8 vs. 16 ohm
Pravidla fóra
8 vs. 16 ohm
Zdravim vsechny na tomto foru. Tohle je muj prvni prispevek a chtel bych se zeptat co by se stalo kdybych si namontoval do bedny 16ohm reprak a pustil do nej kytarovej zesilovac kterej ma 8ohm vystup. Mockrat dekuji za odpoved! 
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
Ty budes zapojovat do bedny Mark IV a potrebujes se ptat jestli muzes zapojit 8ohm vystup na 16ohm bednu a jeste tomu das korunu tim ze se zeptas jaky je rozdil mezi lampou a tranzistorem to je mocamphead píše:Lampa teda elektronka. Je v tom nejakej rozdil? Konkretne MB Mark IV a MB Lone Star. DIk!
Fokus PRS, Engl E530, Mesa Boogie Simul 295 Stereo, Custom Mahogany Cab 2*12 Vintage 30, Morley Mark Tremonti Power Wah,TC Electronic G-Major,Rack 8U SKB, Voodoo Labs Pedal Power 2 plus,Voodo labs Ground Control Pro midi switch, Behringer TO800, Dunlop Jazz III,Struny Ernie Ball 56-10
Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil.
Cetl jsem ten sticky thread nahore ale jak je patrne jiz z meho prvniho prispevku, jsem tak blby, ze mi to v nicem nepomohlo. Jednoduche ano (muzes to zapojit) nebo ne (rozhodne to nedelej mohl bys tim neco poskodit) by mi absolutne stacilo a velice pomohlo. Chapu, ze clovek s tvymi vedomostmi nemuze odpovidat timhle stylem, presto ti mockrat dekuji!
Cetl jsem ten sticky thread nahore ale jak je patrne jiz z meho prvniho prispevku, jsem tak blby, ze mi to v nicem nepomohlo. Jednoduche ano (muzes to zapojit) nebo ne (rozhodne to nedelej mohl bys tim neco poskodit) by mi absolutne stacilo a velice pomohlo. Chapu, ze clovek s tvymi vedomostmi nemuze odpovidat timhle stylem, presto ti mockrat dekuji!
No neni to problem a uz vubec ne u mark4 ten ma patentovanou ochranu proti vyhoreni koncoveho zesilovace a ano 8ohm muzes zapojit do 16ohm bedny. A jinac to mas doma napsane v manualu k MB mark IV tam je to vsechno prehledne popsane.amphead píše:Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil.![]()
Fokus PRS, Engl E530, Mesa Boogie Simul 295 Stereo, Custom Mahogany Cab 2*12 Vintage 30, Morley Mark Tremonti Power Wah,TC Electronic G-Major,Rack 8U SKB, Voodoo Labs Pedal Power 2 plus,Voodo labs Ground Control Pro midi switch, Behringer TO800, Dunlop Jazz III,Struny Ernie Ball 56-10
Diky moc!mxMichael píše:No neni to problem a uz vubec ne u mark4 ten ma patentovanou ochranu proti vyhoreni koncoveho zesilovace a ano 8ohm muzes zapojit do 16ohm bedny. A jinac to mas doma napsane v manualu k MB mark IV tam je to vsechno prehledne popsane.amphead píše:Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil.![]()
Nejak jsem to nenasel a nebo nepochopil.
Ma takove zapojeni nejaky vliv na zvuk nebo vykon zesilovace?
Ma vliv na vykon ale u 100Watt aparatu to je minimalni rozdilamphead píše:Diky moc!mxMichael píše:No neni to problem a uz vubec ne u mark4 ten ma patentovanou ochranu proti vyhoreni koncoveho zesilovace a ano 8ohm muzes zapojit do 16ohm bedny. A jinac to mas doma napsane v manualu k MB mark IV tam je to vsechno prehledne popsane.amphead píše:Myslim, ze vim jakej je rozdil mezi lampou a tranzistorem. Dokonce jsem uz ty dve veci videl vic nez jednou. Nevedel jsem a do ted nevim jaky je rozdil pri zapojovani 8ohm lampoveho a tranzistoroveho konce do 16ohm bedny. Omlouvam se, ze jsem majitelem Mark IV a nedosahuju tvych znalosti. Snad ti tva velikost nebude branit v tom abys mi odpustil.![]()
Nejak jsem to nenasel a nebo nepochopil.
Ma takove zapojeni nejaky vliv na zvuk nebo vykon zesilovace?
Ale opravdu si precti fora nahore a to bedlive! Mark IV je docela draha zalezitost a jiste ho nechces odpalit takze hlavne topiky silovy kabel a zachazeni s lampovym zesilovacem!!!amphead píše:Rozumim. Dekuju za radu a pomoc!
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že to bude mít i vliv na zvuk, prostě to bude hrát trochu "jinak"
Manuály jsou ke stáhnutí na vebu http://www.mesaboogie.com/manuals/user_manuals.htm je to tam pěkně namalované
Manuály jsou ke stáhnutí na vebu http://www.mesaboogie.com/manuals/user_manuals.htm je to tam pěkně namalované
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
to není pravbda!!! u lap to tak nefunguje!!!! kdyť maj transformátor na výstupu!!!!Nero píše:Ono globálně vyšší zátěž lze zapojit v podstatě vždy. Jen to sníží výkon.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
už jsem to psal jinam.
tranzistor: zesílení jde přímo z něj, je stavěn na určitý nejnižší odpor (nejvyšší zátěž). Když se dá vyšší odpor, bude výkon nižší. když se dá nižší odpor, tranzistor si spálí (nebo se sepne nějaká ochrana). Tranzistorový koncáky můžou běžet i bez připojenýho boxu.
Lampáče: Zesílení způsobuje lampa, která se ale do ýstupu nepřipojuje přímo, ale přes výstupní transformátor. Ten je nastaven na URČITÝ odpor, nebo ho lze přepínat na jiné běžné hodnoty. Předepsaný odpor se musí dodržet, jinak se budou přetěžovat buď lampy, nebo trafo. Při drobných odchylkách se nejspíš nic hrozného nestane (nespálí se, ale může!), Lampáč ovšem vyjádří svou nelibost nižším výkonem.
Připoj si tam klidně těch 16 ohmů, ale budou ti odcházet flašky dřív, páč krz ně bude protejkat víc proudu. Možná si odpálíš i něco jinýho.
Hlavně nepřipojuj míň. vono by to taky mělo vydržet, ale kdyby se něco oddělalo, tak to bude nejspíš výstupní trafo a to je drahý...
tranzistor: zesílení jde přímo z něj, je stavěn na určitý nejnižší odpor (nejvyšší zátěž). Když se dá vyšší odpor, bude výkon nižší. když se dá nižší odpor, tranzistor si spálí (nebo se sepne nějaká ochrana). Tranzistorový koncáky můžou běžet i bez připojenýho boxu.
Lampáče: Zesílení způsobuje lampa, která se ale do ýstupu nepřipojuje přímo, ale přes výstupní transformátor. Ten je nastaven na URČITÝ odpor, nebo ho lze přepínat na jiné běžné hodnoty. Předepsaný odpor se musí dodržet, jinak se budou přetěžovat buď lampy, nebo trafo. Při drobných odchylkách se nejspíš nic hrozného nestane (nespálí se, ale může!), Lampáč ovšem vyjádří svou nelibost nižším výkonem.
Připoj si tam klidně těch 16 ohmů, ale budou ti odcházet flašky dřív, páč krz ně bude protejkat víc proudu. Možná si odpálíš i něco jinýho.
Hlavně nepřipojuj míň. vono by to taky mělo vydržet, ale kdyby se něco oddělalo, tak to bude nejspíš výstupní trafo a to je drahý...
Weber basses -> 70W all tube amp -> 2x10''
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele: