Bugera

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Mám jeden takový dotaz :) když mám možnost na reproboxu a hlavě nastavit 4 nebo 16 ohmů - co z toho je lepší / je v tom vůbec nějakej rozdíl? :)

A ještě bych chtěl poprosit, jestli by zde někdo nechtěl rozebrat, jak je to s tím snižováním výkonu odebráním dvou koncových lamp :)

btw: 333 už se hřeje u mě doma... dneska jí čeká stěhování do zkušebny :)
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair
Alternative Metal
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Zkus to a uvidíš jestli tam rozdíl je a co ti bude sedět víc. Někdy se stává že 16 ohm odbočka hraje výrazně lépe - záleží jak je zkonstruované výstupní trafo.
Co se výkonu týče - 4 koncové lampy dodávají určitý výkon (typicky 100W), dvě ti dodají poloviční,tzn. dříve přebudíš konec. Nevím co na tom chceš ještě rozebrat ?
Naposledy upravil(a) rain dne 14.11.2008 10:28, celkem upraveno 1 x.
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Aha, vidíš to, ok... vyzkouším a napíšu :) ...tak nějak automaticky jsem to přepnul oboje na 16, ale pak mi to vrtalo hlavou (jako hlavou, ne hlavou ;))

K tomu vyndavání... no... nevim :) to prostě jen vyndám dvě koncový elektronky? (jedno který - to asi zas ne :)) a to je vše? :) nevim, hledám v tom nějakou složitost... klidně napište si vůl, nic v tom nehledej :lol:
Alternative Metal
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

taky by me zajimalo jesi kdybych vyndal dve lampy tak musim prepinat impedanci - do 8 ohm boxu treba na 16 atd.. davlo by to smysl, pokud to teda neni obracene :)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

JanSpilka píše:K tomu vyndavání... no... nevim :) to prostě jen vyndám dvě koncový elektronky? (jedno který - to asi zas ne :)) a to je vše? :)
Jsou zesilovače, který mají přepínání na 2 nebo 4 - poloviční nebo plný výkon - aniž bys vyndával lampy. Je to například Matchless DC-30. Přepne se přepínač a místo na 4 to pojede na 2 EL-84 (a samozřejmě se přepne v tomhle případě velikost katodového rezistoru pro správně nastavený bias). U tohoto zesilovače by tedy nebylo jedno, který se vyndají a bylo by ale zbytečný je vyndávat.
U zesilovačů ve třídě A/B (typickej Marshall) je bias řešen jinak (předpětí na mřížce, který zůstane stejný) a je teda jedno, který dvě lampy se vyndají.

Ještě jednou k přepínání impedance při vyndání dvou lamp: Ani Matchless v návodu při přepnutí na poloviční výkon vypnutím dvou lamp neuvádí, že máte změnit impedanci. Ve většině případů jí podle mne můžete nechat být, pouze pokud by zvuk úplně ztratil šťávu, můžete zkusit přepnutím impedance dohnat tuhle ztrátu barvy, ale to už je podle individuální podle typu zesilovače. Můj názor: Pokud nevíte, proč a jak, nechte jí 1:1 (normálně).
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Bugera 333xl sound samples

Příspěvek od Cybermuff »

Hele, když je to téma k Bugeře - tady Dave z Anglie natočil ukázky hlavy 333XL přes marshallskou MF400 bednu a sejmul to Shurem SM-57:
http://www.myspace.com/davefromfalmouth
Obrázek
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Možná sem divnej... ale jak všichni tvrděj, že 120W v lampách je děsně moc atd. a bla bla bla :lol: ...nevim, nepřijde mi :) měl jsem to už na plnej výkon (zkreslenej kanál) a kromě toho, že to chytalo už dost šílený vazby, tak to zas takovej rachot nebyl :) ...teda bubeník tvrdil, že se neslyšel, ale nevěřim mu :lol: !

Jinak, zkoušel jsem něco nahrát ... Ibanez RG 350 (Dimarzio D Sonic) -> Bugera 333 -> Ibanez Thermion 4x12 V30 -> Shure Beta 58A ... tak se to pokusim nějak sestřihat a postnout.

Musím uznat, že mě zvuk mile překvapil (Carvin V3 to sice není, ale) - zní to opravdu dobře :) spokojenost.
Alternative Metal
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

JanSpilka píše:Možná sem divnej... ale jak všichni tvrděj, že 120W v lampách je děsně moc atd. a bla bla bla :lol: ...nevim, nepřijde mi :) měl jsem to už na plnej výkon (zkreslenej kanál) a kromě toho, že to chytalo už dost šílený vazby, tak to zas takovej rachot nebyl :) ...teda bubeník tvrdil, že se neslyšel, ale nevěřim mu :lol: !
No to je možný, ale pokud přes to má třeba někdo zpívat, tak to bude strašně těžký. I kdyby se uslyšel, tak to bude mít asi horší s intonací. A zvukař - teda pokud by to mělo jít na stage - bude úplně blahem bez sebe, asi bude křičet, že se na to... že se to nedá nazvučit. Teda já hraju taky rád nahlas, ale snažím se zvukaře občas i poslechnout a jít trochu dolu s hlasitostí. Jiná situace by byla, kdybych hrál třeba v Suicidal Tendencies (nebo v kapele s podobným názvem), pak bych si vzal na stage všechny svoje lampáče, otočil volume doprava a zabil se vlastním zvukem. Přinejlepším bych dopadl jako Paul Gilbert.
Obrázek
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Neřikám, že to tak mám "All the time" ;) by mě zbytek kapely asi umlátil... jen jsem to zkusil a neni to tak strašný jak sem čekal ;) Normálně hraju tak, že mám zkreslené kanály někde za polovinou a Master tak na 1/4.
Alternative Metal
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

JanSpilka píše:Neřikám, že to tak mám "All the time" ;) by mě zbytek kapely asi umlátil... jen jsem to zkusil a neni to tak strašný jak sem čekal ;) Normálně hraju tak, že mám zkreslené kanály někde za polovinou a Master tak na 1/4.
Jo... včera jsem nechal velký racky ve zkušebně a vzal si na koncert 333xl hlavu, master jsem měl taky cca na 1/4 a pohoda. Bylo to docela dobrý, protože kolega v kapele se taky zblbnul, koupil jsem mu taky jednu 333xl, taky včera nechal svýho těžkýho racka ve zkušebně (on tam má KittyHawk tube preamp, G-major a jako konec 2x50 lampovýho Marshalla) a vypadal spokojeně. byli jsme včera jak firemní bugerovští hráči, ale spokojenost... fakt to hraje dobře.
Obrázek
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Reprobox

Příspěvek od Phoenixcqcq »

Zdravíčko,
Konečně je skladem 333XL a můžu objednávat. Ještě bych rád věděl, kterou bednu k této hlavě. Finančně na tom nejsem tak úplně nejlépe ale zase nechci udělat velkou chybu. Určitě chci 4x12. Co některý z těchto:

- HARLEY BENTON G412 (11990)
http://music-shop.vltava2000.cz/store/g ... mentID=145

- MARSHALL - 1960 (12445) http://kytary.cz/marshall-1960/7086/?SE5026:0:0:1:0

- MARSHALL - 1960AV/BV (16007) http://kytary.cz/marshall-1960av-bv/708 ... 26:0:0:1:0
Ale tohle už je trochu dražšíSad

Mimochodem, jak velký je rozdíl mezi těmi 2 Marshally? Co si myslíte o tom Hartley Benton?
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Já bych teda zvolil - HARLEY BENTON G412 (11990) - ta cena mi přijde úžasná, na to, že to má v sobě 4xV30 - otázka jak kvalitní bude to dřevo a jak dobře bude spočten objem, ale papírově to vypadá skvěle :)
Alternative Metal
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

radši bych šel do jistoty - marshall 1960
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

dlouhovlasac píše:radši bych šel do jistoty - marshall 1960
Jo... co je dneska jistyho... stary 1960 = celopreklizkovy skrine, novy 1960 = boky z preklizky, ale zada z MDF. Takze trochu jinak, docela dost lidi si k tomu bastli z kvalitni preklizky (jako teda ze orig) nahradni zada...
Obrázek
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Klidně bych šel do hárleje, ale u Thomanna, stejně to koupily tam, nikde jinde v Evropě ho neseženeš: http://www.thomann.de/de/harley_benton_ ... intage.htm - is dopravou (15Eur) cca 9500,- no nekupto...
Tady máš fotky, je to úplně v pohodě: http://www.instrumento.cz/fotogalerie-f ... n-box.html
případně si tam najdi víc info...
Phoenixcqcq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Phoenixcqcq »

No jo to vypadá v pohodě za fotky dík, cena good.... 333XL mi dojde v pátek hurá... Tak se pustím do boxu...
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

rain píše:Klidně bych šel do hárleje, ale u Thomanna, stejně to koupily tam, nikde jinde v Evropě ho neseženeš: http://www.thomann.de/de/harley_benton_ ... intage.htm - is dopravou (15Eur) cca 9500,- no nekupto...
Tady máš fotky, je to úplně v pohodě: http://www.instrumento.cz/fotogalerie-f ... n-box.html
případně si tam najdi víc info...
byl tady i v bazaru za par supek.. ale totok - kdyz bych prepl na 16 stereo na boxu, a zapojil hlavu ktera stereo nema, bude nejaky rozdil ve zvuku..?
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

j.. když budeš sedět před tim, budeš to mít stereo... v ostatních případech to bude spíš kontraproduktivni a bude to znít míň konkrétně.
Alternative Metal
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

JanSpilka píše:j.. když budeš sedět před tim, budeš to mít stereo... v ostatních případech to bude spíš kontraproduktivni a bude to znít míň konkrétně.
no to asi fakt ne.
pokud ma zesilovac jenom jeden vystup, i jeho 2 vystupni jacky jsou uvnitr propojeny. I kdyz tam zapoji stereo box, draty od L a P kanalu se mu spoji zase uvnitr zesilovace, takze vysledky zvuk nebude ani stereo, ani prostorovejsi. Bude to porad mono a vetsi bude akorat pravdepodobnost, ze uzivatel bude mit nespravne nastavene ohmy na bedne a na zesilovaci, protoze si bude muset pocitat, ze treba - podle typu bedny - muze mit treba 1x 16 ohmu mono, pri stereu to bude 2x 8 ohmu, ale kdyz to da (jako stereo) 2 kabely do 2 jacku na mono zesilovaci, tak to v nem zapoji paralelne, tedy udela z 2x8 ohmu jenom 1x 4 ohmovou zatez. Cili pokud to neprepne na zesilovaci na 4 ohmy, ale necha to na - treba - 16, riskuje velke pretizeni zesilovace...
Obrázek
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

:oops: jeee.. sorry - ted sem si vsim : stereo NEMA... :oops: ...to co jsem popisoval se samozřejmě děje, pokud máš opravdu stereo výstup.
Alternative Metal
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“