snížení výkonu lampy?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

jo tak to se ho zeptam :)

ale stejne si myslim, ze bude lepsi tu 100w potvurku vymenit za neco mensiho :)
termyx

Příspěvek od termyx »

nénééé..když to nejde..je to srdcovka :oops:
bylo by to super..poštu bych samozřejmě platil já :)

jo a ještě nevíš qwere jestli tomu kámošovi ta brzda nějak kazí zvuk??
to a to a za chvíli zas tohle
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

ok poptam se. jinak zkus napsat horkemu - kdyz muze udelat utlum 90%, tak neni problem udelat utlum treba 70-80%, coz by pro tebe bylo myslim tak akorat...

a zda se me, ze horky ty sve vytvory i pujcuje - takze by ti to mohl poslat na odzkouseni a ty bys to pripadne vratil.

kazdopadne se zeptam i toho kamose na tu brzdu - ale jak rikam, utlum 50% ani nepoznas (to bude pri stejnem nastaveni ubytek na hlasitosti tak 3db) a 5% je zase tak na hrani doma...

bud zkusit sehnat brzdu s utlumem nejakych 70-80%, nebo jine kombo a nebo se smirit s tim, ze budes smrdlat na dvojku :)
termyx

Příspěvek od termyx »

no já už mu právě psal email včera ale ještě neodepsal, tak uvidíme co napíše..
zeptam se ho na všechno možný..jen doufam, že mi to k něčemu bude:)

těžko říct no..jak to bude vycházet s těma procentama..nějakou brzdičku bych vyzkoušel a pak by se vidělo..s tim sem v životě nepřišel do styku tak fakt nevim co to bude dělat:)
to a to a za chvíli zas tohle
kubog

Příspěvek od kubog »

Ja som si objednal z USA TubeCube je to 160W attenuator s potenciometrom na 12 úrovní hlasitosti. Potom zreferujem :)
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

termyx píše:no právě hodně přemejšlim, že bych koupil ten bandmaster co se tu válí na bazaru..ale nejdřív zkusim tu brzdu..

a nechce jí náhodou kámoš prodat? celkem by se šiklo:D

uvidíme s tim výkonem no..musí se to vyzkoušet:)
Tim, že koupíš 40W místo 100W nic nevyhraješ, ten rozdíl je cca 3dB :!:
říká se, že i 1W výkonu může poškodit sluch, ale to bys ten reprák musel mít asi v hlavě. :) Na pokojový hraní stačí klidně 5W celolampa.
Sám mám zkušenosti s mým 50W kombem, že když jsem ho měl ztlumený na hraní doma, tak ten zvuk byl hodně fuj- šel z toho jen bzukot i když jsem měl zbrusu nový lampy. Ale to třeba může být i něčím jiným, jiný lampový kombo jsem nezkoušel tak potichu.
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Little.Sick.Fish píše:
Tim, že koupíš 40W místo 100W nic nevyhraješ, ten rozdíl je cca 3dB :!:
Cože? To mi neříkej ani ze srandy, jak si na to přišel?

(Neoponuju, jen jsem silně překvapený a nedůvěřivý)...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kubog

Příspěvek od kubog »

Lenže zvuk o 3db vyšší je dvojnásobný hluk. Tam to ide po troch. :wink:
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

kubog píše:Lenže zvuk o 3db vyšší je dvojnásobný hluk. Tam to ide po troch. :wink:
dvojnásobný hudební výkon, ne dvojnásobný hluk! Už se to tu někde řešilo. Vezmi si to třeba takhle: máš PA systém, ten má třeba 4 kW. 10 Metrů od reprobeden máš třeba 110bB, myslíš, že když budeš mít PA 8kW, tak ten hluk bude 220dB? To by zabíjelo! :lol:

Prosimvás, vysvětlete to někdo líp, já tu nechci plácat kraviny a dezinformovat. Prostě ten nárůst hlasitosti u těch vyšších výkonů neni tak velký. Představ si to jako exponenciální křivku...

Edit: pro představu tady je vzorec pro výpočet akustického tlaku [dB]:
Lm = citlivost + 10 * log (výkon)
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
kubog

Příspěvek od kubog »

Každé 3db je dvojnásobný "akustický tlak" pretože decibel je jednotka akustickeho tlaku.
Little.Sick.Fish píše:
kubog píše:Vezmi si to třeba takhle: máš PA systém, ten má třeba 4 kW. 10 Metrů od reprobeden máš třeba 110bB, myslíš, že když budeš mít PA 8kW, tak ten hluk bude 220dB? To by zabíjelo! :lol:
[/b]
Tak som to samozrejme nemyslel
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Little.Sick.Fish píše:
kubog píše:Lenže zvuk o 3db vyšší je dvojnásobný hluk. Tam to ide po troch. :wink:
dvojnásobný hudební výkon, ne dvojnásobný hluk! Už se to tu někde řešilo. Vezmi si to třeba takhle: máš PA systém, ten má třeba 4 kW. 10 Metrů od reprobeden máš třeba 110bB, myslíš, že když budeš mít PA 8kW, tak ten hluk bude 220dB? To by zabíjelo! :lol:

Prosimvás, vysvětlete to někdo líp, já tu nechci plácat kraviny a dezinformovat. Prostě ten nárůst hlasitosti u těch vyšších výkonů neni tak velký. Představ si to jako exponenciální křivku...

Edit: pro představu tady je vzorec pro výpočet akustického tlaku [dB]:
Lm = citlivost + 10 * log (výkon)
Super, díky za rozšíření obzorů... :wink: Jen tedy detail, není to křivka exponenciální, ale logaritmická. Jinak by to bylo přesně naopak a čím vyšší výkon, tím rychleji by to stoupalo... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

kubog píše:Každé 3db je dvojnásobný "akustický tlak" pretože decibel je jednotka akustickeho tlaku.
počkej, to mi objasni, z tvojeho nynějšího tvrzení to nedává moc smysl. Pokud je decibel jednotka akustického tlaku, tak jak může být akustický tlak 2x větší, když se zvětší o 3dB? :o třeba z 90dB na 93dB, chápeš?
konečně jsem něco našel na Wikipedii:
...Například pokles (útlum) o 3 dB u výkonu značí poloviční výkon, naopak zisk (zesílení) o 3 dB je dvojnásobný výkon...
dále viz.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Decibel
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Nero píše: Super, díky za rozšíření obzorů... :wink: Jen tedy detail, není to křivka exponenciální, ale logaritmická. Jinak by to bylo přesně naopak a čím vyšší výkon, tím rychleji by to stoupalo... :wink:
Když mi nevěříš, tak si udělej graf, na osu Y si dej [dB] a na X výkon [W] :wink:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Little.Sick.Fish píše:
Nero píše: Super, díky za rozšíření obzorů... :wink: Jen tedy detail, není to křivka exponenciální, ale logaritmická. Jinak by to bylo přesně naopak a čím vyšší výkon, tím rychleji by to stoupalo... :wink:
Když mi nevěříš, tak si udělej graf, na osu Y si dej [dB] a na X výkon [W] :wink:
Já ti věřím, jen poupravuju chybu...

Exponenciální fce:

Obrázek

Logaritmická fce:

Obrázek

Ty si řekl, že by to mělo být podle exponenciely, ale to je blbost, protože pak by to muselo být přesně naopak, než říkáš. Je to podle logaritmu.

Nevíc i v tom vzorci, co si sem dával, je log a ne exp... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
kubog

Příspěvek od kubog »

Ok dovolim si citovať "Pola" z muziker fóra

"Zvysenie vykonu o 2 nasobok sa rovná narastu hlasitosti o 3dB.
co sa da zistit zo vzorca P(dB) = 10xlog (podiel vykonu)
Podiel vykonu napriklad: Z 50W zosiku presedlam na 100W. 100/50=2

Lenze ludske ucho vnima logaritmicky a za narast 2 nasobnej hlasitosti povazuje +6dB narast. Co je 4x vacsi vykon. Teda plati 25W zosik hra o 1/2 tichsie ako 100W !

Ale je tu ina zavazna vec ktora urcuje celkovu hlasitost. A to citlivost pripojeneho reproduktora. Aj ked mate 100W reprak dakedy moze 5W reprak hrat hlasnejsie ako ta stovka. Preco? Lebo hlasitost reproduktora zavisi od jeho parametra CITLIVOST: Ta sa udava v dB/m/W (skratene dB) Udava ze ako hlasno bude reprak zniek ak ho budite Watom a snimate z metra. Toto cilo je rozne a najzavaznejsi parameter repraku. nepriklad ak mate 90dB reprak a 93dB tak ten citlivejsi staci budit 1/2vicnym vykonom aby hrali rovnako hlasno. A takych 100 a 50W zo zosika to uz je rozdiel Smile No ak chcete mat reprak 2x hlasnejsi treba vybrat narast az o 6db tada voci 90dB repraku kupi 96dB Smile PReto nie kazda bedna huci rovnako....

Vykon repraku je len klamny reklamny tah. Jedine co uvadza je wykonova hranica ktoru donho mozeme tlacit zo zosiku aby nezhorel ale nema nic spolocne s hlasitostou."

Teraz by uz malo byt jasno :lol:
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

kubog píše:Ok dovolim si citovať "Pola" z muziker fóra

"Zvysenie vykonu o 2 nasobok sa rovná narastu hlasitosti o 3dB.
co sa da zistit zo vzorca P(dB) = 10xlog (podiel vykonu)
Podiel vykonu napriklad: Z 50W zosiku presedlam na 100W. 100/50=2
Jo, dyť to tvrdim celou dobu :lol:

Konec dohadům! Tady je graf hlasitosti repráku o citlivosti 96dB (což je tak průměr) v závislosti na výkonu:
http://leteckaposta.cz/224161190

Pokud je ten vzorec, co jsem tu uváděl, správně, tak by to tak mělo být. V tý tabulce je to jasný, snad to z toho grafu vyčtete, neudělal jsem tam moc popisek.
A světe div se, graf je opravdu exponenciála! v tom druhým grafu je nárůst lineární, protože jsem dal exponenciální nárůst výkonu, ale v tom prvním grafu je to snad jasný. :wink:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

NE, TO NENÍ EXPONENCIÁLA, TO JE KŘIVKA LOGARITMU.

Fishi, já vím, že máš pravdu, rozumím ti a souhlasím, ale ty pleteš matematické pojmy.

Exponenciální a logaritmická fce jsou funkce inverzní, tzn. že jejich grafem je křivka, která je stejně zahnutá, ale x-y soustavě je otočená podle osy 1. a 3. kvadrantu. Další rozdílem je prohození množin odpovídajících oboru hodnot a definičnímu oboru. Exponenciála v základním tvaru je definována ve všech reálných číslech, obor hodnot je (0; nekonečno). U grafu logaritmu je definiční obor (0; nekonečno) a funkční hodnoty se pohybují v množině všech reálných čísel.

Podívej se na můj předchozí post, kde jsou obě 2 fce na obrázcích - kupodivu, to, co máš v tom tvém souboru, je to, co já posílal jako 2. obrázek - logaritmus.

Logicky, pokud ten vztah počítáš pomocí vzorce, který obsahuje výraz s log, nemůže být grafem exponenciála, která je grafem výraz s exp.

Takže ještě jednou, ano, máš téměř pravdu, to co říkáš je jasné a určitě to tak je, jen pleteš pojmy z matematiky - logaritmickou a exponenciální fci.

Už si rozumíme?

PetrPeter 1975 - 2008
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Nero nezbývá než souhlasit :-) Funkce musí být logaritmická. Kdyby to byla exponenciála tak by to byl docela marast :-D
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

aivn86 píše:Nero nezbývá než souhlasit :-) Funkce musí být logaritmická. Kdyby to byla exponenciála tak by to byl docela marast :-D
Díky za podporu. Nechtěl bych mít 100W amp, pokud by dB vzrůstaly exponenciálně. Asi bychom tu měli menší zbraň hromadného ničení... :twisted:

PetrPeter 1975 - 2008
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Sice ne tak odborně,ale už jsem tady někde psal,že s 5W lampáčkem a 103 dB citlivou Eminencí jde hrát s bubeníkem jako prd.

To jen pro zjednodušení diskuze,bo ty fce mě přijdou takový nemuzikantský ;-)
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“