ValveKing šmelo??

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tyjo obdivuju vaše znalosti elektroniky. Já teda vystudoval elektro prumku, odmaturoval za 5, ale že bych rozuměl tomu, o co jde v tomhle schématu, to se říct nedá. Stačilo mi zapojení obyčejného rádia, které jsme pájeli a napůl navrhovali. Mělo asi 3 tranzistory a dohromady tak maximálně 30 součástek a byla kolem toho teorie kupa. O tom, co která součástka dělá ve spojení s ostatními ani nemluvě.
Jestli znáte charatkteristiky těch diod a máte propočtené, kde jsou jaké úbytky napětí a proč, tak smekám :!:
Jediné co si pamatuju je, že se diody za sebe dávají kolem tranzistorů (je tam u nich hned jeden FET tranzistor) kvůli redukci napětí, neboť na diodách je úbytek vždycky stejný = konstatní cca 0,6V nebo tak nějak (u odporu se to mění s proudem)..
Takže podle mě nemá cenu do toho kutit, protože proč tam je která součástka ví jen někdo, kdo to celé vymyslel a tomu předcházelo mnoho hodin teorie a práce.
:) tak netipujte
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

já mám kila křemíků pře aparátem a nevadí mi to... Napřklad muff do zkerlenýho aknálu (diodáč pokud se nepletu) toe maso fuzz dirty sound.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Kód: Vybrat vše

2) In addition to the two "pump" 5V1 zeners in antiseries, I can now switch to a pair of 2V7 zeners and also two 1N4148 diodes in antiparallel pretty much a la tube screamer. This gives me three overdrive settings with different levels of touch sensitivity, compression and saturation/clipping/harmonics.
EDIT: Jo, takže to tam asi kvůli pořádnému clippingu je :lol: .Tady je schéma na nějaký pedálek, kde je u nich napsáno, že volí clipping http://users.chariot.net.au/~gmarts/ampovdrv.htm + výtažek z dalšího fóra modderů:

Kód: Vybrat vše

Next I would look at the diodes in the lead channel. They are 1N4148, silicon diodes placed for hard clipping. If you wanted to change the quality of the distortion, try changing them to germanium or LEDs (route one of the LEDs through the front panel for a drive meter  ).
ŠMELO :lol:
Ale zajímalo by mě, jak je to teda u jiných, drahých kousků :P :P :P
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

já nikdy elektrotechniku nestudoval teda krom sem tam samostudia. Nikdo tu neřek že přesně ví co to tam dělá ale je to "jen" zesilovač. Krom rezonančních zesilovacích obvodů bych tam nic nehledal... MYslím že pokud by šlo o tpické zapojení elektronka která zasiluje a za ní diody tak de jen o to že na elektronce se zesílí signál a na diodách se pak vlivem toho zesílení řeže (za diodama pak je volume který den z preampu ven). Aspoň z tohoto úhlu sem se na to schéma díval já
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

Diody tam nejsou zapojeny jako omezovač, ale jako jednoduchá noisegate - jsou v serii se signalem :idea:
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

jonas1 píše:Diody tam nejsou zapojeny jako omezovač, ale jako jednoduchá noisegate - jsou v serii se signalem :idea:
kua chlape zkus to překreslit prosím. Rád bych viděl jak ot myslíš. Stačí výstup z elektronky -> ten zmiňovaný obvod -> co jde z obvodu.

Mohl bys kdyžtak popsat princip ? Moc nechápu co může dioda v sérii vylepšit.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

jonas1 píše:Diody tam nejsou zapojeny jako omezovač, ale jako jednoduchá noisegate - jsou v serii se signalem :idea:
no vidím proto su zmaten
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

jsem linej, tudiz v ramci vaseho vzdelavani vam sem postnu neco v ajine,ok? :wink:
http://music-electronics-forum.com/show ... php?t=5845

konkretne post Enza..
Demilich

Příspěvek od Demilich »

OK
Ale stejně borec psal, že když tam dal jiné, že to charakter zkreslení změnilo ! :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“