8 vs. 16 ohm

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
amphead

8 vs. 16 ohm

Příspěvek od amphead »

Zdravim vsechny na tomto foru. Tohle je muj prvni prispevek a chtel bych se zeptat co by se stalo kdybych si namontoval do bedny 16ohm reprak a pustil do nej kytarovej zesilovac kterej ma 8ohm vystup. Mockrat dekuji za odpoved! :wink:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

je to elektronkovej nebo tranzistorovej zesilovač?
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
amphead

Příspěvek od amphead »

Lampa teda elektronka. Je v tom nejakej rozdil? Konkretne MB Mark IV a MB Lone Star. DIk!
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

amphead píše:Lampa teda elektronka. Je v tom nejakej rozdil? Konkretne MB Mark IV a MB Lone Star. DIk!
Ty budes zapojovat do bedny Mark IV a potrebujes se ptat jestli muzes zapojit 8ohm vystup na 16ohm bednu a jeste tomu das korunu tim ze se zeptas jaky je rozdil mezi lampou a tranzistorem to je moc :D :D :D no abych ti seriozne poradil najed do hlavnoho treadu kytarove zesilovace a nahore kde jsou vypsana dulezita fora najdes vsechno popsane :D
Fokus PRS, Engl E530, Mesa Boogie Simul 295 Stereo, Custom Mahogany Cab 2*12 Vintage 30, Morley Mark Tremonti Power Wah,TC Electronic G-Major,Rack 8U SKB, Voodoo Labs Pedal Power 2 plus,Voodo labs Ground Control Pro midi switch, Behringer TO800, Dunlop Jazz III,Struny Ernie Ball 56-10
amphead

Příspěvek od amphead »

Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil. :wink:
Cetl jsem ten sticky thread nahore ale jak je patrne jiz z meho prvniho prispevku, jsem tak blby, ze mi to v nicem nepomohlo. Jednoduche ano (muzes to zapojit) nebo ne (rozhodne to nedelej mohl bys tim neco poskodit) by mi absolutne stacilo a velice pomohlo. Chapu, ze clovek s tvymi vedomostmi nemuze odpovidat timhle stylem, presto ti mockrat dekuji!
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

amphead píše:Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil. :wink:
Cetl jsem ten sticky thread nahore ale jak je patrne jiz z meho prvniho prispevku, jsem tak blby, ze mi to v nicem nepomohlo. Jednoduche ano (muzes to zapojit) nebo ne (rozhodne to nedelej mohl bys tim neco poskodit) by mi absolutne stacilo a velice pomohlo. Chapu, ze clovek s tvymi vedomostmi nemuze odpovidat timhle stylem, presto ti mockrat dekuji!
No neni to problem a uz vubec ne u mark4 ten ma patentovanou ochranu proti vyhoreni koncoveho zesilovace a ano 8ohm muzes zapojit do 16ohm bedny. A jinac to mas doma napsane v manualu k MB mark IV tam je to vsechno prehledne popsane.
Fokus PRS, Engl E530, Mesa Boogie Simul 295 Stereo, Custom Mahogany Cab 2*12 Vintage 30, Morley Mark Tremonti Power Wah,TC Electronic G-Major,Rack 8U SKB, Voodoo Labs Pedal Power 2 plus,Voodo labs Ground Control Pro midi switch, Behringer TO800, Dunlop Jazz III,Struny Ernie Ball 56-10
amphead

Příspěvek od amphead »

mxMichael píše:
amphead píše:Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil. :wink:
No neni to problem a uz vubec ne u mark4 ten ma patentovanou ochranu proti vyhoreni koncoveho zesilovace a ano 8ohm muzes zapojit do 16ohm bedny. A jinac to mas doma napsane v manualu k MB mark IV tam je to vsechno prehledne popsane.
Diky moc!
Nejak jsem to nenasel a nebo nepochopil.
Ma takove zapojeni nejaky vliv na zvuk nebo vykon zesilovace?
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

amphead píše:
mxMichael píše:
Diky moc!
Nejak jsem to nenasel a nebo nepochopil.
Ma takove zapojeni nejaky vliv na zvuk nebo vykon zesilovace?
Ma vliv na vykon ale u 100Watt aparatu to je minimalni rozdil :-)
amphead

Příspěvek od amphead »

Rozumim. Dekuju za radu a pomoc! :wink:
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

amphead píše:Rozumim. Dekuju za radu a pomoc! :wink:
Ale opravdu si precti fora nahore a to bedlive! Mark IV je docela draha zalezitost a jiste ho nechces odpalit takze hlavne topiky silovy kabel a zachazeni s lampovym zesilovacem!!!
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Myslím že to bude mít i vliv na zvuk, prostě to bude hrát trochu "jinak"
Manuály jsou ke stáhnutí na vebu http://www.mesaboogie.com/manuals/user_manuals.htm je to tam pěkně namalované
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ono globálně vyšší zátěž lze zapojit v podstatě vždy. Jen to sníží výkon.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Nero píše:Ono globálně vyšší zátěž lze zapojit v podstatě vždy. Jen to sníží výkon.
to není pravbda!!! u lap to tak nefunguje!!!! kdyť maj transformátor na výstupu!!!!
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

turbo_MaCk píše:
Nero píše:Ono globálně vyšší zátěž lze zapojit v podstatě vždy. Jen to sníží výkon.
to není pravbda!!! u lap to tak nefunguje!!!! kdyť maj transformátor na výstupu!!!!
tak to vysvětli !!!! Kdo to mu má jen tak věřit !!!!
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
pooseek

Příspěvek od pooseek »

už jsem to psal jinam.

tranzistor: zesílení jde přímo z něj, je stavěn na určitý nejnižší odpor (nejvyšší zátěž). Když se dá vyšší odpor, bude výkon nižší. když se dá nižší odpor, tranzistor si spálí (nebo se sepne nějaká ochrana). Tranzistorový koncáky můžou běžet i bez připojenýho boxu.

Lampáče: Zesílení způsobuje lampa, která se ale do ýstupu nepřipojuje přímo, ale přes výstupní transformátor. Ten je nastaven na URČITÝ odpor, nebo ho lze přepínat na jiné běžné hodnoty. Předepsaný odpor se musí dodržet, jinak se budou přetěžovat buď lampy, nebo trafo. Při drobných odchylkách se nejspíš nic hrozného nestane (nespálí se, ale může!), Lampáč ovšem vyjádří svou nelibost nižším výkonem.

Připoj si tam klidně těch 16 ohmů, ale budou ti odcházet flašky dřív, páč krz ně bude protejkat víc proudu. Možná si odpálíš i něco jinýho.
Hlavně nepřipojuj míň. vono by to taky mělo vydržet, ale kdyby se něco oddělalo, tak to bude nejspíš výstupní trafo a to je drahý...
Weber basses -> 70W all tube amp -> 2x10''
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Myslíš že vyšší zátěž tak moc vadí? připojuju ke kombu jeho repro (8ohm) a externi box (16ohm) a přepínám na 4 ohm. Někdo mi spočítal že výsledný odpor je 5,6
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Latam píše:Myslíš že vyšší zátěž tak moc vadí? připojuju ke kombu jeho repro (8ohm) a externi box (16ohm) a přepínám na 4 ohm. Někdo mi spočítal že výsledný odpor je 5,6
Tak je to spravně protože tak to ma byť !!!
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“