Lakování těla
Lakování těla
Chtěl bych si přelakovat tělo a četl jsem že se škrábance vyplňují tmelem tak jsem si koupil tmel ve spreji anějak nevím jak to mám udělat.... mám prvně vybrousit tělo jemným smirkem pak nastříkat několik vrstem tmelu ,pak zase přebrousit a pak hodit barvu a lak??? díky
už se to tu řešilo, přečti si tyhle příspěvky:
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=5612
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=2104
Re: Lakování těla
tzv. "plnič poru" je lepsi nez strikany tmel...zakkwylde píše:Chtěl bych si přelakovat tělo a četl jsem že se škrábance vyplňují tmelem tak jsem si koupil tmel ve spreji anějak nevím jak to mám udělat.... mám prvně vybrousit tělo jemným smirkem pak nastříkat několik vrstem tmelu ,pak zase přebrousit a pak hodit barvu a lak??? díky
predpokladam amatersky postup doma s bezne dostupnymi laky, spreji...
telo postupne vybrus az do zrnitosti smirglu #600 - mezitim drevo lehce potirej vlhkou houbou (voda nebo líh) a nech zaschnout aby ti vylezli vlakna dreva a ty znovu prebrousis, az na #600 dostanes nadherny sametove hebky povrch dreva... Na ten strikni plnic (je to vlastne taky plnici tmel, ale jemnejsi a ridsi), a prebrusuj az na drevo, kdyztak zase strikni, prebrus az dostnes povrch na kterem pri pohledu proti svetlu neuvidis pory dreva, ale bude to rovna hladka plocha - na tu uz muzes pouzi samotny lak, nekolikrat strikat, vzdy tak 2-3 tenke vrstvy, nechat zaschnout, prebrousit pod vodou jemnym smirglem od #600 nahoru, zase 2-3 tenke vrstvy, prebrousit jemnejsim, a takhle az na smirgl cca #2000 - #2500.
A na to pak muzes dat konecny ochranny bezbarvy leskly lak, ktery pak vylestis... (idealni je odnest to do lakovny a nechat dat vrstvu polyuretan, polyester laku a vylestit na profi lestisce, pak to mas jak z fabriky)
Urcite NE telo nastrikat 3mm vrstvou tmelu a trochu prebrousit a nechat tam to pulkilo tmelu a pak lakovat.... potrebujes jen zaplnit pory ve dreve, ne tmelit kytaru jak auto...
Pri lakovani napr. nitrolakem, ktery obsahuje malo pevnych castic, se dava cca az 40-50 vrstev dokud se nezaplni pory dreva samotnym lakem, a dokud si lak "nesedne", je to na dlouho a az tak po dvou mesicich lakovani uvidis jestli si to dobre nalakoval nebo jestli budes jeste davat dalsi vrstvy a lestit az pak... (ale je pro zachovani zvuku dreva nejlepsi - kazdy lak ma totiz sve urcite vlastnosti, obsah tuhych castic, mechanickou odolnost, pruznost, atd., nektere dokonce zvuk pohlcuji a izoluji - treba na dutiny karoserie aut...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi...