Ladění oktáv

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
lada.zastera

Příspěvek od lada.zastera »

Ahoj všichni,měl bych ještě dotaz k ladění oktáv.Seřídil jsem si oktávy podle zde uvedeného návodu (kobylka viz odkaz) a na spodních strunách E,A,D mám trochu rozdíl na pátym pražci-tak do deseti centů plus.Oktávy jinak sedí,na G,H,E do pěti centů po celém krku.Ladím podle ladičky v Guitar rigu 2 a podle "ucha".
Mám ještě jeden dotaz.Když posouvám kameny u telecastera,tak vlastně se mi pak změní i úhel pod jakým vstupují struny do těla.Může to mít nějaký vliv např. na sustain?.
Díky za Vaše názory.Lada.
Obrázek
Kytary:Stratocaster NBE Guitars,akustika za dva.
Kombo:Fender Super Champ XD.
Efekty:TS 808 Smrčka,kabely Smrčka.

"Dobrý muzikant nemůže být špatný člověk"
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Vliv na sustain je podle mě nulovej. A co se týká toto, že máš první tři struny trochu výš. Tak to je dost normální. Většínou se mi to u E a H podařilo normálně docela dobře doladit. Ale u té G struny je to problém. Ta bývá skoro vždycky trochu výš když máš naladěnou oktávu právě v místech do 5. pražce.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
lada.zastera

Re aivn86:díky za odpověď.Tak to nebudu řešit,vono stejně těch plus mínus pět centů málokdo pozná.Jinak díky za tvůj návod,je to opravdu pěkně zpracované.
Lada.

vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

lada.zastera píše:Re aivn86:díky za odpověď.Tak to nebudu řešit,vono stejně těch plus mínus pět centů málokdo pozná.Jinak díky za tvůj návod,je to opravdu pěkně zpracované.
Lada.
No já třeba zrovna těch 5 centů poznám :P
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
lada.zastera

Re vikicek,no já právě taky,proto se to snažím řešit.

Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

zdravim, mam problem:
gecko nelze naladit v oktave :) ten sroub je na mex vytazenej a porad to zni hloubs.
co s tim?
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
afektband

Příspěvek od afektband »

Asanoth píše:zdravim, mam problem:
gecko nelze naladit v oktave :) ten sroub je na mex vytazenej a porad to zni hloubs.
co s tim?
Vymněn jí a dávej bacha až budeš natahovat novou, ať jí nepřekroutíš.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
tommik
Kontaktovat uživatele:

Cena u kytaráře??

Příspěvek od tommik »

Když už jsme u toho jednoduchýho ladění oktáv, kolik by to přibližně stálo u kytaráře? :twisted: Dík :D
Kytara: Cort KX5 BKM
Amp: Crate Flex Wave series GT120W
Trs: Dunlop 2.00 mm
Kábl: Thomann 3m
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

300 a seridil by ti u toho hafec jinejch veci.

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
tommik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tommik »

Asanoth píše:300 a seridil by ti u toho hafec jinejch veci.
Aha, tak to abych sit o fakt seřídil sám :D . Tolik se mi do toho vrážet nechce. Ale doufám, že mi to vyřeší to drnčení struny. Pražce jsou v pohodě.
Kytara: Cort KX5 BKM
Amp: Crate Flex Wave series GT120W
Trs: Dunlop 2.00 mm
Kábl: Thomann 3m
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

tommik píše:
Asanoth píše:300 a seridil by ti u toho hafec jinejch veci.
Aha, tak to abych sit o fakt seřídil sám :D . Tolik se mi do toho vrážet nechce. Ale doufám, že mi to vyřeší to drnčení struny. Pražce jsou v pohodě.
tak seridit na nejaky ne uplne shitozni kytare oktavy je snad nejjednodussi zasah do kytary, pokud mas dobre nandany struny...

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Re: Ladění oktáv

Příspěvek od JanSpilka »

tak drnčení struny ti seřízení oktáv (posouvání kamenů-mám namysli) nevyřeší... každopádně zkontroluj, jestli je krk rovně (prohnutí) a teď to co ti nejvíc ovlivní "drnčení" ... výška strun - kobylka... pokud vše co jsem popisoval dříve je v pořádku, pak ti nezbyde nic jiného než zvednout struny kobylkou o něco výš...

edit : aj, teď sem si všim, že už je to starší příspěvek :/ ..
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair
Alternative Metal
piszkot

Příspěvek od piszkot »

Zdravím
Mám Kytaru Epiphone Les paul standart a mám problém doladit oktávy na třech spodních strunách (G,H,E),struny jsou nové.Horní jdou v pohodě naladit bez problému ale ty spodní tři nejdou doladit.Jsou pokaždé o něco výše..Jsem zoufalý už z toho...nějaké rady?:/
Dík..
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Jaguar master »

afektband píše: Vymněn jí a dávej bacha až budeš natahovat novou, ať jí nepřekroutíš.
Co znamená "překroutit" strunu?
Naposledy upravil(a) Jaguar master dne 19.11.2009 21:49, celkem upraveno 1 x.
Final Frontier
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

No proste ji prekroutit, jako kdyz prekroutis lano. Pak to neladi apod.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Ale tak to by ses musel snažit abys to překroutil ne? Když si vybavuju jak dávám struny tak nechápu jak na to :D
Final Frontier
ali

Příspěvek od ali »

myslim, že se ti to může přihodit, když budeš jako jsem to kdysi dělal já, urychlovat navíjení tím, že jsem strunu provlík, udělal několik návinů rukou a když to už nešlo rukou, tak jsem teprve začal napínat strunu kolíkem. Prostě prasárna :) Nevim ale jestli to vadí i u nevinutech strun a nevim jestli se tím ta struna znehodnotí, nebo stačí znouvu opakovat proces navíjení správně..?
Ibanez RG370DX / Marshall MG15DFX
woro90

Příspěvek od woro90 »

ali píše:myslim, že se ti to může přihodit, když budeš jako jsem to kdysi dělal já, urychlovat navíjení tím, že jsem strunu provlík, udělal několik návinů rukou a když to už nešlo rukou, tak jsem teprve začal napínat strunu kolíkem. Prostě prasárna :) Nevim ale jestli to vadí i u nevinutech strun a nevim jestli se tím ta struna znehodnotí, nebo stačí znouvu opakovat proces navíjení správně..?
Záleží na tom, jakou máš kobylku a struník. U ToM a podobných by se to mohlo protočit do normální polohy, pokud to nemáš přes kobylku zlomené ještě než tu strunu napneš.

Ale měl bych spíš jinou připomínku: Pokud dáváš tolik otáček, že to jde několikrát obtočit rukou než to utáhneš, máš jich tam moc. U pevné kobylky to způsobuje problémy s rozlaďováním při bendech a nestálé ladění, u tremola bez zámků to způsobuje neopodstatněnou nenávist k Číně a vyhazování peněz za zbytečné věci.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

ali píše:myslim, že se ti to může přihodit, když budeš jako jsem to kdysi dělal já, urychlovat navíjení tím, že jsem strunu provlík, udělal několik návinů rukou a když to už nešlo rukou, tak jsem teprve začal napínat strunu kolíkem. Prostě prasárna :) Nevim ale jestli to vadí i u nevinutech strun a nevim jestli se tím ta struna znehodnotí, nebo stačí znouvu opakovat proces navíjení správně..?
A jak ti to potom ladilo, hele? :roll:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ali

Příspěvek od ali »

u starýho španělskýho pádla mi náviny skákaly přes sebe :lol: , ale moje ibaněza mě toleruje víc a já už tolik nezlobím. dvojzvratná kobylka mě přece jen přinutila abych se podíval po nějakým know-how, toho je tady zas ale tolik, že se nedá najít ta správná jehla v tý kupce :) jen pro upřesnění, kolik návinů asi stačí u který struny aby se to teda nerozlaďovalo při bendech a přitom drželo fest?
Ibanez RG370DX / Marshall MG15DFX
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“