akord/akord

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Sima

akord/akord

Příspěvek od Sima »

Prosím, můžete mi vysvětlit, jak se hraje třeba Emi/D#? Je to nějaký zvláštní akord, nebo si mám vybrat, co zahraju. Buď Emi nebo D#. Mám v písničkách dost takových "něco lomeno něco" a nedokážu si s tím poradit. V seznamech akordů jsem to nenašla. Díky.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

http://www.akordy.sk/akord.ltc?akord=Emi/Dx a jiné an googlu :)

Jinak ty s tím lomítkem jsou jako, že myslím hraješ akord ale jako basovou hraješ to za lomítkem ale nejsem si tím moc jistej. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Sima

Příspěvek od Sima »

vidíš, akordy.sk bylo první, kam jsem vlezla, ale asi mi už nesloužej oči... dík. Že to bude až tak jednoduchý, jsem nečekala, alias akord jednoprsťák.
Sima

Příspěvek od Sima »

tak ještě bych potřebovala Emi/D.... akordy.cz mi ukázaly pouze "prázdné struny", což asi nebude ONO.
majkie

Příspěvek od majkie »

Sima píše:tak ještě bych potřebovala Emi/D.... akordy.cz mi ukázaly pouze "prázdné struny", což asi nebude ONO.
naopak, to je presne ono, kdyz zahrajes 4 prazdne nejtencio struny vyjde ti: D G H E
z cehoz E-G-H je E-moll a D je prave ta basova struna za lomitkem
Bach LP, KUSTOM Dart 10, 40 W trandak, Zoom g2.1u, Ernie Ball 13, Tortex 0.88

Sláva veškeré hudbě vznikající severně od Kodaně :)
Sima

Příspěvek od Sima »

Majkie: já hraju na akustiku, takže to by znamenalo 2 struny nehrát, ale pak by to znělo stejně jako Edim.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: akord/akord

Příspěvek od pupack »

Sima píše:Prosím, můžete mi vysvětlit, jak se hraje třeba Emi/D#? Je to nějaký zvláštní akord, nebo si mám vybrat, co zahraju. Buď Emi nebo D#. Mám v písničkách dost takových "něco lomeno něco" a nedokážu si s tím poradit. V seznamech akordů jsem to nenašla. Díky.

prvni je to ktery akord mas hrat. za lomitkem je akord z ktereho mas hrat basovou strunu
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Smrťokvítek píše:http://www.akordy.sk/akord.ltc?akord=Emi/Dx a jiné an googlu :)

Jinak ty s tím lomítkem jsou jako, že myslím hraješ akord ale jako basovou hraješ to za lomítkem ale nejsem si tím moc jistej. :)
aaa uz jsi to napsal predemnou a opravdu to tak je :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Sima

Příspěvek od Sima »

takže jestli tu písničku vybrnkávám (přes 4 nejtenčí struny) a mám tam přidat tuhle basovku, musím buď změnit styl vybrnkávání, abych ji trefila, nebo se na to vykašlat a držet jen akord před lomítkem?
pehve

Příspěvek od pehve »

http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.ph ... ht=#100649
tady je o tom něco taky
pokud je tam ten bass předepsanej, má to svůj důvod a měl by zaznít
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Sima píše:takže jestli tu písničku vybrnkávám (přes 4 nejtenčí struny) a mám tam přidat tuhle basovku, musím buď změnit styl vybrnkávání, abych ji trefila, nebo se na to vykašlat a držet jen akord před lomítkem?
a tak teoreticky hlavni a dominantni je tam ten akord nicmene u nekterych pisnicek to bez te basovky zazni jako kdyby to tam moc nepatrilo. dost casto prave spis je lepsi hrat hlavne tu basovou a trabe jen cas toho akordu. je to o konkretni situaci. kazdopadne akord/basova z akordu
pehve

Příspěvek od pehve »

akord/basový tón
Adamz Asah
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamz Asah »

napřiklad C/G nebo ten tvůj Emi/D# bych zahrál takhle

C/G - Emi/D#
0 ------ 0
1 ------ 0
0 ------ 0
2 ------ 1
3 ------ 2
3 ------ 0

Tučně je ten basový tón navíc ...

To céčko takhle hraju pořád, protože G je součástí C-Dur a mi tam sedí to spodní G víc, než Ečko. 8
Naposledy upravil(a) Adamz Asah dne 5.08.2008 7:07, celkem upraveno 5 x.

Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
Sima

Příspěvek od Sima »

jsou to někdy dobrý prstolamy :D . Díky, už jsem to pochopila. Ještě si musím poradit s vybrnkáváním, abych tu basovku "použila" ve správný okamžik a můžu zase pokročit dále.
Tak se už předem můžete těšit na pitomé otázky. :D :D :P
pehve

Příspěvek od pehve »

Sima píše:takže jestli tu písničku vybrnkávám (přes 4 nejtenčí struny) a mám tam přidat tuhle basovku, musím buď změnit styl vybrnkávání, abych ji trefila, nebo se na to vykašlat a držet jen akord před lomítkem?
se 4 strunama si moc nezahraješ, palcem se nauč basovat na všech třech basových strunách a akordy hrej na horních
Sima

Příspěvek od Sima »

nojo, to já vím, ale přijít na to nemůžu, aby to hezky znělo. Já jsem do žádný lidušky nechodila, takže to zkouším jen podle sluchu a ten holt nemám perfektní, takže je to pro mě dost těžký. Četla jsem tu téma o vybrnkávání, ale to bylo jen na střídání pořadí a rychlost prstů (např. ipmi ....s tím problém nemám), ale nedočetla jsem se, jak se ve správný čas přesunovat na hlubší struny, aby to bylo pěkný.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Taky se dá podladit basový E na D (scordatura) a pak máš bas D jaksepatří. Ale pozor na ostatní akordy.
Jestli vybrnkáváš, tak by to mělo být slyšet (nevím co je to za skladbu), jestli použiješ jako bas D na čtvrtý struně nebo ten o oktávu níž.

Edit: Jo sorry jsem se přehlídl, do má být Dis a ne D. Ale ono to stejně zhruba platí.
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Sima píše:nojo, to já vím, ale přijít na to nemůžu, aby to hezky znělo. Já jsem do žádný lidušky nechodila, takže to zkouším jen podle sluchu a ten holt nemám perfektní, takže je to pro mě dost těžký. Četla jsem tu téma o vybrnkávání, ale to bylo jen na střídání pořadí a rychlost prstů (např. ipmi ....s tím problém nemám), ale nedočetla jsem se, jak se ve správný čas přesunovat na hlubší struny, aby to bylo pěkný.
jestli chceš vysvětlit něco pisni na ICQ :-P takhle na foru to jde blbě vysvětlit.

ten basovy ton se hodi v podstatě všude, ale dává se na dobu na které je důraz.
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Sima

Příspěvek od Sima »

Aha, tak já to zkusím dávat na první dobu. Což jsem v podstatě stejně dělala, akorát jen na těch 4 strunách. Já vybrnkávám ráda, ale nějak jsem se přestala zlepšovat, prsty dobrý, nebolí, jsou docela rychlý, ale dojela jsem na neznalost teorie.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

nebo si mám vybrat
- to me hodne pobavilo. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“