Vypojitelný reproduktor (problém s odpory)
Pravidla fóra
Vypojitelný reproduktor (problém s odpory)
Zdravím, pořád jsem přemýšlel jak nakombinovat odpor mého komba (JCM 900 2*12 16ohm repro paralelně - 8ohm) a boxu (2*12 8ohm repro seriově - 16 ohm) a došel jsem k jedinému řešení - odpájet jeden reprák v kombu a hrát 1 repro z komba 16 ohm a box 16 ohm. To by pokud se nepletu mělo dát celkový odpor 8. Ale kvuli mobilnosti bych rád používal i kombo a tak mě napadlo jestli by nešel dát na kabel k jednomu repráku nějaký vypojitelný bazmek který bych bud vypl nebo vypojil pokaždé kdybych chtěl hrát s boxem. Myslíte že by něco takového šlo? Popřípadě jak? A nebo neumím počítat a šlo by to vyřešit tak aby mi hrálo oboje dohromady bez toho aniž bych musel něco měnit? Díky za každou radu.
(na kombu jsou dvě díry a vedle dvoupolohový čudl 1.pozice 8ohm 2. pozice 16(4)ohm, do jedné z nich jde repro z komba, do druhé by šel box)
PS. klidně se tu může diskutovat i problematice kombo + box, ale něco takového už tady myslím je. Kdyžtak modi změnte název, nevěděl jsem jak to přesně nazvat:)
(na kombu jsou dvě díry a vedle dvoupolohový čudl 1.pozice 8ohm 2. pozice 16(4)ohm, do jedné z nich jde repro z komba, do druhé by šel box)
PS. klidně se tu může diskutovat i problematice kombo + box, ale něco takového už tady myslím je. Kdyžtak modi změnte název, nevěděl jsem jak to přesně nazvat:)
- citizen.one
tak slo by to tak, ze bys mel na vystupech 8Ohmu na kazdem a ten 16Ohmovy box pripojoval na 8Ohmu vystup, to je vpodstate jedno, ma to minimalni dopad na zvuk, da se zapojit i box 8Ohmu na 16Ohmu vystup, ale zalezi na ampu, jak moc vydrzi, potom uz se to na zvuku projevi, kdyz to amp vydrzi, tak se stane vic vybuzenej a citelnejsi, takova moje zkusenost s mym ampem, kde jsem hral pul roku na 8ohmu vystup a 4ohm box, ale ten amp vydrzi i zapnuti bez zateze....no no... jedna firma, ted nevim jestli peavey nebo kdo, dokonce tohle zapojeni doporucovala, no ale asi to vic nici flasky a celkove je to nebezpecny...no novy ampy to asi nevydrzej...ta jcm900mozna jo...
citizen.one píše:da se zapojit i box 8Ohmu na 16Ohmu vystup, ale zalezi na ampu, jak moc vydrzi, potom uz se to na zvuku projevi, kdyz to amp vydrzi, tak se stane vic vybuzenej a citelnejsi
lol
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Digitech Bad Monkey ->
- citizen.one
tojo, jen bych byl zvědav, za kolik minut by odešly koncový lampy/ trafo, jelikož by tam vznikly tak silný protiproudy, který by vyvolaly vysoký napětí, až by to celý odešlo...
Digitech Bad Monkey ->
Digitech Bad Monkey ->
- citizen.one
zajimavý..... basákovi od mýho učitele zas u 200w hlavy takhle odešlo trafo po 30 vteřínách... Ale jestli tam ty mesy nemaj nějakej blaf na ochranu.
Digitech Bad Monkey ->
Digitech Bad Monkey ->
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Za prvé není to odpor (repráku, komba) ale impedance.
A za druhé, přepni ten impedance selector na 4 ohmy a vraž do každého výstupního konektoru jeden "box" - tedy 16 ohm box do jedné díry a ty dva repráky v kombu zapojené paralelně (8 ohm) do druhé díry. Ty dva konektory jsou propojené paralelně a výsledná impedance této kombinace - 16/8 ohm bude cca 5,333 ohm, ten zesák se s tím statečně popere... Záleží ale na citlivosti repro, jak budou která hrát nahlas, ale to je už jiný příběh.
Jinak obecně platí (i u lampáče !!!) že (pokud není (ideálně) stejná) se vyšší impedance repra připojuje k výstupu trafa s nižší impedancí. Tedy repro 16 ohm k výstupu 8 ohm atd...
A za druhé, přepni ten impedance selector na 4 ohmy a vraž do každého výstupního konektoru jeden "box" - tedy 16 ohm box do jedné díry a ty dva repráky v kombu zapojené paralelně (8 ohm) do druhé díry. Ty dva konektory jsou propojené paralelně a výsledná impedance této kombinace - 16/8 ohm bude cca 5,333 ohm, ten zesák se s tím statečně popere... Záleží ale na citlivosti repro, jak budou která hrát nahlas, ale to je už jiný příběh.
Jinak obecně platí (i u lampáče !!!) že (pokud není (ideálně) stejná) se vyšší impedance repra připojuje k výstupu trafa s nižší impedancí. Tedy repro 16 ohm k výstupu 8 ohm atd...
tak Mesy maji vystupni trafa slusne predimenzovany, takze tomu klidne verim, ale rozhodne bych to nikomu zkouset nedoporucoval, sam bych to pouzil jedine v nouzi a urcite bych to moc netavilcitizen.one píše:no rikam, ja jsem mel na caliberu zapojeny do 8ohmu vystupu box,kterej ma 4Ohmy a hral jsem na to pul roku...a nic se nestalo...
- citizen.one
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
To je mi jansé, takhle nějak jsem si to spočítal a zkoušel to tak. Ale jde mi o to abych mě to sedělo přesně a neničil jsem tak zbytečně lampy. Jediná možnost to zapojit přesně je teda asi vypojit jedno repro...(nenapadá vás jinak nic? zapojení bedny za repro v kombu seriově apod. ? nejsu žádny technik a nechcu něco opomenout)rain píše:Za prvé není to odpor (repráku, komba) ale impedance.
Tím se teda dostáváme k druhé otázce, jak udělat ten jeden reprák narychlo vypojitelným?
a btw. jak to sakra pozná že to má jet ve 4 a ne v 16 když je tam jedna poloha pro 4 i 16 ?
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak to píšu tak je to správně, nic neřeš a vraž to tam. Doporučuje to tak i sám Jim Marshall.
Nevěříš ? Věř !
http://www.instrumento.cz/diskuse-tema- ... m-800.html
http://www.instrumento.cz/diskuse.php?t ... 783&page=0
Nevěříš ? Věř !
http://www.instrumento.cz/diskuse-tema- ... m-800.html
http://www.instrumento.cz/diskuse.php?t ... 783&page=0