Úpný začáteční - vybrnkávání na prázdných strunách

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
stanavaf

Úpný začáteční - vybrnkávání na prázdných strunách

Příspěvek od stanavaf »

Ahoj všem dobrým lidem, kteří již umí a před kterými hluboce smekám. Ve svých 29 letech jsem se rozhodla učit se na akustickou kytaru - španělku. Mám obětavého kamaráda, který se mě ujal, vysvětlil mě pro začátek noty a jejich doby, ukázal mně dva akordy (D a E), předal mně knížku prvních lekcí na kytaru, se kterou začínal i on a se slovy: Zkoušej a za 14 dní až 3 týdny ahoj. No a já jsem narazila během učení na spostu otázek a protože i on má své povinnosti, obracím se tímto na Vás.
První moje otázka: Přízvučné a nepřízvučné doby: Chápu to správně (viz ta knížka: Takt je střídání stejně dlouhých dob přízvučných a nepřízvučných ), že přízvučná je silnější brnknutí na strunu (tím zní hlasitěji) a nepřízvučná méně? Pakliže ano, je dál vysvětlen 4/4 a3/4 takt, tj.: 4/4 (C) 1Př., 1Nepř., 1Př., 1Nepř. ; 3/4 1Př. a 2 Nepř. Dál nevím. Je nějaká definice jak je to např. ve 2/4 taktu, 6/4, 6/8, 3/8?
A druhá moje otázka: Počítáním dob se v knize odkazují na kdyvadlo na hodinách. Znamená to tedy, že jedna doba (nota čtvrťová) se rovná jedné vteřině? Pakliže ano, chápu správně, že 6 osminových not by mělo v podstatě zaznít za 3 vteřiny?
To jsou otázky, co :lol: . Berte mě tak, že si to prostě potřebuji nějak vysvětlit, a že opravdu začínám.
Díky moc. Mějte se fajn.
St.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Ad 1)
Je to tak, jak píšeš přízvučná doba by měly být hlasitější, nepřízvučná méně.
Jinak bych se na to vykašlal. Důležité je zaprvé cit, za druhé jsou v klasice většinou přízvučné doby označeny.
Teoreticky by u 2/4 taktu měla být první přízvučná, druhá nepřízvučná. U 3/8 taktu stejně jako u 3/4. Ostatní nevím, někdo chytřejší ti poradí.
Ad2)
Většinou je rychlost hraní určena buď latinským názvem u skladby (někde si dohledej, co jednotlivé názvy znamenají, např. moderato mírně rychle, vivo žívě, atp.) nebo je na začátku skladby dána nota rovná se číslo. Např. čtvrťová nota a číslo 60. To číslo udává, jak dlouho ta nota (tedy čtvrťová) trvá. Je to vlastně počet not v jedné minutě. Tedy v našem případě má zaznít 60 čtvrťových not v jedné minutě, tedy jedna čtvrťová nota trvá jednu sekundu.
stanavaf

Příspěvek od stanavaf »

Jester píše:Ad 1)
Je to tak, jak píšeš přízvučná doba by měly být hlasitější, nepřízvučná méně.
Jinak bych se na to vykašlal. Důležité je zaprvé cit, za druhé jsou v klasice většinou přízvučné doby označeny.
Teoreticky by u 2/4 taktu měla být první přízvučná, druhá nepřízvučná. U 3/8 taktu stejně jako u 3/4. Ostatní nevím, někdo chytřejší ti poradí.
Ad2)
Většinou je rychlost hraní určena buď latinským názvem u skladby (někde si dohledej, co jednotlivé názvy znamenají, např. moderato mírně rychle, vivo žívě, atp.) nebo je na začátku skladby dána nota rovná se číslo. Např. čtvrťová nota a číslo 60. To číslo udává, jak dlouho ta nota (tedy čtvrťová) trvá. Je to vlastně počet not v jedné minutě. Tedy v našem případě má zaznít 60 čtvrťových not v jedné minutě, tedy jedna čtvrťová nota trvá jednu sekundu.
Díky, tak to vypadá, že bych mohla pochopit ... .
St.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

prizvucna.. neprizvucna.. nikdy sem tohle nepochopil a neslysel ani v hudbe ani v basnickach .. a to skladam pisnicky a pisu basne :)
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

1)přízvučná a nepřízvučná? to je u každé skladby jinak, většinou se pro jasnou rytmiku dává akcent na každou celou dobu, ať je v pořadí v taktu kolikátá chce :). hraješ li třeba plynule osminky, tak je každá druhá slabši, zbytek silnější, hraješ li šestnáctinky tak je to TA ta ta ta TA ta ta ta TA ta ta ta TA ta ta ta, u čtvrtinek je zas důraz na každou atd....
to všechno může být, a nemusí, jde o konkrétní skladbu v jaké to je
2)ne, je to tak jen když hodiny používáš jako metronom, což je taky fajn pomůcka, u metronomu si ale samozdřejmě můžeš nastavit tempo, udává se v bpm(údery za sekundu, často se s tímhle termínem setkáš , řekl bych. většinou je to pod tou zkratkou nebo prostě "tempo"). takže vteřinová ručička je z toho logicky tempo 60. většnou se používají svižnější.
jenda

Příspěvek od jenda »

hele já myslím, že je bezva, že se chceš naučit hrát dobře na kytaru ale myslím, že to s tou teorii přeháníš. Začni těmi nejjednodušími akordy. Pak začni hrát v kadenci jednoduchý písničky. a potom se začni pomalinku zabývat teorii hlouběji
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

já si myslím že teorie není nikdy na škodu, ze začátku stejně prsty nedovolí hrát moc dlouho v kuse, tak proč ten čas co by člověk hrál, ale nemůže nevěnovat teorii.

a zrovna ta rytmika podle tikání hodin (nebo si spíš najdi na netu metronom. např http://www.all-guitar-chords.com/metronome.php ) se hodí naprosto od začátku, akorát s touhle tikavou otravou začíná dost lidí hodně pozdě.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“