Jak zrychlit?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
impact

Re: Jak zrychlit?

Příspěvek od impact »

Dinky píše:Ze stupnic umím pentatonické, které hraju pořád dokola. Na cvičení mám bohužel maximálně hodinu denně, o víkendu o něco víc. Tedy, většinu času cvičení si přehrávám sóla, na který stačím :) Hraju tímhle stylem cca. 1 rok. Dostal jsem se podle metronomu na rychlost 3 tóny/sec, a dál se nemůžu přehoupnout. Je mi jasný, že u každýho bude zrychlování hry individuální, ale přesto: "Je realné, abych bez učitele (odstranění případných chyb ve hře) zrychlil? Pokud by se touhle cestou našel učitel hry na kytaru (elektriku) z Liberce, budu rád :). Díky všem za odpovědi.

// Smrťokvítek: přesunuto z kytar
http://ie.youtube.com/watch?v=pRzRBbrp_JM

:) Je to reálné, ale je to obtížné. Problém je obvykle v tom, že nehraješ uvolněný. Jak se snažíš zrychlovat na víc, než zvládneš, tak nevědomky zatínáš svaly a hraješ v křeči - vlastně bojuješ sám se sebou. Navíc si tvoje tělo na ten křečovitej stav zvykne a po čase ho vnímá jako něco normálního.

No a co s tím dělat. Začni tím, že se s kytarou posadíš a jenom se zaměříš na pocity ve svém těle. Uvolni se a vnímej jenotlivé svaly, ruce nech podél těla. Zkontroluj, že máš rovně ramena a pravidelně dýcháš. Pak přilož ruku ke hmatníku kytary, jako kdyby jsi chtěl hrát. Druhá ruka by měla pořád být uvolněná. Opět zkontroluj dýchání. Ramena by měla být stále ve stejné pozici a obě ve stejné výšce. Pak zkus zahrát nějakou stupnici - pomalu, bez metronomu (PŘESNĚ JAK TO ŘÍKAL VAI V TOM VIDEU, MUSÍŠ HRÁT TAK POMALU, ABYS BYL SCHOPEN KONTROLOVAT CELÉ TĚLO A PŘESNĚ VĚDĚL, CO DĚLÁŠ - NE JEN CPÁT NARYCHLO PRSTY PADNI KAM PADNI A DOUFAT, ŽE TO NĚJAK DOPADNE). Dávej pozor na to, abys zapojoval jen svaly, které jsou nezbytně nutné, zbytek těla musí zůstat uvolněný. Prsty, které momentálně neleží na hmatníku drž volně cca 1cm od hmatníku, nenechávej je bezvládně vlát.

Až budeš schopen tu stupnici nebo pasáž zahrát perfektně takhle pomalu bez metronomu a bez tempa s uvolněným tělem, tak můžeš začít pozvolna přidávat rychlost.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Nero píše:Dám jednoduchou radu - začít pomalu a zrychlovat, pomáhat si metronomem... Pokud neumíš hrát přesně a dobře pomalu, nikdy se to nanaučíš rychle...
já dám totálně jinou rádu. Je jedno jak si šmrdálš doma s metronomem s kytarou na koleni. Důležitý je co zaimprovizuješ a zahraješ s kapelou a to už je o něčem jiným
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jo, to s tebou souhlasím... Ale pokud se chce člověk naučit hrát rychle a přesně (bez toho to nemá smysl), musí i šmrdlat doma na koleni... Pochybuju, že pokud to nezvládne doma, zvládne to s kapelou...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dinky

Příspěvek od Dinky »

Diky vsem za odpovedi, je v tom mnoho pouceni. Moji ambici neni hrat s kapelou a ani se snazit napodobovat nejrychlejsi sola. Moje touha zrychlit je dana tim, ze nektere veci, ktere se mi libi proste nejsem schopen zahrat (nebo je zahraju, ale v te kreci, jak bylo popisovano vyse). Jsem si vedomej toho, ze jde o cistotu tonu. A prave proto si myslim, ze ten, kdo je rychlej, tak ma u pomalejsi veci naskok v soustredeni a technice hry - ze to
pak neni bitva s tempem a casem. Jeste jednou diky.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Nero píše:Jo, to s tebou souhlasím... Ale pokud se chce člověk naučit hrát rychle a přesně (bez toho to nemá smysl), musí i šmrdlat doma na koleni... Pochybuju, že pokud to nezvládne doma, zvládne to s kapelou...
to už je jasný.... ale ono pak s kapelou nezáleží jen na tom jednom ale i na ostatních... No je to o cviku na tom se shodneme všichni. hrát hrát. rát tak aby ses zlepšil, někamto vedlo ale hlavně aby tě to bavilo...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

turbo_MaCk píše:
Nero píše:Jo, to s tebou souhlasím... Ale pokud se chce člověk naučit hrát rychle a přesně (bez toho to nemá smysl), musí i šmrdlat doma na koleni... Pochybuju, že pokud to nezvládne doma, zvládne to s kapelou...
to už je jasný.... ale ono pak s kapelou nezáleží jen na tom jednom ale i na ostatních... No je to o cviku na tom se shodneme všichni. hrát hrát. rát tak aby ses zlepšil, někamto vedlo ale hlavně aby tě to bavilo...
Takto souhlasím...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jeux

Příspěvek od jeux »

Moje rada je-určitě zkus nějakého učitele,mě to pomohlo nejvíc,on ti řekne co děláš špatně,hned jak mu zahraješ pár tonů.Můžeš třeba cvičit jenom hodinu denně a když budeš cvičit správně,tak na tom budeš technicky mnohem lépe,než když budeš hrát 5 hodin denně,ale blbě...
A také to chce dobrou orientaci na hmatníku,a nějakou tu hudební teorii,teda myslim víc než jen pentatoniku,aby sis mohl vymejšlet třeba vlastní cvičení.
Co je třeba moc dobrá věc-metronom,bez toho si v háji.Taky se zaměřuj na obě ruce,já měl třeba problém hlavně s pravou-která trsá,je to sice ruka pravá,ale u mě je dost "levá":),také když budeš hrát nějaké cvičení,zkus ho vždycky dotáhnout do konce,dejme tomu,budeš hrát každej den 1/2 hodiny nějakej běh,tak se ho snaž vždycky dotáhnout do konce-myslim ke svý hratelný hranici,ale hranici,kdy to zahraješ ještě čistě,samosebou začít s metronomem třeba v 60ti bpm.,např. 4 noty a postupně přidávat třeba ze začátku po 10b. a když už to půjde hůř tak třeba jen po 5b.hlavně nejít vejš,když to nezahraješ v dané rychlosti čistě,to je základ...
Kytara Jackson DKMG Dinky+Jackson SLS3 Soloist
Laney GH50L,box AXL 412 Rapture
http://bandzone.cz/fan/jocik
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Taky mám problém s rychlostí.1. Při PM ve sloce (punkrock) mě po nějaký době docela mrtě bolí zápěstí. Refrény ve stejném tempu jsou v pohodě. 2. Při sólu občas dcla nestíhám.
PS. Není po 2 letech hraní trochu brzo trénovat sólo z Crazy Train (Ozzy)? :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Moleek píše:Taky mám problém s rychlostí.1. Při PM ve sloce (punkrock) mě po nějaký době docela mrtě bolí zápěstí. Refrény ve stejném tempu jsou v pohodě. 2. Při sólu občas dcla nestíhám.
PS. Není po 2 letech hraní trochu brzo trénovat sólo z Crazy Train (Ozzy)? :D
V pořádku já po roce a půl trénuju chodelku a dragonforce :D (otázka je,nakolik úspěšně :D odpověď vám ani neřeknu :P)
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

absolutne souhlasim s prvnim prispevkem Nera a Impactem.
1. zacit pomalu s metronomem a zrychlovat v okamziku, kdyz to hrajes bez chyb
2. cely telo od nhou az po vlasy ;) musi bejt absolutne uvolneny(samozrejme to neprehanej, at jeste nespadnes pod tihou kytary). pak jde vsechno samo...
jinak, jak tady nekdo kricel "kaslete na rcyhlost". kdyz na neco hraju, a je uplne jedno na co, tak na to chci umet co nejlip, tzn. umet v pripade potreby zahrat co nejrychleji. To, ze tak nehraju, uz je muj problem, ale podle me je lepsi se prvni naucit hrat rychle, a pak az se snazit hrat jako clapton nebo knopfler :) stejne to bez toho moc nepujde, protoze i eric si obcas hodi nejakej rychlej prechod, a to akpekelne rychlej, ze bez umeni hrat rychle ho proste pekne nezahrajete(a s nim mozna taky ne ;) )
K.I.T.T.

Příspěvek od K.I.T.T. »

Takový může být výsledek http://www.youtube.com/watch?v=BynUZOJc8QI
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

nevim taky jsem to nemeril proste si to hraju tak abych to umel bez chyb a pak se to naucim podle rychlosti ty pisnicky
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

No když už tu někdo vylovil tohle téma tak vám musim říct jeden můj postřech z poslední doby. Já se snažim hrát hodně rychle ale nikdy jsem to necvičil pomalu myslim že sem se to docela naučil i když někdy chybu v rychlym shredu třeba udělám. No a asi před dvouma měsícema sem si řikal že v tom asi něco bude když všichni řikaj že se musí cvičit nejdřív pomalu atd. No tak sem začal cvičit pomalu jakoby od začátku a můžu říct že mi to zprominutim uplně zkur..lo techniku . A za ty 2 měsíce sem se vůbec nic nenaučil a poslední tejden sem zese začal všechny stupnice cvičit rychle (ze začítku z chybama nečistě dneska už relativně čistě) a už je to zas OK . Takže podlemě se člověk hrát rychle nenaučí když bude hrát pomalu. Další věc je že když se hraje pomalu mají skoro všichni velkej rozkmit trsátka a vic zvedaj prsty nad hmatník což neuhlídáte a pak to může působit problémy. takže podle mě hrajte vo něco rychlejc než zvládáte a časem se to vystříbří
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

Greeg píše:No když už tu někdo vylovil tohle téma tak vám musim říct jeden můj postřech z poslední doby. Já se snažim hrát hodně rychle ale nikdy jsem to necvičil pomalu myslim že sem se to docela naučil i když někdy chybu v rychlym shredu třeba udělám. No a asi před dvouma měsícema sem si řikal že v tom asi něco bude když všichni řikaj že se musí cvičit nejdřív pomalu atd. No tak sem začal cvičit pomalu jakoby od začátku a můžu říct že mi to zprominutim uplně zkur..lo techniku . A za ty 2 měsíce sem se vůbec nic nenaučil a poslední tejden sem zese začal všechny stupnice cvičit rychle (ze začítku z chybama nečistě dneska už relativně čistě) a už je to zas OK . Takže podlemě se člověk hrát rychle nenaučí když bude hrát pomalu. Další věc je že když se hraje pomalu mají skoro všichni velkej rozkmit trsátka a vic zvedaj prsty nad hmatník což neuhlídáte a pak to může působit problémy. takže podle mě hrajte vo něco rychlejc než zvládáte a časem se to vystříbří
no jo ale prece se to nemuzes hned ucit rychle musis si to prvne dobre nacvicit a pak zrychlovat jak uz jsem psal to je jasny jestli jsi to myslel teda takhle
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

pak samozdřejmě záleží v jaký fázi hraní seš ale pokud hrát umíš ale chceš hrát rychle tak neni co řešit
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Greeg píše:pak samozdřejmě záleží v jaký fázi hraní seš ale pokud hrát umíš ale chceš hrát rychle tak neni co řešit
nic ve zlem, zalezi ovsem na tom, jak to hrajes, ale jestli v rychlosti slysis chyby.
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

no asi takhle musíš spíš vědět co hraješ , znát 100 % všechny tony určitý stupnice, jakmile ji ale začneš hrát tak rychle že pak ani nevíš na jakej ton si se trefil tak to je šptatně , nevadí když omylem třeba předběhneš trsátkem a brnkneš do struny kterou si ještě nezmáčk , když to budeš hrát po stý tak už se ti to nestane, musíš vědět o těch chybách a pak se jim jakoby věnovat.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“