Věčný začátečník

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
RJ
Kontaktovat uživatele:

Re: Věčný začátečník

Příspěvek od RJ »

Tdo1 píše:Ahoj mám opravdu vážný problém,naučil sem se hrát na kytaru jako samouk a rychlost pravačky sem získal vykřečováním loktu.Asi sem nějakej v tomto zabržděnej,protože mi to došlo až po 5 letech.Zjistil sem,že takhle se dál hrát nedá,že podstatě nic nedovedu zahrát přesně a čistě.Začalo přeučovaní hraním zápěstí,ale po 2 letech sem si tu techniku pos.al ještě víc,protože sem si zažil takový nějaký obloukový hraní v zápěstí a nebyl sem schopný dosáhnout vyššího tempa než 100 v šestnáctkách,protože ta ruka začala vždy šíleně bolet a zvuk ztrácel na kvalitě.Tak sem si sehnal učitele,který mi ukázal jak správně na to,ale po 2 letech nejsem schopnej pořádně zahrát nahoru a dolů ani v 80 tempu a to sem trénoval i několik hodin denně.Takže po 9 letech hraní zpět na začátku a vůbec nevím proč to nejde.U začátečníků nedělá nikomu takový problém hrát alternate picking jako mě a všichni se kterýma sem znova začínal už hoblují jak draci.S levačkou přitom nemám vůbec problémy a lítam s ní po celým hmatníku,ani můj učitel nechápe proč nejsem schopný tu pravačku zrychlit.Takže to vypadá,že ač nerad budu muset s kytarou skončit protože,po tolika letech být furt na začátku je děs.Těď už vím,že kdybych si nechal možná poradit v době když sem začínal dopadlo by to jinak,prostě říkam že totálně zkažená technika se už asi nedá přeučit.Asi mi nikdo neporadíte,spíš mě zajímá jestli někdo neměl nebo nemá podobný problém.
mohl bys kdyžtak něco svojeho nahrát , at tu nevaříme z vody?
Protože za 9 let už musíš něco umět.
Jestli ne, jak říkáš, tak něco děláš špatně a zkus si nechat od někoho poradit.
Ale nechápu, jak za 9 let nic nemůžeš umět, to hraješ jenom stupnice nebo co?
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
impact

Re: Věčný začátečník

Příspěvek od impact »

RJ píše:
mohl bys kdyžtak něco svojeho nahrát , at tu nevaříme z vody?
Protože za 9 let už musíš něco umět.
Jestli ne, jak říkáš, tak něco děláš špatně a zkus si nechat od někoho poradit.
Ale nechápu, jak za 9 let nic nemůžeš umět, to hraješ jenom stupnice nebo co?
Co je na tom nepochopitelného? Představ si, že se 9 let budeš učit hrát na kytaru špatně. Za tu dobu si ten špatný styl tak zafixuješ, že ti může trvat třeba dalších 9 let, než se to všechno odnaučíš a naučíš znovu a pořádně.

Podobný problém má spousta lidí, ono dobře se naučít hrát na kytaru sice není příliš obtížné, ale vyžaduje to hodně času a soustředění. Člověk se musí pořád hlídat, aby hrál správně a všechny svoje zlozvyky potlačil. A nemůžeš polevit, jinak se zase automaticky bezmyšlenkovitě vrátíš k tomu špatném stylu hraní.

Můžu jen doporučit guitarprinciples.com a jeho učebnici, případně video

Changing Bad Habits 1
http://www.guitarprinciples.com/Getting ... its_1.html

Changing Bad Habits 2
http://www.guitarprinciples.com/Getting ... its_2.html

a nějakého rozumného učitele. A smíření se s faktem, že hrát na kytaru se budeš učit celý život a stejně asi zemřeš s pocitem, že to stejně neumíš. Ostatně jako každý... :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Tdo1

Příspěvek od Tdo1 »

Ahoj děkuju všem za obecnou podporu docela mě to nakoplo neházet to hraní úplně do koše.Trochu cítím,že už nemám tu trpělivost co dřív.Tady to neustalý přeučováni mě dost přivádí deprese,protože kolikrát mi přijde že už to mozek tak nebere,že už se nejsem schopný ani trefit pořadně do struny.Někdy třeba zkouším hrát postaru jak se mi hraje nejpohodlnějc,ale pak zjistím,že to nikam nevede,prostě ten tón nezní čistě a zase odznova.Mě se odjakživa líbil rychlejší metal a dal sem tomu docela dost času,bohužel tréning něšel dobrým směrem.I kapelu sem opustil,protože čím se postupem naše kapela vyvíjela,zjistil sem že mým křečovitým hraním v tom dělám chaos.A pak žačalo to přeučování a s tím všechny ty problémy které jsem psal...
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Jako já osobně tě docela chápu, člověku pak asi připadá těch 9 let naprosto promrhanejch a ztrácí chuť hrát dál ... ale nadruhou stranu, pokud tě to opravdu baví a ještě se ti to neznechutilo, hraj dál :wink:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Tdo1 : když teda píšeš, že za všecky tvoje problémy může křečovité hraní... tak snad nehraj křečovitě :wink:
ZKusím ti poradit , zkus si udělat čas, uvolnit se, sedni k tomu a řeš svůj problém. Uplně se vykašli na levačku a všímej si pravačky, jak jí držíš, jak hraješ. Hraj jednu notu, zkoušej různý tempa, různý dynamiky a stálej sleduj, jestli ti ten ton vyhovuje a jestli nemáš problémy to hrát. Nevěřím tomu, že se to časem nezlepší, musíš ale vytrvat a opravdu dávat pozor.
Je to taky dobrý čas pro sebepozorování, sleduj, jstli tě něco nebolí, jestli někde necítíš tlaky, jestli sedí (stojíš) pohodlně.
Pro pořádek ještě zopakujeme, že pohyb by měl u tohodle stylu vycházet z loktu , ale to je docela diskutabilní věc, někomu vyhovuje pohyb zápěstím, nelepší se je pozorovat a zjišťovat, co je pro mě nejlepší. Každopádně já jsme pro pohyb celým loktem
Tdo1

Příspěvek od Tdo1 »

RJ píše:Tdo1 : když teda píšeš, že za všecky tvoje problémy může křečovité hraní... tak snad nehraj křečovitě :wink:
ZKusím ti poradit , zkus si udělat čas, uvolnit se, sedni k tomu a řeš svůj problém. Uplně se vykašli na levačku a všímej si pravačky, jak jí držíš, jak hraješ. Hraj jednu notu, zkoušej různý tempa, různý dynamiky a stálej sleduj, jestli ti ten ton vyhovuje a jestli nemáš problémy to hrát. Nevěřím tomu, že se to časem nezlepší, musíš ale vytrvat a opravdu dávat pozor.
Je to taky dobrý čas pro sebepozorování, sleduj, jstli tě něco nebolí, jestli někde necítíš tlaky, jestli sedí (stojíš) pohodlně.
Pro pořádek ještě zopakujeme, že pohyb by měl u tohodle stylu vycházet z loktu , ale to je docela diskutabilní věc, někomu vyhovuje pohyb zápěstím, nelepší se je pozorovat a zjišťovat, co je pro mě nejlepší. Každopádně já jsme pro pohyb celým loktem
Ta křeč je svinstvo,právě,že občas ju dostavám i při uplně malým tempu,snažím se ji zbavit je to hroznej zlozvyk.Chci se ale zeptat,když hraješ přes ten loket,tlumí se ti dobře struny?Já dřív sem sice asi hrál násilím ale taky sem jel přes loket a na efektu ten zvuk byl docela ok,ale na lampě to bylo děsiví,tam sem taky zjistil,že už to nemůžu dál šidit.Slyšel sem,že právě spousta lidí hraje krásně volně přes loket,akorát fakt nevím jak tlumíte struny,aby ten zvuk nebyl např.na lampě nečitelnej.
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

proč loktem??? To je prostě mýtus a podle mě hodně velká chyba, protože když hýbeš loktem, tak musíš kontrolovat ještě navíc i zápěstí. Tím ti rozrůstají starosti.

navíc...

http://www.youtube.com/watch?v=khs0Wl7Hvas

http://www.youtube.com/watch?v=ZTQolymKmDA

http://www.youtube.com/watch?v=Ma6HPMvI ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=pdci7Lbb ... re=related
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Tak třeba ten Steve a ti dva metalisti hráli loktem docela dost. Já nemyslel házet loktem jak Elvis nebo týpek u táboráku. Ale mít ten pohyb zmáknutý trochu vetší části svalů, abys ten jeden nemusel tak napínat a nebyl tak brzo v křeči.
Ale přiznám se, že zas tolik o tom nevím, bo tedka hraju 95 % času prstama na španělu a tak to mám jen ze zkušenosti z dřívějška.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

RJ píše:Tak třeba ten Steve a ti dva metalisti hráli loktem docela dost. Já nemyslel házet loktem jak Elvis nebo týpek u táboráku. Ale mít ten pohyb zmáknutý trochu vetší části svalů, abys ten jeden nemusel tak napínat a nebyl tak brzo v křeči.
Ale přiznám se, že zas tolik o tom nevím, bo tedka hraju 95 % času prstama na španělu a tak to mám jen ze zkušenosti z dřívějška.
ono figl je v tom nezatinat zadnej :)
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

pupack píše:to je obecnej problém když člověk nezkouší tvořit sám ale jenom coveruje, když člověk něco složí vymyslí nějakej riff nebo solo tak to hraje přirozeně protože to sám vymyslel a neřeší to...a myslím si že třeba clapton, slash nebo ostatní by se to taky museli učit a dělalo by jim to třeba problém... s trochou nadsázky samozřejmě

prostě nějaká rychlost atd to není podstatný, vždycky je těžký u tak individální věci jako kytara se něco našrotit když to člověk sám nevymyslel
Taky si myslím... v poslední době necoveruju, nebo jen minimálně a snažím se naučit rytmus a tak... a při tomto snažení se snažím vymýšlet všelijaké možné i nemožné blbosti a hrát to a snažit se... třeba s toho pak někdy něco bude třeba taky ne, ale snažím se něco vymýšlet, nevím jestli je to k dobré, ale snaha se cení...
impact

Příspěvek od impact »

Tdo1 píše:
RJ píše:Tdo1 : když teda píšeš, že za všecky tvoje problémy může křečovité hraní... tak snad nehraj křečovitě :wink:
Ta křeč je svinstvo,právě,že občas ju dostavám i při uplně malým tempu,snažím se ji zbavit je to hroznej zlozvyk.Chci se ale zeptat,když hraješ přes ten loket,tlumí se ti dobře struny?Já dřív sem sice asi hrál násilím ale taky sem jel přes loket a na efektu ten zvuk byl docela ok,ale na lampě to bylo děsiví,tam sem taky zjistil,že už to nemůžu dál šidit.Slyšel sem,že právě spousta lidí hraje krásně volně přes loket,akorát fakt nevím jak tlumíte struny,aby ten zvuk nebyl např.na lampě nečitelnej.
Nepotřebný struny tlumíš levačkou. Je to takovej ten styl hraní přes všechny struny a tlumení těch, který nechceš slyšet (jako třeba místní oblíbenec John Frusciante, Jimi Hendrix atd...). Na high-gain metal to samozřejmě není, tam to zápěstí prostě musíš položit na struny, jinak budeš slyšet pazvuky (ale to už jsi zjistil).
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“