automatic remasterer a byla to jenom zkušební verze
Mastering
Pravidla fóra
Mastering
Máte někdo zkušenosti s nějakým programem na mástrování?Stáhnul jsem si
Kytara Jackson DXMG,Cort,Hlava Engl - Powerball 100 W, Reprobox Engl standard 4+12 celestion vintage 60,Efekt Boss super chorus CH1,Boss delay D6,mikrofón SHURE SM57
Celkem klasika je Wavelab, ale na masterovani musis mit predevsim kvalitni studiovy monitory... A kdyz rikam kvalitni, tak tim myslim cenovou relaci minimalne 10K+... Za jeden kus 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Dost nechápu,proč je na zvuk důležitej monitor?
Wohma píše:Celkem klasika je Wavelab, ale na masterovani musis mit predevsim kvalitni studiovy monitory... A kdyz rikam kvalitni, tak tim myslim cenovou relaci minimalne 10K+... Za jeden kus
Kytara Jackson DXMG,Cort,Hlava Engl - Powerball 100 W, Reprobox Engl standard 4+12 celestion vintage 60,Efekt Boss super chorus CH1,Boss delay D6,mikrofón SHURE SM57
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
http://kytary.cz/zvukova-technika/studi ... 95:0:0:0:0
Dulezity je proto, ze tohle jsou repraky, ktere nelzou tolik, jako bezne poslechove repro, jinymi slovy podavaji vsechny frekvence stejne (s urcitou toleranci samozrejme). Pokud budes mixovat a masterovat na svych beznych bednach, tak se ti pak muze stat (a s nejvetsi pravdepodobnosti stane), ze si to pustis u kamarada na jinych bednach, v aute nebo v mp3 prehravaci a bude to znit uplne jinak (cti hur
). Nahravani bicich a mastering jsou dve veci, ktery se opravdu v drtive vetsine pripadu vyplati delat u profiku.
Dulezity je proto, ze tohle jsou repraky, ktere nelzou tolik, jako bezne poslechove repro, jinymi slovy podavaji vsechny frekvence stejne (s urcitou toleranci samozrejme). Pokud budes mixovat a masterovat na svych beznych bednach, tak se ti pak muze stat (a s nejvetsi pravdepodobnosti stane), ze si to pustis u kamarada na jinych bednach, v aute nebo v mp3 prehravaci a bude to znit uplne jinak (cti hur
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Re: Mastering
Používám pouze WaveLab 6 od Steinberga, je dost dobrý. Jinak je verze WaveLab 5.01B portable .No a je taky k sehnánístita píše:Máte někdo zkušenosti s nějakým programem na mástrování?Stáhnul jsem si
- Jens Ludwig
- Odborník
Sound Forge určitě ne. Ten je na úpravu jedné stopy (ale je supr). To by jsi si se umástroval. Wavelab neznám,ostaní jo. Ale jak píše Wohma,není to p***l. Leda tak svoje demo-nahrávky.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
- Jens Ludwig
- Odborník
a co si myslíš, že je mastering???Lachim píše:Sound Forge určitě ne. Ten je na úpravu jedné stopy (ale je supr). To by jsi si se umástroval. Wavelab neznám,ostaní jo. Ale jak píše Wohma,není to p***l. Leda tak svoje demo-nahrávky.
mastering a míchání sou uplně jiný záležitostí....
když mícháš, tak pracuješ se stopama a snažíš se vymyslet písničku
když masteruješ, tak pracuješ s písničkama a snažíš se vymyslet CDčko (nebo jinej nosič)
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Tak jako final úpravu hotovek jo. To jsem to asi špatně pochopil. Na to je dle mě nejlepší ta zvuková kovárna.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
Mastering
Co se týče masteringu používám T-Rack. Je to parádní věcička. Spousta lidí má problém, že si plete mix s masterem. Nejdříve je třeba udělat kvalitní mixáž, když to dobře hraje, pak je teprve čas na finalizaci (master). Když je špatnej mix, masterem nic nedořešíš.
Master
Co se týče monitorů pro master. Nejdůležitější je aby nelhaly. Aby to nedopadlo tak, že to bude dobře hrát jen tobě doma na tvých monitorech. Já dělám na kompu a používám starou analogovou věž Technics, když to hraje na ní, tak to hraje všude. Další důležitou věcí je, abys měl ty monitory naposlouchaný a byl na ně zvyklý. Může se ti stát, že koupíš monitory za majlant a bude ti to k h...u.
P.S.: Ted nekdo prodava na MIDI.cz KRK RP5... Bohuzel uz je mam objednany a nechce se mi to rusit, nicmene podle me by to slo ukecat na takovych 6 tacu... A to je za monitory vyborna cena. KRK RP5 by mely byt v entry level kategorii (rekneme do 10K) jedny z tech lepsich.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
oprava - na mastering tak 50k za kus a mnohem více spíše....Wohma píše:Celkem klasika je Wavelab, ale na masterovani musis mit predevsim kvalitni studiovy monitory... A kdyz rikam kvalitni, tak tim myslim cenovou relaci minimalne 10K+... Za jeden kus
Hele ted jak to tu čtu tak jsem z toho nějakej zmatenej. Co je teda přesně ten mix a mastering.
Mixuju když jednotlivý stopy co jsem si nahrál srovnávám do použitelný podoby. Tzn. upravuju jejich hlasitot, pan, atd. Tak aby vznikal vyrovnaná nahrávka kapely.
A mastering je teda co?
Mixuju když jednotlivý stopy co jsem si nahrál srovnávám do použitelný podoby. Tzn. upravuju jejich hlasitot, pan, atd. Tak aby vznikal vyrovnaná nahrávka kapely.
A mastering je teda co?
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
I ty jeden elitariJens Ludwig píše:oprava - na mastering tak 50k za kus a mnohem více spíše....Wohma píše:Celkem klasika je Wavelab, ale na masterovani musis mit predevsim kvalitni studiovy monitory... A kdyz rikam kvalitni, tak tim myslim cenovou relaci minimalne 10K+... Za jeden kus
aivn86: Mastering jsou finalni upravy uz jen stereo stopy, pridava se drive, lehce se ekvalizuje a komprimuje, upravuje hlasitost... Zkratka co je treba
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Wohma: S tímto tématem mám docela problém - taky nevim co přesně je mastering. Mohl bys přesně uvést postup takovýho běžnýho masteringu? Podle mě je nahrávka hotová, když je na master výstupu hozenej limiter (resp. maximizer), nějakej slabej EQ a lehounkej reverb. Víc se tim nezabývám....
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
- Jens Ludwig
- Odborník
no, ono záleží na metodách práce - někomu vyhovuje míchat do komprasoru a limiteru na master busu, někomu ne...
obecně to neni jenom o hlasitosti, je to o srovnání dynamiky, šířky stereoobrazu a spoustě dalších věcí...
další, co při masteringu děláš, je, že rovnáš jednotlivý tracky k sobě... (pořadí, nálady....) no a než vyrobíš materCD tak ještě zadáváš CDText a ISRC kód atd...
obecně to neni jenom o hlasitosti, je to o srovnání dynamiky, šířky stereoobrazu a spoustě dalších věcí...
další, co při masteringu děláš, je, že rovnáš jednotlivý tracky k sobě... (pořadí, nálady....) no a než vyrobíš materCD tak ještě zadáváš CDText a ISRC kód atd...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2Jens: e-e.....spíš bych použil formulaci "obecně to je o srovnání hlasitosti ve smyslu RMS a případně o dalších věcech: ...." a místo těch teček to, co jsi napsal ty.
Byť RMS souvisí vlastně s dynamikou, ale když se to vezme kolem a kolem, tak v případě hodně dobrých mixů je masterovací proces v zásadě jen toto "dorovnání" RMS jednotlivých skladeb, vytvoření stopáže (Indexy) a jak jsi zmínil, doplnění dalších údajů - ať už nezbytných (ISRC) nebo volitelných (CD-Text). Plus ve výsledku vypálení Master Audio a eventuelně image (ať už ve formě WAV + CUE Sheet nebo DDP Tape, případně i jiné), což jsou už podklady pro lisovnu.
Osobně bych na šířku stereoobrazu nesahal v této fázi vůbec, Wohma tu už zmínil, že obřas se i použije EQ - rozhodně souhlas s tím, že záleží na metodě práce a na vstupním materiálu.
Takže to jen na doplnění
P.
Byť RMS souvisí vlastně s dynamikou, ale když se to vezme kolem a kolem, tak v případě hodně dobrých mixů je masterovací proces v zásadě jen toto "dorovnání" RMS jednotlivých skladeb, vytvoření stopáže (Indexy) a jak jsi zmínil, doplnění dalších údajů - ať už nezbytných (ISRC) nebo volitelných (CD-Text). Plus ve výsledku vypálení Master Audio a eventuelně image (ať už ve formě WAV + CUE Sheet nebo DDP Tape, případně i jiné), což jsou už podklady pro lisovnu.
Osobně bych na šířku stereoobrazu nesahal v této fázi vůbec, Wohma tu už zmínil, že obřas se i použije EQ - rozhodně souhlas s tím, že záleží na metodě práce a na vstupním materiálu.
Takže to jen na doplnění
P.
T-Racks