No a ještě mě napadá jedna otázka: Řekněme že ovládám stupnice. Příjdu do zkušebny a kluci tam začnou něco hrát co jsem předtím nikdy neslyšel. První tam zahrajou třeba obyčejný akord A. Z toho se ale přece nedá poznat jakou stupnici mám hrát, nebo dá??? Nevím přece jak budou pokračovat. Pomůže to tedy nějak, když budu umět stupnice? Bez stupnic bych to řešil tak, že bych prostě něco hrál, zpočáku třeba pomaleji, dlouhé tóny a vytahování strun. A jak by hráli dál a dál, tak to přece jde slyšet i bez stupnic a nějaká melodie vymyslet... Jsem z toho zmatený:-(
Pentatoniky- co to vlastně je
Pravidla fóra
- Phoenixcqcq
- Kontaktovat uživatele:
To tu všichni drtí stupnice?
Vyplatí se to? Ale jako chci upřímnou odpověď! Noty neznám, stupnice už vůbec ne. Asi jen CDEFGAHC, ale nikdy jsem toho nevyužil, asi ani nevím jak... Pentatoniku asi často používám, ale co tam sou za tóny netuším. Akordy znám jen durové a molové. C, Cm, F# F#m.... jak zní nebo se hrajou maje, 7, susy a já nevim co všecko existuje nevím, ale stejně nějaké z nich používám, hrávám mrtě akordů, ani nevim jak se jmenujou, jen vím, že se to tam hodí nebo nehodí, když to hraju... V kapele občas taky skládám, jak kompletně hudbu, tak sóla (polovinu z nich tak těžké, že je nezahraju). Zatím jsem nikde nepotřeboval stupnice ani akordy, vše jsem hrával jak mi to znělo. Když hraju tak nějak vím, že tón co zahraju se tam hodí nebo ne. No přiznám se přehmatů dělám někdy dost. Když skládám, tak i jednoduché songy, tak i složitější, kde měním tóniny, ale zase nevím co je to za tóniny. Prostě to změním, tak jak mě napadne, že by se mi to líbilo. Někdy vyzkouším i víc možností a vyberu tu lepší. Po delší době se chci vrátit ke kytaře s trochu vtší vervou a učit se nové věci. Tak mi prosím někdo řekněte, využiju stupnice? Opravdu to má reálné využití? Nechci abych při hraní myslel na to, jakou stupnici použít. Nebo se to dá naučit tak, že to nebudu ani vnímat?
No a ještě mě napadá jedna otázka: Řekněme že ovládám stupnice. Příjdu do zkušebny a kluci tam začnou něco hrát co jsem předtím nikdy neslyšel. První tam zahrajou třeba obyčejný akord A. Z toho se ale přece nedá poznat jakou stupnici mám hrát, nebo dá??? Nevím přece jak budou pokračovat. Pomůže to tedy nějak, když budu umět stupnice? Bez stupnic bych to řešil tak, že bych prostě něco hrál, zpočáku třeba pomaleji, dlouhé tóny a vytahování strun. A jak by hráli dál a dál, tak to přece jde slyšet i bez stupnic a nějaká melodie vymyslet... Jsem z toho zmatený:-(
Kytary: BC Rich Flesh Ring 2003, LAG 300JCE
Efekty: Zoom G9.2tt, Digitech The Weapon, Digitech RP250, Zoom 505II
Komba: Behringer Blue Devil 60W, Kustom KLA10
Hlava: Bugera 333XL
Box: Marshall 1960AV
Efekty: Zoom G9.2tt, Digitech The Weapon, Digitech RP250, Zoom 505II
Komba: Behringer Blue Devil 60W, Kustom KLA10
Hlava: Bugera 333XL
Box: Marshall 1960AV
Kdyz uz to chces brat takhle prakticky, tak to vyresis proste tak ze si poslechnes par taktu bez hrani a z toho ti s velkou pravdepodobnosti naskoci jaka stupnice by tam sla, samozrejme za predpokladu ze ty stupnice a jejich nazvy aspon trochu znas (existuje spousta akordovejch postupu ktery poznas hned).. Proste a jednoduse, diky stupnicim se da vytvorit krasna asociace hrani a tvoji vlastni predstavy toho co chces zahrat, ve vysledku se clovek dokaze projevit jako kdyby pomoci ty stupnice zpival.. Aspon ja to tak pocitujuPhoenixcqcq píše:To tu všichni drtí stupnice?Vyplatí se to? Ale jako chci upřímnou odpověď! Noty neznám, stupnice už vůbec ne. Asi jen CDEFGAHC, ale nikdy jsem toho nevyužil, asi ani nevím jak... Pentatoniku asi často používám, ale co tam sou za tóny netuším. Akordy znám jen durové a molové. C, Cm, F# F#m.... jak zní nebo se hrajou maje, 7, susy a já nevim co všecko existuje nevím, ale stejně nějaké z nich používám, hrávám mrtě akordů, ani nevim jak se jmenujou, jen vím, že se to tam hodí nebo nehodí, když to hraju... V kapele občas taky skládám, jak kompletně hudbu, tak sóla (polovinu z nich tak těžké, že je nezahraju). Zatím jsem nikde nepotřeboval stupnice ani akordy, vše jsem hrával jak mi to znělo. Když hraju tak nějak vím, že tón co zahraju se tam hodí nebo ne. No přiznám se přehmatů dělám někdy dost. Když skládám, tak i jednoduché songy, tak i složitější, kde měním tóniny, ale zase nevím co je to za tóniny. Prostě to změním, tak jak mě napadne, že by se mi to líbilo. Někdy vyzkouším i víc možností a vyberu tu lepší. Po delší době se chci vrátit ke kytaře s trochu vtší vervou a učit se nové věci. Tak mi prosím někdo řekněte, využiju stupnice? Opravdu to má reálné využití? Nechci abych při hraní myslel na to, jakou stupnici použít. Nebo se to dá naučit tak, že to nebudu ani vnímat?
Muze ti stacit jedna stupnice, muzes se jich naucit vic, zalezi jen na tom co hrajes a jestli to vyuzijes..
Takze tak.
Pokud vím, tohle je nejpřesnější.krysa17 píše:Vždy ten akord, co se skládá z tónů stupnice
Pak existuje jednoduchá pomůcka - podívat se na klávesy, případně na ně zkusit pár akordů zabrnkat jen na bílých klávesách. Ne kvůli rasismu, ale kvůli tóninám Cdur / amoll. Tedy amoll aiolská. Všechno, co z toho jde poskládat, je v této tónině. Já jsem si to rozepsal a transponoval do často používaných tónin, abych si to nemusel pamatovat. Tabulku mám na začátku bloku, který používám na psaní textů, takže když mám nějakou primitivní melodii, zkusím si ji zazpívat, čímž ji dostanu do tóniny mému hlasu nejpohodlnější, a pak podle kytary zjistím, jaká to vlastně je. Pak si zkusím doprovod v powerchordech a podle tabulky je pak doplním na takové durové nebo mollové, jaké se nejvíc hodí, obsažené v dané tónině.
Ale to už jsem trochu OT
-
Dariel
- last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
- Kontaktovat uživatele:
Tohle můžu nadepsat: ''Jak složit písničku'' a vydělám balíkworo90 píše:Pokud vím, tohle je nejpřesnější.krysa17 píše:Vždy ten akord, co se skládá z tónů stupnice
Pak existuje jednoduchá pomůcka - podívat se na klávesy, případně na ně zkusit pár akordů zabrnkat jen na bílých klávesách. Ne kvůli rasismu, ale kvůli tóninám Cdur / amoll. Tedy amoll aiolská. Všechno, co z toho jde poskládat, je v této tónině. Já jsem si to rozepsal a transponoval do často používaných tónin, abych si to nemusel pamatovat. Tabulku mám na začátku bloku, který používám na psaní textů, takže když mám nějakou primitivní melodii, zkusím si ji zazpívat, čímž ji dostanu do tóniny mému hlasu nejpohodlnější, a pak podle kytary zjistím, jaká to vlastně je. Pak si zkusím doprovod v powerchordech a podle tabulky je pak doplním na takové durové nebo mollové, jaké se nejvíc hodí, obsažené v dané tónině.
Ale to už jsem trochu OT
-
Dariel
- Kontaktovat uživatele:
Dariela neber vážně.Je to nevyzrálý čtrnáctiletý puberťák který do všeho rype, má plnou hubu keců a na tu kytaru vlastně nic moc neumíworo90 píše:Určitě bys nebyl první kdo by se pokusil na něčem podobném zbohatnoutDariel píše:Tohle můžu nadepsat: ''Jak složit písničku'' a vydělám balíkNení nad omezení hudby na spotřební záležitost, řemeslo...
...sorry za OT...
a nebo ještě mačkat jen černý klávesy (taktéž ne kvuli rasismu) ale protože černý klapky jsou pentatonika. takže stačí mít jen trochu citu, a nemůžeš se splést. už mockrát mě u mého miniklavírku napadli pěkné nápady na sóla, jen tím že jsem si bezcílně brnkal po černých klávesách
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Až na detail, že bílý klávesy ti jdou v C-dur/a-moll, což je poměrně standardní tónina, ty černý v pentatonice, to bude pěkná křížková prasárna (nechce se mi vymýšlet, jaký X-is dur nebo Y-es moll to bude), která opravdu sedne dost těžko do nějaké běžné písně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Transpozice nic?Nero píše:Až na detail, že bílý klávesy ti jdou v C-dur/a-moll, což je poměrně standardní tónina, ty černý v pentatonice, to bude pěkná křížková prasárna (nechce se mi vymýšlet, jaký X-is dur nebo Y-es moll to bude), která opravdu sedne dost těžko do nějaké běžné písně.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Nero
- Rádce
Tak samozřejmě, ale je to zbytečný práce
To radši zůstanu v diatonice a zjistím, jaké 2 tóny eliminovat, když chci pentatoniku.
Navíc u člověka, který umí transponovat předpokládám, že tu pentatoniku zahraje i jinde než na černých
Navíc u člověka, který umí transponovat předpokládám, že tu pentatoniku zahraje i jinde než na černých
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Já třeba transponovat umím a je mi to pohodlnější, protože jsem na žádné klávesy nikdy nehrál, takže je lepší když vidím co mám mačkat než se ještě současně zabývat transpozicí. Stejně většinou nehraješ v Cdur/amoll 
- Nero
- Rádce
Nero píše:Až na detail, že bílý klávesy ti jdou v C-dur/a-moll, což je poměrně standardní tónina, ty černý v pentatonice, to bude pěkná křížková prasárna (nechce se mi vymýšlet, jaký X-is dur nebo Y-es moll to bude), která opravdu sedne dost těžko do nějaké běžné písně.
já to myslel tak že na černý klapky si jde jen tak klepat, a něco ti z toho vyleze, a potom pokud si tu melodii nějak zapamatuješ můžeš si ji zabrnkat na kytaru, a vytvořit si něco v přijatelné tónině. v podstatě nehledět na výšku, ale jen na intervaly mezi tóny, které si pak v jiné tónině hodíš na hmatník. ale dá se s tím fakt dokonale vyblbnout
jinak je to myslím D# mol pentatonika
Ne, nikdy! A je to také jediná stupnice kterou můžeš hrát ve více polohách!Dirty.Pig píše:kdyz se da pentatonika zahrat vsude na hmatniku tak se pouziva hodne pri solech ne?
woro90 píše:Ne, nikdy! A je to také jediná stupnice kterou můžeš hrát ve více polohách!
neber to jako rýpnutí. ale tenhle post jsem vubec nepochopil :-O
tim chceš rict ze pentatonika se NIKDY nepoužije při sole???
a jiné stupnice nemuzes hrát v jiných polohách? :-O mozna jsem to jen blbě pochopil
-
Dariel
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby Dirty.Pig uvažoval hlavou, došlo by mu, že se dá všude na hmatníku zahrát libovolná stupnice, a že se nejvíc používá při sólech proto, že s ní nikdy netrefíš disharmonii, každý tón je správně v libovolný okamžik.
První akord bývá tónika a obvykle se od něho odvíjí zbytek. Taky si všimni, že písnička tonikou zpravidla i končí.Phoenixcqcq píše:
takže pokud začne akord A, tak to je písnička v A dur. Pokračovat můžou jak chcou, ale univerzální doprovod se skládá z 1,4 a 5 tonu stupnice, v případě A dur to je A,D,E. Takže mužeš tyto tyto tony drtit v powerech , nebo v sole. A jinak celou stupnici A dur.
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Akord D ti tam nepůjde protože tonina Cdur, Na druhém stupni má akord DmolNesst píše:Docela jednoduše. Budou tam ladit akordy, jejichž akordické tóny jsou v té stupnici. Pro příklad ve stupnici C dur máš tóny C,D,E,F,G,A,H -> takže třeba akord C dur má rozklad C,E,G, vzhledem k tomu, že všechny ty 3 tóny jsou v té stupnici, tak tam bude sedět, ale na druhou stranu třeba akord D dur je D,Fis, A, protože Fis ve stupnici C dur není, tak tam teoreticky sedět nebude![]()
Je to hodně zjednoduššené, tak mě prosím neukamenujte... Díky