Aktivní či pasivní PA?

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
scratchy

Aktivní či pasivní PA?

Příspěvek od scratchy »

zdravim, sháníme se začínající kapelou aparát na zpěv, no a jelikož sme začátečníci tak bych se chtěl zeptat jakej je vlastně rozdíl mezi aktivnim a pasivním reprem? jestli je jedno co koupíme a přes co budem zpívat...?
ps: bylo by to do malý zkušebny(garáž) dik za odpovědi :wink:
johnatán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnatán »

rozdíl spočívá v tom, že pasivní bedna je prostě bedna a v ní pár repráků (1 + tweeter - vejšky, nebo 2 + tweeter apod.) no a před ní musíš mít zesilovač aby hrála...aktivní bedna je ta, ve který je ten zesilovač zabudovanej takže už ho před to nedáváš (poznáš podle toho že na bedně sou nějaký korekce - minimálně volume)...
a co do garáže - to asi záleží na konkrétních kouzskách a finanční situaci...aktivka je jasně nejpohodlnější řešení ale zas to trochu leze do peněz aby to bylo kvalitní...to at poraděj jiný...
Haik Black Beauty / Fire by LM Les Paul / Squier Obey Stratocaster ---> AKG WMS 40 wireless ---> Dunlop Crybaby / Boss CH 1 / Danelectro Cool Cat Drive / Ibanez LU 20 tuner ---> Mesa/Boogie F-30 --> HALLVAD 2x12"
basa Ibanez TRB-100
broukk

Re: aktivní či pasivní???

Příspěvek od broukk »

a je možný jeden zesilovač dát třeba do 3 pasivních beden??
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jednoducha odpoved by asi mela znit: ne (pokud uvazujeme jednokanalovy zesilovac).
sice za urcitych predpokladu ano, ale to se tyka konkretnich pripadu. a vyzaduje to zakladni znalost problematiky (viz Jens 17:03). a konkretnich komponent.

tedy bez toho, abychom vedeli co je to za zesilovac a co je to za bedny, se neda jednoduse odpovedet...
Naposledy upravil(a) Paris dne 19.11.2010 12:32, celkem upraveno 1 x.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

je - musí ti pak akorát sedět impedance
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Equilibriák

Příspěvek od Equilibriák »

a na aktivní ještě potřebuju simulaci ne? pokud tam chcu dat kytaru
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Equilibriák píše:a na aktivní ještě potřebuju simulaci ne? pokud tam chcu dat kytaru
Úplně špatně...

Používat aktivy i pasivy, o kterých je zde řeč, na kytaru je blbej nápad (proč taky kupovat za velký prachy slušnej box, když si za to samý koupíš slušnou kytarovou aparaturu). Kdybys to už mermomocí chtěl, tak bys simulaci potřeboval na aktivy i pasivy - stejné modely aktivů a pasivů budou míst stejné charakteristiky co do přenosu zvuku. Akorát u těch pasivů jaksi chybí zesilovač.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Equilibriák

Příspěvek od Equilibriák »

ja ták, díky za info
Freedy.x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Freedy.x »

Pořád přemýšlím zda-li koupit aktivní či pasivní reprobox. Mám zesik 75 W + mixák a když koupím pasivní reprobox tak nevím jestli bude výkon 75W max uspokojující na menší prostory (garáž, hospodské koncertní sály atd..) a bude mi asi žrát,že nevyužiju plný výkon bedny. Na druhou stranu je levnější než aktivní. Když si koupím aktivní, tak zase nevyužiju mixák a zesik, který mám, což je škoda a je dražší. Need a help...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

mixak vyuzijes vzdycky, ne?
Freedy.x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Freedy.x »

Paris píše:mixak vyuzijes vzdycky, ne?
Tak některé aktivní mají základní mix v sobě. A když využiju mixák, tak zesik ne :/ Vůbec nemám představu jak 75W ve zpěvu zní nahlas ? Nyní mám bednu 30W k tomu zesik 75W na plny koule a je to dostačující.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

si porid vetsi pasivni ... a vyber si s poradnou citlivosti. a bude po problemu. (co to je za zesik?)
Freedy.x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Freedy.x »

Paris píše:si porid vetsi pasivni ... a vyber si s poradnou citlivosti. a bude po problemu. (co to je za zesik?)
Tak stačí když bude větší než těch 75 W. Já už mám vybraný 200W Laney s citlivostí 96, což není až tak vysoký. To je domácně výraběný od zvukaře koupený.
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Používat aktivy i pasivy, o kterých je zde řeč, na kytaru je blbej nápad (proč taky kupovat za velký prachy slušnej box, když si za to samý koupíš slušnou kytarovou aparaturu).
Řekl bych, že ne zcela nezbytně. Jde o to, jakou kytaru, ne? Akustiku hodí do mixu přes DI a tradá hurá, jedeme.
Vůbec nemám představu jak 75W ve zpěvu zní nahlas ?
No tak to ti můžu říct naprosto přesně, když teda pominu citlivost: nezní. Speciálně pokud budete hrat nějakej humbuk. My jsme začínali na nějakém 150W Laney a jakmile jsme hráli něco hlasitějšího, tak bedna spíš kreslila a vazbila než že by z ní lezl zpěv.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Andreas11

Aktivní vs pasivní PA

Příspěvek od Andreas11 »

Zdar,
nenašel jsem existující téma, které by odpovídalo přesně tomu o čem bych chtěl rozvést téma, klidně mě přesuňte:)
Na toto fórum jsem nedávno psal o uvažované výměně páru Yamah S115 a zesilovače PSA-31500 za něco menšího, lehčího, alespoň o něco lepšího. Od několika lidí jsem dostal doporučení na aktivní bedny RCF312.

Řešil jsem to na fóru zvukarina.cz, ale rád bych slyšel i odpovědi i od jiných (tam jsou přec jen profíci zvukařim kteříse pohybují v jiných číslech), já jsem jen kytarista, co si zvučí svoji kapelu (investice do PA se jen tak nevrátí).

Byly mi tam taky doporučeny ty RCFka, ale pořád nemohu pochopit jednu věc. Je mi symptičtější "pasivní" filosofie=bedny+pěknej rack=méně kabelů na pódiu... Ale v postatě mi byla myšlenka pasivní varianty totálně rozmluvena. Bylo mi řečeno, že abych dosáhl stejné kvality zvuku jako se 2xRCF312a, musel bych mít samozřejmě kvalitní zesilovač a něco co dělá "speaker management". Tj. asi digitální procesor - a aby byl kvalitní tak min 20 000Kč.

Že prý když si koupím pasivní 12" bedny, tak bez "speaker managementu" nemohu dosáhnout kvality zvuku jako s těma aktivníma RCF. (Ty mají biamp a něco jako speaker management v sobě). Z mých kamarádů mají všichni buď aktivky nebo klasika mix-crossover-zesilovač-bedny a taky hrajou:) Nikdo nemá žádnej procesor.

Shrnuto tedy:
- za 2 aktivní RCF dám 22000 Kč
- kdybych vzal 2 pasivní RCF (2x10000Kč)+QSC GX5+(10000Kč)+procesor(20000Kč)
Je to finančně neporovnatelný rozdíl...a výsledek asi stejný???

Z toho tedy vyplývají otázky:
1) aktivní nebo pasivní?
2) co přesně ten "speaker management" dělá? (přečetl jsem si manuál k DBX pro+ a moc jsem to nepobral)
3) co si myslíte třeba o 12" bednách Megaton?
4) a co o http://kytary.cz/yorkville-yx12/HN099248/ ?

Díky za odpovědi, ať jsou jakékoli:)

(Kapela je kytara, klávesy, zpěv,basa, bicí; sály obvykle pro 100 lidí;basovky RH sound).
Fender Stratocaster, Godin Session
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
Jens Ludwig
Odborník

Re: Aktivní vs pasivní PA

1) aktivní nebo pasivní záleží na způspbech použití - jsou situace kdy je výhodnější aktiv, jsou chvíle, kdy zase vede pasiv...

rozvedu - pokud mam podium a na něm kapelu, radši volím pasivní bedny... pokud zvučím konferenci, výstavu atd, volím aktiv (nejsem omezen dýlkou speakon kabelů, můžu aktivku umístit kam chci a poslat signál bezdrátově..)

2) speakermanagement je krabice která se stará o řízení signálu - je to v podstatě chytrej crossover, kterej krom dělění umí i jiný věci jako třeba zpoždění, EQ, komprese, limitace, atd... klasiká analogová výhybka není špatná věc, ale spoustu důležitých věcí neumí (například nezfázuje bedny)

3) megaton dělá různý 12" bedny...

4) slabá, nevýkonná, necitlivá... za ty prachy podezřelá, podle popisu podezřelá... ani dvoumetrovou tyčí bych se toho nedotknul ;)

jinak zbav se těch RH beden - maj hnusnej blátivej zvuk, jsou měkký a ani tolik nebasujou jako spíš hučej...

jinak v tvojí roli bych bral dvě aktivní 312, ještě možná 425 nebo 412...

Andreas11

Re: Aktivní vs pasivní PA

Příspěvek od Andreas11 »

2) Mně tyhle technický věci docela baví, ale tak nějak nevim odkud začít. Na druhou stranu praxe a rady zkušenějších jsou vždy lepší než tuna teorie:)
3) Megaton dělá sérii EMC a ND. Ta ND bude asi lepší, ale je i dražší.
4) Taky mi to bylo podezřelé:)
5) Vím, že RH sound není nic moc, ale jak se říká - lepší něco než nic:) Pokud se kapela trochu rozjede a vyděláme se na to, vezmu asi RCFko.
6) Uvažoval jsem i o 310 nebo 410, ale 10" je asi na kapelu málo:(
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Jens Ludwig
Odborník

Re: Aktivní či pasivní PA?

2) To je fajn
3) chtěl jsem se podívat na specifikaci a hle - na Prodancu nejsou popisy a www.megaton.cz alespoň teď sopoledne nefunguje...
4)to je pártybedýnka na zahradu k vohni
5) 705 hraje líp než 905
6) pokud je subbass, 10" stačí - malý klubíky jsem jezdil se sestavou 310 + 705 na stranu

zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Tvoji diskuzi na zvukařině jsem sledoval. A skutečně si myslím, že pro tvoje potřeby by byl lepší aktivní systém.
Kdybych jezdil zvučit kšefty alá každý týden jiná kapela, šel bych do pasivu. Má to v tomto případě svoje výhody.
Pro tvoje účely a způsob zvučení (samozvučení) je podle mého lepší aktiv.
Nerozumněl jsem poznámce: pasiv = méně kabeláže. Já si myslím, že je to právě naopak.
A kdybych měl rozpočet 22K, neváhal bych ani vteřinu a šel bych do těch ART 312A.
I když je fakt, že i 310 hrají skvěle, pokud k nim přidáš sub.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Andreas11

Příspěvek od Andreas11 »

Díky za reakce.

Megaton.cz nefunguje, ale přes google se dá dostat sem: http://www.prodance.cz/ceniky/cenik2009_megaton.pdf

K těm kabelům. Pro mě je pohodlnější natahat speakon kabely po podiu k basovkám, odposlechům i satelitům, než tahat x prodlužovaček s elektrikou ke každé bedně. Zase je pravda, že silové kabely jsou tlutší a míň skladný.

Je to jasný RCF312a. Už jen prodat ty Yamahy.

K tomu samozvučení - dost mě to štve, protože ač kytarista, víc na vystoupení řešim zvuk než kytaru. Dokonce mi i pár lidí řeklo, že předtím než jeli na nás byli na koncertě skupiny jiné skupiny, která měla zvukaře, a na nás byl prý zvuk lepší:) Nemám rád kravál.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“