně stejně rychle jako ostatní šmejdy za kilčo, takže zklamání... Příště budu normálně kupovat raději za tu cenu dvoje za kilčo a vyměním je až se mi nebudou zdát a hotovka.... Ten zvuk byl fajn, ale za to mi to nestojí. Záleží, jak ti to rezne pod rukama, to má každý jinak. Kámoš hraje 3 měsíce a má ty struny za kilčo stejné, jako když je vytáhl z krabičky. Já bych je měl černé a matné jak krém na boty :? ... je to relativní
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

já používal donedavna Gibsony LEs paulky, o ktere měli brutalni zvuk tak dva tydny a pak zacinaly rezavet a tak, tak sem se docetl ze prej je to o gibsonkach zname, tak sem koupil dadaria, a pokazili se snad stejně rychle...... no pokazili, proste zrezively
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

U baskytary to dělám stejě. Zatím má praxi, že raději koupím levnější struny než jedny drahé..... :?
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Caggan píše:já používal donedavna Gibsony LEs paulky, o ktere měli brutalni zvuk tak dva tydny a pak zacinaly rezavet a tak, tak sem se docetl ze prej je to o gibsonkach zname, tak sem koupil dadaria, a pokazili se snad stejně rychle...... no pokazili, proste zrezively
zrezly, nebo zčernaly? :wink:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Dark Axel píše:
Caggan píše:já používal donedavna Gibsony LEs paulky, o ktere měli brutalni zvuk tak dva tydny a pak zacinaly rezavet a tak, tak sem se docetl ze prej je to o gibsonkach zname, tak sem koupil dadaria, a pokazili se snad stejně rychle...... no pokazili, proste zrezively
zrezly, nebo zčernaly? :wink:

zatim zcernaly, ale z gibsonu mam skusenosti ze za chvilku taky zrezivý :D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ciste teoreticky:
ocel = vetsi vydrz, tvrdsi/metalovejsi zvuk
nikl = mensi vydrz, kulatejsi zvuk
Ja ted jedu na GHS ISL (ocel), zvuk mi vyhovuje, i kdyz je docela studenej (nicmene pri solovani to nepoznate, spis na clean channelu pri vybrnkavani na nizsich strunach). Akorat se u nich brzo osoupe ten cernej lak, kterej je na basovych strunach :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Právě mám nový ocelovky od Ernie Ball. Ještě jsem je nenatáh, ale prvního, co jsem si všiml, bylo, že nejsou tak třpitivé. Tímhle myslíš ten černý lak?
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

nj panove to je chce taky nekdy vycistit :) http://eshop.kytary.cz/ghs-cistic-strun ... 32:0:0:1:0 poridte si toto a pred kazdym hranim si to namazte na struny .. chrani je to pred vnejsimi vlivy
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

a já bych si dovolil oponovat, že FastFret je pěkně na nic, že mnohem lepší sou ty roztoky od Dunlopa - z fastfretu se uvolňuje ta tkanina a chytá se do opletených strun a to je pěkně protivný - navíc fastfretem nevyčistíš struny ze spodu, kde je to potřeba víc, než shora
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

aha hm .. no ja envim ja to potiram jenom hadrou .. stemahle cisticema nemam zkusenosti ja jen ze mi to lidi doporucövali :D
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

ja cetl tady na foru ze to někdo natiráa WDckem..... a prej to pomáhá
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

já používám String cleaner od Planet waves - super
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nikl vs. ocel

Tak jsem vyměnil na mé Ibanezce D'Addario z výroby (2 roky:lol: bez prasknutí, ale nástroj rozhodně nebyl výrazně vytěžován) za ocelové Ernie Ball.

Nevím přesně, jaké struny od D'Addario tahají na Ibanez, ale dle srovnání to s největší pravděpodobností budou nějaké ty XL s niklovým opletením (hybridní) v tloušťce 9-42 (možná 9-46).

Koupil jsem 9-42 ocelovky od EB. A vypadaly na oko tloušťkou průžezu opravdu stejně, ale když jsem je obul, tak šíleně drhnou (hlavně spodní struny) o pražce. Při bližším prozkoumání se mi zdá ta nejhlubší o trochu tenčí - tedy že by původní byly skutečně 9-46, ale musím to přeměřit šuplérou, dost mate, že se ty ocelovky tolik nelesknou)

ALE PŘITOM - a to je velmi zvláštní - tyto struny mají přibližně stejný tah, než ty staré značky D'Addario. (tremolo jsem nemusel vůbec seřizovat).

Možnosti jsou následující:
1) Staré struny byly tlustší
2) Ocelovky jsou při stejném průřezu měkčí
3) EB jsou celkově při stejném průřezu měkčí (to je taky možné http://forum.kytary.cz/viewtopic.php?t=1814)
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.02.2008 20:32, celkem upraveno 1 x.
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Fast fret se dela bud s takovym zahnutym hackem, aby jsi mohl potrit strunu i zespodu nebo bez nej...ten je levnejsi...Ja s nim mam dobre zkusenosti...struny vydrzi tak dvakrat dele...ale jak uz bylo receno, vemte si na to svuj hadrik...ten co je k tomu se fakt rozskubava a zachycuji se vlakna o basove struny.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Co struny Elixir?
Hrajou docela dobre, a prej vydrzej v klidu tak rok... mam devitky ,a teda ecko mi prasklo asi po mesici :D vzhledem k tomu, ze jednu strunu jsem nesehnal, jsem tam natah ecko od Adarria :) ale v jednom obchode, kde tomu podle me dooost hodne rozumej mi rekli, ze Elixiry jsou proste husty :) a myslim, ze jsou hybridni, ale nevim... ale nevyhoda c. 1: stojej 350 ;)

http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=5087
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

Koupil jsem si GHS a po týdnu jsou černý. Ikdyž jsem je poctivě čistil. Je tam prostě hodně oceli. Ty vydrží fakt jenom chvíli(D´Addario,GHS atd.) Mají zvonivější zvuk vhodný pro Fendery atd. Niklové struny nemají tak zvonivý zvuk, ale vydrží mi 3-4 měsíce v dobrym stavu,takže je to jasný
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

dal bych krk za to že sem do nějakýho takovýhoto tématu už psal.... Možná to bylo jiné... No já hraju na ocel. Ty niklový se mě míň rozlaďovali když sem hrál vibrapáku, ale zvuk ocely je mi příjemější.

Ja hraju za Ernie Ball... Hrám na ně dlouho a každej experiment jinam zkončil návratem do týmu Ernie Ball....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
kuba182
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuba182 »

niklový fendery mě fakt zklamali, jak zvukově, tak výdrží :(
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

tak oni struny fender nejsou taky nic moc, co si budem povidat...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“