http://ie.youtube.com/watch?v=pRzRBbrp_JMDinky píše:Ze stupnic umím pentatonické, které hraju pořád dokola. Na cvičení mám bohužel maximálně hodinu denně, o víkendu o něco víc. Tedy, většinu času cvičení si přehrávám sóla, na který stačímHraju tímhle stylem cca. 1 rok. Dostal jsem se podle metronomu na rychlost 3 tóny/sec, a dál se nemůžu přehoupnout. Je mi jasný, že u každýho bude zrychlování hry individuální, ale přesto: "Je realné, abych bez učitele (odstranění případných chyb ve hře) zrychlil? Pokud by se touhle cestou našel učitel hry na kytaru (elektriku) z Liberce, budu rád
. Díky všem za odpovědi.
// Smrťokvítek: přesunuto z kytar
No a co s tím dělat. Začni tím, že se s kytarou posadíš a jenom se zaměříš na pocity ve svém těle. Uvolni se a vnímej jenotlivé svaly, ruce nech podél těla. Zkontroluj, že máš rovně ramena a pravidelně dýcháš. Pak přilož ruku ke hmatníku kytary, jako kdyby jsi chtěl hrát. Druhá ruka by měla pořád být uvolněná. Opět zkontroluj dýchání. Ramena by měla být stále ve stejné pozici a obě ve stejné výšce. Pak zkus zahrát nějakou stupnici - pomalu, bez metronomu (PŘESNĚ JAK TO ŘÍKAL VAI V TOM VIDEU, MUSÍŠ HRÁT TAK POMALU, ABYS BYL SCHOPEN KONTROLOVAT CELÉ TĚLO A PŘESNĚ VĚDĚL, CO DĚLÁŠ - NE JEN CPÁT NARYCHLO PRSTY PADNI KAM PADNI A DOUFAT, ŽE TO NĚJAK DOPADNE). Dávej pozor na to, abys zapojoval jen svaly, které jsou nezbytně nutné, zbytek těla musí zůstat uvolněný. Prsty, které momentálně neleží na hmatníku drž volně cca 1cm od hmatníku, nenechávej je bezvládně vlát.
Až budeš schopen tu stupnici nebo pasáž zahrát perfektně takhle pomalu bez metronomu a bez tempa s uvolněným tělem, tak můžeš začít pozvolna přidávat rychlost.