Vypojitelný reproduktor (problém s odpory)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Latam
Kontaktovat uživatele:

Vypojitelný reproduktor (problém s odpory)

Příspěvek od Latam »

Zdravím, pořád jsem přemýšlel jak nakombinovat odpor mého komba (JCM 900 2*12 16ohm repro paralelně - 8ohm) a boxu (2*12 8ohm repro seriově - 16 ohm) a došel jsem k jedinému řešení - odpájet jeden reprák v kombu a hrát 1 repro z komba 16 ohm a box 16 ohm. To by pokud se nepletu mělo dát celkový odpor 8. Ale kvuli mobilnosti bych rád používal i kombo a tak mě napadlo jestli by nešel dát na kabel k jednomu repráku nějaký vypojitelný bazmek který bych bud vypl nebo vypojil pokaždé kdybych chtěl hrát s boxem. Myslíte že by něco takového šlo? Popřípadě jak? A nebo neumím počítat a šlo by to vyřešit tak aby mi hrálo oboje dohromady bez toho aniž bych musel něco měnit? Díky za každou radu.

(na kombu jsou dvě díry a vedle dvoupolohový čudl 1.pozice 8ohm 2. pozice 16(4)ohm, do jedné z nich jde repro z komba, do druhé by šel box)

PS. klidně se tu může diskutovat i problematice kombo + box, ale něco takového už tady myslím je. Kdyžtak modi změnte název, nevěděl jsem jak to přesně nazvat:)
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

tak slo by to tak, ze bys mel na vystupech 8Ohmu na kazdem a ten 16Ohmovy box pripojoval na 8Ohmu vystup, to je vpodstate jedno, ma to minimalni dopad na zvuk, da se zapojit i box 8Ohmu na 16Ohmu vystup, ale zalezi na ampu, jak moc vydrzi, potom uz se to na zvuku projevi, kdyz to amp vydrzi, tak se stane vic vybuzenej a citelnejsi, takova moje zkusenost s mym ampem, kde jsem hral pul roku na 8ohmu vystup a 4ohm box, ale ten amp vydrzi i zapnuti bez zateze....no no... jedna firma, ted nevim jestli peavey nebo kdo, dokonce tohle zapojeni doporucovala, no ale asi to vic nici flasky a celkove je to nebezpecny...no novy ampy to asi nevydrzej...ta jcm900mozna jo...
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

citizen.one píše:da se zapojit i box 8Ohmu na 16Ohmu vystup, ale zalezi na ampu, jak moc vydrzi, potom uz se to na zvuku projevi, kdyz to amp vydrzi, tak se stane vic vybuzenej a citelnejsi

lol
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
citizen.one

jaky lol, sam sem se tomu divil, ale je to tak a zvuk to opravdu mirne meni...
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

tojo, jen bych byl zvědav, za kolik minut by odešly koncový lampy/ trafo, jelikož by tam vznikly tak silný protiproudy, který by vyvolaly vysoký napětí, až by to celý odešlo...
Digitech Bad Monkey ->
citizen.one

no rikam, ja jsem mel na caliberu zapojeny do 8ohmu vystupu box,kterej ma 4Ohmy a hral jsem na to pul roku...a nic se nestalo...
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

zajimavý..... basákovi od mýho učitele zas u 200w hlavy takhle odešlo trafo po 30 vteřínách... Ale jestli tam ty mesy nemaj nějakej blaf na ochranu.
Digitech Bad Monkey ->
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Za prvé není to odpor (repráku, komba) ale impedance.
A za druhé, přepni ten impedance selector na 4 ohmy a vraž do každého výstupního konektoru jeden "box" - tedy 16 ohm box do jedné díry a ty dva repráky v kombu zapojené paralelně (8 ohm) do druhé díry. Ty dva konektory jsou propojené paralelně a výsledná impedance této kombinace - 16/8 ohm bude cca 5,333 ohm, ten zesák se s tím statečně popere... Záleží ale na citlivosti repro, jak budou která hrát nahlas, ale to je už jiný příběh.
Jinak obecně platí (i u lampáče !!!) že (pokud není (ideálně) stejná) se vyšší impedance repra připojuje k výstupu trafa s nižší impedancí. Tedy repro 16 ohm k výstupu 8 ohm atd...
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

asi tak.
Digitech Bad Monkey ->
podfuk

Příspěvek od podfuk »

citizen.one píše:no rikam, ja jsem mel na caliberu zapojeny do 8ohmu vystupu box,kterej ma 4Ohmy a hral jsem na to pul roku...a nic se nestalo...
tak Mesy maji vystupni trafa slusne predimenzovany, takze tomu klidne verim, ale rozhodne bych to nikomu zkouset nedoporucoval, sam bych to pouzil jedine v nouzi a urcite bych to moc netavil ;)
citizen.one

je teda fakt, ze mi to nedavno vydrzelo i zapnuti bez zateze, kamarad takhle zapnul rectifiera a nastesti vyhorely jenom elektronky
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

mě to takto odešlo za 15min... koncový lampy a odpory
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

rain píše:Za prvé není to odpor (repráku, komba) ale impedance.
A za druhé, přepni ten impedance selector na 4 ohmy a vraž do každého výstupního konektoru jeden "box" - tedy 16 ohm box do jedné díry a ty dva repráky v kombu zapojené paralelně (8 ohm) do druhé díry. Ty dva konektory jsou propojené paralelně a výsledná impedance této kombinace - 16/8 ohm bude cca 5,333 ohm, ten zesák se s tím statečně popere... Záleží ale na citlivosti repro, jak budou která hrát nahlas, ale to je už jiný příběh.
Jinak obecně platí (i u lampáče !!!) že (pokud není (ideálně) stejná) se vyšší impedance repra připojuje k výstupu trafa s nižší impedancí. Tedy repro 16 ohm k výstupu 8 ohm atd...
To je mi jansé, takhle nějak jsem si to spočítal a zkoušel to tak. Ale jde mi o to abych mě to sedělo přesně a neničil jsem tak zbytečně lampy. Jediná možnost to zapojit přesně je teda asi vypojit jedno repro...(nenapadá vás jinak nic? zapojení bedny za repro v kombu seriově apod. ? nejsu žádny technik a nechcu něco opomenout)

Tím se teda dostáváme k druhé otázce, jak udělat ten jeden reprák narychlo vypojitelným?

a btw. jak to sakra pozná že to má jet ve 4 a ne v 16 když je tam jedna poloha pro 4 i 16 ?
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Tak jak to píšu tak je to správně, nic neřeš a vraž to tam. Doporučuje to tak i sám Jim Marshall.
Nevěříš ? Věř !
http://www.instrumento.cz/diskuse-tema- ... m-800.html
http://www.instrumento.cz/diskuse.php?t ... 783&page=0
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“