Sóla

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
ipezlar

Sóla

Příspěvek od ipezlar »

potřebuju poradit,vím že se to tu řešilo,ale nemůžu to najít,dejme tomu že skladba začíná v Edur a pokračuje následně v Adur a pak ještě v Hdur atd.- prostě styl blues,chci si do tohohle zahrát sólo,takže jestli tomu rozumím dobře když je hrán akord Edur tak vyjíždím dejme tomu pentatoniku pro edur.a když skladba pokračuje do Adur tak se přesunu na tóny v pentatonice pro Adur???
Vím že to je hodně blbej dotaz,ale chci v tom mít opravdu jasno,mám k tomu svý důvody,díky moc :lol: :roll:
Naposledy upravil(a) ipezlar dne 28.03.2008 1:19, celkem upraveno 1 x.
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Já bych tam hrál podle sluchu, co by tam sedělo...
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Demilich

Re: Sóla - help(jsem úplně tupej)

Příspěvek od Demilich »

ipezlar píše:potřebuju poradit,vím že se to tu řešilo,ale nemůžu to najít,dejme tomu že skladba začíná v Edur a pokračuje následně v Adur a pak ještě v Hdur atd.- prostě styl blues,chci si do tohohle zahrát sólo,takže jestli tomu rozumím dobře když je hrán akord Edur tak vyjíždím dejme tomu pentatoniku pro edur.a když skladba pokračuje do Adur tak se přesunu na tóny v pentatonice pro Adur???
Vím že to je hodně blbej dotaz,ale chci v tom mít opravdu jasno,mám k tomu svý důvody,díky moc :lol: :roll:
To by mě taky zajímalo :-)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

wreptile píše:Já bych tam hrál podle sluchu, co by tam sedělo...
tak nejak, ja temhle vecem vubec nerozumim :D proste placnu tam co se mi zda za vhodne
Chip

Příspěvek od Chip »

ja jsem nepochopil dotaz :D
CORT MR 710 F
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

ipezlar píše:potřebuju poradit,vím že se to tu řešilo,ale nemůžu to najít,dejme tomu že skladba začíná v Edur a pokračuje následně v Adur a pak ještě v Hdur atd.- prostě styl blues,chci si do tohohle zahrát sólo,takže jestli tomu rozumím dobře když je hrán akord Edur tak vyjíždím dejme tomu pentatoniku pro edur.a když skladba pokračuje do Adur tak se přesunu na tóny v pentatonice pro Adur???
Edur není akord .. E dur je stupnice ... jestli je to v eduru , tak budes hrat tony co jsou v eduru do akordů které v něm jsou :D
Chip

Příspěvek od Chip »

Ja ti nevim az doted sem zil v predstave ze stupnice je takova snuska tonu ktere do ni patri a pokud ty tony patri do nektereho z akordu tak ten akord patri do stupnice napr.
stupnice C dur - vsechny cele tony tzn. patri tam akordy jako F dur, C dur, atd...
takze se klidne muze stat ze se akord i stupnice menuje stejne
CORT MR 710 F
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Můžeš tam zahrát jakýkoli tony-jenom na těch "blbejch" nesmíš moc dlouho zůstat :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

pavel68 píše:Můžeš tam zahrát jakýkoli tony-jenom na těch "blbejch" nesmíš moc dlouho zůstat :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Tak to je docela kotel..si me rozesmal
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

tak pisnicky jsou vetsinou jenom v jedne tonine, ne? to mozna sonaty jsou ve vice, ale sonatu jsem na rockovem albu jeste nenasel :D
Pavel: osobity vyklad, ale mozna ma jiste trhliny :D
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Asanoth píše:tak pisnicky jsou vetsinou jenom v jedne tonine, ne? to mozna sonaty jsou ve vice, ale sonatu jsem na rockovem albu jeste nenasel :D
Pavel: osobity vyklad, ale mozna ma jiste trhliny :D
za určitých podmínek můžeš z tóniny klidně vybočit, není to pravidlo, jen takova pomucka
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

ok..
ale v nonartificialni hudbe mi to pride divny... v jazzu, jeste mozna ;)
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Chip píše:Ja ti nevim az doted sem zil v predstave ze stupnice je takova snuska tonu ktere do ni patri a pokud ty tony patri do nektereho z akordu tak ten akord patri do stupnice napr.
stupnice C dur - vsechny cele tony tzn. patri tam akordy jako F dur, C dur, atd...
takze se klidne muze stat ze se akord i stupnice menuje stejne
jenom ke zmenšení chaosu - ta snůška tónů se jmenuje tónina :) , stupnice je řada tónů (třeba c d e f g a h c).

do tóniny C dur (a jakékoli) samozřejmě můžeš hrát akordy postavený na všech tónech, ale asi to nebude úplně znít ;) - znít tam budou akordy postavený na prvním (c), pátým (g) a čtvrtým (f) tónu stupnice, tj. akordy C dur, G dur a F dur, ... no a podle stejnýho klíče taky z tóniny a moll (protože obsahuje stejný tóny jako C dur): Ami, Emi a Dmi. (jasně že ještě i další, tohle je jen základ.) - jestli k tomu chceš vědět víc, vygoogluj si pojem "kadence". :)
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

*Twisted.Brother* píše:
Edur není akord .. E dur je stupnice ... jestli je to v eduru , tak budes hrat tony co jsou v eduru do akordů které v něm jsou :D
:lol: E dur není akord?a odkdy? :lol: jinak písnička bývá v jedné tónině a střídají se v ní různý akordy (ale tónina se většinou nemění!!) tónina se může změnit pouze takzvanou modulací, což je třeba u konce písničky, že se ta tónina zvedna třeba o půltón :wink:
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

hergot asi se ty akordy fakt budu muset naucit
jak todle ctu tak nerozumim ani h**no
Chip

Příspěvek od Chip »

myslim ze genialne je tohle vysvetleno na strnakach hudebni teorie podle Yuhůa. Aspon ja kery sem nevedel o hudebni teorii nic sem z tama dost veci pobral...
CORT MR 710 F
Stalinova.Babicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stalinova.Babicka »

No souhlasím s názorem, že by jsi tam měl plácnout to co ti tam podle suchu pasuje a jak to cítíš, protože hudba je hlavně o subjektivní tvorbě, pocitu a plno dalších věcí, které se podle pravidel zas až tak razantně neřídí.
EPIPHONE SG G400***Kombo Solton Chorus 55***krabka MARSHALL JH-1 JACKHAMMER***
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

k te subjektivni tvorbe: jak ktera hudba ;)
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Veškerá :roll:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

pavel68 píše:Veškerá :roll:
naprostý souhlas

jaks to sakra, Asanothe, myslel?
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"