NĚCO O HUDEBNÍ TEORII

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Metallistic píše:Mám otázku. . nejsou v tom náhodou chyby. .?? http://dusan.pc-slany.cz/hudba/stupnice_slozeni.htm .. a jeslti ne tak to nechápu. . :oops: :?

Protože podle vzoru 0-2-4-5-7-9-11 by ve stupnici Hdur na konci mělo být Ais a ne H (B) a pak jěště pár chyb sem našel. . Mám pravdu. . ?? :)
Někdy (myslím, že za velkou louží) se jako Ais píše jako B, takže:
A B H = A A# H, ale už jsem to dlouho nikde neviděl...
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metallistic »

rotten77 píše:
Metallistic píše:Mám otázku. . nejsou v tom náhodou chyby. .?? http://dusan.pc-slany.cz/hudba/stupnice_slozeni.htm .. a jeslti ne tak to nechápu. . :oops: :?

Protože podle vzoru 0-2-4-5-7-9-11 by ve stupnici Hdur na konci mělo být Ais a ne H (B) a pak jěště pár chyb sem našel. . Mám pravdu. . ?? :)
Někdy (myslím, že za velkou louží) se jako Ais píše jako B, takže:
A B H = A A# H, ale už jsem to dlouho nikde neviděl...
= že teda mám i nemám pravdu :) ,ale myslím že i tak to píšou s křížkem. . H=B a Ais=Bs křížkem
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Obrázek
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

B je u nas H...jinak by to melo bejt B s beckem ne s krizkem kdyz je Ais niz nez h-b
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Martin656 píše:B je u nas H...jinak by to melo bejt B s beckem ne s krizkem kdyz je Ais niz nez h-b
jasné s bečkem sem se spletl. . myslel sem béčko né křížek omlouvám se.... :wink:
Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Na tomhle webu jsou občas ty pravidla hudební teorie pojaté trochu volněji...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Nero píše:

Jasné pohoda. . Mně šlo jen o to,jestli mámpravdu abych nemátl pak sám sebe . . :wink:
Obrázek
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Metallistic píše:
Nero píše:

Jasné pohoda. . Mně šlo jen o to,jestli mámpravdu abych nemátl pak sám sebe . . :wink:
Spočítej si kolik tam máš tónů :wink:

\\Smrťokvítek: Smazán SPAM od kerim.22.
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Berry

Příspěvek od Berry »

Zdravim, chtěl bych se zeptat jak mám zahrát tohle ---7p0--- ? pokud vim mělo by se jednat o odtáhnutí, ale nák mi tam nesedí ta nula, kde tu strunu mám vlastně držet ?... a ještě by mě zajímalo jak zahrát tohle ---7h85--- nebo ---5p32--- nevim co s tim dvojčíslim (85;32)... a ještě poslední dotaz k příklepu (h) mám tu strunu na dalšim pražci zmáčknout a zase rychle pustit, nebo jí mám prostě přidržet v tom dalšim pražci ?
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Že se radši nenaučíte noty...
Berry píše:Zdravim, chtěl bych se zeptat jak mám zahrát tohle ---7p0--- ? pokud vim mělo by se jednat o odtáhnutí, ale nák mi tam nesedí ta nula, kde tu strunu mám vlastně držet ?
Nikde. Je to prázdná struna
... a ještě by mě zajímalo jak zahrát tohle ---7h85--- nebo ---5p32--- nevim co s tim dvojčíslim (85;32)
Postupně 7 přiklepneš na 8 a po něm hraješ 5 --- nebo --- 5 strhneš na 3 a po něm hraješ 2. Dvojčíslí jsou překvapivě 2 čísla za sebou.. :-)
... a ještě poslední dotaz k příklepu (h) mám tu strunu na dalšim pražci zmáčknout a zase rychle pustit, nebo jí mám prostě přidržet v tom dalšim pražci ?
Držet. Jinak by hned za tím musel bejt napsaný strhnutí (p)
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Ais je ten stejný tón jako české B, čili je to dobře. Prostě když zvýšíš A o půlton dostaneš Ais a když snížíš Hdur o půlton dostaneš ten samý tón jen se mu říká B v Čr

---A->----Ais/B (Bb v cizine)---<--H(B v cizine)

edit: doplneno (B a Bb v cizine) pro uplnost, diky wohma
Naposledy upravil(a) pupack dne 21.02.2009 9:41, celkem upraveno 3 x.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pupack píše:

Ais je ten stejný tón jako české B, čili je to dobře. Prostě když zvýšíš A o půlton dostaneš Ais a když snížíš Hdur o půlton dostaneš ten samý tón jen se mu říká B v Čr

---A->----B(ais)---<--H
Jeste bys to mel doplnit o tu dualitu H/B:
---A->----B(ais)---<--H(B)
viz http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=11536
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Berry

Příspěvek od Berry »

Díky za rady... noty bych se rád naučil ale když mám problem s timhle tak nevim jak bych zvládal notovej zápis... nikdy sem se na nic neučil, nikdy sem nechodil do náký hudební školy, nebo kroužku takže se všechno musim naučit více méně sám...

W - whole
H - half
Q - quarter
E - 8th
S - 16th
T - 32nd
X - 64th
|-n-| - n-tuplets

L - tied note
x - dead note
g - grace note
(n) - ghost note
> - accentuded note
NH - natural harmonic
AH - artificial harmonic
TH - tapped harmonic
SH - semi harmonic
PH - pitch harmonic
h - hammer on
p - pull off
b - bend
br - bendRelease
pb - preBend
pbr - preBendRelease
brb - bendReleaseBend
\n/ - tremolo bar dip
\n - tremolo bar dive
-/n - tremolo bar Release up
/n\ - tremolo bar inverted dip
/n - tremolo bar return
-\n - tremolo bar Release down
S - shift slide
s - legato slide
/ - slide into from below or out of upwards
\ - slide into from above or out of downwards
~ - vibrato
W - wide vibrato
tr - trill
TP - tremolo picking
T - tapping
S - slap
P - pop
< - fade in
^ - brush up
v - brush down

u náký písničky sem našel takovouhle legendu, nemoh by tu někdo rozepsat co která značka znamená a jak se má hrát ? vim že je to dost práce ale kdyby se do toho někomu chtělo bylo by to super... pokud už to tu někde je, tak se omlouvám...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

to prvni jsou delky not, najdi ve slovniku, pokdu neznas delky not, tak se je nauc :)
ted jak jsem to ja pochopil(vychazim z prekladu anglictiny a svych hudebnich zkusenosti :) ):
L- legato - hrano vazane
x- tlumeni
g- neco jako jemne?
n - hrano jen jakoby naznakem, velmi potichu
> - duraz

tyhle slouzej k vyrazu hrani, tzn. nejsou zas tolik potreba, pokud se nejdena o klasickou skladbu.
ostatni uz tu nekde jsou vysvetleny, kdyztak pouzivej slovnik.
kdyz to budes hodne dlouho hledat a na neco neprides, dej vedet :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
woro90

Příspěvek od woro90 »

(n) - ghost note - nevím nevím, já bych to spíš viděl na notu melodické ozdoby (ne hlavního motivu), tedy např. příraz nebo skupinku
NH - "přirozený" flažolet (tj. na prázdné struně pomocí levé ruky)
AH - umělý flažolet (tj. pomocí pravé ruky)
TH - asi pomocí tappingu "naťuknutý" flažolet, tyhle zrovna neumím
SH - že by flažolet s jen částečně utlumenou základní frekvencí (hraješ to jako flažolet, ale trochu se ti ozve i základní tón)?
h - příklep
p - odtah
b - tahání struny
br - uvolnění vytažené struny
pb - preBend - buď melodická ozdoba, kdy tón začíná na vytažené struně, tj. výš, nebo jde o vytažení nehrané struny, aby tón začínal už na vytažené struně, protože se bude pak spouštět níž
pbr - preBendRelease
brb - bendReleaseBend - krátký pokles tónu na vytažené struně
\n/ - tremolo bar dip - stlačení a puštění páky
\n - tremolo bar dive - stlačení páky
-/n - tremolo bar Release up - uvolnění stlačené páky (nemusí být až nahoru)
/n\ - tremolo bar inverted dip - zatažení za páku a její puštění (musíš mít dvojzvratné tremolo)
/n - tremolo bar return - puštění stlačené páky
-\n - tremolo bar Release down - uvolnění tažené páky (u dvojzvratu)
S - shift slide - skluz pro změnu polohy
s - legato slide - skluzové legato
/ - slide into from below or out of upwards
\ - slide into from above or out of downwards
~ - vibrato - podobné jako u houslí
W - široké vibrato - pomocí mírného vytahování struny
tr - trill - trylek, hraje se jako hphphp
TP - tremolo picking - rychlé hraní trsátkem, jako třeba hodně blackmetalových doprovodů
T - tapping - jako příklep, ale pravou rukou (používá se, když potřebuješ zahrát něco, na co bys musel mít půlmetrové prsty, a pokud možno šest na každé ruce)
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
halapli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od halapli »

zdravim poradte mi prosim ako mam zahrat x - dead note lebo ked prilozim prst na strunu aby sa nedotka prazca tak to ma taky duty zvuk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

halapli píše:zdravim poradte mi prosim ako mam zahrat x - dead note lebo ked prilozim prst na strunu aby sa nedotka prazca tak to ma taky duty zvuk
Koukni se sem a případně i pokračuj:
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.ph ... 1&start=03

... a jinak polož na tu strunu těch prstů víc a pořádně uhoď trsátkem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
halapli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od halapli »

diky za radu
Jester
Rádce

Jak na akordy

Příspěvek od Jester »

Vytvořil jsem článek, jak porozumět akordovým značkám a jak najít a zahrát neznámý akord na kytaru. Článek je psán pro ty, kteří příliš neovládají hudební teorii.
Po dohodě s Nerem jsem článek nepřeváděl do HTML, ale pouze vytvořil v PDF formátu. Důvodů je více.
Článek si zatím můžete stáhnout z následující adresy:
http://uloz.to/2264067/akordy.pdf
V případě že něčemu nebudete rozumět, tak se ptejte, pokusím se, budu-li znát odpověď, vám to vysvětlit.
Článek jsem konzultoval s Nerem a Dark Axel(em), kterým tímto děkuji za jejich čas a připomínky.

EDIT: Rozhodl jsem, že článek převedu do HTML. Viz níže.
Naposledy upravil(a) Jester dne 11.08.2009 8:44, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce

Re: NĚCO O HUDEBNÍ TEORII

Příspěvek od Nero »

Upraven první post, aby všechny odkazy na jednotlivé kapitoly fungovaly, samozřejmě přidán i odkaz na Jesterův článek - za který mu chci tímto poděkovat :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Jak na akordové značky - část I

Příspěvek od Jester »

Jak na akordové značky - část I
Cíl článku:
Cílem článku je naučit Vás porozumět akordovým značkám a získat schopnost najít si a posléze zahrát na kytaru jakýkoliv akord.
V článku rozhodně nenajdete zobrazení všech možných akordů v diagramech.

Pozn. k formátování: Fórum má určité omezení při vkládání znaků, proto dále používám u akordových značek zmenšené písmo jako horní index. Celý článek v pdf dokumentu naleznete na konci příspěvku.

Fórum také při některém skinu ořezává obrázky - celý obrázek uvidíte tak, že si ho přes pravé tlačítko stáhnete do PC.

Nutné znalosti pro pochopení článku:
1. Chromatická stupnice
Vysvětlení všech akordů se bude týkat akordu od kořene (root) C. K nalezení akordů od dalších tónů musíte znát chromatickou stupnici:
Chromatika.gif
Chromatika.gif (6.02 KiB) Zobrazeno 19441 x
Vysvětlení obrázku:
• Černá písmena pod tóny jsou názvy tónů. Názvy tónů, uvedené pod sebou, jsou tzv. enharmonicky záměnné - tedy píší se jinak, ale znějí stejně.
• Červená čísla nad tóny označují počet půltónů. Hledaný akord získáte posunem akordu s rootem C o příslušný počet půltónů (pražců). Tedy např. akord s rootem E získáte od stejného akordu s rootem C posunem o 4 půltóny (pražce) směrem nahoru.

2. Stupnice C dur
To jest měli byste znát, jak jdou tóny ve stupnici C dur za sebou. Na obrázku je taková „trochu složitější“ stupnice C dur s některými dalšími tóny, které se v akordech používají.
Stupnice_Cdur.gif
Vysvětlení obrázku:
• Černá písmena pod tóny zobrazují názvy tónů.
• Černá čísla nad tóny uvádějí interval, resp. pořadí tónu ve stupnici. Čísla v závorkách se pro zápis v akordických značkách nepoužívají (tedy v jedné diskuzi mně Atkins tvrdil, že např. oktáva – číslo 8 – se v akordových značkách používá, ale já jsem to v životě neviděl). Písmena před číslem upřesňují interval: m (malá), v (velká), zm. (zmenšená), zv. (zvětšená). Tedy např. „m.3“ je malá tercie, je to 3. tón ve stupnici snížený o jeden půltón.
• Červená čísla a značení uvádí, pod jakým symbolem se daný tón, resp.interval, objevuje v akordové značce.

3. Základy hudební nauky
Křížek zvyšuje tón o půltón, béčko snižuje tón o půltón.

4. Intervaly
Interval udává vzdálenost dvou tónů. Znalost intervalů není podmínkou, intervaly je snadné nahradit čísly:

Kód: Vybrat vše

Interval    | Číslo | Tóny
prima	    |   1   |  c – c
sekunda     |   2   |  c – d
tercie      |   3   |  c – e
kvarta      |   4   |  c – f
kvinta      |   5   |  c – g
sexta	    |   6   |  c – a
septima     |   7   |  c – h
oktáva      |   8   |  c – c’
nona	     |   9   |  c – d’
decima      |  10   |  c – e’
undecima	 |  11   |  c – f’
duodecima	|  12   |  c – g’
tercdecima  |  13	|  c – a’
Dále budu dodržovat, že když budu mluvit o intervalu, budu v závorce uvádět i číslo intervalu.
Intervaly kvarta (4) a kvinta (5) jsou tzv. čisté intervaly. Zvýšením nebo snížením čisté kvarty (4) nebo kvinty (5) získáme zvětšenou nebo zmenšenou kvartu/kvintu.
Intervaly sekunda (2), tercie (3) a septima (7) nikdy nemůžou být tzv. čisté, ale pouze jenom malé nebo velké.

5. Orientace na hmatníku
Měli byste znát, nebo si umět odvodit, kde se jaký tón vyskytuje na hmatníku kytary.
Pro začátečníky – stačí znát název struny a potom platí, že každý pražec je jeden půltón nahoru (viz chromatická stupnice). Rozložení tónů na hmatníku najdete na webu.

Postup při hledání neznámého akordu:
Jak postupovat, když potřebujeme najít a zahrát třeba akord Emaj13-/11+/7?
1. Dle níže uvedených pravidel si najdeme všechny tóny pro akord Cmaj13-/11+/7?
2. Najdu si tóny, které obsahuje akord Cmaj13-/11+/7 na hmatníku. Vytvořím smysluplný hmat.
3. Nalezený hmat (akord) posunu o správný počet půltónů po hmatníku – hraji akord
Emaj13-/11+/7 . :-)
Pozn.: Samozřejmě jsou mezi námi i zdatnější, kteří jsou schopní rovnou říci jakýkoliv interval pro jakoukoliv stupnici. Já to tedy nejsem a proto všechny intervaly odvozuji od C dur.

Základní pravidla pro tvorbu akordů:
1. Durový akord se označuje velkým písmenem, např. C, E, F#, atp. Mollový akord se označuje velkým písmenem a příponou „mi“, např. Cmi, Emi, F#mi.
Jediný rozdíl mezi durovým a mollovým akordem je ten, že durový akord obsahuje velkou tercii (v.3) a mollový akord malou tercii (m.3). Platí to pro všechny „patvary“ akordů, tedy i např. pro akordy F#maj11+/9+/7 a F#mimaj11+/9+/7 . Tj. tyto akordy se budou lišit jedním jediným tónem, a to právě onou tercií (3).

2. Symboly „+“ a „-“ jsou totožné se symboly „#“ a „b“, tedy zvyšují nebo snižují uvedený interval o půl tón.

3. Symbol „maj7“ značí, že v akordu je použita velká septima (v.7). Není-li uvedena ona kouzelná zkratka „maj“, znamená to, že je-li v akordu použita 7, jedná se vždy o malou septimu (m.7).

4. Akord, který má v označení „13“ vždy obsahuje i intervaly 11, 9 a 7, které se do akordové značky nevypisují. To platí i o akordu typu „11“ (obsahuje automaticky 9 a 7) a akordu typu „9“ (obsahuje automaticky 7). Intervaly 11, 9 a 7 se vypisují pouze v případě, že jsou nějak posunuty.
Např. C13 (obsahuje i tóny 11, 9, 7), ale C13/11+/9+ (obsahuje posunutý interval 11 a 9 a proto je musím uvést i v akordové značce)

5. Symbol „add“ označuje přidání jednoho tónu (uvedeného číslem) k akordu. Tedy např. Cadd13 obsahuje pouze interval 13 a ne už 11, 9 a 7 jako je tomu u akordu C13 .

6. Symbol „sus“ znamená průtah. Většinou se používá ve spojení „sus4“ a znamená to, že v akordu je nahrazena tercie (3) kvartou (4). Občas se vyskytuje i „sus2“, kde je tercie (3) nahrazena sekundou (2).

7. Symbol „dim“ znamená zmenšený akord – je to akord, ve kterém jsou všechny tóny vzdáleny o malou tercii (m.3).

8. Symbol „aug“ nebo také „+“ bez čísílka (např. C+), značí zvětšenou kvintu (zv.5) v akordu.

9. „Lomený“ akord (např. Ami/G) - před zlomkovou čárou je uvedeno, jaký akord máme hrát a za zlomkovou čárou je uvedeno, jaký basový tón k tomu máme použít.

10. Čísla v akordových značkách se uvádí od nejvyššího po nejmenší. Tedy např. C13/11+/9+ a ne C11+/9+/13 .

11. Některé akordy obsahují i 7 tónů (např. C13). Protože máme jenom 6 strun (tedy na normální kytaře) je trochu problém těch 7 tónů zahrát. Proto se některé tóny vypouští. Obvykle je to kvinta (5) a další tóny/intervaly, které nejsou posunuty (tj. nemají u sebe symbol „+“ nebo „-“). Např. u akordu C13 můžeme vypustit i undecimu (11) a nónu (9), takže ve výsledku bude hraný akord C13 obsahovat pouze tóny/intervaly 1, 3, 7 a 13.
akordy.pdf
(123.75 KiB) Staženo 167 x
Naposledy upravil(a) Jester dne 20.02.2018 13:24, celkem upraveno 3 x.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“