jana píše:
omezuje, když to chytáš palcem, zpomaluješ si pak přechytnutí na jakejkoli jinej hmat - a pokud necháváš obecně palec trčet přes a držíš krk v dlani, zpomaluje se celkově pohyb po hmatníku a prsty hůř dosáhnou, krom toho struny nemůžeš domačkávat kolmo (jako bys mohl s palcem zespoda krku). shrnuto - omezuje to jak na rychlosti, tak na přesnosti hraní.
Já teda taky hraju tak, že mi palec nijak moc netrčí, mam ho opřenej a dosáhnu tak dál a pohodlněji
Ale je zvláštní, že třeba Hendrix objímal uplně maximálně a dosáhl kam chtěl
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
vikicek píše:Ale je zvláštní, že třeba Hendrix objímal uplně maximálně a dosáhl kam chtěl
Tak Hendrix byl Hendrix, že jo... Ale jak řikám já - ať si každej hraje jak chce. I když to někomu může vadit, prostě všichni nemůžeme hrát podle příruček.
REX píše:Prosím není nějaký trik jak se neučit akordy s barré? Děkuji ze pomoc.
popravde, jsem resil pred rokem stejnej problem, ale vis na co sem prisel? jediny co to potrebuje, je cas a cvicit to cvicit to cvicit to... ruzny navody ti tady lidi davat muzou, ale to je vsechno stejne placebo aby jsi uspokojil mysl ze delas neco co ti pomuze se to rychleji naucit...ale opravdu to nic jinyho nez cas a trpelivost nechce... ver mi )) zkouset zkouset zkouset
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Ono nejjednoduzsi je zacit hrat pisnicky kde ty barecka jsou.
Nikoho nezajima, kdyz doma ti potrva pul minuty nez to barecko chytnes, ale dulezity je ze takhle postupne se naucit hrat a prechazet do barecek plynule z jinych akordu.
Co se týče toho stylu Hendrixe jak držel baréčka, tak to má svůj důvod. Ono taky spoustu věcí co hrál se jinak nedá zahrát. Úplně stejně to drží třeba SRV a v podstatě kdokoliv co hraje tuhle muziku (včetně mě ). Chtěl bych vidět jak takhle někdo benduje s palcem pod krkem. Neříkám že to není možný, třeba to tak spoustu lidí dělá, ale tak jak to děláme "my" je to 100x jednodušší a přirozenější. Nemůžu říct že by mě to omezovalo a 100% to není žádnej zlozvyk. Možná cikánský G není zrovna s tim palcem to nejideálnější, ale jak říkám záleží na tom co dotyčnej hraje.
....................JE TO TAK!...................
Btw Hendrix měl pazoury jak kráva.
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Já mám s barréčkem problémy myslíte že je ostuda nebo je to stracený když se barré nenaučím za rok? moc mě to štve... :'( ted na akustiku musím hrát jen základní akordy (G, A, Cdur,...) :'(
Cheaterboy píše:Já mám s barréčkem problémy myslíte že je ostuda nebo je to stracený když se barré nenaučím za rok? moc mě to štve... :'( ted na akustiku musím hrát jen základní akordy (G, A, Cdur,...) :'(
Každému to trvá jinak dlouho jak tak koukám. Já měl taky docela dlouho problémy, ale teď už je to v pohodě. Chce to opravdu zkoušet a hrát písničky kde se barré vyskytuje. To je nejlepší.
Barre je abych tak rekl - vstup do dalsiho levelu, otevira dalsi netusene moznosti. Cheaterboy: Vubec neni dulezite, zda barre zvladnes za dva tydny, nebo za dva roky - dulezite je, ze jej zvladnout chces.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Ještě jeden dotaz mám: budu si kupovat basovou elektrickou kytaru myslíte že tady taky budu potřebovat barré? a ted odskočím od tématu - kde na internetu se můžu naučit hrát podle tabů?
Pokud chces byt dobrym basakem, tak barre urcite vyuzijes - staci zkouknout vyznacne baskytaristy na youtube.
S taby Ti neporadim - v podstate to nepouzivam.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Cheaterboy píše:Ještě jeden dotaz mám: budu si kupovat basovou elektrickou kytaru myslíte že tady taky budu potřebovat barré? a ted odskočím od tématu - kde na internetu se můžu naučit hrát podle tabů?
Než se dostaneš do takový fáze, kdy je budeš potřebovat, tak to ještě chvilku vydržíš bez nich... Rozhodně je tam nevyužiješ tak často jko u kytary.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Nero: ech děkuju asi sem lama ale po přečtení textu neumím pořád číst z těch tabů:( například na basové struně "E" je 5 a hned i 6 a to nevím jak zahrát prostě že třeba na jedné struně je více čísel..
Cheaterboy píše:Nero: ech děkuju asi sem lama ale po přečtení textu neumím pořád číst z těch tabů:( například na basové struně "E" je 5 a hned i 6 a to nevím jak zahrát prostě že třeba na jedné struně je více čísel..
Tak stručně. Tabulatura se čte zleva doprava jako text. Číslo znamená jaký pražec musíš držet a zahrát.
Takže například jak tam máš v tom ASCII tabulaturu tak zahraješ:
Prázdné E, pak strunu A na 7 pražci, strunu D na 5., E na 6., pak E na 5 a nakonec A na 7.
Kdyby byla nějaká čísla nad sebou (myšleno ne na jedné struně) tak to znamená, že se ty tóny hrají dohromady jako nějaký akord například.
Frostys: aha už sem to pochopil děkuju moc!! ale nevím jak se v tom dá vyčíst rytmus ... a je to trochu taky na mozek akordy sou prostě snažšíí
EDIT: ale ještě nechápu: mám tam ty taby mám tam čísla podle kterých mám hrát no a ted ty struny mám držet jako tak že nejdřív brnknu na E pak si chytnu A-7 a zas brnknu tak se to hraje? myslel jsem jiný princip jako u akordu kde se drží třeba drží G a brnkne se přes celý a tady u tabu se hraje nejdřív jedna struna a pak druhá mám pravdu?
EDIT2: Marko přesně ted máš 666 příspěvků
Naposledy upravil(a) Cheaterboy dne 1.06.2008 15:28, celkem upraveno 2 x.
Cheaterboy píše:Frostys: aha už sem to pochopil děkuju moc!! ale nevím jak se v tom dá vyčíst rytmus ... a je to trochu taky na mozek akordy sou prostě snažšíí
jo chlape rytmus v tom nevyčteš
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
Cheaterboy píše:Frostys: aha už sem to pochopil děkuju moc!! ale nevím jak se v tom dá vyčíst rytmus ... a je to trochu taky na mozek akordy sou prostě snažšíí
EDIT: ale ještě nechápu: mám tam ty taby mám tam čísla podle kterých mám hrát no a ted ty struny mám držet jako tak že nejdřív brnknu na E pak si chytnu A-7 a zas brnknu tak se to hraje? myslel jsem jiný princip jako u akordu kde se drží třeba drží G a brnkne se přes celý a tady u tabu se hraje nejdřív jedna struna a pak druhá mám pravdu?
EDIT2: Marko přesně ted máš 666 příspěvků
Všechny písničky se nehrají jen akordy přece. V různých sólech ať už metalových nebo bluesových se taky často hraje jen jedna struna a ne více najednou. Chápeš jak to myslím
V tabech jde taky zapsat akord, ale je lehčí samozřejmě použít název akordů, než ho zapisovat do tabulatury.