Nemůžu se udržet v rymtu !!

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Remy Bonjasky

Nemůžu se udržet v rymtu !!

Příspěvek od Remy Bonjasky »

Vždycky jsem si hrával jenom tak doma sám, ale nedávno jsem zkoušel hrát z klávesama a zjistil jsem že mi dělá problém se udržet v rytmu, nezrychlovat, nezpomalovat. Tak jsem se rozhodl, že se na to doma kouknu a netušil jsem že to bude takovej problém. Když hraju jenom na kytaru tak to je v poho, ale když k tomu zpívám, tak jsem skoro hnedka vedle. Hraju s metronomem, tak to hned poznám.
Tak se chci zeptat, jestli to chce hrát a časem to přijde, nebo jestli neni třeba něco co by mi mohlo pomoct (nějaký cvičení a tak). Dííky ...
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

No nejlepší je dělat to co ti nejde, takže hrát a zpívat a to samozřejmě s metronomem. Prostě cvičit.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
RJ
Kontaktovat uživatele:

Re: Nemůžu se udržet v rymtu !!

Příspěvek od RJ »

výborně, znáš svůj problém, takže ho můžeš začít řešit.
Já čirou náhodou zrovna taky řeším tento problém. Je to tak, když člověk hraje sám, tak sice i může mýt svůj rytmus a může být dobře, ale máš nad tím docela malou kontrolu, protože tobě to hraje a to stačí. Ale stačí si pustit nějak doprovod a jseš v pr.. na větvi. Moc dobře to znám :wink:
CO ti můžu opravdu doporučit a co mi řekla aji učitelka na konzervě je docela jednoduché cvičení.
Hrej a nahlas si počítej :wink:
zapni si prvně metronom, pak začni počítat (pr-vá,dru-há,tře-tí,čtv-tá nebo cokoliv jinýho co ti vyhovuje a co je v rytmu).
TAky je dobrý si to počítání zpívat s kytarou v jednom hlasu, získáš přehled kde přidat a kde ubrat.
Pak jde jen o to, aby ses trefoval prstama do vlastního hlasu.

Toto cvičení je podle mě strašně moc důležité, naučíš se cítit rytmus (ne jen ho hrál ale i skutečně cítit) , správně dýchat, soustřední, a hlavně ten rytmus. A muzika bez pořádnýho rytmu není muzika, ale jen zvuk.
Takže přeju hodně zdaru :wink:

edit : jo a ještě se naučíš mnohem líp ovládat své ruce a víc se vyznáš ve své skladbě. TAky je to moc dobré na trému, budeš duší u rytmu a nebudeš dumat nad ostatníma. říkám, tohle je fakt k nezaplacení. Možná vám přijde moje nadšení moc silné, ale vězte, že jsem prostě tenhle problém řešil docela dlouho a nenapadlo by mě, že je řešení tka prosté.
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat :-D bud počítat v hlavě, coz je naprd protože se mužeš splest. a nebo, a to doporučuju, kopej si nohou metronom. potom jak budeš zvládat metronom, tak s kytarou zpívej. paradoxně se při zpěvu naučíš hrát na kytaru, soustředíš se na dvě věci, a hraní si osvojíš. a potom jak přestaneš zpívat najednou zjistíš kolik máš času na přemýšlení, a hraní složitějších věcí. až se ti to povede tak pochopíš, nejde ten pocit popsat
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Caggan píše:já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat :-D
vykládat vagón? Nechcu si dělat srandu z tvé mluvy, ale takovéhle spojení sem teda ještě neviděl. vykládaj se vtipy.
Jinak houpání nohou je taky možná a jednoduší varianta, ale já osobně ji nedoporučuju. Důvodu je dost, hlavní je to, že při počítáním nahlas si uvědomuješ rytmus hlavou a ne pr.... :wink:
BTW tohle není z mé hlavy.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jedno slovo - metronom .. nic víc

počítání nebo klepání nohou je sice dobrá věc, ale metronom drží rytmus přesně, kdežto nohou nebo mluvou kolísáš ač si myslíš že ne...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Podle mě to není o otm, že necítíš rytmus, ale o tom, že neumíš zároveň hrát a zpívat do rytmu. Tady se musíš naučit tyhle dvě věci od sebe "odpojit". Ideální je opravdu to počítání nahlas. Nebo třeba stačí něco vykládat, klidně i vtip, ale musíš na kytar uhrát zároveň rytmicky (ideální je hrát třeba pořád dokola stupnici)
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

RJ píše:
Caggan píše:já počítání nesnáším protože dycky začnu bláznit z toho jak musím vykládat :-D
vykládat vagón? Nechcu si dělat srandu z tvé mluvy, ale takovéhle spojení sem teda ještě neviděl. vykládaj se vtipy.
Jinak houpání nohou je taky možná a jednoduší varianta, ale já osobně ji nedoporučuju. Důvodu je dost, hlavní je to, že při počítáním nahlas si uvědomuješ rytmus hlavou a ne pr.... :wink:
Slovo vykládat se na moravě hojně používá místo slova povídat :wink: zejména na jižní.. nevím teda odkud je Caggan, ale tu je to uplně normální výraz...
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Giof píše:
RJ píše:
Slovo vykládat se na moravě hojně používá místo slova povídat :wink: zejména na jižní.. nevím teda odkud je Caggan, ale tu je to uplně normální výraz...
Jelikož se to používá i u nás, tak to asi nebude žádná regionální špecialita... :roll:
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Proto jsem psal to zejména... Jinak v některých oblastech na mě hleděli a nevěděli, jestli budu vykládat karty, nebo co...
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Mám stejný problém ... Metronom 4 live :D
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Nenávidím metronom a počítání... Ale moc lepších není, nebo vůbec nejsou. Taky nejspíš ten metronom vytáhnu. [Ačkoli mě budou bolet ruce...]... Ono je to strašně seroucní, jak to jede... a ťuk, ťuk... :)
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

k mé mluvě: jsem z jižní moravy, a i když chodím na gympl tak jsem tam společně asi s třema děckama jediný z města, jinak jsou ostatní z vesnic, a chytám od nich nářečí atp. atp. a že někdo "vykládá" jakožto mluví, mi přijde jako něco uplně normálního :shock: ale nevadí :-) rád sem si přečetl rýpnutí do mě.
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
pehve

Příspěvek od pehve »

Prejdák píše:Nenávidím metronom a počítání... Ale moc lepších není, nebo vůbec nejsou. Taky nejspíš ten metronom vytáhnu. [Ačkoli mě budou bolet ruce...]... Ono je to strašně seroucní, jak to jede... a ťuk, ťuk... :)
hahaha ono to bolí nejvíc vždycky tam kde to nejvíc bolet má :D
metro je šílenej vopruz ale bez toho to nejde....problém je v tom naučit se ho nevnímat a jenom cítit, časem ti to ani nepřijde ...časem začne chybět!!! :twisted:
hrát podle předlohy je základ
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

pehve píše:
Prejdák píše:Nenávidím metronom a počítání... Ale moc lepších není, nebo vůbec nejsou. Taky nejspíš ten metronom vytáhnu. [Ačkoli mě budou bolet ruce...]... Ono je to strašně seroucní, jak to jede... a ťuk, ťuk... :)
hahaha ono to bolí nejvíc vždycky tam kde to nejvíc bolet má :D
metro je šílenej vopruz ale bez toho to nejde....problém je v tom naučit se ho nevnímat a jenom cítit, časem ti to ani nepřijde ...časem začne chybět!!! :twisted:
hrát podle předlohy je základ
přesně tak! metronom+počítání nahlas je ta nejlepší varianta. Sám ale musím přiznat, že to dluho nevydržím. Kromě toho, že si při tom počítání připadám jako debil, tak mě to i totálně nebaví a nedokážu na to udržet delší dobu pozornost.
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

řeknu to stručně : slovo vykládat samozdřejmě tady v Jeseníku známe, ale spíš ve významu vyprávět. O vetšinou vyprávíme něco druhé osobě, pokud nejsme zrovna magor ,nebo si nepovídáme s kytarou. Proto bych ho nepoužil v případě, že si počítám nahlas u kytary, protože i kdyby tam nějaká druhá osoba byla, tak bych to asi nedokázal nazvat vyprávěním či vykládáním. Je to samozřejmně možné, ale nevím, jak dlouho by druhou osobu bavilo vyprávění o tom, že prvá druhá třetí čtvrtá.
Z výše uvedených důvodů tedy nepovažuji počítání za společenskou konverzaci, nýbrž za součást treninku a druh monologu.
Pokud se někdo bude pozastavovat nad mým výkladem nad touhle zdánlivě nedůležitou problematikou, tak odpověď je : Ano, nudím se. Ale puvodně jsem to chtěl fakt napsat stručně , ale já se vždycky rozjedu :lol:
Rozumíš? :wink: :?:
janCH

Příspěvek od janCH »

Já mám zase jiný problém. Dokážu počítat u lehkých písniček bez mezer jakmile je tak mezera tak tu nezapočítám a počítám prostě znovu. Mam tu jednoduchou písničku mohu ji sem vložit a na tu nedokážu počítat ale bez počítání ji zahraji a udržím se. O metronomu ani nemluvím, sice mi tu ťuká ,ale nějak to nevnímám. Prostě podle něj neumím hrát. S jinýmy nástroji se chytím i zpívat zvládnu i když neumím zpívat, ale to jsou ty ohraný. Takže jediné co ti můžu doporučit je abys to zahrál alespoň 10 000X správně a pak bys to mohl dát. Teď poraďte někdo mě...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak si dej ten metronom hlasitěji, abys ho nemohl ignorovat... A člověk by měl rytmus hlavně cítit, ne ho počítat - pokud se tohle člověk nenaučí, tak je ztracený.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
janCH

Příspěvek od janCH »

No tak když hraji s bicíma tak se udržím. Ale ta písnička v taktu končí na D a další takt začíná E a to nutí to D započítat jako první notu v taktu... Pak když hraji sólo tak to sice nematu ale tím že to takto započítám tak se změní celí tempo. Počítal jsem to nahlas v tempu něco nad 60 (jinak to je v 110, 1/8 noty) s metronomem už to dávám ale když počítám v duchu je tu ten problém zmíněný výše...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nechápu, co tě nutí myslet si, že D má být první notou v taktu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“