Vliv okolí na masiv - praktické zkušenosti
Pravidla fóra
Vliv okolí na masiv - praktické zkušenosti
Zdravím, rozhodl jsem pro novou kytaru, pro mé zcela běžné hraní postačí Cort Earth 70GS (Ibanez PF60 už přesahuje 4000Kč, 3650Kč je zcela ideální cena).
Má přední desku z masivu, u něhož je zvuk samozřejmě někde jinde, chci se Vás spíše zeptat na praktické zkušenosti braní kytary (z masivu) různě.
Např. jestli ji můžu vzít běžně ven do parku a hrát, jestli ji můžu vzít ke kamarádovi na chatu a podobně.
Kamarádka mne dost vystrašila, když mi řekla, že pří tahání její Furch (taky masiv) na nějaký con ji pěkně povolili struny (mínila tím deformaci dřeva).
Díky všem za ohlasy
Má přední desku z masivu, u něhož je zvuk samozřejmě někde jinde, chci se Vás spíše zeptat na praktické zkušenosti braní kytary (z masivu) různě.
Např. jestli ji můžu vzít běžně ven do parku a hrát, jestli ji můžu vzít ke kamarádovi na chatu a podobně.
Kamarádka mne dost vystrašila, když mi řekla, že pří tahání její Furch (taky masiv) na nějaký con ji pěkně povolili struny (mínila tím deformaci dřeva).
Díky všem za ohlasy
- Little.Sick.Fish
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vliv okolí na masiv - praktické zkušenosti
Masiv je náchylnějsí na změny vlhkosti, na tah strun a podobně. Prostě nedrží tak dobře jako překližka. Znám takový lidi, co dostali kytaru za hodně velkej peníz a pak se divily, že se jim kroutí přední deska takovym způsobem, že na ní praská lak.Manik píše:Zdravím, rozhodl jsem pro novou kytaru, pro mé zcela běžné hraní postačí Cort Earth 70GS (Ibanez PF60 už přesahuje 4000Kč, 3650Kč je zcela ideální cena).
Díky všem za ohlasy
Takový riziko tu je, obzvlášť když jí budeš brát právě někam na chatu, večer k táboráku atd. Někde jsem dokonce četl, že by se na kytaře z masivu měly povolit struny, pokud jí skladujete. Taky se prodávaj růžný zvlhčovadla vzduchu, který se dávaj do těla kytary, aby se nekroutila. Prostě opatrnosti není nikdy nazbyt:)
Taková kytara z masivu hraje opravdu pěkně, ale radši bych to zvážil, pokud jí chceš někam tahat, já mám Cortku za 2500,-, je to dřevotříska, na chatu a podobný kraviny to hraje luxusně. podle mě dobrá kytara. Už se opakuju, ale hrál sem s ní vedle kytary za 30000,- a pro běžný ucho ten rozdíl byl takovej, že ta drahá hrála víc do středů a byla hlasitější.
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Mohu Ti zagarantovat - ze nastroj ktery zde uvadis, rozhodne sluchem nerozpoznas od kvalitni starsi preklizky treba od Yamahy.
Z5: Ty masivky zdaleka nejsou tak nachylne, jak je zde popisovano. Jde hlavne o to, se o nastroj nalezite postarat - urcite neni vhodne jej po opekani burtu pohodit do travy a nechat na nej padnout ranni rosu.
Mam jednu masivku pres deset let a zazila se mnou mnohe utrapy. Ani ji nepopraskal lak, ani se nezbortila svrchni deska a ani jine katastroficke zcenare se nekonaly.
Z5: Ty masivky zdaleka nejsou tak nachylne, jak je zde popisovano. Jde hlavne o to, se o nastroj nalezite postarat - urcite neni vhodne jej po opekani burtu pohodit do travy a nechat na nej padnout ranni rosu.
Mam jednu masivku pres deset let a zazila se mnou mnohe utrapy. Ani ji nepopraskal lak, ani se nezbortila svrchni deska a ani jine katastroficke zcenare se nekonaly.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
To jsem chtěl přesně vědět, ty s ní hraješ i u ohně?
Hodlám ji přechovávat v (měkkém) obalu a vzhledem k vlhkosti v paneláku cca 50% prikoupím asi zvlhčovací houbičku.
Ještě ke koupi: Měl jsem možnost v této cenové relaci počuť překližku a masiv, masiv byl lepší. Shánět starší a dobrou překližkovou Yamahu, to nevím, zda-li je úplně realizovatelný nápad.
Hodlám ji přechovávat v (měkkém) obalu a vzhledem k vlhkosti v paneláku cca 50% prikoupím asi zvlhčovací houbičku.
Ještě ke koupi: Měl jsem možnost v této cenové relaci počuť překližku a masiv, masiv byl lepší. Shánět starší a dobrou překližkovou Yamahu, to nevím, zda-li je úplně realizovatelný nápad.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To byl samozrejme priklad.Shánět starší a dobrou překližkovou Yamahu, to nevím, zda-li je úplně realizovatelný nápad.
A ano i u ohne, nastroj se musi po hrani osetrit, hlavne stran vlhkosti.
Obavam se stejne, ze spise podlehas komercnimu, marketingovemu trendu, coz je samozrejme Tvoje vec. Cele generace hraly na preklizkove nastroje a jak na ne hraly - no nic.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Celé generace jezdili ve Škodách 1000 a jak se jim jezdilo. Takové auto, když postavíš vedle dnešních, tak dnešní je logicky lepší.
Já ty dvě kytary slyšel a můžu říct, že masiv zněl znatelně lépe. Neříkám, že se nedá sehnat podobně hrající překližka, ale ve stejné cenové relaci už to je decánko problém.
Počkejme si na další názory k tématu, doufám, že někdo ještě přibude. Prozatím díky mockrát
Já ty dvě kytary slyšel a můžu říct, že masiv zněl znatelně lépe. Neříkám, že se nedá sehnat podobně hrající překližka, ale ve stejné cenové relaci už to je decánko problém.
Počkejme si na další názory k tématu, doufám, že někdo ještě přibude. Prozatím díky mockrát
zakladni pravidla:
-vyhnout se prudkym zmenam klima (teplota, vlhkost)
-neprechovavat kytaru nekde na skrini (pod stropem je teplej a sucho)
pokud se toho budes drzet nemelo by se nic stat, u taboraku, v parku, na chate si klidně můžeš brnknout
-vyhnout se prudkym zmenam klima (teplota, vlhkost)
-neprechovavat kytaru nekde na skrini (pod stropem je teplej a sucho)
pokud se toho budes drzet nemelo by se nic stat, u taboraku, v parku, na chate si klidně můžeš brnknout
Fender Strat Highway One Wine Red
Furch G-23 SO, Fishman Natural I
Ampeg Reverbrocket R-12R 50W
Ebow Plus, TS9, BD2, BB2, ED1, CH1, TU2, LS2, GEB7
Furch G-23 SO, Fishman Natural I
Ampeg Reverbrocket R-12R 50W
Ebow Plus, TS9, BD2, BB2, ED1, CH1, TU2, LS2, GEB7
- Little.Sick.Fish
- Kontaktovat uživatele:
Tak fakt nevim, co chceš slyšet, ti tu říkám osobní zkušenosti...Manik píše:Díky za odpověď, ale to jsou spíše takové ty obecné věci, co se ví...
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
Nechtěl jsem se tě dotknoutLittle.Sick.Fish píše:Tak fakt nevim, co chceš slyšet, ti tu říkám osobní zkušenosti...Manik píše:Díky za odpověď, ale to jsou spíše takové ty obecné věci, co se ví...
no hlavně kytara z masivu (stačí jenom přední deska) by se jednoznačně měla přenášet v pevnym kufru, kterej kytaru ochraní jak před mechanickými vlivy okolí tak je to i trochu toková teplotní a vlhkostní izolace pro tu kytaru. Pokud máš kvalitní masivní kytaru , tak stačí když jí budeš mít pořád v tom kufru a vyndavat jenom při hraní ( respektive i nějakou chvíli před hranim kvůli aklimatizování nástroje , ale ihned po hraní do kufru) a něměllo by se jí nic stát , pokud jí nenecháš v rozpálenym autě na sluníčku atd. Samozdřejmě je nutný provádět běžnou péči jako čištění, zvlhčování nástroje třeba šlupkou od pomeranče kterou hodíš dovnitř, hydratace laku a povrchu aby nerozpraskal. No a pokud budeš mít nějakýho šita s masivní deskou tak by ses měl o ní starat uplně stejně ale ještě k tomu doufat že vydrží.
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Počítám, že jí asi koupím hydratační houbičku, obal mám bohužel jen měkký, kufr je v nepoměru drahý, když kytara stojí 3650Kč.
Stále čekám na někoho kdo mi řekne: Mám/měl jsem kytaru z masivu, hrál jsem s ní 1-100x u ohně, dřevo se ne/zkroutilo tak, že to bylo poznat okem a ne/mělo to obrovský vliv na zvuk.
Ale i tyto indicie značí, že se stačí o ni spíše dobře starat, i když jak hydratuji lak, to si nejsem jistý ... možná šlupka od pomeranče
Stále čekám na někoho kdo mi řekne: Mám/měl jsem kytaru z masivu, hrál jsem s ní 1-100x u ohně, dřevo se ne/zkroutilo tak, že to bylo poznat okem a ne/mělo to obrovský vliv na zvuk.
Ale i tyto indicie značí, že se stačí o ni spíše dobře starat, i když jak hydratuji lak, to si nejsem jistý ... možná šlupka od pomeranče
- Little.Sick.Fish
- Kontaktovat uživatele:
Říkám, viděl jsem kytaru Kobrle&Stehno za 30000, kde se ta přední deska kroutila, až praskal lak... Má jí bývalá spolužačka. Nosila jí v měkkym obalu v zimě do hudebky= ze zimy do tepla, změny vlhkosti.Manik píše:Počítám, že jí asi koupím hydratační houbičku, obal mám bohužel jen měkký, kufr je v nepoměru drahý, když kytara stojí 3650Kč.
tak ja budu asi ten, ktery ti napise, ze mel levny sh*t s masivni deskou nekolikrat venku a dokonce i u ohne a vse v poho 
ty kytary zase tak nachylne nejsou... pokud je to drevo poradne vysusene, tak je to v klidu (coz se da u znacek jako ibanez nebo cort predpokladat) a ty kejtry snesou hodne... pokud je drevo sh*t, tak ti ta kejtra popraska ikdyz se o ni budes straat sebelip.
to, ze snese hodne, je treba to, ze ji vemes nekde pod strom do stinu, nebo ze si s ni sednes nekde k ohni (treba 3-4m od mensiho ohne), kdyz ji povezes v aute, tak v obalu a ten obal dat nejlepe tak, aby na nej nesvitilo, samozrejmost je kejtru z auta vyndavat jak v lete tak i v zime.. proste pokud jde teplota v opustenem aute po nejakych 5 stupnu a nebo pres nejakych 35, tak pryc s kejtrou...
proste to zase takova hruza neni, neni to furch ( a nebo jakykoli jiny celomasiv...), ktery ti muze popraskat i v panelaku jen kvuli tomu, ze je tam suchy zvuk a ty kejtru ruzne nezvlhcujes a tak...
pokud chces ale kejtru na prasarny, jezdit s ni na vodu, nosit ji v obalu, na ktery bude cely den prat slunko, hrat s ni metr od taboraku a nechavat ji v aute, tak si kup levnou preklizku a doufej, ze to ta kejtra da...
ty kytary zase tak nachylne nejsou... pokud je to drevo poradne vysusene, tak je to v klidu (coz se da u znacek jako ibanez nebo cort predpokladat) a ty kejtry snesou hodne... pokud je drevo sh*t, tak ti ta kejtra popraska ikdyz se o ni budes straat sebelip.
to, ze snese hodne, je treba to, ze ji vemes nekde pod strom do stinu, nebo ze si s ni sednes nekde k ohni (treba 3-4m od mensiho ohne), kdyz ji povezes v aute, tak v obalu a ten obal dat nejlepe tak, aby na nej nesvitilo, samozrejmost je kejtru z auta vyndavat jak v lete tak i v zime.. proste pokud jde teplota v opustenem aute po nejakych 5 stupnu a nebo pres nejakych 35, tak pryc s kejtrou...
proste to zase takova hruza neni, neni to furch ( a nebo jakykoli jiny celomasiv...), ktery ti muze popraskat i v panelaku jen kvuli tomu, ze je tam suchy zvuk a ty kejtru ruzne nezvlhcujes a tak...
pokud chces ale kejtru na prasarny, jezdit s ni na vodu, nosit ji v obalu, na ktery bude cely den prat slunko, hrat s ni metr od taboraku a nechavat ji v aute, tak si kup levnou preklizku a doufej, ze to ta kejtra da...
Jdu pro ni za 2 dny, tak jsem rad ze to konecne tvuj prispevek rozseknul, uff. Na prasarny mam starou klasickou spanelu s kovovyma strunama (nejmekci co se prodavaji a zatim bez problemu), ale kdyz bude neco oficialnejsiho, treba i u ohne, tak bych tam rad vzal tu novejsi, co zahraje znely akord i vys nez na 3. prezci. S rozpalenym autem uz mam taky svy zkusenosti, zasadne v obalu, nekam bokem do stinu a s klimou.
Takze diky moc za rady a posty(vsem, qwerovi nejvice), uz se tesim na konecne poradny zvuk.
Takze diky moc za rady a posty(vsem, qwerovi nejvice), uz se tesim na konecne poradny zvuk.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Zcela souhlas. Moje PF20 už zažila takovejch hraní v přítomnosti ohně, deště, rosy, sucha, vlhka, tepla, zimy a je zcela v pořádku...qwer píše:tak ja budu asi ten, ktery ti napise, ze mel levny sh*t s masivni deskou nekolikrat venku a dokonce i u ohne a vse v poho
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak mě napadá.. Když si koupim levnější elektroakustiku s masivní přední deskou (..pravděpodobně Cort, nebo Ibanez..), zvládne teda existenci v normál měkkým obalu?
Existencí teď nemyslim prasárny, na ty si nechám svoji stávající něco přes 30 let starou španělu s kovovejma strunama a odlepující se kobylou:D ..existencí teda myslim běžný uchovávání kytary v panelákovým bytě, plus občasný přenášení třeba do zkušebny, do hudebky.. Prostě někam..
Na to by mi moh stačit normál měkkej Ritter, ne? Kufr by tady pomalu znásobil cenu kytary..
Existencí teď nemyslim prasárny, na ty si nechám svoji stávající něco přes 30 let starou španělu s kovovejma strunama a odlepující se kobylou:D ..existencí teda myslim běžný uchovávání kytary v panelákovým bytě, plus občasný přenášení třeba do zkušebny, do hudebky.. Prostě někam..
Na to by mi moh stačit normál měkkej Ritter, ne? Kufr by tady pomalu znásobil cenu kytary..
...mezi koníčkem a duševní chorobou je jenom neznatelná hranice... 
Jaj zas také ostré to není , jasne že můžeš to je mysleno že nesmí být v mokrém prostředí atdbakyCZka píše:Tak mě napadá.. Když si koupim levnější elektroakustiku s masivní přední deskou (..pravděpodobně Cort, nebo Ibanez..), zvládne teda existenci v normál měkkým obalu?
Existencí teď nemyslim prasárny, na ty si nechám svoji stávající něco přes 30 let starou španělu s kovovejma strunama a odlepující se kobylou:D ..existencí teda myslim běžný uchovávání kytary v panelákovým bytě, plus občasný přenášení třeba do zkušebny, do hudebky.. Prostě někam..![]()
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno