Transformátor - pomoc jak proměřit

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Transformátor - pomoc jak proměřit

Příspěvek od Phoenixcqcq »

Posílám dva obrázky transformátoru v mém kombu, poraďte mi prosím jak zjistím, zda funguje... Mám tu voltmetr, ale nevím co mám kde měřit... (Myslím na výstupu sou 2 oranžové, dva modré a jeden černý... Z popisku na transformátoru nevím jak to proměřit...)
Obrázek
Obrázek
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

zkoušej
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

A co na tom potřebuješ přeměřovat ? Jestli chceš vědět kolik z toho leze a jestli je to spávně tak změř napětí na výstupu a srovnej s popisem na štítku. Mělo by tam být něco okolo 10V. Na prázdno asi víc.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Jednoduše se to změří takto: Mezi oranžovýma by mělo byt napětí 10V, mezi obouma modrýma 52,5V a mezi kterýmkoliv modrým a černým polovička tohoto napětí, teda asi 26V
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Jestli chceš vědět, jestli je to prošlahlý, tak do primáru (220) do serie zapoj žárovku, pokud se rozsvítí, je to zkratlý, pokud ne, tohle je slabý trafo, asi to nebude ani žhnout, naměříš co je tam napsaný, no spíš o něco víc naprázdno. S těch oranžovejch to bude ta desítka a s toho symetrickýho bude mezi modrou a černou okolo 26V stejně tak u tý druhý modrý, dohromady je to na těch dvou modrejch 52V, černá se považuje za střed mezi těma modrejma. Pokud je problém v tom trafu, tak to poznáš na tý žárovce. Pokud ti trafo jde, ale nejde zařízení za ním, tak jdi po pojistce, nebo usměrňovacím můstku/diodách, prvních elitech, asi tam budou i stabilizátory napětí atd..
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

ohryzek36: Díky, to sem potřeboval vědět:-) Bohužel to neukazuje nic... Na vstupu je 230, ale na výstupu nikde nic, ani mezi odranžovýma ani mezi modrýma a černým:-( Takže je trafo v řiti? :-(

DwPetr: Jak jsi to přesně myslel s tou žárovkou? Kam ji mám zapojit? Na vstupu sou 3 kablíky červený modrý a černý... Bohužel fakt netuším který je k čemu:-( Kam teda mám zkusit prdnout žárovku?
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Tak jo, máš mý sympatie, Asi máš zaharniční kombo, ten primár je rozdělenej na NULU, to je ten černej, ten připojíš na jedni stranu vidlice, ten modrej je 110V je to US napětí, a taky je to polovina celkovýho poču závitů, a ten nech napokoji, Ten červenej je 220V, je to opačnej konec od toho černýho a připojíš jej na druhou vidlici. Těma vidlicema myslím normální plochá vidle na káblu třeba od fénu.

A teď ta žárovka- ta se zapojí mezi třeba ten červenej a tu vidlici, prostě do série. Proud kterej prohází do trafa, a tohle by nemuselo bejt silný, prochá tou žárovkou, Trafo, pokud je v primární části dobrý se chová jako spotřebič, takže žárovka nesvítí, nebo jen slabě žhne, protože to trafo to prostě sežere. Pokud je rozpojenej obvod primáru, čili té naší 220ky, tak nebude svítit nic a ani nenaměříš řádné napětí. Zjistit se to dá jednoduše, prozvoníš to měřákem, pokud nevíš jak, tak prostě nastav něco na měřáku, aby si poznal rozdíl když ty svorky (měřáku) spojíš a dáš od sebe. A to udělej na tom trafu ( jo a vyndej to ze zásuvky) pokud ten měřák po spojení černýho s červeným něco udělá, tak přerušený není, pokud se nestane nic a mělo by, tak je tam někde rozpojenej obvod, tak to zkus proměřit mezi černym a modrým, jestli je situace stejná. Kdyby totiž tam byl po připojení 220V zkrat, tak by se obvod uzavřel a vyhodilo by to jističe, takto se proud spotřebuje v žárovce která se jasně rozsvítí. Takže máš 3 možnosti: 1) obvod je přerušen, 2) je tam zkrat, 3) je to v pořádku. Tím vyloučíš chybu na primární sraně.

Když ti funguje primár, tak se musí napětí indukovat do sekundáru, čili musíš naměřit napětí. POZOR, JE TO POD PROUDEM.
Když se ti nic neobjeví, jak říkáš, nastává stejná situace u jako u primáru, akorát tam už žárovku nedáváš, buď je přerušenej obvod, to zjistíš tím měřákemže to prozvoníš nebo uvidíš, že se ani nehne, nebo je zkratovanej, spálenej, a to jde taky zjistit, měří se odpor vinutí, a zas to poznáš tak, že nastavíš na měřáku Měření odporu, dáš svorky k sobě, bude tam 0,x a pak zkusíš to trafo, tam by mělo bej např. 50.0 ohm. Pokud je tam nula, tak je buď trhlý, nebo spálený.

Ono se mi to blbě vysvětluje, tak aby to pro tebe bylo srozumitelný, prakticky tomu změřím odpor a indukci, prozvoním to a mám jasno.

Taky je možnost, že ti to neměří měřák /špatnej/, měl si popsat celej problém, jako že kombo nejede, přestalo jít, byla bouřka atd.
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Muhaha:-D To mě baví:-D

DwPetr: Seš dobrej;-) Chvíli mi trvalo nez sem ohopil cos myslel třeba těma vidlema, ale nakonec jsem to pochopil jak jsi to myslel... Dík moc za info o těch kabelech, to se hodí:-) Nakonec jsem doma našel starou obímku a kus kabelu tak sem to na to nasadil a do série jsem to dal zezadu komba (byla tam taková propojka pro změnu z těch našich 220 na 110 V) Tak jsem tu žárovku na kablíku prdnul místo té propojky... Tak žárovka svítlila jen slabounce, takže primární vinutí je teda OK:-) Přikládám obrázek:-)
Obrázek

Jinak se mi s tím kombem stalo to, že když jsem hrával, tak to při vyšší hlasitosti přestalo na vteřinku hrát... Vzal jsem to domů, rozdělal a při hraní jsem hýbal s vnitřnostma až sem našel jednu uvolněnou součástku viz http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=6796
Tu jsem tam dal nějak připájel zpět a poté když jsem kombo zapnul, tak se ani nerozsvítilo a nic... Zkoušel jsem proměřit to trafo, ale bohužel jsem na výstupu trafa nic nenaměřil... Tak to jdu ještě zkusit nějak tím pípátkem na tom voltmetru... Pak uvidím co dál... Tak zatím moc dík za supr návod s tou žárovkou DwPetr:-)
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Ty seš dráteník :lol: :lol: , možná by to mělo bejt slabší, mrknu na tu součástku. Ještě mě napadá, máš to trafo odpojený od zbytku toho komba?? To bys měl :wink:

Takže ta součástka je výkonovej odpor, kdyžtak vyfoť střeva toho komba, pokud možno v tý krabici, aby bylo vidět jak to tam je. Jinak ten odpor by měl bejt někde u výkonovejch tranzistorů, ne ve zdroji. Odpoj trafo od zdroje aby bylo pod napětím samotný. Když se tak dívám na tu žárovku asi je to víc než by mělo, vlákno má jen žhnout. vyfoť ty střeva, hlavně zdrojovou část s pohledu součástek a budem pokračovat.
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

HA:-) Chyba odhalena:-) Jupíííí:-) Zkoušel sem to všecko prozvoňovat, všecko co podle mě mělo být propojeno a došel sem na to, že byla zrada v té propojce (ta co se otáčí a připojí buď červený (230) nebo modrý (110) kabel) Tak sem ji prozvonil a ejhle:-) Pojista v řiti:-D Tak to su fakt happy:-) Zítra zajdu koupit novou:-) Jinak rada: NIKDY si nekupujte kombo Behringer Blue Devil 112 GX http://www.musiccenter.cz/Behringer-GX- ... tary:14577
Cela vypadá sice lákavě, mě taky nalákala... Ale kazí se to opravdu fest... Po zvukové stránce čistý je good, zkreslení jedině pomocí krabiček... Má to sice spoustu digitálních efektů, delay je opravdu skvělý... Ale ta kazovost je fakt brutální...
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

No chtěl jsem tě pochválit, ale za tu poslední větu bych ti pleskl. Honem ju vymaž. Copak přepálená pojistka něco vypovídá o kazovosti produktu? Ta se smůže spálit i na Marshallu za 40 litrů :evil: Ale ještě se neraduj, mohla se přepálit stářím, to je normální, ale taky k tomu mohla mít důvod, a to je větší odběr proudu a ten nastavá, když je to dlouho vytavený, nebo když někde dojde ke skratu, někde ti haploval výkonovej odpor, čili nemusel plně fungovat jak měl, zes se mohl třeba rozkmitat a mohl nastat problém. Ale protože jsem to neviděl a schéma hledat nebudu tak plácám do tmy. To ale nevadí, ta žárovka, ač by podle mě měla svítit míň, ti obvod spojuje, takže je to taková pojistka taky /žárovka je dokonce lepší, svitem indikuje závadu a nespálí se, protože je stavěná na 100% napětí :wink: / ale je nepraktická. I tak by ti teď to kombo mělo fungovat. Tak to prubni, jestli to šlape. taky tam může bejt zrada, kerá nemusí bejt hned vidět. Je to malý kombo, a vibrace můžou způsobit uvolnění součástek, proto bych si levnější věci radši sem tam zkontroloval. Osobně se třeba mrknu i do marshalla, ale pokaždý to bylo jen podívání. :)

A zase se budu opakovat, není špatných věcí, je to o technice a technika se musí udržovat.
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Tady posílám teda ještě ty střeva(červeně je označená ta součástka, co byla urvaná, a to co sem označil modře, to jsem měl odpojené s tou žárovkou... Ta žárovka je 100W, tak proto asi žnula tolik... Samotná svítí ažaž...) Obrázek

A tady je ta blbá pojistka:-D
Obrázek
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Tak tím vnitřkem si u mě natolik vzbudil zvědavost, že si jdu najít schéma :lol: :lol:
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Ne... tu kazovost jsem nemyslel pojistku... Tu jsem asi odvařil já (asi i vím kdy a proč, ale tím se chlubit nebudu:-D) Kazovost jsem myslel, že ten "výkonový odpor" čico to je, prostě těma vibracema nevydržel... (A nejen on). Kamarád má stejné kombo a asi rok přede mnou mu taky přestalo hrát... Taky tam měl nějakou součástku praskou... Navíc na tom mém jsem už musel měnit samici jacka do kterého strkám kabel od kytary. A to není všechno... Když jsem tam letoval zpět ten výkonnový odpor, přepájel jsem i jeden z těch modrých válečků (tipuju kondenzátor). Taky to vypadalo, že to dlouho nevydrží... Prostě opravdu BRUTÁLNĚ kazové.... (
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Až ho najdeš hoď ho sem:-D Ne že bych se v tom vyznal, ale člověk nikdy neví:-) Myslím, že tohle nebyl zdaleka poslední zásah to toho komba:-) Ale tak už šetřím na hlavu a bednu a tohle bude už jen doma na trénování:-) No ale tak s mýma financema to bude nejdříve tak za 2 roky...
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

No jo, ale to je max. nekvalitní cín, ale protože to kotlíš, tak se to třese jak ratlík, to víš, 40ti kilový kombo se ani nehne 8) Já to chtěl vyfotit komplet celý. A původně jsem se přeřekl s těma koncovejma tranzistorama, tady to bude všechno řešený koncovejma IO :)

K tomu žádný schéma ani není, nebo já je nenašel. Hraje ti to?

A k tomu aparatu, nic si z toho nedělej, všechno nemůže bejt hned. Však jednou ho mít budeš, on ti nikam neuteče. Zatím se raduj z toho co máš. Někteří nemaj ani to, třeba děti v africe :wink:
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Tak tady máš kdybys chtěl pár fotek... http://phoenixcqcq.ic.cz/B.zip
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

No paráda, chtěl jsem se mrknout, jak to vypadá ve vnitř. Když přečteš typ na tom koncovým IO, ten černej šváb, kerej je za těma modrejma kondenzátorama, tak se dá sehnat schéma jeho zapojení. Podle mě je to xxxxxxx proto ty dva kondenzátory, každej v jedný větvi, hned před něma jsou diody na usměrnění, akorát se divim že k tomu předzesilovači půjde těch asi těch 10V, většina IO má symetrický napájení :?

Oprava 1x 60W, napájenej symetricky :wink:
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 14.03.2008 0:59, celkem upraveno 1 x.
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

No esi myslíš takové to malé černé co je přilepené na tom chladiči a napatlané bílou pastou, tak tam je napsáno tohle: PM04AV a na druhém řádku LM3886T...

PS: Co je IO?
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

IO je integrovaný obvod, tady ho máš, jeho hodnoty, zapojení http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 3886T.html
Ten malej šváb ti to všechno zesiluje
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“