Koncový zesilovač
Pravidla fóra
Koncový zesilovač
Zdravim, přemýšlím o pořízení rackové sestavy. Jelikož hraju dost různorodou hudbu (v podstatě od country přes pop, rock až po metal), potřebuju celkem širokou škálu zvuků a proto zvukotvornou část mého racku by měl tvořit nějaký multiefekt, uvažoval jsem o Digitech GSP 1101 a Boss GT-PRO (který zatím vypadá asi nadějněji) fungující současně jakožto preamp. Otázka je co se zvukem dál - mám několik možností:
1) zvuk z mulťáku pošlu do power ampu, do repra a sejmu mikrofonem.
tady vyvstává otázka: Jaký zvolit power amp?
Lampový x tranzistorový?
Co jsem viděl, tak se v podstatě dělají všehovšudy 3 lampové zesíky od Marshalla a to je tak všechno. Jenže já mám zkušenost s lampovými komby/hlavami, že čistý kanál při gainu od 3/10 výš zkreslují, což někomu přijde žádoucí, mě to zkrátka nevyhovuje.. akorát nevim, jestli se to děje v preampu nebo až v koncáku. Jinými slovy: když za mulťák bodnu Marshallův lampový EL84 20/20 zesík a otočim to za půlku, bude to kreslit?
Tranďák by kreslit neměl, ovšem zas tomu nedodá tu barvu jako lampa, takže otázka je jestli to není jedno, jestli to pošlu přes tranďák a bednu do mikrofonu, nebo rovnou do pultu line-outem z mulťáku. Krom toho - existuje něco jako tranzistorový kytarový koncový zesilovač do racku? Nebo to řešit tak, že koupim 100W kombo s tranzistorem na konci a mulťák bodnu do loop returnu?
2) druhá možnost je (jak už jsem psal výš) - když bude ten mulťák hrát slušně, tak ho poslat rovnou lineoutem do pultu a sebe slyšet třeba z monitorů, případně pořídit nějakej levnej (tzn. ne ten Marshall) konec a levnou bednu, ktery sice nebudou vytvaret tak skvelej zvuk, ale clovek se aspon uslysi, hlavne ze lidem to bude hrat hezky z PA.
Co radíte?
1) zvuk z mulťáku pošlu do power ampu, do repra a sejmu mikrofonem.
tady vyvstává otázka: Jaký zvolit power amp?
Lampový x tranzistorový?
Co jsem viděl, tak se v podstatě dělají všehovšudy 3 lampové zesíky od Marshalla a to je tak všechno. Jenže já mám zkušenost s lampovými komby/hlavami, že čistý kanál při gainu od 3/10 výš zkreslují, což někomu přijde žádoucí, mě to zkrátka nevyhovuje.. akorát nevim, jestli se to děje v preampu nebo až v koncáku. Jinými slovy: když za mulťák bodnu Marshallův lampový EL84 20/20 zesík a otočim to za půlku, bude to kreslit?
Tranďák by kreslit neměl, ovšem zas tomu nedodá tu barvu jako lampa, takže otázka je jestli to není jedno, jestli to pošlu přes tranďák a bednu do mikrofonu, nebo rovnou do pultu line-outem z mulťáku. Krom toho - existuje něco jako tranzistorový kytarový koncový zesilovač do racku? Nebo to řešit tak, že koupim 100W kombo s tranzistorem na konci a mulťák bodnu do loop returnu?
2) druhá možnost je (jak už jsem psal výš) - když bude ten mulťák hrát slušně, tak ho poslat rovnou lineoutem do pultu a sebe slyšet třeba z monitorů, případně pořídit nějakej levnej (tzn. ne ten Marshall) konec a levnou bednu, ktery sice nebudou vytvaret tak skvelej zvuk, ale clovek se aspon uslysi, hlavne ze lidem to bude hrat hezky z PA.
Co radíte?
Lampovy koncaky jsou silene predrazeny, to mas lepsi koupit si hotovou celolampovou hlavu a posilat signal do returnu efektove smycky.
Co se tyce tranzistorovych - existuji jen koncaky, vetsinou jsou to naky MOSFETy, ale nemam s tim osobne zadnou zkusenost.
A co se tyce kresleni - lampace tohle opravdu delaji, dost zavisi na lampach, jaky tam mas, urcite by se daly sehnat i takovy lampy, ktery nebudou kreslit ani na 9/10 (rozhodne ne do crunche), ovsem prijdes asi o cast vykonu (coz te ale pri zvuceni do PA nemusi vubec zajimat).
Co se tyce tranzistorovych - existuji jen koncaky, vetsinou jsou to naky MOSFETy, ale nemam s tim osobne zadnou zkusenost.
A co se tyce kresleni - lampace tohle opravdu delaji, dost zavisi na lampach, jaky tam mas, urcite by se daly sehnat i takovy lampy, ktery nebudou kreslit ani na 9/10 (rozhodne ne do crunche), ovsem prijdes asi o cast vykonu (coz te ale pri zvuceni do PA nemusi vubec zajimat).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
tak ten marshall 20/20 se da sehnat z anglie novej za 12000 plus postovny, to celkem ujde.. ale na to kresleni to budu muset stejne vyzkouset..
kdyby nekdo vedel alespon znacku nejakejch tech trandakovejch koncaku ci lamp, ktery nekresli pri vetsim gainu, tak pls napiste
u me to kvuli cistymu zvuku prohraly JVMka od Marshalla.. celkem uz jsem se na nej tesil, ale bohuzel...
V idealnim pripade mi bude hrat kytara hezky z toho Bosse pres nejakou speaker simulaci, vyprdnu se na zesík a bednu a za ušetřenejch 20000 si pořídim in-eary
kdyby nekdo vedel alespon znacku nejakejch tech trandakovejch koncaku ci lamp, ktery nekresli pri vetsim gainu, tak pls napiste
u me to kvuli cistymu zvuku prohraly JVMka od Marshalla.. celkem uz jsem se na nej tesil, ale bohuzel...
V idealnim pripade mi bude hrat kytara hezky z toho Bosse pres nejakou speaker simulaci, vyprdnu se na zesík a bednu a za ušetřenejch 20000 si pořídim in-eary
- Jens Ludwig
- Odborník
pokud uvažuješ o tom, že oželíš bedňu, tak bych potom zkusil Rocktron Prophecy - je to trochu dražší záležitost, ale stojí to za to...
http://www.musiccenter.cz/:15165
pak taky dělal myslim Carvin procesor se jménem Navigator - to mělo taky úchvatný zvuky
http://www.carvinmuseum.com/decade/images/05-tn100.html
jinam absolutně čistej je Marshall 8008 (2X80W@4Ohm), nebo Rocktron Velocity...
http://www.musiccenter.cz/:15165
pak taky dělal myslim Carvin procesor se jménem Navigator - to mělo taky úchvatný zvuky
http://www.carvinmuseum.com/decade/images/05-tn100.html
jinam absolutně čistej je Marshall 8008 (2X80W@4Ohm), nebo Rocktron Velocity...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
diky za odpoved, ten Prophecy je precijen 2x drazsi.. to moc nevidim.
Co se tyce tech trandaku, tak Marshall uz se bohuzel nedela, toho leda sehnat z druhy ruky. Na toho Rocktrona jsem si precet, ze ma problemy se zapojenim do 2x 4 Ohm - prej se celkem brutalne prehriva.
No, kazdopadne dik, budu to nadale proverovat
Co se tyce tech trandaku, tak Marshall uz se bohuzel nedela, toho leda sehnat z druhy ruky. Na toho Rocktrona jsem si precet, ze ma problemy se zapojenim do 2x 4 Ohm - prej se celkem brutalne prehriva.
No, kazdopadne dik, budu to nadale proverovat
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
ten marshall konec s EL34 na clean spíš ne..... to středoví buzení EL34 je tak nějak patrnější v čistým. Koukni spíš po koncích 6l6. Ty by na tu univerzálnost mohli bejt lepší. Skoro bych ti doporučil koupit nějakýho vyššího pašáka z valvetronixu a měl bys pokoj, ale nechcu to udělat přímo já (to bych si zničil image) 
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
A kolik jseš ochotnej do toho konce investovat? Koncáků (lampových) se dělá hafo: Mesa, Marshall, Carvin, ESH, Rockwell...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Tak za 20k už se dá sehnat kvalitní konec Rockwell. Je to kopie Mesa 50:50 od pana Vladyky.mexicano píše:no, rád bych, aby se celá sestava (tj. racková skříň, mulťák, koncák, bedna a midi controller) vešla někam mezi 40-50 000
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
Tak koncak pri vytaveni prave tak pekne nakresluje...A kdyz mate dobrej multiefekt a chcete jen konec, tak bych to nechtel hnat pres celej zesilovac...ptz by to znova prochazelo korekcnim obvodem a predzesilovacem...kdybych ale chtel zkresleni z hlavy a efekty z procesoru, vyuzil bych smycku...ale ten, kdo ma tez zkresleni z efektu, tak mi prijde daleko lepsi volba samostatneho koncaku...Mimochodem jak Jens daval odkaz na Carvin...tak je tam koncak TS 100...novy stoji 16 000,- ...celolampa 100W...mate nekdo zkusenosti???...
jak rikam.. pro nekoho je to zadouci, me vyhovuje, kdyz clean zustane clean.. kdyz to ma kreslit, tak at se to menuje crunchMylann píše:Tak koncak pri vytaveni prave tak pekne nakresluje...A kdyz mate dobrej multiefekt a chcete jen konec, tak bych to nechtel hnat pres celej zesilovac...ptz by to znova prochazelo korekcnim obvodem a predzesilovacem...kdybych ale chtel zkresleni z hlavy a efekty z procesoru, vyuzil bych smycku...ale ten, kdo ma tez zkresleni z efektu, tak mi prijde daleko lepsi volba samostatneho koncaku...Mimochodem jak Jens daval odkaz na Carvin...tak je tam koncak TS 100...novy stoji 16 000,- ...celolampa 100W...mate nekdo zkusenosti???...
Jinak hral jsem na 100W JVM210H s Marshall 1960A 4x12 300W bednou a porovnal jsem hlasitost se svym 100W Marshall AVT100x... vedel jsem, ze ta lampa bude hlasitejsi, ale ze to AVTčko bude hrát jak šumítko proti tý lampě, to mě nenapadlo, takže potřebuju rozhodně něco tiššího, tak cca max. 50W lampu, jinak mě kluci z kapely vyženou
- Crowley
- Kontaktovat uživatele:
osobně nedoporučuji kupovat Marshall EL84 20/20 při trošku vyšší hlasitosti dost zkresloval a o tlaku nebyla vůbec řeč, jsem rád, že jsem se ho za 12,- zbavil, pokud můžu radit trochu přišetři, lepší počkat než celý zvuk pos**t špatným koncem
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674
HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker

Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674
HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker

Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
Tak ta lampa mohla byt klidne 50W...lampy jsou podstatne hlasitejsi...take zalezi jak ktere...pri 100W lampe tece krev z usi...jinak s 20/20 Marshall zkusenost nemam...ale s 50/50 jo...to mi prsilo pekne, ale ne tak moc na tu cenumexicano píše: jak rikam.. pro nekoho je to zadouci, me vyhovuje, kdyz clean zustane clean.. kdyz to ma kreslit, tak at se to menuje crunch
Jinak hral jsem na 100W JVM210H s Marshall 1960A 4x12 300W bednou a porovnal jsem hlasitost se svym 100W Marshall AVT100x... vedel jsem, ze ta lampa bude hlasitejsi, ale ze to AVTčko bude hrát jak šumítko proti tý lampě, to mě nenapadlo, takže potřebuju rozhodně něco tiššího, tak cca max. 50W lampu, jinak mě kluci z kapely vyženou, jak hlasitej tranďák nevim - nevim jak moc dělá u tý lampy bedna a kolik moc to, že je to lampa.. ale předpokládal bych, že tam to těch 100W bude, aby to hrálo podobně nahlas, jak to AVTčko
Vzdyt je prece zvukove uplne jedno, jestli vezmu celolampovou hlavu a zvuk posilam do returnu FX loopu nebo jestli mam samostatnej koncak... (Teda v pripade, ze koncovy stupne jsou u obojiho stejny, samozrejme).
Jinak silnejsi aparat nevadi, vyndat lampy nebo hrat jen potichu jde vzdycky. Akorat se ti trochu prodrazi prelampovani, ale to zas neni tak hrozne.
ja osobne bych byl pro ten Rockwellovskej koncak, sice jsem na nej nehral, ale slysel jsem same pozitivni reakce.
Jinak silnejsi aparat nevadi, vyndat lampy nebo hrat jen potichu jde vzdycky. Akorat se ti trochu prodrazi prelampovani, ale to zas neni tak hrozne.
ja osobne bych byl pro ten Rockwellovskej koncak, sice jsem na nej nehral, ale slysel jsem same pozitivni reakce.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
No, to je samozrejme pravda, akorat nejak nevim na koho/co to byla reakce.Wohma píše:Vzdyt je prece zvukove uplne jedno, jestli vezmu celolampovou hlavu a zvuk posilam do returnu FX loopu nebo jestli mam samostatnej koncak... (Teda v pripade, ze koncovy stupne jsou u obojiho stejny, samozrejme).
Nevim.. ja bych rek, ze hrat na jednicku na 100W zesik neni ono. A s tim vysroubovanim lamp to taky nebude jen tak.. nejsem si tim uplne jistej, ale rek bych, ze se to bude vevnitr ve strevech lisit jeste trochu jinak, nez jen tim, ze tam ty dve lampy navic jsou nebo nejsou.Wohma píše:Jinak silnejsi aparat nevadi, vyndat lampy nebo hrat jen potichu jde vzdycky. Akorat se ti trochu prodrazi prelampovani, ale to zas neni tak hrozne.
Popremejslim o nem.Wohma píše:ja osobne bych byl pro ten Rockwellovskej koncak, sice jsem na nej nehral, ale slysel jsem same pozitivni reakce.
Byl jsem linej citovat, Mylannovy prispevky jsem pochopil tak, ze je lepsi koupit jen koncak nez hlavu (coz je IMHO alespon z ciste teoretickeho hlediska blbost, pres predzesilovac a korekcni obvody to jit nemusi).
A pokud nehrajete country, tak na 1ku urcite nebudes muset hrat, to se neboj
A pokud nehrajete country, tak na 1ku urcite nebudes muset hrat, to se neboj
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Wohma: tak krom asi dvou písniček tam žádný country nemáme, ale stejně to 50W JVMko dělalo rámus jak kráva (postřelená). Nemluvě o tom, že ten JVMkovej dvoukanál mě tak nějak nezaujal (ani zkreslenejma a už vůbec ne čistym kanálem). Na JVM 410 se toho našlo víc, ale ta stofka byla prostě moc.
a proc teda kupovat celou hlavu, kdyz bych z ni stejne pouzil jenom koncak?Byl jsem linej citovat, Mylannovy prispevky jsem pochopil tak, ze je lepsi koupit jen koncak nez hlavu (coz je IMHO alespon z ciste teoretickeho hlediska blbost, pres predzesilovac a korekcni obvody to jit nemusi).
Protoze paradoxne nova celoflaskova jednokanalova hlava stoji kolikrat polovinu toho, co lampovej koncak. Mluvim teda o novych znackovych vecech, pokud si nechas sestavit nejakou kopii 20/20 ci neceho podobnyho, tak by to mohlo byt jedno.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus