Fretless - Vlastní výroba

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Fretless - Vlastní výroba

Příspěvek od DJmanasek »

Ahoj lidi, pořád musím přemýšlet o tom, že si ze svého starého Precissiona udělám fretlessku. Má tady s tím někdo zkušenosti? potřeboval bych vědět, čím mám začistit "díry" po pražcích.
Jinak jedná se o kopii fender precission bassu. standart 20 pražců jeden dělený snímač. Hmatník palisandr, tělo lípa, krk javor

Díky předem
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Přesně ti to popíšu o víkendu až se vrátím domů a budu mít čas :-) :) Přesně tohle jsem dělal na JB.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

aivn86 píše:Přesně ti to popíšu o víkendu až se vrátím domů a budu mít čas :-) :) Přesně tohle jsem dělal na JB.
super, diky chlape, to budu moc rád
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak jsem doma.
1.
Hele dělal jsem to tak, že jsem vzal dvě ostrý dlátka pomocí nic jsem jsem postupně vypáčil ty pražce. Dlátka jsem dal na kraj jednoho pražce naproti sobě. A oběma jsem pomalu a velice zlehka páčil pražec. (Do prostoru mezi pražce si můžeš nalepit nějakou tlustou izolepu aby jsi si tam neudělal otalčeniny od těch dlát jak budeš páčit.) Začal se vysouvat. Tak jsem dlátka popotáhnul o kousek dál od hrany hmatníku a zase páčil. Trvá to dost dlouho ale v celku to jde. Záleží jak moc pevně tam ty pražce jsou. Nevýhoda tohodle procesu je to, že na tom pražci jsou zoubky, aby nelezly ty pražce ven. Takže se
stávalo, že jsem odštípával kousky hmatníku. To je, ale věc, která se dá se mi povedla pěkně zakitovat, takže to není poznat po hmatu vůbec a očima jenom když na to koukáš z blízka.
Když jsem se na to ptal tuším pana Papeže po meilu tak mi napsal cenu atd a že když se to dělá tak se musí ten hmatník napařit a pak se to asi nevylamuje a jde to v pohodě ven, ale to jsem nezkoušel.

2. Když jsem takhle vytahal všechny pražce tak přišla řada na přípravu tmelu.. Kamarád mi měl sehnat palisandrový piliny, ale než je dovezl tak jsem to měl hotový. Vzal jsem normální dřevo a udělal si hodně hodně jenmý piliny. Třeba pilkou a pak jsem je přesejval, přes jemný sítko. Musí to být co nejjemnější. Já použil smrk tuším. Nejlepší je samozdřejmě stejný dřevo jako na hmatníku, pak odpadá bod 3 :-)

3.
nevěděl jsem jestli nechat piliny žlutý tak jak je ten smrk nebo je obarvit na hnědo, aby to nebylo vidět. Když je necháš žlutý tak se ti na hmatníku bude potom líp orientovat(hlavně jestli jsi bezpražcový začátečník :-) ). Nakonec jsem se rozhodl, že to chci mít hnědý všechno. Doma jsem našel nějaký starý mořidla na dřevo a postupným mícháním tmavšího a světlejšího jsem vytovřil barvu, která byla stejná jako barva palisandru na hmatníku. (nejlepší je samozdřejmě koupit mořidlo přímo v barvě palisandru, ale to se mi nechtělo vzledem k tomu, že jsem toho potřeboval max pár desítek mililitrů.). Pak jsem dal piliny do misky a zalil to tím mořidlem. A pak je nutný to nechat opravdu kvalitně proschnout, aby to bylo naprosto suchý a byly to zase sypký piliny. Udělej si jich raději opravdu víc než pak dodělávat.

4.
Pak přišlo na řadu to kitování. Je to dost pracný a zdlouhavý.. (cca několik dní práce ):? Ale dělal jsem to takhle. Piliny jsem smíchal s disperzním lepidlem na dřevo(herkules apod. je to lepidlo, který je po zaschnutí průhledný takže zůstane vidět barva mořidla.). Uděl jsem takovou kaši, možná raději trošku víc řidší než moc hustou. Na nějakou malou špachtličku (kousek starý kreditky apod.) jsem si dal trochu týdle kaše a pak jsem to natlačil do té mezery. Dej tam toho tolik aby jsi měl na té mezeře až jako kopeček toho kitu. Jak to zaschne tak se to hodně srazí. Měj nachytanej mokrej hadr, aby jsi mohl bordel co naděláš všude jinde na hmatníku otřít. Prostě na mezeře utvoř takovou úzkou nudli toho lepidla s pilinama. Takhle postupně pokračuj a udělej třeba půlku hmatníku nebo celej. Uvidíš jak ti to půjde. Potom co budeš mít nanesenou první vrstvu kitu tak ho nech tak 24 hodin pořádně zaschnout.
Jinak to nepůjde brousit a bude ti to zalepovat šmirgl a tahat se to jak žvýkačka.
5.
Pak přijde na řadu broušení. Na špalík dřeva jsem si dal šmirgl a brousil a brousil. Když to dostatečně srovnáš tak zjistíš, že nejspíš tam bude ještě část mezery. Jak se to scvrklo tak i po tom "kopečku tmelu" tam zůstaly ještě škvírky. Je potřeba opakovat tmelení, schnutí a broušení tak dlouho dokud po odbroušení veškerého lepidla do roviny hmatníku nebudou už nikde žádný vady.

Je škoda, že jsem tenkrát neudělal fotky. Bylo by to tak mnohem lepší, ale snad to z toho pochopíš. Když tak se ptej. Rád ti poradím.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Diky moc, brzo se do toho dám.
Obrázek
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Takže, teďka už jenom čekám, než mi uschnou piliny. Jinak jsem překvapen jak to hraje
Obrázek
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

První vrstva kytu hotová
Obrázek
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

už i vybroušená? Jak to vypadá?
afektband

Příspěvek od afektband »

Doufám žes udělal fotky, rád bych se podíval... :D
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

fotku te basy daval, myslim, do topicu s fotkama nastroju.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Jo, je to hodně solidní, mám hotovou i druhou vrstvu, třetí už asi dávat nebudu, jsou tam sice malé nerovnosti, ale to ovlivňuje jenom vizuální vzhled. Hotovo
Obrázek
HumanDeath
Kontaktovat uživatele:

Fretless

Příspěvek od HumanDeath »

Tak jsem se podle tohoto navodu pustil do trhani pražců....Návod je super..stalo se přesně to co se stát mělo...zrovna jsem nesl první vrstvu kitu, hraje to skvele, tak uz se tesim az to bude ve finalni verzi:-) jen tak pro zajimavost upravuju Focus V950 5strun aktivni elektronika:-) hmatnik sem ani moc nezkurvil:-D A jeste jednou..Ten navod je opravdu dobrej..Chválím
kytara Ibanez GRG 270B, fretless baskytara Fokus V 950 aktiv, aparatura: Laney LV300H+ 260 Kustom box 4x 12"Celestion, AMPEG - Kombo Bass Amp Serie BA-115
Kustomator

Příspěvek od Kustomator »

Jestli někdo můžete, byl bych rád kdybyste nahráli fotky jak to vypadá. Uvažuju o tom, že až si pořídím novou basu tak udělám za Apolla bezpražec. Nejdřív jsem si chtěl sehnat přímo krk, ale zase se mi nechce moc investovat a rád si s tím vyhraju.
Basa: Apollo DGB-1350, Kombo: Kustom KBA30X, Struny: Jimi Hendrix 1202 XL, Trsátka: Jim Dunlop X-H, Kabely: Stagg
HumanDeath
Kontaktovat uživatele:

foto

Příspěvek od HumanDeath »

ja se pokusim udelat nejake foto. Momentalne jsem zhruba v pulce postupu ( zadnej spech, chce to delat poradne)....Az frcnu druhou vrstvu kitu, prebrousim celej hmatnik, namorim ho a nasledne nalakuju nakym lodnim lakem ( chce to dost tvrdej a odolnej lak, aby se krk nekurvil)....to pak taky nafotim.....Takze by melo byt par fotek z pulky postupu a nasledne finalni podoba....Az to dokoncim, tak pravdepodobne osadim hlazenejma strunama 8)
kytara Ibanez GRG 270B, fretless baskytara Fokus V 950 aktiv, aparatura: Laney LV300H+ 260 Kustom box 4x 12"Celestion, AMPEG - Kombo Bass Amp Serie BA-115
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Neco podobnyho planuju do budoucna s nejakou levnou kytarou, diky za navod :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Kustomator

Wohma píše:Neco podobnyho planuju do budoucna s nejakou levnou kytarou, diky za navod :)
Jestli máš na mysli předělat takhle normální kytaru (ne basu) tak jsem se takhle s bezpražcem ještě nikdy nesetkal, ale jo, je to originální.
Basa: Apollo DGB-1350, Kombo: Kustom KBA30X, Struny: Jimi Hendrix 1202 XL, Trsátka: Jim Dunlop X-H, Kabely: Stagg
Enty™

Příspěvek od Enty™ »

no má to Vai na té tříkrční Ibaněze..
Obrázek
ten spodní..
Kustomator

Ten Steve Vai je ale úchyl :wink:
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Kustomator píše:Ten Steve Vai je ale úchyl :wink:

jo , je ..
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Kustomator píše:Ten Steve Vai je ale úchyl :wink:
Úchyl co hraje jak ďábel, proto je to můj nejoblíbenější kytarista :D
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“