akordy s barré

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
REX
Kontaktovat uživatele:

akordy s barré

Příspěvek od REX »

Prosím není nějaký trik jak se neučit akordy s barré? Děkuji ze pomoc.
pehve

Příspěvek od pehve »

nej trik je naučit se je 8)
REX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od REX »

to je fakt, ale je rozdíl se je naučit na klasickým hmatníku nebo na hmatníku u jumba?
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

nauč se je. :)

občas se to dá obejít - potřebuješ držet jenom ty struny, který mají znít, takže barréčko nemusíš držet celý - někdy stačí jen jedna struna.

ALE - to není univerzální recept, jde to jen někdy a stejně se barréčkům nevyhneš.

takže:
- nech si seřídit kytaru, abys měl dohmat co nejnižší (aby to ještě nedrnčelo, ale aby to šlo umáčknout), a klidně zkus na čas nějaký měkčí struny
- domačkávej struny kousíček před pražcem, na kterým mají znít - tam je potřebná síla, kterou musíš vyvinout, nejmenší
- domačkávej naplno jenom ty struny, který mají znít (tj. chce to u hraní přemýšlet, ale zas je to menší námaha)
- začni s něčím lehkým a jdi na to postupně - je to na dlouho 8)
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

A důležitý je postavení palce oproti ukazováku. Zkus s tím experimentovat dost to ulehčí ruce když najdeš to správný místo.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
REX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od REX »

a když je beréčko třeba na dvě struny je možné je zmáčknout dvěma prsty, místo jednoho?
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Smrťokvítek píše:A důležitý je postavení palce oproti ukazováku. Zkus s tím experimentovat dost to ulehčí ruce když najdeš to správný místo.
...jo, pravda pravdoucí.

a ještě: zkus si vypomáhat tahem celé paže, pokud bys spolíhal jen na stisk palce a ukazováku, půjde to blbě a bude to bolet.
REX píše:a když je beréčko třeba na dvě struny je možné je zmáčknout dvěma prsty, místo jednoho?
záleží na tom, jak máš držet ostatní struny... jestli to vůbec jde, máš jen čtyři prsty. ;) taky na tom, jakej hmat máš před a po - jak je rychlejší přehmátnout.

ale barréčko na dvě struny se drží snadno, to bych spíš byla pro nešidit - ten ušetřenej prst navíc se ti může hodit!
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

barre se nauc na co nejtezsich strunach a pak ho zahrajes kdekoliv... a nauc :) je to jedna ze zakladnich veci :) je to jako ptat se "musim se naucit brnkat vice prstem nez jednim?" :)

jak to, jano, myslis s tim tahem cely ruky?
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Asanoth píše:jak to, jano, myslis s tim tahem cely ruky?
no... jde o to, že když se to snažíš umáčknout JEN silou stisku palce a ukazováku, musíš vyvinout sílu zbytečně velkou (a pak aby sis dal pár týdnů pauzu, protože nějaká šlacha bolí podezřele moc a tak... no nebudu to rozvádět 8) ). vždycky je dobré tu námahu minimalizovat. takže pokud dobře využiješ tah celé ruky, palcem pak můžeš ten krk jen tak jemně podpírat jen s vyvinutím minimální síly (jako opak k tomu "svěráku", kdy to musí odedřít ty dva prsty) a zní to.
Kacis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kacis »

no ja jsem s tim mel problem ale pote jsem objevil ze bare chytnu jen kdyz mam palec dost dole...
impact

Re: akordy s barré

Příspěvek od impact »

REX píše:Prosím není nějaký trik jak se neučit akordy s barré? Děkuji ze pomoc.
Určitě si nech seřídit kytaru, hlavně výšku strun.

Kapodastr dej na pátej pražec a začít trénovat tam. Až ti to půjde, tak ho posouvej níž a níž a nakonec hraj bez něj.

K samotnému držení akordu. Nejprve polož prsty jen lehce, barré prst až nakonec. Pak pozvolna zvyšovat tlak, ale ne, že budeš mačkat krk jenom prstama, spíš povol svaly v ruce, aby klesla dolů a využij vlastní váhu ruky k přitlačení prstů na krk kytary.

A můj osobní poznatek je, že na elektrice s tenkýma strunama to jde úplně nejlíp. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
M.K.

Příspěvek od M.K. »

impact píše:
Určitě si nech seřídit kytaru, hlavně výšku strun.

Kapodastr dej na pátej pražec a začít trénovat tam. Až ti to půjde, tak ho posouvej níž a níž a nakonec hraj bez něj.

K samotnému držení akordu. Nejprve polož prsty jen lehce, barré prst až nakonec. Pak pozvolna zvyšovat tlak, ale ne, že budeš mačkat krk jenom prstama, spíš povol svaly v ruce, aby klesla dolů a využij vlastní váhu ruky k přitlačení prstů na krk kytary.

A můj osobní poznatek je, že na elektrice s tenkýma strunama to jde úplně nejlíp. :)

:D no ja postupoval presne opacne :oops: Zacal sem na segry...tezko rict co to bylo jako detska spanela s ussim krkem struny nad 12prazcem cca 3cm 12 struny stara kytara z preklisky...... na tom sem se naucil mackat barre.... pak sem si koupil spanelu dal na ni kovove struny a hralo se na to naprosto uzasne ten siroky krk mi sedel za 2 roky sem si koupil westernovku s vyrezem a zjistil ze tenky krk mi sedi lepe kdyz uz neco umim :roll: a ze to ma struny max 2mm a ze je jednodussi hrat spis barre a jen posouvat ruku :lol: no proste kazdy si najde postup bud od snassi cesty ci ot tesi ale po case zjistis ze hrat barre je vazne primitivni zalezitost a ze bez toho to nejde :wink: .....a hlavne ze sou horsi veci ale myslim ze prave to me bavi ze musis neustale neco prekonavat ucit se nove.... takze hodne stesti a nepovolit :wink:
Milda

Příspěvek od Milda »

REX píše:a když je beréčko třeba na dvě struny je možné je zmáčknout dvěma prsty, místo jednoho?
Sice mi tuhle otázku moje hlava nějak nepobrala, ale doporučuji ti se učit všechno hned pořádně, protože zbavit se zlozvyků bývá mnohdy potom obtížnější. To bys nevěřil kolik lidí válí slušně na kytaru a přitom stále mačkají cikánský géčko. :lol:
Jinak já jsem to udělal přesně naopak, protože se právě géčko v písničkách hodně vyskytuje začal jsem ho hrát v rámci tréninku zásadně jen v baré a nějak mi to zůstalo, takže pokud ho chci zmáčknout normálně musím se na to soustředit. :?
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

porad to trenuj. nejpozdej do mesice to zvladnes
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Milda píše:To bys nevěřil kolik lidí válí slušně na kytaru a přitom stále mačkají cikánský géčko. :lol:
A co máš proti cikánskýmu géčku? Když to někomu vyhovuje a nijak ho to neomezuje, ať si hraje jak chce.
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

barréčka sem se učil ještě když jsem hrál na akustiku :) ....mno zezačátku to fakt nejde, ale časem to vymakáš a nebudeš mít žádnej problém. Trénuj a půjde to!!
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Kamahl píše:
Milda píše:To bys nevěřil kolik lidí válí slušně na kytaru a přitom stále mačkají cikánský géčko. :lol:
A co máš proti cikánskýmu géčku? Když to někomu vyhovuje a nijak ho to neomezuje, ať si hraje jak chce.
omezuje, když to chytáš palcem, zpomaluješ si pak přechytnutí na jakejkoli jinej hmat - a pokud necháváš obecně palec trčet přes a držíš krk v dlani, zpomaluje se celkově pohyb po hmatníku a prsty hůř dosáhnou, krom toho struny nemůžeš domačkávat kolmo (jako bys mohl s palcem zespoda krku). shrnuto - omezuje to jak na rychlosti, tak na přesnosti hraní.
Kacis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kacis »

cerfotoc píše:barréčka sem se učil ještě když jsem hrál na akustiku :) ....mno zezačátku to fakt nejde, ale časem to vymakáš a nebudeš mít žádnej problém. Trénuj a půjde to!!
jj ja jsem taky nejdrive tezce nahmatavel Fko asi po trech tejdnech ho chytam s plynulosti a presnosti :-)
Milda

Příspěvek od Milda »

jana píše:
Kamahl píše:
omezuje, když to chytáš palcem, zpomaluješ si pak přechytnutí na jakejkoli jinej hmat - a pokud necháváš obecně palec trčet přes a držíš krk v dlani, zpomaluje se celkově pohyb po hmatníku a prsty hůř dosáhnou, krom toho struny nemůžeš domačkávat kolmo (jako bys mohl s palcem zespoda krku). shrnuto - omezuje to jak na rychlosti, tak na přesnosti hraní.
A ještě bych dodal, že pokud by jsi chtěl zahrát písničku která se vybrnkává tak budeš hrát na A struně falešně.
Naposledy upravil(a) Milda dne 22.05.2008 11:12, celkem upraveno 1 x.
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Milda píše:
jana píše:
Kamahl píše: A co máš proti cikánskýmu géčku? Když to někomu vyhovuje a nijak ho to neomezuje, ať si hraje jak chce.
A ještě bych dodal, že pokud by jsi chtěl zahrát písničku která se vybrnkává tak budeš hrát na D struně falešně.
Nic proti ale na D strune? Myslim ze je to A struna :wink:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“