Hrani podle not
Pravidla fóra
Hrani podle not
Zacinam se ucit hrat podle not,ale je to horor.Chci se zeptat jak byste hrali treba stupnici c1-treba c3..na klaviru je tohle jednoduchu proste si vyberu jak hluboko tu skladbu chci a hraju to treba od c nekde uprostred..je t jednoduchy protoze ty noty dou porad zasebou ale u kytary to tak ne..Chapete nekdo co sem chtel rict..a na co se ptam..?
rad bych poradil, v tomhle se myslim relativne vyznam, ale nechapu.
skus to priblizi, rad poradim
skus to priblizi, rad poradim
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
No to "normální" C najdeš na třetím pražci struny A. Pak už je to jednoduchý...Martin656 píše:Hla proste nevim kdyz mam neco zahrat tak kde zacit..mam treba vec co zacina od tonu C na pomocny lince..pak stoho vyjedu nahoru na c2 a tam chvily neco hraju a pak se ta skladba uchyluje pod tu pomocnou linku..ja proste nevim kde mam zacit hrat od jakyho prazce..prstoklad atd atd..
Btw. Začít můžeš od jakéhokoliv céčka chceš, když se ti to bude líbit víc
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
proste c1 (coz je c na pomocne lince) je na tretim prazci druhe struny, c2 je na patem prazci 4 struny....... a od těchhle tonu si to muzes odpocitat, jak nahoru tak dolu
Re: Hrani podle not
Martin656 píše:Zacinam se ucit hrat podle not,ale je to horor.Chci se zeptat jak byste hrali treba stupnici c1-treba c3..na klaviru je tohle jednoduchu proste si vyberu jak hluboko tu skladbu chci a hraju to treba od c nekde uprostred..je t jednoduchy protoze ty noty dou porad zasebou ale u kytary to tak ne..Chapete nekdo co sem chtel rict..a na co se ptam..?
Musíš vědět, kde na hmatníku leží který tón. Co se týká C3, přece jen kytara má omezenější rozsah než klavír, takže by se hrála blbě, ale dá se to. C1 je jak bylo řečeno na 3. pražci struny A. Protože chceme C3, musíme skočit o dvě oktávy nahoru.
(můj mentální postup, který používám při pohybu o oktávu nahoru je, že si představuju power akordy - protože se skládají ze tří tónů: prima, kvinta, oktáva.) První skok o oktávu na C2 je o dvě struny a dva pražce výš - takže 5. pražec struny G. Druhý skok o oktávu na C3 je zase dvě struny výš, ale pozor, o TŘI pražce výš - struna E (vysoké), 8 pražec.
Takhle bych našel C3. Pak bych si představil celou stupnici C-dur a dál se orientoval podle intervalů (protože už jsem na nejvyšší struně, všechno bych hrál na ní). Takže co tón, to dva pražce s vyjímkou E-F a B-C, mezi kterýma je jen půltón, čili jeden pražec.
Pokud bych začínal na nějaký nižší struně, tak bych buď použil nějaký z předem zapamatovaných univerzálních tvarů stupnic, nebo bych zase skákal po jednotlivých tónech podle intervalů mezi nimi.
Ano, je to mnohem složitější než klavír. Proto se obvykle hudební teorie učí na klavíru.
edit: http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.php
tady je skvělá pomůcka, která ti ukáže, kde co je...
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
pokud hraješ někde to C1 a pak někde hned potom C3 tak se na něj bud vykašli, a strunu vytahni o pulton/ton at je tam nějake zavlnění a není to tak strohe, nebo to c3 tapni, což je znacne neprakticke, a nebo sjed prostě o 2 prazcu nahoru........ a jen ten ton naznac...... ale myslim ze takove skoky nikde nejsou
- Nesst
- Kontaktovat uživatele:
Teorii ti nejlépe vysvětlí soukromej učitel (ať už placenej, nebo jenom zkušenější kamarád - ale bacha, musí o tom fakt něco vědět). Kurzy mají hroznou chybu v tom, že teorie se blbě vysvětluje více lidem zároveň, pač každej na tom nechápe něco jinýho, takže se to zamotává a tak. Nemluvě o tom, že je teorie a teorie. Pro každýho je důležitější něco jinýho...
Asi neřeknu žádnou novinu ale startovací nota je vždy podle klíče. U kytar se používá houslovej klíč někdy také g klíč. Takže jestliže máš notový linky s klíčem tak g je ta línka co má klíč "zavinutí" a to je třetí vysoká struna g. Jinak pak se používají právě ty pomocné linky a podle počtu oktáv musíš změnit pole hraní tj. přibližovat se k tělu kytary. Kytara má rozsah ca 3 oktávy. Takže jsou některé skladby kdy potom musíš použít kapodastr nebo přelazovat, podlazovat a co já vím ještě. No snad jsem trchu vnesl světlo.
Ke kytaře po dlouhé době
Zdravím.
Chtěla bych nějak detailněji poradit, momentálně jsem v USA, Angličtinu sice mám, ale ne nijak super, takže si nechci tady kupovat nějakou knížku jak hrát na kytaru, akordy apod se dá najít všude přes strýčka googla, ale! noty? dřív jsem jela podle not jak nic, ale teď když se na to podívám a držím kytaru, tak absolutně nevím co jak zahrát, kam dát prsty apod.
Takže mi jde prostě o to, dokáže mi to někdo vysvětlit? někdo nějaké stránky? kde je vysvětleno jak se orientovat v notách? Tabulátory nechci, chci se orientovat v notách.
Takže prosím o pomoc

Chtěla bych nějak detailněji poradit, momentálně jsem v USA, Angličtinu sice mám, ale ne nijak super, takže si nechci tady kupovat nějakou knížku jak hrát na kytaru, akordy apod se dá najít všude přes strýčka googla, ale! noty? dřív jsem jela podle not jak nic, ale teď když se na to podívám a držím kytaru, tak absolutně nevím co jak zahrát, kam dát prsty apod.
Takže mi jde prostě o to, dokáže mi to někdo vysvětlit? někdo nějaké stránky? kde je vysvětleno jak se orientovat v notách? Tabulátory nechci, chci se orientovat v notách.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 19.03.2015 7:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
Re: Hrani podle not
Nejjednodušší bude asi použít nějakou kytarovou školu v pdf - třeba Jirmal nebo Carcassi (https://archive.org/details/newimprovedmetho00carc).